Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010

.Η μεγάλη δύναμη τῆς εὐχῆς -Γέροντος Παϊσίου ῾Αγιορείτου

Διδαχές Γέροντος Παϊσίου Θ΄

Τραβάτε συνέχεια κομποσχοίνι, μέχρι να ξεπαγώσουν τα πνευματικά λάδια, για να πάρει εμπρός η πνευματική μηχανή, δηλ. να δουλεύει μόνη της η καρδιά την ευχή.

Πρέπει να λέμε την ευχή παντού. Κάποτε ένας οδηγός στην Αρναία χτύπησε ένα παιδί με το αυτοκίνητό του. Το παιδί δεν έπαθε τίποτε, γιατί ο οδηγός έλεγε την ευχή και την ώρα που οδηγούσε.

Όπως τα καράβια που κινδυνεύουν εκπέμπουν SOS, έτσι και ο άνθρωπος πρέπει να λέει συνεχώς την ευχή: Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με. Η προσευχή πρέπει να είναι λιτή.....
Πριν την προσευχή να διαβάζετε λίγες γραμμές από το Ευαγγέλιο ή το Γεροντικό. Έτσι η σκέψη σας θερμαίνεται και μετατίθεται στον πνευματικό χώρο.

H προσευχή είναι ξεκούραση. Η ψυχή δεν κουράζεται με την προσευχή. Όταν μιλάει με το Θεό ξεκουράζεται.

Με τη μελέτη θερμαίνεται η ψυχή και μεταφέρεται σε πνευματικούς κόσμους. Σκοπός είναι να γλυκαίνει ο νους την καρδιά, για να γίνεται η προσευχή καρδιακή. Μόνο η καρδιακή προσευχή είναι προσευχή, διότι έχει πόνο και φέρνει αποτελέσματα.

πηγή: Πρεσβυτέρου Διονυσίου Τάτση, Υπαίθριο Αρχονταρίκι – Καταγραφή διδαχών του π. Παϊσίου, Κόνιτσα.

thriskeftika.blogspot.com
᾿Αναβάσεις

῾Η πολιτική ᾿Ερντογάν μᾶς διδάσκει πολλά...

Ερντογάν: "πότε θα ανοίξουμε το τέμενος στην Αθήνα;"

«Όποιος έχει εμπιστοσύνη στις ιδέες του δεν φοβάται την ελευθερία ιδεών», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σχολιάζοντας την ιστορική θεία λειτουργία, στη νέα Μόνη Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα.

«Ανοίξτε την ιστορία της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Τότε δεν φοβούνταν τέτοια πράγματα», είπε, απευθυνόμενος σε μέλη της ένωσης Επιχειρηματιών MUSIAD στην πόλη Γκαζιαντέπ στη νότια Τουρκία.
Ο κ. Ερντογάν αναφερόταν στην κριτική που ασκήθηκε στην Τουρκία, σύμφωνα με την οποία επέτρεψε τη λειτουργία υποκύπτοντας σε ευρωπαϊκές πιέσεις. «Δημιουργούν μια ατμόσφαιρα φόβου για να προκαλέσουν αναταραχή», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός απαντώντας στους επικριτές του.
«Η επιτυχία είναι να φοβίσεις το φόβο», είπε ο Ερντογάν και πρόσθεσε ότι «αυτό πρέπει να πετύχουμε και εμείς. Εάν δεν πετύχουμε, δεν μπορούμε να κυκλοφορούμε, θα πρέπει να κάτσουμε σε μια γωνία».
«Αν σήμερα μπορούμε και ρωτάμε τον Έλληνα πρωθυπουργό "πότε θα ανοίξουμε το τέμενος στην Αθήνα", αυτό μπορούμε και το πράξουμε χάρις στα βήματα που έχουμε κάνει», είπε.
Ο κ. Ερντογάν αναφερόμενος στην ανταπόδοση των κινήσεων που κάνει η κυβέρνηση του, όπως η λειτουργία τεμένους στην Αθήνα, είπε ότι αυτό που έχει σημασία είναι «να είμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά».
«Και στην Κύπρο το ίδιο κάναμε. Είπαμε ότι θα είμαστε ένα βήμα μπροστά από τους Ελληνοκύπριους. Τι χάσαμε; Οι προκάτοχοί μας, δυστυχώς, δεν κινήθηκαν σωστά και με ειλικρίνεια, με αποτέλεσμα να χάνουμε συνεχώς», πρόσθεσε.
«Τώρα, ο κόσμος δεν μπορεί πλέον να μας επικρίνει. Γιατί; Διότι εμείς μπορούμε και λέμε: "Κοιτάξτε, εμείς κάναμε αυτό". Το κάναμε στο δημοψήφισμα. Εσείς τι κάνατε; Μας εξαπατήσατε. Γι’ αυτό και δεν μπορείτε να ζητήσετε περισσότερα πράγματα».
«Έθνος»16/08/2010

ἀναδημοσίευση:᾿Ακτίνες

Παραεῖναι «ἔξυπνα» τὰ νέας γενιᾶς κινητά !

Τὸ τελευταίας τεχνολογίας «ἔξυπνο» κινητό σας, πού μέ τόση χαρά καί περηφάνια ἀγοράσατε, ἀκριβῶς ἐπειδή εἶναι ἔξυπνο, μπορεῖ νά κάνει πράγματα πού τό προηγούμενο «χαζό» κινητό σας δέν μποροῦσε: ὅπως π.χ. νά διαθέτει ἐφαρμογές πού ἀθόρυβα καί ἐν ἀγνοίᾳ σας νά σᾶς παρακολουθοῦν καί νά στέλνουν διάφορα στοιχεῖα σας στήν ἄλλη ἄκρη τοῦ κόσμου!
Η εταιρία Lookout Inc, που ειδικεύεται σε θέματα ασφάλειας κινητών, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία, έκανε ελέγχους σε σχεδόν 300.000 δωρεάν εφαρμογές που χρησιμοποιούνται είτε στα iPhone της Apple, είτε στις συσκευές που «τρέχουν» το λειτουργικό Android της Google.
Διαπίστωσε ότι πολλές από αυτές τις εφαρμογές κρυφά καταγράφουν διάφορα ευαίσθητα δεδομένα από τα τηλέφωνα των ανυποψίαστων χρηστών και τα στέλνουν σε τρίτους, συνήθως διάφορες εταιρίες μάρκετινγκ, ερευνών και διαφήμισης, χωρίς ο χρήστης να έχει δώσει καμία συγκατάθεση, ούτε καν να έχει συνείδηση του γεγονότος.
Το πρόβλημα μόλις τώρα αρχίζει να γίνεται αντιληπτό στις οργανώσεις που ασχολούνται με την προστασία του απορρήτου και της ιδιωτικής ζωής των πολιτών.
Τα στοιχεία (data) που στέλνονται, μπορεί να περιλαμβάνουν πλήρεις λεπτομέρειες για τις τηλεφωνικές επαφές των χρηστών, εικόνες τους, μηνύματα κειμένου, το ιστορικό αναζητήσεων στο διαδίκτυο κ.α.
Οι πληροφορίες αξιοποιούνται δεόντως από τις εταιρίες για να στείλουν στους χρήστες τις κατάλληλες με το προφίλ τους διαφημίσεις και γενικά για να μάθουν περισσότερα για τις συνήθειές τους. Φυσικά, τα στοιχεία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και με πιο κακόβουλες προθέσεις από χάκερ ή άλλες υπηρεσίες.
Οι αποκαλύψεις της Lookout στο πλαίσιο της ετήσιας συνδιάσκεψης Black Hut των «λευκών» (ηθικών) χάκερ στο Λας Βέγκας- είναι ανησυχητικές, καθώς η εταιρία εκτιμά ότι περίπου μια στις τέσσερις (25%) εφαρμογές για τα iPhone και σχεδόν οι μισές (50%) εφαρμογές για τις συσκευές με Android έχουν τέτοιες δυνατότητες υποκλοπής.
Ο κώδικας λογισμικού που επιτρέπει κάτι τέτοιο, συνήθως γράφεται από τρίτους προγραμματιστές και εισάγεται στη συνέχεια στην εφαρμογή, με κύριο στόχο να επιτρέπει στην τελευταία να δείχνει επιλεγμένες διαφημίσεις και άλλα μηνύματα στον χρήστη.
Παράλληλα όμως, ο κώδικας μπορεί να «αναγκάζει» την εφαρμογή να συλλέγει διάφορα προσωπικά δεδομένα, σε σημείο που δεν το συνειδητοποιούν ούτε οι ίδιοι δημιουργοί της εφαρμογής. «Διαπιστώσαμε ότι όχι μόνο οι χρήστες, αλλά ούτε καν οι δημιουργοί δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει με τις εφαρμογές τους», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Lookout Τζον Χέρινγκ. Το πρόβλημα εν μέρει έχει να κάνει με το ότι τα «έξυπνα» κινητά δεν προειδοποιούν τους χρήστες τους για τι γίνεται στο παρασκήνιο με τις εφαρμογές που «τρέχουν».
Η Google (δημιουργός του λειτουργικού συστήματος Android) συμβουλεύει τους κατόχους κινητών να εγκαθιστούν στη συσκευή τους μόνο εφαρμογές που εμπιστεύονται (όμως και σε αυτή την περίπτωση, δεν διασφαλίζεται ο χρήστης ότι δεν θα «διαρρέουν» προσωπικά στοιχεία του).
Έτσι, φαίνεται πως καθώς τα τηλέφωνα γίνονται σταδιακά υπολογιστές και διασυνδέονται στο Ίντερνετ, οι χρήστες ξανασυναντούν το γνώριμο πρόβλημα που, χρόνια, τώρα, έχουν αντιμετωπίσει στον κομπιούτερ τους με τα κάθε είδους «κατασκοπευτικά» λογισμικά (cookies, adware, spyware κ.α.).
πηγή: Εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», 6 Αυγούστου 2010

῾Ο λαόςμας ἑόρτασε σέ ὅλη τήν ῾Ελλάδα τήν Κοίμηση τ[ς Θεοτοκου


«Ο ΛΑΟΣ ΜΑΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ»

«Λαὸς ποὺ ἀποκαθιστᾶ ναοὺς καὶ κτίζει ναοὺς ἔχει συνέχεια. Ἄλλοι λαοὶ ἀφήνουν ναοὺς καὶ τοὺς κάνουν καταστήματα, ἐνῶ ὁ λαός μας κτίζει ναούς. Καὶ θὰ ἔχει συνέχεια». Αὐτὸ τὀνισε μὲ σημασία καὶ ἀληθινὴ ἐλπίδα ὁ Μακ. Ἀρχιεπίσκοοπος Ἀθηνῶν ἀπὸ τὸν Ναὸ τῆς Ἑκατονταπυλιανῆς τῆς Πάρου, ὅπου χοροστάτησε στὸν πανηγυρικὸ Ἑσπερινό τῆς ἑορτῆς τῆς Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου.

ΕΙΣ ΤΗΝ ΚΟΙΜΗΣΙΝ ΕΓΚΩΜΙΟΝ

ΤΟΥ ΕΝ ΑΓΙΟΙΣ ΠΑΤΡΟΣ ΗΜΩΝ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΤΟΥ ΣΤΟΥΔΙΤΟΥ
Ἐγκώμιον εἰς τὴν Kοίμησιν τῆς ἁγίας Δεσποίνης ἡμῶν Θεοτόκου
(ἀπὸ τὸ περιοδ. «Ἁγιορειτική Μαρτυρία»
Ἱ. Μονῆς Ξηροποτάμου, Ἁγ. Ὄρους, τ. 16,
στοιχειοθεσία-σελιδοποίηση: «Χριστιανικῆς Βιβλιογραφίας»)
γιὰ νὰ διαβάσετε καὶ ἀπολαύσετε τό πρωτότυπο κείμενο
καὶ παραπλεύρως τὴν νεοελληνικὴ ἀπόδοση  πατῆστε ἐδῶ:
Θεοδ. Στουδίτου ΕΙΣ ΤΗΝ ΚΟΙΜΗΣΙΝ






Πηγή:Χριστιανική Βιβλιογραφία

"Σήμερα ζoῦμε ἕνα κορυφαἶο θρησκευτικό καί ἱστορικό γεγονός" (Οἰκουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαῖος)

"Ηνώθη και πάλιν, μετά από εννέα δεκαετίας, η αγιοτόκος γη του Πόντου με τον ουρανόν"

Με λαμπρότητα τελείτε αυτή την ώρα η Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην ιστορική Μονή της Παναγίας Σουμελά, η οποία είναι η πρώτη λειτουργία από το 1922.
Από το πρωί χιλιάδες έφτασαν στον μοναστήρι για να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας Σουμελά, αλλά και να λάβουν την ευλογία του Προκαθημένου της Ορθοδοξίας.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, προσερχόμενος, έγινε δεκτός με χειροκροτήματα και την επευφημία "Άξιος, Άξιος".

Εν συνεχεία χαιρέτισε πιστούς, ευλόγησε μικρά παιδιά, προσκύνησε αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας Σουμελά και το ιερό Ευαγγέλιο και εισήλθε στο καθολικό της μονής που κοσμείται με περίφημες τοιχογραφίες και ενεδύθη την αρχιερατική στολή.
Της Θείας Λειτουργίας προηξήρχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης συμπαραστατούμενος από τον Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλο και τον Επίσκοπο Ποντόλσκ κ. Τύχων.
Επίσης, παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Μητροπολίτες Νεαπόλεως Βαρνάβας, Μεσσηνίας Χρυσόστομος και Ηλιουπόλεως Θεόδωρος (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας).
Με δάκρυα στα μάτια απευθύνθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος στα «καραβάνια» προσκυνητών όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, σχετικά με την σημερινή ιστορική θεία λειτουργία στο Όρος Μελά.
«Όσοι είσθε μαζί μας νοερώς η τηλεοπτικώς αυτήν την στιγμήν, αυτό το «πανηγυριζέτωσαν οι θεόφρονες», του ιερού υμνογράφου εφέτος προσλαμβάνει δια την Μητέρα Εκκλησίαν της Κωνσταντινουπόλεως και τα ανά τον κόσμον ευσεβή τέκνα της νέας διαστάσεις! Συγκλονιστικάς θα έλεγα διαστάσεις!!», τόνισε μεταξύ άλλων ο Οικουμενικός Πατριάρχης.
Εν συνεχεία ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας φανερά συγκινημένος, τόνισε: «Μετά από ογδόντα οκτώ έτη ληθάργου και σιωπής, «αητέτς επαραπέτανεν ψηλά σα επουράνια» και ιδού ότι, κατόπιν της αδείας των εντίμων τοπικών αρχών της Τουρκίας, τας οποίας και δια τούτο και επαινούμεν και ευγνωμόνως ευχαριστούμεν, εδώ, εις το όρος Μελά, εις το παλλάδιον της Θεομητορικής ευλαβείας του Πόντου, της Καππαδοκίας, όλης της Μικράς Ασίας, της Νοτίου Ρωσσίας, της Ουκρανίας και των Παραδουναβίων Χωρών, εις την πανίερον Πατριαρχική ημών και Σταυροπηγιακή Μονή της Υπεραγίας Θεοτόκου της Σουμελιώτισσας, έστω και χωρίς «λαλίαν» από τα τέως «τρανταπέντε σήμαντρα και τα δεκοχτώ καμπάνας» του άσματος, ακούσθηκε και πάλιν γλυκύτατον το «Πεποικιλμένη τη θεία δόξη η ιερά και ευπρεπής, Παρθένε, μνήμη σου», ακούσθηκε ξανά το παρήγορον «εν τη Γεννήσει την παρθενίαν εφύλαξας, εν τη Κοιμήσει τον κόσμον ου κατέλιπες, Θεοτόκε».
«Τελείται και πάλιν η Θεία Λειτουργία, και μάλιστα Πατριαρχική, του Θεού επιφυλάξαντος εις την ημετέραν Μετριότητα την μεγάλην συγκίνησιν και χαράν, την μεγάλην αυτήν ευλογία την οποίαν μόνον εις τα όνειρά της είδε μακρά σειρά εκ των αοιδίμων σεβασμίων προκατόχων μας Οικουμενικών Πατριαρχών. «Ίδετε, λαοί και θαυμάσατε!!! Το όρος γαρ το άγιον και εμφανέστατον Θεού», το Ποντιακόν Θεομητοροσκέπαστον όρος Μελά, και πάλιν, όπως και εις τους παλαιούς χρόνους της ανθήσεως εδώ της χριστιανικής ευσεβείας και του Μοναχισμού, «εφ’ ύπερθεν αίρεται, ουρανός επίγειος, εν επουρανίω και αφθάρτω χθονί οικιζόμενος»,  πρόσθεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Επίσης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε και στα χρόνια που δεν λειτούργησε το Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, τονίζοντας ότι «Ηνώθη και πάλιν, μετά από εννέα περίπου δεκαετίας, η αγιοτόκος και αγιοτρόφος γη του Πόντου με τον ουρανόν! Άγγελοι και Αρχάγγελοι, Όσιοι και Μάρτυρες και Ιεράρχαι, πνεύματα δικαίων τετελειωμένα, ψυχαί ευσεβώς κεκοιμημένων πατέρων μας αναρίθμητοι, συμπροσεύχονται σήμερον μαζί μας, άδοντες και άδουσες  εν ευφροσύνη εξαίσιον ύμνον προς την Αρχοντοδέσποιναν του Πόντου, της Σουμελά την Παναγίαν!
"Πανηγυρίζουν με έξαλλον χαράν οι Άγιοι Κτήτορες της Μονής Βαρνάβας και Σωφρόνιος, ο Όσιος Χριστοφόρος, οι γείτονες Τίμιος Πρόδρομος του Βαζελώνος, Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτας από το Πυργί και Άγιος Ευγένιος της Τραπεζούντος. Σκιρτούν από αγαλλίασιν αι μακάριαι ψυχαί των αοιδίμων Μεγάλων Κομνηνών, Ιωάννου του Β , Αλεξίων Β  και Γ , Βασιλείου και Μανουήλ του Γ, ως και των Σκαρλάτου, Στεφάνου και Ιωάννου Υψηλάντου, των μακαριστών Ηγεμόνων των Παραδουναβίων Χωρών, και συμψάλλουν μαζί μας "ωδήν την εξόδιον" εις την Θεομήτορα", συνέχισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Με δάκρυα στα μάτια ο κ. Βαρθολομαίος, συνέχισε «Παιδιά της Παναγίας σεις που συρέυσατε σήμερα Σουμελά, σ  αυτό το μέγα μοναστήρι που έχτισαν καλόγεροι, λαός και βασιλιάδες. Σήμερα ζούμε ένα κορυφαίο θρησκευτικό και ιστορικό γεγονός. Σήμερα σταματούν «τα δάκρε τσι Παναΐας» καθώς υποδέχεται εδώ πολυάριθμα τα παιδιά της «εκ δυσμών, και βορρά, και θαλάσσης, και εώας».
"Σήμερα ο Πόντος γίνεται πραγματικά Εύξεινος καθώς δέχεται καραβάνια ολόκληρα προσκυνητών που γεμίζουν τους δρόμους και τα δρομάκια και τες ανωφέρειες και τες πλαγιές των βουνών που οδηγούν στον ιερό βράχο όπου η Παναγία η Σουμελιώτισσα θρονιασμένη εδώ ψηλά, στάζει το ιερό δάκρυ γύρω από προσευχές και λιβανωτά, όπως έγραφε ο νοσταλγός ακριβώς πριν από 90 χρόνια".
Κλείνοντας, ο Πατριάρχης την ομιλία του, μεταξύ άλλων τόνισε: "Όλα αυτά τα 88 χρόνια της σιωπής η ακοίμητος κανδήλα της μνήμης και της ευλαβείας προς την Σουμελιώτισσα έκαιε και φώτιζε και καθοδηγούσε την πορεία όλων των Ποντίων, όλων των Ρωμηών, όλων των Ορθοδόξων, που έλεγαν στην προσευχή τους - «Σουμελά μας Παναγία, την εικόνα σου εγώ, τη σεπτή και την αγία, έρθα για να προσκυνώ!!"
Τέλος, να σημειωθεί, ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος μίλησε στο τέλος της ομιλίας του και στην τουρκική γλώσσα.

Πηγή: http://www.romfea.gr