Λύση ή φαρισαϊσμός;
Η κρίση γεννά νέα φαινόμενα:δεκατέσσερις κροίσοι των ΗΠΑ ψάχνουν τρόπο να ξοδεύουν υπέρ των φτωχών χωρίς γραφειοκρατικά προσκόμματα
«πλούσιοι των πλουσίων» εξέφρασαν μια μεγάλη φιλοδοξία: θέλουν να σώσουν τον κόσμο χωρίς τη μεσολάβηση των γραφειοκρατικών και χρεοκοπημένων λόγω της διεθνούς κρίσης κυβερνήσεων και οργανισμών, όπως τα Ηνωμένα Εθνη ή οι κρατικοδίαιτες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ). Ετσι, εκείνη την ημέρα ίδρυσαν ένα κλειστό «κλαμπ» το οποίο ονόμασαν «Η Λέσχη των Καλών» («Τhe Good Club»). Και είπαν ότι βάζουν στο στόχαστρο τη φτώχεια, την πείνα, τις ασθένειες, τον υπερπληθυσμό, τον αναλφαβητισμό, την έλλειψη καθαρού πόσιμου νερού. Ο «φιλανθρωκαπιταλισμός» είχε μόλις γεννηθεί.
Το τέλος της βραδιάς βρήκε όλους τους συμμετέχοντες να συμφωνούν πως πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να δράσουν ανεξάρτητα από βραδυκίνητους μηχανισμούς αρωγής, τοπικούς ή διεθνείς. Οχι δημιουργώντας παράλληλους μηχανισμούς, αλλά με απολύτως στοχευμένη δράση: ένα εργοστάσιο καθαρισμού νερού εδώ, ένα δίκτυο σχολείων για ενηλίκους εκεί, μία χρηματοδότηση έρευνας για την παρασκευή κάποιου συγκεκριμένου εμβολίου, μία αερογέφυρα για τη μεταφορά τροφίμων, ένα νοσοκομείο, ένα δίκτυο καταυλισμών για πρόσφυγες κτλ. Οσο για τις ΜΚΟ, οι «φιλανθρωκαπιταλιστές» θα εξακολουθήσουν να τις στηρίζουν, αλλά υποδεικνύοντας ένα τμήμα των δραστηριοτήτων τους. «Ηταν κάτι πρωτόγνωρο. Για πρώτη φορά μια ομάδα δωρητών με τόσο μεγάλο πλούτο συναντιέται πίσω από κλειστές πόρτες» τονίζει ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «Chronicle Οf Ρhilanthropy» Ιαν Γουίλελμ.
Πρόκειται για ένα νέο «υβρίδιο» κοινωνικής προσφοράς. Οι υποστηρικτές του φιλανθρωκαπιταλι- σμού ισχυρίζονται ότι μπορεί να ανακουφίσει τους ανά τον (κατ΄ ευφημισμόν αναπτυσσόμενο...) κόσμο αναξιοπαθούντες πολύ αποτελεσματικά, ή τέλος πάντων να «κάνει κάτι» εκεί όπου γίνονται ελάχιστα μπροστά στο μέγεθος των προβλημάτων. Φέρνουν ως τεκμήριο το γεγονός ότι από το 1997 ως σήμερα τα μέλη του «Good Club» έχουν προσφέρει περισσότερα από 60 δισ. ευρώ σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.
Στην ιδρυτική συνάντηση της Νέας Υόρκης παρευρέθησαν οι άλλοι δύο συνδιοργανωτές, ο δισεκατομμυριούχος Γουόρεν Μπάφετ καιο Ντέιβιντ Ροκφέλερ, καθώς και ο επιχειρηματίας Τζορτζ Σόρος, ο δήμαρχος της πόλης Μάικλ Μπλούμπεργκ, ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ, ο μεγιστάνας των ΜΜΕ Τεντ Τέρνερ, ητηλεοπτική παρουσιάστρια Οπρα Γουίνφρεϊ, οσύμβουλος της αμερικανικής κυβέρνησης Πίτερ Πίτερσον, ο οικονομολόγος Τζούλιαν Ρόμπερτσον , o πρώην πρόεδρος της εταιρείας Cisco Τζον Μόργκριτζ και ο επιχειρηματίας Ιλάι Μπρόουντ.
«Τα περιουσιακά στοιχεία της “Λέσχης των Καλών” ανταγωνίζονται τους προϋπολογισμούς για τις κοινωνικές δαπάνες πολλών κρατών» λέει ο διευθυντής του Κέντρου για τον Πλούτο και τη Φιλανθρωπία του Κολεγίου της Βοστώνης Πολ Σέρβις , σχολιάζοντας το «ειδικό χρηματικό βάρος» των μελών του «Good Club», το οποίο υπερβαίνει συνολικά τα 100 δισ. ευρώ. Πολλοί είναι εκείνοι, ωστόσο, που τους έχουν συμβουλεύσει, για λόγους αξιοπιστίας, να μη λειτουργούν εις το εξής «κεκλεισμένων των θυρών», δημοσιοποιώντας στα ΜΜΕ ορισμένες από τις αποφάσεις τους. «Αν συνεχίσουν τις συναντήσεις τους- και όλα δείχνουν ότι θα το κάνουν-, νομίζω ότι ο κόσμος θα ήθελε αυτές να έχουν έναν πιο δημόσιο χαρακτήρα» υποστηρίζει ο κ. Γουίλελμ.
Δώσε και γευμάτισε με έναν «σταρ»
Στις 22 Απριλίου, στο Ροκφέλερ Σέντερ της Νέας Υόρκης, ο οίκος δημοπρασιών Christie΄s θα φιλοξενήσει την πρώτη «Πράσινη Δημοπρασία», η οποία συμπίπτει με τη 40ή επέτειο της Ημέρας της Γης. Στην «Πράσινη Δημοπρασία», σύνθημα της οποίας είναι «μια προσφορά για να σωθεί ο πλανήτης», θα προσφέρονται όχι μόνον έργα τέχνης αλλά και διάσημοι σταρ του Χόλιγουντ, αφού «χτυπώντας» την καλύτερη προσφορά κάποιος θα μπορεί να κερδίσει ένα γεύμα με έναν καλλιτέχνη. Ολα τα έσοδα θα διατεθούν σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Οσοι «χτυπήσουν» τις καλύτερες προσφορές θα γευματίσουν με τον αυστραλό ηθοποιό Χιου Τζάκμαν ή με τη διάσημη σχεδιάστρια νυφικών Βέρα Γουάνγκ (φωτογραφία).
Ο ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ
Υποκρισία καταγγέλλουν οι χεβιμεταλλάδες ΑC/DC
Αστραψαν και βρόντηξαν οι ΑC/DC εναντίον όλων των φιλάνθρωπων πλουσίων, τους οποίους το αυστραλιανό ροκ συγκρότημα κατηγορεί ότι κάνουν κήρυγμα εκ του ασφαλούς. «Σταματήστε να κάνετε κήρυγμα στο κοινό σας για να προσφέρει χρήματα. Εγώ δεν λέω σε κανέναν ότι πρέπει να δίνει χρήματα.Εγώ λέω να κάνουν φιλανθρωπίες,αλλά όχι σε ζωντανή παγκόσμια μετάδοση» τόνισε πριν από έναν μήνα σε συνέντευξή του στην αυστραλιανή εφημερίδα «Daily Τelegraph» ο τραγουδιστής του συγκροτήματος Μπράιαν Τζόνσον. «Ο κόσμος πεινάει και δεν θέλει να ακούει πλούσιες διασημότητες, όπως ο σερ Μπομπ Γκέλντοφ και ο Μπόνο, να του υποδεικνύoυν να μην ξεχνάει τα παιδιά που πεινούν» είπε ο κ. Τζόνσον. Πού οφείλεται το ξέσπασμά του; Στο ότι, όπως άφησε σαφώς να εννοηθεί, τα μέλη των ΑC/DC προσφέρουν συχνά χρήματα σε κοινωφελείς οργανώσεις, χωρίς όμως ποτέ να δημοσιοποιούν τη φιλανθρωπική τους δράση.
Στο δίλημμα «πράξεις αυθόρμητης προσφοράς προς τον πλη σίον ή μια νέα μέθοδος δημοσίων σχέσεων;» ορισμένοι σπεύδουν να απαντήσουν το δεύτερο. Οποιος και αν είναι ο λόγος για τον οποίο οι πλούσιοι αποφασίζουν να προβούν σε αγαθοεργίες και υπέρογκες χρηματικές δωρεές, το ζήτημα είναι τα χρήματα να φτάνουν σε όλους όσοι τα έχουν ανάγκη. Εξάλλου, όπως είπε και ο Γουόρεν Μπάφετ, «όταν φύγει η παλίρροια,μόνον τότε θα αποκαλυφθεί ποιος από εμάς δεν φορούσε μαγιό».
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Οι φιλάνθρωποι στις πυρκαϊές φαίνονται
Πρώιμοι «φιλανθρωκαπιταλιστές» υπάρχουν και στην Ελλάδα.
Ωστόσο δεν φαίνεται να έχει υπάρξει συνεννόηση μεταξύ τους.
Εντυπωσιακή ήταν η συστράτευση ιδιωτών αλλά και φορέων του Δημοσίου στη διάθεση βοήθειας και πόρων για την αντιμετώπιση των καταστρεπτικών πυρκαϊών του Αυγούστου του 2007. Επρόκειτο για την αρχική εικόνα της ανταπόκρισης στο κάλεσμα για βοήθεια του τότε πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή.
Δεν ήταν πάντως λίγοι εκείνοι που προτίμησαν να προσφέρουν τη βοήθεια εμπράκτως, δημιουργώντας υποδομές για την ανακούφιση των πληγέντων. Δύο χρόνια μετά τη φονική λαίλαπα, το WWF (στοιχεία Ιανουαρίου του 2009) διαπίστωνε ότι από τα περίπου 205 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν μέσω δωρεών για την ανακούφιση των πυροπλήκτων, μόνο τα 60 εκατ. ευρώ είχαν εκταμιευθεί και συγκεκριμένα 45 εκατ. ευρώ για κατοικίες και 15 εκατ. ευρώ για άλλες ανάγκες.
Ιδού μερικοί από τους φορείς και τους ιδιώτες που έσπευσαν να δώσουν το «παρών» είτε μέσω του ειδικού ταμείου στήριξης των πληττομένων είτε με απευθείας διάθεση χρημάτων, σε μια από τις πιο μαζικές εξορμήσεις φιλανθρωπίας που έχει γνωρίσει ποτέ ο τόπος:
Ο νέος συνοικισμός της πυρόπληκτης Αρτέμιδας του Δήμου Ζαχάρως ανοικοδομήθηκε με κονδύλια της Κύπρου αλλά και κυπρίων επιχειρηματιών. Η κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη ανέλαβε την ανοικοδόμηση του χωριού Μάκιστος στη Δυτική Πελοπόννησο. Η οικογένεια Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου και η Χαλυβουργική ανακοίνωσαν ότι θα συμβάλουν με 12 εκατ. ευρώ.
Ο εφοπλιστής κ. Ν. Λαιμός, ανταποκρινόμενος στην έκκληση του πρωθυπουργού, συνεισέφερε 500.000 ευρώ. Το ζεύγος Θόδωρου και Γιάννας Αγγελοπούλου κατέθεσε 10 εκατ. ευρώ στο ειδικό ταμείο για την ανακούφιση των κατοίκων των περιοχών της Πελοποννήσου.
Τιμολόγιον προσωπικών δωρεών
32 δισ. ευρώ- ΓΟΥΟΡΕΝ ΜΠΑΦΕΤ Ο γκουρού των επενδύσεων παραχώρησε μεγάλο μέρος μιας περιουσίας της τάξεως των 32 δισ. ευρώ στο φιλανθρωπικό ίδρυμα του Μπιλ Γκέιτς. Η προσφορά του Μπάφετ, η οποία ανέρχεται σε περίπου 27 δισ.ευρώ,είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία.
20 δισ. ευρώ- ΜΠΙΛ ΓΚΕΪΤΣ Ο ιδρυτής της Μicrosoft προσέφερε20 δισ. ευρώ σε φιλανθρωπίες μέσω του ιδρύματος «Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς»,του μεγαλύτερου φιλανθρωπικού οργανισμού όλων των εποχών.
1 δισ. ευρώ- ΜΑΪΚΛ ΜΠΛΟΥΜΠΕΡΓΚ Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης και ιδρυτής της εταιρείας οικονομικών υπηρεσιών που φέρει το όνομά του έχει διαθέσει σε φιλανθρωπίες πάνω από 1 δισ.ευρώ της περιουσίας του.
50 εκατ. ευρώ- ΟΠΡΑ ΓΟΥΙΝΦΡΕΪ Είναι η πιο γενναιόδωρη τηλεοπτική σταρ (φωτογραφία) στον κόσμο, σύμφωνα με το ίδρυμα «Giving Βack» που προωθεί τη φιλανθρωπία, αφού οι δωρεές της- μέσω των «Τhe Οprah Winfrey Foundation» και «Οprah΄s Αngel Νetwork»- αγγίζουν τα 50 εκατ.ευρώ. 1,5 εκατ. ευρώ- ΖΙΖΕΛ ΜΠΟΥΝΤΧΕΝ Το διάσημο τοπ μόντελ από τη Βραζιλία προσέφερε 1,5 εκατ.ευρώ, το μεγαλύτερο ποσό που δόθηκε για την Αϊτή.
Και το Χόλιγουντ βάζει το χέρι στην τσέπη
Εν αρχή ην η αρρενωπότητα. Ο TΖΟΡΤΖ KΛΟΥΝΕΪ, ως Πρεσβευτής Καλής Θελήσεως του ΟΗΕ και συνιδρυτής του οργανισμού «Νot on our Watch» (στρατιωτική έκφραση που σημαίνει «Οχι στη βάρδιά μας»- μεταφορικά «Δεν φταίμε εμείς») έχει βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη του και έχει δωρίσει μεγάλα χρηματικά ποσά για την περίθαλψη των προσφύγων από την περιοχή Νταρφούρ του Σουδάν, όπου σημειώνονται αιματηρές επιθέσεις Αράβων εναντίον Αφρικανών. Διοργανώνει συνέδρια εντός της κινηματογραφικής κοινότητας ώστε να «προσηλυτίσει» και άλλους στον ιερό αυτό σκοπό.
Η νοτιοαφρικανή ηθοποιός ΣΑΡΛΙΖ ΘΕΡΟΝ, ως ενεργό μέλος της φιλοζωικής οργάνωσης ΡΕΤΑ, προσφέρει τα τελευταία χρόνια μεγάλα χρηματικά ποσά σε μια εκστρατεία προκειμένου να σταματήσουν τα πειράματα στα ζώα και να μειωθεί η παραγωγή γούνας και δερμάτινων ενδυμάτων. Εχει επίσης εμφανιστεί αφιλοκερδώς σε διαφημίσεις που προτρέπουν τον κόσμο να μην αγοράζει γούνες.
Ο ΛΕΟΝΑΡΝΤΟ ΝΤΙ ΚΑΠΡΙΟ κάνει κάθε χρόνο δεκάδες δωρεές σε περιβαλλοντικές οργανώσεις, ενημερώνοντας ταυτόχρονα το κοινό για θέματα όπως η κλιματική αλλαγή. Εχει σκηνοθετήσει το «11th Ηour», ένα ντοκυμαντέρ για το περιβάλλον, ενώ από το 2006 συνεργάζεται στενά με την Ακαδημία Κινηματογράφου των ΗΠΑ ώστε να υιοθετηθούν πιο φιλικές προς το περιβάλλον τεχνικές κατά την τελετή απονομής των Οσκαρ.
Η ηθοποιός ΣΑΛΜΑ ΧΑΓΕΚ έχει ιδρύσει την οργάνωση «Τhe Salma Ηayek Foundation» η οποία δραστηριοποιείται ενάντια στη βία κατά των γυναικών και των παιδιών. Δημιουργεί, με δικά της έξοδα, διαφημιστικές καμπάνιες προκειμένου να βοηθήσει τις κακοποιημένες γυναίκες, ενώ προτίθεται να κατασκευάσει ένα ίδρυμα στέγασης φτωχών παιδιών στην ιδιαίτερη πατρίδα της, το Μεξικό.
Ο ηθοποιός ΤΖΟΝΙ ΝΤΕΠ δωρίζει μεγάλα χρηματικά ποσά σε ιδρύματα της Αμερικής που μεριμνούν για τους αστέγους, ενώ οι θαυμαστές του έχουν δημιουργήσει μια οργάνωση με τίτλο «Johnny΄s Αngels:
Depp Fans for Charity» που έχει στόχο να στρέψει την προσοχή του κοινού απέναντι στο θέμα των αστέγων και κυρίως των μικρών παιδιών.
Το διάσημο ζευγάρι ηθοποιών ΜΠΡΑΝΤ ΠΙΤ
και ΑΝΤΖΕΛΙΝΑ ΤΖΟΛΙ έχει κάνει μέσω του «Τhe Jolie-Ρitt Foundation» δωρεές που αγγίζουν τα 18 εκατ. ευρώ, ενώ ο Πιτ έχει ιδρύσει το ίδρυμα «Μake it Right» συγκεντρώνοντας χρήματα για την ανοικοδόμηση της Νέας Ορλεάνης.
Πηγή http://www.tovima.gr/(3-04-2010)