Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

᾿Ανοίγει ὁ φάκελος τῶν αἰωνίων φοιτητῶν



Αιχμές από Α. Διαμαντοπούλου για τη στάση των καθηγητών που αντιδρούν στις αλλαγές στην Παιδεία

Της Χαράς Καλημέρη

Το φάκελο των «αιώνιων» φοιτητών ανοίγει τώρα ο υφυπουργός Παιδείας Ιωάννης Πανάρετος, ζητώντας από όλα τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ να αποστείλουν άμεσα στοιχεία για τον αριθμό των πτυχιούχων τους την τελευταία 10ετία, αλλά και το μέσο χρόνο απόκτησης των πτυχίων. Η κίνηση αυτή αναμένεται να πυροδοτήσει νέα ένταση στα πανεπιστήμια όπου έχει αρχίσει ήδη να διαμορφώνεται κλίμα αντίδρασης κατά των προτάσεων του υπουργείου Παιδείας για τη μεταρρύθμιση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με τους καθηγητές να προχωρούν σε κινητοποιήσεις (χθες απεργούσαν οι σύλλογοι ΔΕΠ του ΕΜΠ, του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων) και τους φοιτητές σε καταλήψεις. Τη στάση των καθηγητών στηλίτευσε χθες η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, ζητώντας διάλογο με ανοιχτά πανεπιστήμια.
ΣτοιχείαΕιδικότερα, αφού ζήτησε στοιχεία για περιπτώσεις οικογενειοκρατίας στα Πανεπιστήμια, τα ΤΕΙ αλλά και τους ερευνητικούς φορείς την τελευταία 15ετία, ο κ. Πανάρετος βάζει τώρα στο «στόχαστρο» τους αιώνιους φοιτητές, αλλά και την αποδοτικότητα των πανεπιστημίων αφού πλέον η χρηματοδότησή τους θα εξαρτάται και από τον αριθμό των φοιτητών που εισάγονται και αποφοιτούν. Με νέο έγγραφο που έστειλε προς τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, τους ζητά να αποστείλουν ηλεκτρονικά μέχρι την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου τα εξής στοιχεία:
  • Τον αριθμό των πτυχιούχων ανά τμήμα του ιδρύματος και ανά έτος, για τα έτη από το 2000 μέχρι σήμερα.
  • Τον μέσο χρόνο απόκτησης των πτυχίων των πτυχιούχων αυτών ανά έτος απόκτησης του πτυχίου.
Μάλιστα, προς διευκόλυνση των ιδρυμάτων, ο υφυπουργός Παιδείας τους απέστειλε και πίνακα - υπόδειγμα προς συμπλήρωση...
Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής, στα ΑΕΙ και ΤΕΙ είναι εγγεγραμμένοι περίπου 596.000 φοιτητές εκ των οποίων περίπου οι 300.000, δηλαδή οι μισοί, είτε καθυστερούν να πάρουν το πτυχίο τους είτε έχουν εγκαταλείψει τις σπουδές τους. Μόνο στα ΑΕΙ, τις σπουδές τους καθυστερούν ή έχουν εγκαταλείψει 157.810 φοιτητές (42,7%), με τους περισσότερους να συγκεντρώνονται στα Νομικά, Οικονομικά, αλλά και Φυσικομαθηματικά τμήματα στα οποία εισάγονται αριστούχοι. Στη Νομική Αθήνας, 7 στους 10, και συγκεκριμένα 10.118 είναι «αιώνιοι» φοιτητές.
Την ίδια ώρα, από τους δέκα εγγεγραμμένους φοιτητές των ΑΕΙ, μόνο ο ένας καταφέρνει να πάρει το πολυπόθητο πτυχίο. Στο σύνολο των 369.219 φοιτητών αντιστοιχούν μόλις 36.469 πτυχιούχοι. Πρόκειται για ποσοστό 9,8%, που κατατάσσει την Ελλάδα στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ.
«Αιχμές»«Τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν ανακοινώσεις πανεπιστημιακών σχολών, των οποίων οι σύλλογοι διδασκόντων πήραν απόφαση να απεργήσουν και να μην κάνουν μάθημα οι φοιτητές. Δηλαδή να τιμωρηθούν ποιοι; Και για ποιο λόγο; Γιατί θα αρχίσει ο διάλογος για ένα νομοσχέδιο το οποίο δεν έχει κατατεθεί και γιατί απλά υπάρχει, αυτή τη στιγμή, ένα σχέδιο διαβούλευσης, για το οποίο καθένας μπορεί να εκφράσει τις απόψεις του;» ανέφερε χθες η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, σχολιάζοντας τις αποφάσεις συλλόγων πανεπιστημιακών να απέχουν από τα μαθήματά τους. Και πρόσθεσε: «Είμαστε ανοιχτοί σε όλες τις προτάσεις, τις οποίες και περιμένουμε, αλλά θεωρώ ότι για όλους μας προτεραιότητα είναι η λειτουργία των πανεπιστημίων».
Σημειώνεται ότι η μία μετά την άλλη οι σύγκλητοι των ιδρυμάτων αποφασίζουν να απορρίψουν το κείμενο που έδωσε προς διαβούλευση το υπουργείο Παιδείας για τις αλλαγές στα ΑΕΙ.

Πηγή:http://www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου