Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Οἱ ὑποψήφιοι δικαστές δέν γνωρίζουν καλά τήν ἑλληνική γλῶσσα!




Οι αυριανοί δικαστές μπερδεύουν τη Λέλα Καραγιάννη με τη… Μάρθα Καραγιάννη! Της Βασιλικής Κόκκαλη


Δικαστές, που έχουν έρθει σε επαφή με υποψηφίους συναδέλφους έχουν συμμετάσχει στο παρελθόν σε εξετάσεις για την εισαγωγή στην Εθνική Σχολή Δικαστών και είναι σε θέση να γνωρίζουν το επίπεδο των συμμετεχόντων στη διαδικασία, παρατηρούν πως πολλά από τα νέα παιδιά με βλέψεις προς το Δικαστικό Σώμα δεν γνωρίζουν καλά την ελληνική γλώσσα, σε αντίθεση με την αγγλική που τη μιλούν σαν μητρική τους. Επίσης, παρατηρούν ότι δεν διαθέτουν γενική παιδεία και υστερούν σημαντικά σε βασικές ιστορικές, πολιτισμικές και κοινωνικοπολιτικές γνώσεις.

Τα «Επίκαιρα» αλίευσαν τα «μαργαριτάρια» των υποψηφίων για την εισαγωγή στην Εθνική Σχολή Δικαστών
Είναι νέοι, απόφοιτοι της Νομικής Σχολής, έχουν ασκήσει για περίπου μία διετία μάχιμη δικηγορία και πρόσφατα διεκδίκησαν μια θέση στο Δικαστικό Σώμα. Κάποιοι όμως από αυτούς δεν γνώριζαν ποιος ήταν ο Ανδρέας Κάλβος, ποιος ήταν ο Αδαμάντιος Κοραής και πότε πέρασε σε ελληνικά χέρια η Θεσσαλία! Οι απαντήσεις αρκετών εκ των υποψηφίων δικαστών, στις τελευταίες εξετάσεις για την εισαγωγή τους στην Εθνική Σχολή Δικαστών, κυριολεκτικά σπάνε… κόκαλα!
Τα «Επίκαιρα» βρέθηκαν στις προφορικές εξετάσεις Γενικής Παιδείας –διαδικασία που είναι ανοιχτή– και συγκέντρωσαν τα «μαργαριτάρια» των δικαστών του… μέλλοντός μας!
Υποψήφιος ερωτάται από τον εξεταστή για το τι ακριβώς συνέβη στο Βατερλό, στις 18 Ιουνίου του 1815, για να λάβει την αποστομωτική απάντηση: «Ναυμαχία»! Ο συγκεκριμένος υποψήφιος δεν είχε αντιληφθεί ποτέ τίποτα για την πιο πολυσυζητημένη μάχη όλων των εποχών, που σήμανε το τέλος των πολιτικών φιλοδοξιών του Ναπολέοντα και την κατάλυση της αυτοκρατορίας του. Ούτε φυσικά αναρωτήθηκε ποτέ γιατί το Βατερλό –που βρίσκεται 20 χιλιόμετρα έξω από τις Βρυξέλλες– είναι συνώνυμο της αποτυχίας!
Σε ερώτηση για το πότε απελευθερώθηκε η Θεσσαλία από τον τουρκικό ζυγό, η απάντηση από υποψήφιο ήταν το 1964! «Δηλαδή ο παππούς σου φοράει ακόμη τσαρούχια;» ήταν το σχόλιο του εξεταστή προς τον υποψήφιο με καταγωγή μάλιστα από τα Τρίκαλα, χωρίς όμως να γνωρίζει ότι η Θεσσαλία πέρασε σε ελληνικά χέρια το 1881.
Άλλη υποψήφια, 28 ετών, για εισαγωγή στην Εθνική Σχολή Δικαστών, ερωτάται για το αν γνωρίζει κάτι για τη δράση της Λέλας Καραγιάννη –την «ψυχή» της οργάνωσης της Αντίστασης την περίοδο της γερμανικής Κατοχής– και απαντά ότι η μόνη που γνωρίζει είναι η ηθοποιός Μάρθα Καραγιάννη!
Σε ερώτηση για το πότε απελευθερώθηκε η Θεσσαλία από τον τουρκικό ζυγό, η απάντηση που δόθηκε από υποψήφιο ήταν το 1964! «Δηλαδή ο παππούς σου φοράει ακόμη τσαρούχια;» ήταν το σχόλιο του εξεταστή προς τον υποψήφιο που είχε μάλιστα και καταγωγή από τα Τρίκαλα, χωρίς όμως να γνωρίζει ότι η Θεσσαλία πέρασε σε ελληνικά χέρια το 1881.
Στην ίδια ενότητα των εξετάσεων, δηλαδή της Γενικής Παιδείας, τέθηκε και ερώτηση για τον Ανδρέα Κάλβο. Πολλοί ήταν εκείνοι που δεν γνώριζαν τον ποιητή των «Ωδών», έναν από τους σπουδαιότερους Έλληνες ποιητές και λόγιους.
Μουσολίνι, Λένιν: Παντελώς άγνωστοι
Την ίδια… τύχη είχαν όμως και ο Μπενίτο Μουσολίνι, όπως και ο Βλαντιμίρ Ιλίτς Ουλιάνοβ, γνωστότερος ως Λένιν. Υπήρξαν υποψήφιοι που δεν ήξεραν ποιος ήταν ούτε ο Ιταλός πολιτικός, ιδρυτής και ηγέτης του φασιστικού κόμματος που διοίκησε την Ιταλία από το 1922 έως το 1943 υπό δικτατορικό καθεστώς, ούτε ο ηγέτης της Οκτωβριανής Επανάστασης, ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα που «σφράγισαν» όχι μόνο την πορεία της Ρωσίας, αλλά επηρέασαν καθοριστικά ολόκληρη τη νεότερη παγκόσμια ιστορία.
Αλλά και ο Αδαμάντιος Κοραής, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του νεοελληνικού Διαφωτισμού, ήταν παντελώς άγνωστος για υποψήφιο για εισαγωγή στην Εθνική Σχολή Δικαστών. Ο συγκεκριμένος νεαρός δεν ήξερε καν ποιος ήταν ο Έλληνας φιλόλογος με τη βαθιά γνώση του ελληνικού πολιτισμού, έστω κι αν το άγαλμά του υπάρχει έξω από την Πρυτανεία του πανεπιστημίου στην Αθήνα…
Business στα έδρανα…
Δικαστές, που έχουν έρθει σε επαφή με υποψηφίους συναδέλφους έχουν συμμετάσχει στο παρελθόν σε εξετάσεις για την εισαγωγή στην Εθνική Σχολή Δικαστών και είναι σε θέση να γνωρίζουν το επίπεδο των συμμετεχόντων στη διαδικασία, παρατηρούν πως πολλά από τα νέα παιδιά με βλέψεις προς το Δικαστικό Σώμα δεν γνωρίζουν καλά την ελληνική γλώσσα, σε αντίθεση με την αγγλική που τη μιλούν σαν μητρική τους. Επίσης, παρατηρούν ότι δεν διαθέτουν γενική παιδεία και υστερούν σημαντικά σε βασικές ιστορικές, πολιτισμικές και κοινωνικοπολιτικές γνώσεις.
Οι ίδιοι σημειώνουν πως αρκετοί από τους υποψηφίους, στην ερώτηση για ποιο λόγο θέλουν να μπουν στο Δικαστικό Σώμα, απαντούν αφενός πως το βασικό κίνητρό τους είναι οι σταθερές ικανοποιητικές οικονομικές απολαβές που έχουν σήμερα οι λειτουργοί της Θέμιδος και, αφετέρου, ότι θέλουν να προσφέρουν στο γενικότερο κοινωνικό σύνολο (!).
Το ερώτημα όμως είναι με τι εχέγγυα, γνώσεις και καλλιέργεια μπορούν πράγματι, όπως διατείνονται, να προσφέρουν, να απονείμουν δηλαδή δικαιοσύνη, όταν δεν κατέχουν ούτε τις στοιχειώδεις γνώσεις που κατά κανόνα αποκτούνται στα γυμνασιακά και λυκειακά χρόνια.
Ούτε όμως και οι νομικές τους γνώσεις είναι σε καλύτερο επίπεδο, δεδομένου ότι ο μέσος όρος των πτυχίων των αποφοίτων που συμμετέχουν στη διαδικασία των εξετάσεων για εισαγωγή στην Εθνική Σχολή Δικαστών δεν ξεπερνά το 6 με 6,5.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης και το γεγονός ότι από το σύνολο των υποψηφίων για εισαγωγή στην Εθνική Σχολή Δικαστών ποσοστό που φτάνει το 90% ανήκει στο λεγόμενο ασθενές φύλο. Πολλές από τις νέες που έχουν αποφοιτήσει από τη Νομική Σχολή βλέπουν την είσοδό τους στο Δικαστικό Σώμα ως πλήρη επαγγελματική αποκατάσταση που συνεπάγεται μονιμότητα και σταθερές αποδοχές. Αντίθετα, αποκλείουν τη μάχιμη δικηγορία που απαιτεί χρόνο και μεγάλη προσπάθεια για να «χτίσει» κάποιος καριέρα.
Για την ιστορία, πάντως, το 60% όσων συμμετέχουν στις εξετάσεις απορρίπτεται…
________________________________________
Πηγή: http://m-epikaira.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου