Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

'Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης / Στήν Παναγίτσα στό Πυργί





Χαίρετ' ὁ Ἰωακεὶμ κι ἡ Ἄννα
ποὺ γέννησαν χαριτωμένη κόρη
στὴν Παναγίτσα στὸ Πυργί!
Χαίρεται ὃλ’ ἡ ἔρημος ἀκρογιαλιὰ
κι ὁ βράχος, κι ὁ γκρεμὸς ἀντίκρυ τοῦ πελάγους,
ποὺ τὸν χτυποῦν ἄγρια τὰ κύματα•
χαίρεται ἀπὸ τὴν ἐκκλησίτσα,
ποὺ μοσχοβολᾶ πάνω στὴ ράχη.

Χαίρεται τ' ἄγριο δέντρο, ποὺ γέρνει
τὸ μισὸ ἀπάνω στὸν βράχο, τὸ μισὸ στὸν γκρεμό,
χαίρετ' ὁ βοσκός, ποὺ φυσᾶ τὸν αὐλό του,
χαίρετ' ἡ γίδα του, ποὺ τρέχει στὰ βράχια,
χαίρεται τὸ ἐρίφιο, ποὺ πηδᾶ χαρμόσυνα.

Κι ἡ πλάση ὅλη ἀναγαλλιάζει
καὶ τὸ φθινόπωρο ξανανιώνει ἡ γῆς,
σὰ σεμνὴ κόρη ποὺ περίμενε χρόνια
τὸν ἀρραβωνιαστικὸ της ἀπ' τὰ ξένα
καὶ τέλος τὸν ἀπόλαψε πρὶν εἶναι πολὺ ἀργὰ
καὶ σὰν τὴ στεῖρα γραία ποὺ γέννησε θεόπαιδο
κι εὐφράνθη στὰ γεράματά της.
Δός μου καὶ μένα ἄνεση, Παναγία μου,
πρὶν ν' ἀπέλθω καὶ πλέον δὲν θὰ ὑπάρχω...




Ἀπὸ Σπύρου Κοκκίνη 6η ἔκδ,
«
Ἀνθολογία Νεοελληνικῆς Ποίησης»
Ἔκδ. Ι.Δ. ΚΟΛΛΑΡΟΥ & ΣΙΑΣ Α.Ε., Ἀθῆναι 2000.

Κύκλωμα πού λυμαίνεται τά πανεπιστήμια θησαυρίζει ἐν μέσῳ κρίσης. Μέ 500 εὐρώ ἀγοράζουν πτυχιακή καί μέ 2000 εὐρώ τό διδακτορικό τους.


Επιχείρηση εύκολου κέρδους με αντάλλαγμα έναν καλό βαθμό στην πτυχιακή εργασία και στο διδακτορικό έχουν στήσει πολλά γραφεία στην χώρα μας. Κάποια παρουσιάζονται ως κέντρα υποστήριξης σπουδών ενώ άλλα ως συμβουλευτικά, όμως το ρεπορτάζ του Newsit αποδεικνύει ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για άτομα που θησαυρίζουν στην πλάτη των φοιτητών.

Ομολογία από τους ίδιους τους φοιτητές
Στα ΤΕΙ αλλά και στα ΑΕΙ, το σύστημα της πληρωμένης εργασίας είναι  γνωστό εδώ και χρόνια. Όλοι οι σπουδαστές το γνωρίζουν ,όπως επίσης και αρκετοί καθηγητές. Εκείνο όμως που δεν μπορούν να αποδείξουν είναι το αν μια εργασία είναι γραμμένη από τον φοιτητή ή όχι.
''Αυτά τα γραφεία εδώ και χρόνια έχουν καταλάβει την ανάγκη των φοιτητών και απλώνονται παντού'' λέει στο Newsit ο Πέτρος Γ., τελειόφοιτος του τμήματος ιατρικών εργαστηρίων στα ΤΕΙ Αθηνών.'' Εγώ συγκεκριμένα το βλέπω καθημερινά ενώ οι καθηγητές κάνουν τα στραβά μάτια'' συμπληρώνει.
Ακούστε την ομολογία

Συστήνουν και οι καθηγητές γραφεία εργασιών
Όταν η ταρίφα μιας πτυχιακής εργασίας αρχίζει από 500 ευρώ, τότε τα χρήματα είναι πολλά. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ το κάθε γραφείο μπορεί να αναλάβει παράλληλα από 10 έως και 50 εργασίες, ανάλογα με το προσωπικό που διαθέτει. Οι υπάλληλοι που βρίσκονται από πίσω είναι συνήθως άτομα τα οποία έχουν τελειώσει ανάλογες σχολές θετικών και θεωρητικών επιστημών, που το κάνουν για έξτρα εισόδημα.
''Ψάχνοντας κανείς στο διαδίκτυο είναι πολύ εύκολο να εντοπίσει τέτοια γραφεία, διότι στην αρχική τους σελίδα διαφημίζουν ότι εκπονούν εργασίες και διδακτορικά'' προσθέτει ο Πέτρος Γ. '' Είδα καθηγήτρια στα ΤΕΙ Αθηνών να προτείνει σε φοιτητή συγκεκριμένο γραφείο για να του κάνει την εργασία'' τονίζει χαρακτηριστικά.
''Το ξέρουμε αλλά δεν μπορούμε να τους ελέγξουμε'' λέει ο πρύτανης του ΕΜΠ στο Newsit
O κ. Μουντζούρης Κωσταντίνος, πρύτανης του ΕΜΠ αναφέρει ότι πριν από 5 μήνες έγινε έρευνα στο Πολυτεχνείο και βρέθηκε ότι πραγματικά υπήρχαν γραφεία τα οποία θησαύριζαν από αυτή την δουλειά. Παρά τις προσπάθειες όμως, δεν υπάρχει κάποιος τρόπος να ελεγχθεί το κύκλωμα.
''Δεν μπορούμε ούτε νομικά να επέμβουμε διότι δεν μπορούμε να αποδείξουμε κάτι'' αναφέρει.''Γνωρίζουμε τα γραφεία τα οποία δεν θα σταματήσουν να υπάρχουν διότι πολύ απλά κρύβονται πίσω από τον τίτλο των φροντιστηρίων για φοιτητές'' προσθέτει.
Ακούστε τον κ. Μουντζούρη

Πως παίζεται το παιχνίδι
Το Newsit επικοινώνησε με κάποιο από αυτά τα γραφεία. Προσποιηθήκαμε ότι είμαστε φοιτητές και πως θέλουμε να μας φτιάξουν την πτυχιακή μας εργασία. Μας ζήτησαν αδίστακτα 500 ευρώ για πτυχιακή και 2000 ευρώ για διδακτορικό .

Ακούστε το πρώτο μέρος



Η συγκεκριμένη κυρία επίσης εξηγεί πως παράλληλα εκπονεί κι άλλες εργασίες σε πολλά πανεπιστήμια της χώρας και πως ποτέ δεν την συναντάς. Βάζεις απλά τα χρήματα στην τράπεζα και σου στέλνει την εργασία. Και φυσικά μαύρα, προς επίγνωση του ΣΔΟΕ.
Ακούστε το δεύτερο μέρος


Πηγή:http://www.newsit.gr

Τί εἶναι ἡ ᾿Εκκλησία - τοῦ ἁγιορείτου μοναχοῦ Μωϋσέως




Για τους πολλούς η εκκλησία ταυτίζεται με το ναό, την ενορία, νομίζουν ότι πρόκειται για εταιρεία, σύλλογο, οργάνωση, φιλανθρωπικό κατάστημα, ωραία ιδεολογία, που έχει καλή οικονομική κατάσταση και αμύθητη περιουσία. Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν την εκκλησία δυνατό οικονομικό οργανισμό, καλή επιχείρηση, που ξεγελά ανίδεους και ανήμπορους. Άλλοι πάλι νομίζουν ότι στην εκκλησία θα κάνουν γνωριμίες, θα βρουν παρέα, θα βρουν δουλειά, θα ικανοποιηθούν πρόχειρα και γρήγορα μεταφυσικές τους αναζητήσεις και θα τακτοποιήσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα για να μην έχουν κανένα συνειδησιακό πρόβλημα.
Η εκκλησία είναι μία μητρική αγκάλη, είναι το σώμα του ζώντος Χριστού, η σύναξη του λαού του Θεού, σε ένα υπερώο. Η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν είναι μία δύσκολη και για λίγους θεολογία, μία ωραία φιλοσοφία, μία στείρα ηθική, μία σκληρή και απάνθρωπη ηθικολογία όλο δεσμεύσεις και απαγορεύσεις. Η Ορθοδοξία είναι αλήθεια, ελευθερία, αγάπη, λύτρωση, γλυκασμός, σωτηρία και χαρά. Συνήθως μιλάμε για το τι κάνει η εκκλησία και όχι για το τι πράγματι είναι η ουσία της.
Η εκκλησία είναι θεοΐδρυτη, θεμελιωμένη στο αίμα του Χριστού και των μαρτύρων. Είναι ισχυρό το θεμέλιό της και δεν φοβάται κανένα δυνατό σεισμό, ενάντιο άνεμο, “εχθρό”, “πολέμιο” και “διώκτη”. Νοικοκύρης της εκκλησίας, όπως έλεγε ο Αγιορείτης παπα-Τύχων, είναι το  Άγιον Πνεύμα, αυτό που συγκροτεί όλο τον θεσμό της εκκλησίας. Το  Άγιον Πνεύμα συνεχώς αγρυπνεί, ορθοστατεί, ορθοτομεί, εμπνέει, ασφαλίζει, φυλάγει, χαριτώνει και ενισχύει τους πιστούς, κλήρο και λαό. Η ταπεινή και θερμή προσευχή των πιστών ενώνει τη γη με τον ουρανό και δεν αφήνει τον άνθρωπο να απογοητευθεί, να μελαγχολήσει, να φοβηθεί και αποκάμει.
Η προσευχή δεν είναι μία ιδιωτική πράξη, μία ατομιστική ενέργεια. Ποτέ. Προσευχόμενος ο άνθρωπος ενώνεται με τον Χριστό και με όλα τα μέλη της εκκλησίας. Τούτο δεν τον αφήνει να έχει την ανιαρή και κουραστική μοναξιά. Τούτο καλύτερα φαίνεται και υπάρχει στον εκκλησιασμό και στη συνειδητή και εμπροϋπόθετη συμμετοχή στη μυστηριακή ζωή της εκκλησίας. Το κήρυγμα της εκκλησίας δεν είναι μία έκθεση ιδεών, μία ωραιολογία, ένας βερμπαλισμός, ένα κυνήγι φαντασμάτων και σφυροκόπημα των ασεβών και απίστων. Το κήρυγμα της εκκλησίας προέρχεται από σιωπή, προσευχή, κατάρτιση, ετοιμασία, μελέτη, πόνο και αγάπη περισσή για τους αστοχήσαντες και πάσχοντες.
Στην εκκλησία κανείς δεν αυθαιρετεί, αυτοσχεδιάζει, απομονώνει, κάνει τον διορθωτή και τον δικηγόρο της εκκλησίας. Η ενότητα, η ομόνοια, η αφροσύνη, η καλή ομολογία και απολογία είναι κεντρικής σημασίας. Η εκκλησία αγωνιά για τη σωτηρία όλων. Η ιεραποστολή της δεν είναι η συλλογή φανατικών οπαδών, αλλά τέκνων αγαπημένων, συνδεδεμένων με την αγία αγάπη και την αγία ταπείνωση.
Υποστηρίζοντας την Ορθοδοξία, δεν μπορούμε να μισούμε κανένα. Η χριστιανική αγάπη είναι πάντοτε ανιδιοτελής και θυσιαστική, δεν έχει σχέση με υποκριτικά χαμόγελα, διπλωματικές φιλοφρονήσεις, ανεπίτρεπτες υποχωρήσεις, επιφανειακούς εναγκαλισμούς, προσποιητές κολακείες και ανούσιες ψευτοευγένειες. Η χριστιανική αγάπη συμπορεύεται με την αλήθεια.
Γνήσιο εκκλησιαστικό φρόνημα έχει όποιος αγαπά απεριόριστα τον Θεό και τον πλησίον. Όλα τα άλλα είναι ευσεβείς φλυαρίες. Είναι καιρός να δούμε την ουσία της εκκλησίας, να γνωρίσουμε την ελευθερώτρια χάρη της, να εμβαθύνουμε στο απύθμενο μυστήριό της, να συναντηθούμε με τον ίδιο τον Χριστό…

Πηγή:᾿Εφημ. Μακεδονία

᾿Αντίθετος σέ σχέδιο καψίματος ἀντιτύπων τοῦ Κορανιού ὁ στρατηγός Πετρέους


Ο διοικητής της πολυεθνούς δύναμης στο Αφγανιστάν, στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους δήλωσε πως αν αμερικανική εκκλησία εκτελέσει το σχέδιο της να κάψει δημόσια αντίτυπα του Κορανίου στις 11 Σεπτεμβρίου, αυτό θα θέσει σε κίνδυνο τα αμερικανικά στρατεύματα.

Η εκκλησία Βαπτιστών Dove World Outreach Center στην Φλόριντα σκοπεύει να κάψει δημόσια αντίτυπα του Κορανίου στην ένατη επέτειο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

Αν γίνει αυτό, θα εξυπηρετήσει την προπαγάνδα των ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και θα ενισχύσει το αντιαμερικανικό αίσθημα στον μουσουλμανικό κόσμο, επισήμανε ο στρατηγός Πετρέους σε συνέντευξή του στην Wall Steet Journal.

«Κάτι τέτοιο θα θέσει σε κίνδυνο τα στρατεύματα και την διεθνή προσπάθεια», εκτίμησε.

«Είναι ακριβώς η ενέργεια που θα εκμεταλλεύονταν οι Ταλιμπάν και αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα. Όχι μόνο εδώ, αλλά παντού στον κόσμο, όπου συνυπάρχουμε με την ισλαμική κοινότητα», πρόσθεσε ο στρατηγός.

Η εκκλησία Dove World Outreach Center ανακοίνωσε την πρόθεσή της να κάψει αντίτυπα του Κορανίου στο Γκέινσβιλ, 500 χιλιόμετρα από το Μαϊάμι και καλεί και άλλα θρησκευτικά κέντρα να κάνουν το ίδιο στη μνήμη των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων και για να πολεμήσουν «τον δαίμονα του Ισλάμ» .

Από την πλευρά του ο ιερέας της εκκλησίας αυτής Τέρι Τζόουνς δήλωσε πως οι ανησυχίες του Πετρέους είναι «δικαιολογημένες» .

Σε ανακοίνωσή του που δημοσιεύεται στην Wall Street Journal, ο ιερέας προσθέτει: «Πρέπει να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα στους φανατικούς μουσουλμάνους. Δεν θα μας εξουσιάζει πια ο φόβος και οι απειλές» .

Στα τέλη Αυγούστου, δεκάδες φανατικοί μουσουλμάνοι διαδήλωσαν μπροστά στην αμερικανική πρεσβεία και απείλησαν να αρχίσουν ιερό πόλεμο αν η αμερικανική Εκκλησία πραγματοποιήσει αυτό που σχεδιάζει.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Πηγή:http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/09/blog-post_312.html#ixzz0yqWSe6v3

ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΑ ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΠΙΚΩΝ....

῾Ο Πάπας ἐπέλεξε hip hop γιά νά «ἀγγίξει ἄμεσα τούς νέους»....!

Αν και παραμένει πιστός στο παραδοσιακό τελετουργικό της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, όταν το κοινό του είναι οι νέοι, ο Πάπας Βενέδικτος είναι περισσότερο ελαστικός. Έτσι, κατά την επίσκεψή του στη Βρετανία, την άλλη εβδομάδα, στην τελετή που έχει διοργανωθεί στο Χάιντ Παρκ κυρίως για τους νέους, έχει επιλεγεί ένα hip-hop κομμάτι και αυτό θα είναι και το επίσημο της τριήμερης επίσκεψης του Πάπα στη Βρετανία, όταν θα απευθύνεται σε άτομα μικρότερων ηλικιών.
Ο τίτλος του τραγουδιού είναι «Heart's Cry» και πρόκειται για δημιουργία του συγκροτήματος Ooberfuse που έχει βαθιές θρησκευτικές ρίζες. Πάντως, καμία σχέση δεν έχει με τους ύμνους που συνδέονται με τις λειτουργίες.
Τα τρία μέλη της μπάντας ζουν στο Λονδίνο. Πριν από καιρό έστειλαν το τραγούδι τους στον πατέρα Άντριου Χίντον, μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής για την Επίσκεψη του Πάπα, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επιλογή του τραγουδιού για την επίσκεψη του επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
«Ελπίζουμε να αγγίξουμε τη νέα γενιά. Θέλουμε να σπάσουμε τα στερεότυπα γύρω από την ποπ που συνδέθηκε ήδη με τη θρησκεία και να παίξουμε μουσική, η οποία θα αγγίξει άμεσα τους νέους του σήμερα», επισήμανε η Τσέρι Άντερσον, η 24χρονη τραγουδίστρια της μπάντας. Τα άλλα δύο μέλη είναι ο 33χρονος ράπερ Χολ Σεν Τζον και ο DJ Κορνελ Σοριαν.
«Τα Νέα» 06/09/2010

῞Αγιος ᾿Ιωάννης ὁ Χρυσόστομος: ῎Ας ἀράξωμεν τὴν ψυχήν μας, ὡς εἰς λιμένα τινα ἥσυχον, τῶν Γραφῶν τὴν ἀνάγνωσιν.

ΥΔΑΤΑ ΠΟΤΑΜΙΑ Η ΑΚΟΗ ΤΩΝ ΓΡΑΦΩΝ

  • Ἂν καὶ ἀρκετὰ χρόνια ἀπὸ τὴν ἀρχική του δημοσίευση τὸ κατωτέρω κείμενο δὲν χάνει τὴν φρεσκάδα του, διότι εἶναι ὁ Ἅγ. Ἰωάννης ὁ Χρυσόστομος ποὺ δίνει διέξοδο στὴν ἐξαπάτηση τῆς κατασκευασμένης καθημερινότητας καὶ τὴν ἀθυμία τῆς ψυχῆς.
«ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ», τ. 72, ΝΟΕΜ. 1994
Στὴν Ἑλλάδα τῆς τηλοψίας καὶ τῶν media. Στὴν Ἑλλάδα τῶν δημοπιθήκων, τῶν ἀρλεκίνων, τῶν φασουλήδων ποὺ γίνονται “ἐπιδειξίες” στὴν ἀγχώδη προσπάθειά τους νὰ πουλήσουν. Νὰ πιάσουν τὰ ποσοστὰ τηλεθέασης ἢ νὰ ἐντυπωσιάσουν µὲ σοφίσματα, ὑπεραπλουστεύσεις, συνθήματα καὶ βωμολοχίες ( … ) Στὴν Ἑλλάδα ποὺ οἱ εἰδήσεις ἱεραρχοῦνται ἀναλόγως τοῦ τρόμου, τῆς φρίκης, καὶ τῆς φοβίας ποὺ θὰ προκαλέσουν ( … ) Γιατὶ συνεχῶς ἡ τηλοψία καὶ οἱ ἀγχωμένοι τηλεπαρουσιαστὲς μᾶς πληροφοροῦν γιὰ τὰ ναρκωτικά, γιὰ τοὺς κλέφτες, τοὺς βιαστές, τοὺς σκοτωμούς, τὰ τροχαῖα, τό νέφος, τό ἔιτζ, τα πρεζόνια. Καὶ διογκώνουν καὶ μεγεθύνουν τὶς ἁπλὲς εἰδήσεις μὲ μοναδικὸ στόχο νὰ δημιουργήσουν στὸν θεατὴ καὶ ἀκροατὴ φοβίες καὶ ἀνησυχίες. Καὶ ἔτσι σιγά – σιγὰ τὸν ὑποχρεώνουν νὰ κλειστεῖ στὸν ἑαυτό του, τοῦ δημιουργοῦν ἀναστολές…Ἡ τηλοψία λοιπὸν δὲν δημιουργεῖ μόνον τρόπους ζωῆς ἀλλὰ καὶ φοβίες στὸ ἄτομο. (Ὁ Παρατηρητής, ἐφηµ. Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 27.11.94 )
«Ἐλᾶτε λοιπὸν καὶ ἡμεῖς ἐλευθερωθέντες ἀπὸ τὴν ζάλην τῶν θορύβων, οἵτινες ἤδη συνέβησαν, ἂς ἀποπλύνωμεν τὴν ἀκοὴν μὲ τῶν Γραφῶν τὴν ἀνάγνωσιν, ὡς μὲ ποτάμιά τινα ὕδατα. Οὕτω κάμνουν καὶ οἱ ναῦται ἀφοῦ, διαφυγόντες τρικυμίαν, καὶ πολὺ πέλαγος διαπεράσαντες, καταντήσωσιν εἰς λιμένα γαλήνιον, κατεβάζουν τὰ πανία καὶ βάλλουν τὸ κωπίον παράμερα, καί, ἐκβαίνοντες ἀπὸ τὸ πλοῖον, ἀναζωποιοῦν τὸ σῶμα μὲ λουτρά, καὶ φαγητά, καὶ ποτά, καὶ μὲ ὕπνον, καὶ ἄνεσιν, καὶ τὸ καταστένουν δυνατώτερον πρὸς τοὺς κόπους τοῦ λοιποῦ ταξειδίου. Τούτους ἂς μιμηθῶμεν καὶ ἡμεῖς καί, ἐλευθερωθέντες ἀπὸ τὴν πρὸ ὀλίγου γενομένην ταραχήν, καὶ τὸν θόρυβον, καὶ τὰ κύματα, ἂς ἀράξωμεν τὴν ψυχήν μας, ὡς εἰς λιμένα τινα ἥσυχον, τῶν Γραφῶν τὴν ἀνάγνωσιν. Διότι καὶ λιμὴν ἀκύμαντος, καὶ τεῖχος ἀδιάρρηκτον, καὶ πύργος ἄσειστος, καὶ δόξα ἀναφαίρετος, καὶ ὅπλον ἀδιαπέραστον, καὶ ἐπιθυμία ἀμάραντος, καὶ ἡδονὴ ἀδιάλειπτος, καὶ ὅλα ὅσα δύναταί τις νὰ εἴπῃ καλά, εἶναι τῶν θείων Γραφῶν ἡ συναναστροφή. Αὕτη καὶ τὴν ἀθυμίαν ἀποσοβεῖ, καὶ τὴν ἐπιθυμίαν διαφυλάττει, καὶ τὸν πένητα καταστένει ἀπὸ τοὺς εὐπόρους πλουσιώτερον, καὶ τοὺς πλουτοῦντας θέτει εἰς ἀσφάλειαν, καὶ τὸν ἀμαρτωλὸν κάμνει δίκαιον, καὶ τόν δίκαιον περιτριγυρίζει μὲ φυλακὴν (ἐνν. προστασία)  βεβαίαν, καὶ τὰ ὑπάρχοντα ἀγαθὰ καταφυτεύει, ἀποδιώχνει τὴν κακίαν, ἐπιστρέφει τόν ἄνθρωπον πρὸς τὴν ἀρετήν, ὄχι μόνον δὲν ὑποστρέφει πρὸς αὐτήν, ἀλλὰ καὶ τὴν ριζώνει, καὶ τὴν κάμνει νὰ μένῃ παντοτεινή, οὖσα ἰατρικὸν πνευματικόν, ἐπωδή τις θεία καὶ ἀνέκφραστος, τῶν παθῶν ἐξολοθρευτική, διότι καὶ τὰς ἀκάνθας τῶν ἁμαρτημάτων ἀνασπᾶ, καὶ τὸν ἀγρὸν κάμνει καθαρόν, καὶ τὰ σπέρματα τῆς εὐσεβείας καταβάλλει, καὶ τὸν καρπὸν τελεσφορεῖ.
Ἂς μὴ λοιπόν, παρακαλῶ, καταφρονῶμεν ἀγαθὰ τόσον μεγάλα, μήτε ἂς λείπωμεν ἀπὸ τὰς συνάξεις, ἀλλ᾽ ἂς τρέχωμεν ἐδῶ συχνά, διὰ νὰ ἰατρευώμεθα ἀδιαλείπτως, … Ἕκαστος καταλαβὼν τὴν ἀληθῆ τῶν πραγμάτων φύσιν, ἂς παρατρέχη μὲν τὰς σκιάς, ἂς προσκολλᾶται δὲ εἰς τὴν ἀλήθειαν, διότι καὶ ἡ σκιά, ἂν καὶ φαίνεται μεγαλυτέρα τοῦ σώματος, εἶναι ὅμως σκιά· μάλιστα δὲ οὔτε εἶναι μεγαλυτέρα, ἀλλὰ φαίνεται, καὶ τότε φαίνεται, ὅταν εἴμεθα μακρότερα τῶν ἡλιακῶν ἀκτίνων, ἀλλὰ τὸ μεσημέριον, ὅταν στέκωσιν αἱ ἀκτίνες ὑπεράνω τῆς κεφαλῆς μας, συμμαζεύεται πανταχόθεν, καὶ συστέλλεται, καὶ γίνεται βραχυτέρα, τὸ ὁποῖον ἐμπορεῖ τις νὰ ἰδῇ καὶ εἰς τὰ ἀνθρώπινα. Διότι, ἐνόσῳ εὑρίσκεταί τις μακρότερα τῆς ἀρετῆς, φαίνονται μεγάλα τοῦ παρόντος βίου τὰ πράγματα’ ὅταν δὲ βαλθῇ εἰς αὐτὸ τὸ λαμπρότατον φῶς τῶν θείων Γραφῶν, τότε βλέπει καὶ τὸ εὐτελὲς καὶ τὸ βραχὺ καὶ τὸ οὐδαμινὸν τῶν φθαρτῶν τούτων πραγμάτων, καὶ κατανοεῖ σαφῶς ὅτι δὲν εἶναι εἰς τίποτε καλύτερα ἀπό νερὰ ποτάμια (ποταμίσια), φαινόμενα ἐνταυτῷ καὶ παρατρέχοντα.
(Ἅγιος Ἰωάννης ὁ Χρυσόστοµος, Ὁµιλ. εἰς τὸ “ Μὴ φοβοῦ ὅταν πλoυτήσῃ ἄνθρωπος”)
 
Πηγή:Χριστιανική Βιβλιογραφία

Λαοὶ μετ’ εὐφροσύνης, προεορτάσατε.

Προεόρτια Γεννέσεως Ὑπεραγίας Θεοτόκου



Παραμονὴ τῆς μεγάλης Ἑορτῆς.

Ἀπολυτίκιον. Ἦχος δ’. Κατεπλάγη Ἰωσήφ.
Ἐκ τῆς ῥίζης Ἰεσσαί, καὶ ἐξ ὀσφύος τοῦ Δαβίδ, ἡ Θεόπαις Μαριάμ, τίκτεται σήμερον ἡμῖν· διὸ καὶ χαίρει ἡ σύμπασα καὶ καινουργεῖται· συγχαίρει τε ὁμού, ὁ οὐρανὸς καὶ ἡ γῆ. Αἰνέσατε αὐτὴν, αἱ πατριαὶ τῶν ἐθνῶν· Ἰωακεὶμ εὐφραίνεται, καὶ Ἄννα πανηγυρίζει κραυγάζουσα· Ἡ στεῖρα τίκτει, τὴν Θεοτόκον, καὶ τροφὸν τῆς ζωῆς ἡμῶν.

Κοντάκιον. Ἦχος γ’. Ἡ Παρθένος σήμερον.
Ἡ Παρθένος σήμερον, καὶ Θεοτόκος Μαρία, ἡ παστὰς ἡ ἄλυτος, τοῦ οὐρανίου Νυμφίου, τίκτεται, ἀπὸ τῆς στείρας θεοβουλήτως, ὄχημα, τοῦ Θεοῦ Λόγου εὐτρεπισθῆναι· εἰς τοῦτο γὰρ καὶ προωρίσθη, ἡ θεία πύλη, καὶ Μήτηρ τῆς ὄντως ζωῆς.

Μεγαλυνάριον.
Ἐκ λαγόνων ἤδη στειρωτικῶν, τὴν καρποφορίαν, γεωργοῦσα τῶν ἀγαθῶν, ἡ Ἁγνὴ Παρθένος, προέρχεται τῷ κόσμῳ· λαοὶ μετ’ εὐφροσύνης, προεορτάσατε.



Πηγή:᾿Αναβάσεις