Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010
«Δέν πρέπει νά ‘‘παρκάρουμε’’ τά παιδιά στό Διαδίκτυο»
«Τα έγκλημα έχει πλέον μεταλλαχθεί. Ολόκληρος ο «Ποινικός Κώδικας» έχει περάσει πλέον στο Διαδίκτυο…
Χαλαρώστε λίγο....
ΜΕΓΑΛΟ ενδιαφέρον είχε η εκδήλωση που διοργάνωσε η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Αγίου Νικολάου, με θέμα «Ηλεκτρονικό Διαδίκτυο και παιδί», με βασικό ομιλητή τον επικεφαλής του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Αττικής Αστυνομικό Υποδιευθυντή Εμμανουήλ Σφακιανάκη.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν πολλοί γονείς. Επίσης παρευρέθησαν και χαιρέτησαν την εκδήλωση ο π’ Γεώργιος Τζάβλας εκ μέρους του Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου κ. Νεκταρίου, ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Δημήτρης Κουνενάκης, η Αντινομάρχης Μαρία Πρατσίνη και ο Αστυνομικός Διευθυντής Λασιθίου Ταξίαρχος Εμμανουήλ Παναγιωτάκης.
«Τα έγκλημα έχει πλέον μεταλλαχθεί. Ολόκληρος ο «Ποινικός Κώδικας» έχει περάσει πλέον στο Διαδίκτυο… Γι’ αυτό και το ποινικό δίκαιο αναδιαμορφώνεται σε όλα τα κράτη προκειμένου να συμβαδίσουν με τη σύγχρονη πραγματικότητα», είπε ο κ. Σφακιανάκης.
Το 60% της δύναμης που διαθέτει η ειδική Αστυνομική Υπηρεσία με αντικείμενο τη δίωξη του ηλεκτρονικού εγκλήματος στην Ελλάδα, έχει σαν άξονα το παιδί - την πορνογραφία, τις αυτοκτονίες… Μάλιστα, η αστυνομική αυτή Υπηρεσία θα εξειδικεύσει ακόμη περισσότερο ένα τμήμα της για να ασχολείται στο εξής αποκλειστικά με τις δύο αυτές υποκατηγορίες εγκληματικότητας στο Διαδίκτυο.
* Άλλη κατηγορία εγκλημάτων αφορούν τα ήθη και ακολουθούν οι απάτες μέσω του Ιντερνέτ (με πλήθος θυμάτων μεταξύ των Ελλήνων σε καθημερινή βάση).
«Δεν πρέπει να πιστεύουμε τίποτα απ’ όλα αυτά που συναντούμε στο Διαδίκτυο, εκτός και αν περιέχονται σε έγκυρες ιστοσελίδες. Πρέπει να προσέχουμε και για ό,τι έχουμε απορίες πρέπει να ρωτάμε. Ό,τι είναι εύκολο, φθηνό και παρουσιάζεται ως ευκαιρία, κάτι ύποπτο κρύβει από πίσω.
* Η «πειρατεία» λογισμικού είναι ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο για την οποία επίσης συγκροτείται ένα ξεχωριστό τμήμα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Αφορά την παράνομη διακίνηση ταινιών, μουσικής, δορυφορικών προγραμμάτων – μάλιστα η Ελλάδα κατέχει θλιβερή πρωτιά στην ηλεκτρονική πειρατεία.
* Σε ό,τι αφορά τις αγορές προϊόντων από το Διαδίκτυο δεν θα πρέπει να πληρώνουμε με πιστωτικές κάρτες που έχουν μεγάλο πιστωτικό όριο, αλλά με «προπληρωμένες κάρτες», στις οποίες καταθέτουμε το ακριβές χρηματικό ποσό που θέλουμε να διαθέσουμε για την αγορά ενός αγαθού από το Ιντερνέτ. Διαφορετικά, υπάρχει κίνδυνος με διάφορους τρόπους να αποκαλυφθούν οι κωδικοί της πιστωτικής κάρτας από επιτήδειους του Διαδικτύου που ασχολούνται με αυτό το έγκλημα και να μας επιβαρύνουν με χρηματικά ποσά εν αγνοία μας.
* Τα ναρκωτικά και οι αποπλανήσεις παιδιών. Στην Ελλάδα έχουμε πολλά κρούσματα αποπλανήσεων μέσω του Διαδικτύου.
«Όταν αφήσουμε ένα παιδί μόνο του να περιπλανείται στο Διαδίκτυο είναι σα να το εγκαταλείπουμε μόνο του σε μια κακόφημη πλατεία. Δεν μπορείτε να διανοηθείτε τι είδους άτομα περιπλανούνται στα «chat rooms» τις νυχτερινές και όχι μόνον, ώρες. Πρέπει να είμαστε κοντά στα παιδιά μας, αν θέλουμε όταν γυρίσουμε στο σπίτι μας να τα βρούμε εκεί», είπε ο κ. Σφακιανάκης σημειώνοντας ότι η Αστυνομία έχει χειριστεί πάνω από 18 περιπτώσεις αποπλάνησης ανηλίκων μέσω του Διαδικτύου. Συνεργάζεται με την οργάνωση «Το χαμόγελο του παιδιού» και έχει βρει μετά από μέρες, σε άλλες πόλεις, πολλά παιδιά που εγκατέλειψαν το σπίτι τους. Οι κρίσιμες ηλικίες είναι 12 -16 ετών.
«Γι’ αυτό και πρέπει να προσέχουμε πάρα πολύ όταν αφήνουμε μόνα παιδιά στο σπίτι, όπου υπάρχει σύνδεση Ιντερνέτ. Δεν πρέπει να «παρκάρουμε» τα παιδιά στο Διαδίκτυο και να φεύγουμε για να περάσουμε εμείς καλά. Σίγουρο είναι ότι κάποια στιγμή θα το πληρώσουμε», τόνισε.
* Τα προσωπικά δεδομένα και η βιομηχανική κατασκοπία, είναι άλλα δύο μεγάλα κεφάλαια ηλεκτρονικού εγκλήματος. Όπως εξήγησε, το Διαδίκτυο πέραν των άλλων πολλών καλών, προσέφερε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μεγαλύτερη ευχέρεια εντοπισμού των εγκληματιών, γιατί οι κινήσεις κάθε χρήστη αφήνουν «ηλεκτρονικό ίχνος» (IP- address) - έναν μοναδικό αριθμό ηλεκτρονικής ταυτότητας που λαμβάνει κάθε χρήστης από τον παροχέα της υπηρεσίας σύνδεσης στο Ιντερνέτ και έχει ισχύ ανάλογη με εκείνη του «δακτυλικού αποτυπώματος». Ο αριθμός αυτός είναι μοναδικός και απόρρητος για κάθε χρήστη. Αυτό το ίχνος, αποτελεί αποδεικτικό στοιχείο, το εντοπίζει η Δίωξη Εγκληματικότητας και οδηγείται στο χώρο σύνδεσης του δράστη εγκληματικής πράξης, στο σπίτι όπου έχει εγκατεστημένο τον ηλεκτρονικό υπολογιστή του.
Τόνισε ότι αν και είναι δεδομένοι οι πολλοί κίνδυνοι που ελλοχεύουν στο Διαδίκτυο για τα παιδιά, αυτό δε σημαίνει ότι ως λύση οι γονείς θα πρέπει να επιβάλουν απαγόρευση στη χρήση του. Για όλα υπάρχει το μέτρο και ανέφερε ότι ημερησίως η χρήση από ένα παιδί δεν πρέπει να ξεπερνά την 1,5 ώρα. Θα πρέπει να τίθενται συγκεκριμένα όρια.
Αναφερόμενος στην διάθεση «φίλτρων» ασφαλούς περιήγησης στο Διαδίκτυο, επεσήμανε ότι κυκλοφορούν μεμονωμένα προγράμματα αλλά είναι δύσχρηστα στο ευρύ κοινό γιατί απαιτούν ειδικές γνώσεις εγκατάστασης και χρήσης. Η εταιρεία CYTA (που ήταν και μεγάλος χορηγός της εκδήλωσης) είναι η πρώτη εταιρεία παροχής υπηρεσιών Ιντερνέτ που διαθέτει εύχρηστη, ολοκληρωμένη, «φιλτραρισμένη» σύνδεση με το Διαδίκτυο, για τα παιδιά. Έχει επισημανθεί και σε άλλες εταιρείες η ανάγκη παροχής παρόμοιων υπηρεσιών και γίνονται κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση.
Επίσης αναφέρθηκε στις απάτες με εκατομμύρια ευρώ λεία για τους εγκληματίες που στέλνουν μηνύματα σε εκατομμύρια χρήστες του Διαδικτύου ή ακόμη και στα κινητά τηλέφωνα, γνωστοποιώντας στους κατόχους τους ότι δήθεν έχουν κερδίσει ένα τεράστιο χρηματικό ποσό σε λοταρία, κληρονομιά κλπ. Αυτά τα μηνύματα θα πρέπει να διαγράφονται αυτόματα, χωρίς δεύτερη σκέψη, γιατί από πίσω κρύβονται Νιγηριανοί δράστες με έδρα την Ισπανία, οι οποίοι εντοπίζονται διαρκώς, συλλαμβάνονται και φυλακίζονται, αλλά χωρίς να είναι εύκολο να εξαφανιστεί η μορφή αυτής της απάτης τελείως.
Συμπερασματικά ο κ. Σφακιανάκης τόνισε ότι σήμερα λέμε ένα τεράστιο «ναι» στη χρήση και αξιοποίηση του Διαδικτύου, που βελτιώνει θεαματικά τη ζωή μας από πλήθος πλευρών, αλλά επιλέγουμε την σωστή, προσεκτική, ελεγχόμενη χρήση του όσον αφορά τα παιδιά. Είναι πλέον αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας και δεν μπορούμε πλέον να ζήσουμε χωρίς αυτό, γι’ αυτό και λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε αυτό να γίνεται με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια, ώστε το όφελος να είναι πολύ περισσότερο από τη ζημιά που μπορεί να προκαλέσει.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ http://www.anatolh.com/index.php/lasithi/lasreportaz/7537-l-r.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου