Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

«Σοκ» σέ ΟΗΕ καί ΕΕ ἀπό τήν επίθεση τοῦ ᾿Ισραήλ



Κάθριν Άστον: «άμεσο, παρατεταμένο και άνευ όρων άνοιγμα των συνοριακών περασμάτων στη Γάζα τώρα»
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα 31 Μαΐου 2010
Τελευταία ενημέρωση: 31/05/2010 13:56
http://www.tanea.gr


Έρευνα για τους θανάτους των επιβαινόντων στα πλοία που κατευθύνονταν στη Γάζα αλλά καταλήφθηκαν από τον ισραηλινό στρατό ζήτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ καταδικάζει ο ΟΗΕ και οι ευρωπαϊκές χώρες.

Σοκαρισμένος δηλώνει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν από την επίθεση των Ισραηλινών.

Η ΄Υπατη Εκπρόσωπος της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Κάθριν Άστον εξέφρασε την βαθιά της θλίψη για την απώλεια ανθρώπινων ζωών και τόνισε ότι «εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαιτεί πλήρη έρευνα για τις συνθήκες του περιστατικού».

Ακόμη κάλεσε σε «άμεσο, παρατεταμένο και άνευ όρων άνοιγμα των συνοριακών περασμάτων για τη ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας, των αγαθών και των ανθρώπων στη Λωρίδα της Γάζας».

Η αιματηρή επιχείρηση του ισραηλινού στρατού τα ξημερώματα της Δευτέρας στα πλοία που μετέφεραν βοήθεια στη Γάζα κατέληξε στο θάνατο τουλάχιστον δέκα ακτιβιστών (πιθανότατα δεκαπέντε ή περισσότερων) και σε δεκάδες τραυματισμούς. Τα πλοία παραμένουν υπό κατάληψη στα διεθνή ύδατα στα ανοιχτά του Ισραήλ.

Η προεδρεύουσα της Ευρωπαϊκής Ενωσης Ισπανία κάλεσε τον πρεσβευτή του Ισραήλ στη Μαδρίτη για εξηγήσεις, έγινε γνωστό από πηγές του ισπανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Συγκλονισμένη» από την έφοδο του ισραηλινού στρατού στη νηοπομπή που κατευθυνόταν στη Γάζα δήλωσε η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι. Η Πιλάι καταδίκασε την πολιτική του Ισραήλ με την επιβολή αυστηρών κυρώσεων στη Γάζα λέγοντας ότι «ο αποκλεισμός συνεχίζει να πλήττει τα ανθρώπινα δικαιώματα σε καθημερινή βάση». Πρόσθεσε ακόμα ότι «καταδικάζω άλλη μια φορά τη χωρίς διακρίσεις ρίψη ρουκετών από τη Γάζα στο ισραηλινό έδαφος».

Αντιδρούν οι ευρωπαϊκές χώρες

Στο Βερολίνο, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βέστερβέλε εξέφρασε τη βαθειά του ανησυχία για τις πληροφορίες από την κατάληψη των πλοίων. «Οι αρχικές πληροφορίες είναι ανησυχητικές», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός προσθέτοντας ότι το υπουργείο του προσπαθεί να επιβεβαιώσει τα συμβάντα.

Βαθύτατα συγκλονισμένος δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Κουσνέρ εκτιμώντας ότι «τίποτα δεν δικαιολογεί τέτοια χρήση βίας, την οποία και καταδικάζουμε».

Ο Γάλλος υπουργός ζήτησε ακόμη «να χυθεί άπλετο φως στις συνθήκες του δράματος» και ευχήθηκε να «αρχίσει χωρίς καθυστέρηση έρευνα σε βάθος».

Από τη Στοκχόλμη, ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ δήλωσε ότι είναι καθοριστικής σημασίας να «διαπιστωθεί γρήγορα» τι συνέβη με τη νηοπομπή που κατευθυνόταν στη Γάζα και εξέφρασε την έντονη ανησυχία της χώρας του. «Καλέσαμε τον Ισραηλινό πρεσβευτή», είπε και διευκρίνισε ότι είναι σε επαφή με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας για να εξασφαλίσει ότι η ΕΕ θα δώσει «σαφή απάντηση εντός της ημέρας, όταν θα έχουμε μια σαφέστερη εικόνα του τι συνέβη».

Ανάμεσα στα θέματα που πρέπει να διευκρινιστούν είναι αν τα γεγονότα διαδραματίστηκαν σε διεθνή ύδατα ή σε χωρικά ύδατα του Ισραήλ, επισήμανε ο Μπιλντ. «Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και θα έχει σοβαρές συνέπειες. Για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό να διευκρινιστεί τί συνέβη», είπε.

Ως «απολύτως απαράδεκτες» καταδίκασε τις ενέργειες του Ισραήλ ο υποργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας, Μίτσελ Μάρτιν. «Το υπουργείο μου εργάζεται για να διαπιστώσει τα ακριβή γεγονότα και να διασφαλίσει την ασφάλεια των οκτώ Ιρλανδών που επέβαιναν στο στολίσκο», πρόσθεσε. Παράλληλα, ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών Στίβεν Βανακέρε, σε συνέντευξή του χαρακτήρισε «εξαιρετικά λυπηρό» το μέγεθος της ισραηλινής βίας, την οποία αποκάλεσε «δυσανάλογη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου