Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

«Φρένο» Βαρθολομαίου στους ακραίους

Οι παρεμβάσεις του Πατριάρχη απέτρεψαν θερμές εκδηλώσεις στην Τραπεζούντα από τους κκ. Καρατζαφέρη και Ψωμιάδη
Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

Οι  έγκαιρες και στοχευμένες παρεμβάσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου απέτρεψαν κάθε ακραία εκδήλωση, από αυτές που αρχικώς είχαν προγραμματιστεί στην ιστορική Θεία Λειτουργία που τελέστηκε προχθές στην Παναγία Σουμελά της Τραπεζούντας. Από τις πρωτοβουλίες του κ.κ. Βαρθολομαίου έδειξαν να δυσαρεστούνται ο νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Π. Ψωμιάδης και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ.Καρατζαφέρης , οι οποίοι τελικώς επέλεξαν να παραστούν στη Θεία Λειτουργία της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο, προχωρώντας μάλιστα σε δηλώσεις που αποκάλυπταν τη δυσφορία τους. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Οικουμενικός Πατριάρχης προτού προχωρήσει στις παραινέσεις προς τους θερμόαιμους πολιτικούς που προετοίμαζαν ακραίες εκδηλώσεις στη Τραπεζούντα έλαβε παρασκηνιακώς τη συγκατάθεση του Πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι οποίοι δήλωσαν σύμφωνοι με τις κινήσεις αποτροπής κάθε ενέργειας που θα μπορούσε να υπονομεύσει τη νέα προσπάθεια ελληνοτουρκικής προσέγγισης.

Πιο αποφασισμένος έδειχνε αρχικώς να πραγματοποιήσει «σόου» ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, ο οποίος είχε εξαγγείλει την πρόθεσή του να συγκεντρωθούν τα ονόματα Ποντίων που αναπαύονται στην περιοχή του Πόντου και να γίνει προσκλητήριο νεκρών κατά τη Θεία Λειτουργία. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε αφήσει να εννοηθεί ότι υπό τις συνθήκες αυτές δεν θα ήταν επιθυμητή η παρουσία του κ. Ψωμιάδη στην Τραπεζούντα και ο τελευταίος τελικώς ανέκρουσε πρύμναν.

Οσο για τον κ. Καρατζαφέρη, επέλεξε να παραστεί στη Θεία Λειτουργία στο νέο μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο, αν και αρχικά είχε εκφράσει την πρόθεση να μεταβεί στην Τραπεζούντα. Σε δηλώσεις του τόνισε ότι «η Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα είναι μια μεγάλη νίκη της Ορθοδοξίας.Μόνο με τέτοιες κινήσεις μπορεί η Τουρκία να ελπίζει στην Ευρώπη». Και κατέληξε δηλώνοντας με νόημα: «Εύχομαι του χρόνου και η Αγία Σοφία να λειτουργήσει στην εορτή της».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις η επιτυχία της τέλεσης της Θείας Λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά είχε πολύ μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας για τον Οικουμενικό Πατριάρχη από ό,τι στις περιπτώσεις της Μικράς Ασίας και της Καππαδοκίας. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ο κ.κ. Βαρθολομαίος έχει βρει κώδικα επικοινωνίας με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και γι΄ αυτό θεωρεί ότι τηρώντας χαμηλούς τόνους μπορεί να επιτύχει καλύτερα αποτελέσματα για το μέλλον του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Σημαντικό ρόλο στην επιτυχή διοργάνωση έπαιξε πάντως και ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας κ. Γ.Παρχαρίδης, ο οποίος είχε επίσης στείλει μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση να μη χαλάσει η τελετή από ακραίες συμπεριφορές ή από αντεγκλήσεις. Χαρακτηριστική ήταν και η έκκληση ενότητας που απηύθυνε ο Οικουμενικός Πατριάρχης προς όλες τις ποντιακές οργανώσεις. Ο ανταγωνισμός μεταξύ τους άλλωστε είναι υπαρκτός, όπως φάνηκε και από την «απόβαση» Ρώσων, Ουκρανών και Γεωργιανών υπό την «αιγίδα» του κ. Ιβάν Σαββίδη, ελληνοπόντιου βουλευτή της ρωσικής Δούμας και προέδρου της Ε΄ Περιφέρειας του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ) καθώς και της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων.

«Εκλεψε την παράσταση» ο Μητροπολίτης Δράμας
Το πρόσωπο που συγκέντρωσε επάνω του τα φώτα της δημοσιότητας ήταν ο Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος (φωτογραφία), τόσο επειδή τραγούδησε ένα παραδοσιακό τραγούδι για την Παναγία όσο και για το δώρο που προσέφερε στον Οικουμενικό Πατριάρχη. Επρόκειτο για ένα κομμάτι ποντιακής γυναικείας φορεσιάς που υφάνθηκε στην Τραπεζούντα πριν από το 1900, και πιο συγκεκριμένα μιας ποδιάς. Από το 1918 βρισκόταν στην Ελλάδα και πλέον επέστρεψε εκεί όπου ανήκει, όπως τόνισε ο κ. Παύλος.

Ποντιακής καταγωγής (και ομιλών πολύ καλά τα ποντιακά), ο κ. Παύλος διετέλεσε ηγούμενος της νέας Μονής της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο και εξελέγη Μητροπολίτης Δράμας όταν ήταν Αρχιεπίσκοπος ο μακαριστός Χριστόδουλος. Γεννηθείς το 1963 στη Βέροια, ο κ. Παύλος (κατά κόσμον Αλέξανδρος Αποστολίδης) είναι διδάκτωρ Θεολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είναι ο μόνος ιερωμένος ποντιακής καταγωγής στην Εκκλησία της Ελλάδος. Και ίσως έτσι εξηγείται η συγκίνησή του, αλλά και το γεγονός ότι συνόδεψε έναν πόντιο λυράρη στην ερμηνεία ενός τραγουδιού για την Παναγία.

Τα σχόλια του τουρκικού και του διεθνούς Τύπου
Ο τουρκικός Τύπος έδωσε χθες ευρεία δημοσιότητα με πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα, καθώς επίσης και με ολοσέλιδα ρεπορτάζ στις εσωτερικές σελίδες, στη λειτουργία που τελέστηκε στο Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα. Στο γεγονός αναφέρθηκε και ο Τύπος άλλων χωρών, όπως π.χ. η αμερικανική «Wall Street Journal», αλλά και τα ειδησεογραφικά πρακτορεία Reuters και Αssociated Ρress, κάνοντας λόγο για ιστορικό γεγονός.

Η «Χουριέτ» προέβαλε το θέμα στην πρώτη σελίδα, αφιερώνοντας το μεγαλύτερο μέρος με τον πηχυαίο τίτλο «Ιστορικό γεγονός» και δίπλα σε αυτόν τη φωτογραφία του έλληνα πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου και τις δηλώσεις που έκανε προχθές από την Πάρο για τη λειτουργία στη Σουμελά. Η «Σαμπάχ» έγραψε για το θέμα σε δίστηλο της πρώτης σελίδας με τον τίτλο «Το τέλος ενός ακόμη ταμπού». Η «Μιλιέτ» είχε το θέμα στην πρώτη σελίδα πλαισιωμένο, όπως και στις λοιπές εφημερίδες, με φωτογραφίες, τονίζοντας ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης μνημόνευσε και τους εννέα σουλτάνους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που είχαν στηρίξει το Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά. Η «Τζουμχουριέτ» προέβαλε το θέμα στην πρώτη σελίδα με τον τίτλο «Λειτουργία στη Σουμελά ύστερα από 88 χρόνια» και τον υπέρτιτλο «Ο κόσμος της Ορθοδοξίας συγκεντρώθηκε στην Τραπεζούντα». Η «Ζαμάν» αναφέρεται στη χθεσινή λειτουργία στην τελευταία σελίδα της με τον πεντάστηλο τίτλο "Η πρώτη λειτουργία ύστερα από 88 χρόνια στη Σουμελά"

Πηγή: http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου