Δευτέρα, 29 Μάρτιος 2010
Συντάχθηκε απο τον/την Αιμίλιος Πολυγένης 04:50 Συγκίνησε το πανελλήνιο ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, με την συνομιλία που είχε με τον δημοσιογράφο Σταύρο Θεοδωράκη στην εκπομπή του MEGA «Πρωταγωνιστές», το βράδυ της Κυριακής των Βαΐων.
Το Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων
«Romfea.gr», δημοσιεύει για όσους δεν την παρακολούθησαν τα σημεία που αφορούν την φορολόγηση της Εκκλησίας, αλλά και για άγνωστες στιγμές από την προσωπική του ζωή.
«Πληρώνομαι από το κράτος με το ποσό των 2.300 ευρώ το μήνα. Δεν μου φθάνουν ασφαλώς αλλά προσπαθώ να κάνω αυτό που μου έλεγε η γιαγιά μου, στη ζωή να απλώνω τα πόδια μου μέχρι εκεί που μπορώ», αύτη ήταν η απάντηση που έδωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος όταν ρωτήθηκε από το Δημοσιογράφο κ. Θεοδωράκη με πόσα λεφτά ζει ένας Αρχιεπίσκοπος.
Ερωτηθείς, ο Μακαριώτατος γιατί δεν ζει στην Αρχιεπισκοπική κατοικία του Ψυχικού, τόνισε: «Δεν το κάνω από περιφρόνηση, δεν με εκφράζει αυτός ο τρόπος ζωής. Μου αρέσει κάτι να είναι πιο συγκεντρωμένο, πιο μαζεμένο, πιο ζεστό, να είναι κοντά στο χώρο που εργάζομαι και κυρίως να αισθάνομαι αυτό που λέμε εμείς στο ξεκίνημα μας, την μοναχική ζωή».
Ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε και στην ερώτηση του κ. Θεοδωράκη, αν η Εκκλησία έχει λεφτά, τονίζοντας ότι «Λέγονται παραμύθια και παρεξηγήσεις. Προχθές άκουσα μια εκπομπή, που είπε ότι έχουμε αποθεματικό 25 δισεκατομμύρια. Θα ήθελα να παρακαλέσω αυτόν τον άνθρωπο να έρθει να μου πει, που είναι να πάω να τα βρω και εγώ να τα μετρήσω!»
«Το θέμα είναι ότι δημιουργούνται τραγικές καταστάσεις, εξάπτουν τη φαντασία του λαού, τις απαιτήσεις των ανθρώπων. Πρώτα απ΄ όλα όταν λέμε Εκκλησία δεν εννοούμε μόνο αυτόν τον οργανισμό, είναι τα περίπου 8 με 10 χιλιάδες νομικά πρόσωπα τα οποία είναι κάτω από την σκέπη της Εκκλησίας, και κάθε ένα νομικό πρόσωπο διαχειρίζεται τα ποσά που είναι στα χέρια και στη δικαιοδοσία του», συνέχισε ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας.
Εν συνεχεία αναφερόμενος στην περιουσία τόνισε: «Επομένως είναι μια φούσκα όλο αυτό το πράγμα που λέμε, όλη αυτή η Εκκλησία έχει τόσο μεγάλη περιουσία; Θα σας πω τι έχουμε: Από τα 100% της περιουσίας, έχει φύγει το 96%, επομένως σήμερα μιλάμε μόνο για το 4%. Το οποίο αν αξιοποιηθεί σωστά, μπορεί να λύσει και προβλήματα της Εκκλησίας, διότι έχει και η Εκκλησία πολλά προβλήματα, αλλά ακόμα και την ανακούφιση του λαού μας».
«Η πρόταση μου, που έκανα στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος και δεν βρήκα αντίδραση ήταν: Όλα αυτά τα κτήματα που τα λένε φιλέτα αξίας είναι δεσμευμένα, τώρα το γιατί είναι δεσμευμένα θέλει μια μεγάλη συζήτηση. Το μεγαλύτερο «φιλέτο» αυτή τη στιγμή και το επίμαχο είναι η οδός Δεινοκράτους, είναι το οικόπεδο των 11 στρεμμάτων. Σήμερα λοιπόν έρχεται η Πολιτεία και λέει, ότι αυτό δεν είναι δικό σας θα το αξιοποιήσουμε, θα το κηρύξουμε διατηρητέο, διάφορες προφάσεις. Όμως μέσα σ΄ αυτές τις σχέσεις που έχουμε με την Πολιτεία, που θέλω να πιστεύω αρμονικές, αλλά σ΄ αυτή τη κατάσταση που βρίσκεται ο λαός μας (απολύσεις, φτώχια) σκεφτείτε να βγούμε σε μια διαμάχη Εκκλησία και Πολιτεία. Αυτά είναι φαιδρά πράγματα.», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μακαριώτατος.
Στη συνέχεια ο δημοσιογράφος κ. Σταύρος Θεοδωράκης, ρώτησε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ότι αν και δεν είμαι ειδικός ακούω κάτι που μου φαίνεται ενδιαφέρον. Μου λέτε περιουσία υπάρχει, αν την δώσουμε στο Κράτος θα πάει στην μαύρη τρύπα. Μπορείτε να μου δώσετε μερικά παραδείγματα όμως αξιοποίησης, της περιουσίας από την πλευρά της Εκκλησίας;
«Βεβαίως θα χαθεί! Αν πάρετε και δείτε τι έχει χτιστεί στο κέντρο της Αθήνας, αυτά που λέμε ιδρύματα αυτά είναι όλα της Εκκλησίας. Ο Ευαγγελισμός, το Αρεταίειο, το Αλεξάνδρας, η Ακαδημία, το Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο. Όλα αυτά, δείτε πάνω στη Μεσογείων που είναι η σχολή χωροφυλακής, δείτε το κτίριο είναι το πρώτο σχολείο της Εκκλησίας».
Επίσης, τόνισε: «Να δώσει η Εκκλησία, η Εκκλησία τα έχει για τον λαό. Αλλά για δείτε δίνει στους αναπήρους από τον πόλεμο, δείτε στο Κολωνάκι οδός αναπήρων πολέμου. Ερωτώ ποιος ανάπηρος μένει εκεί πέρα; Να δείτε το κατάντημα της Εκκλησιαστικής περιουσίας, είναι να κλαίει κάνεις! Η πρέπει να φύγουμε από την τακτική πουλάμε για να ζήσουμε, η πρέπει να φύγουμε από την τακτική έχουμε μικρά διαμερίσματα νοικιασμένα σε φτωχούς ανθρώπους. Αλλά σας αναφέρω, υπάρχουν τρόποι αξιοποιήσεως αλλά πρέπει να βρούμε ένα καινούργιο μοντέλο και οι οικονομολόγοι θα μας το υποδείξουν».
Σε ερώτηση εάν τα πηγαίνει καλά με τον Πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου, ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε: «Κοιτάξτε, εγώ με τον κ. Παπανδρέου είχαμε συνεργαστεί όταν ήταν Υπουργός Παιδείας και εγώ ήμουνα σύμβουλος από την πλευρά της Εκκλησίας στα θέματα τα εκκλησιαστικά. Είχαμε μια πολύ καλή συνεργασία, αυτό όμως δεν λέει τίποτα! Έγινε πρωθυπουργός ο κ. Παπανδρέου του ζήτησα να βρεθούμε, κουβεντιάσαμε και συμφωνήσαμε σε πολλά πράγματα, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει τίποτα άλλο που προσπαθούν πολλοί να δώσουν διαστάσεις».
«Μακάρι αυτά που συζητήσαμε και σ΄ αυτά που καταλήξαμε, να προχωρήσουμε και να μην υπάρξουν οι καλοθελητές. Είτε από την πλευρά της Πολιτείας, είτε από την πλευρά της Εκκλησίας, αυτή την συμφωνία και αυτή την προσπάθεια να την υπονομεύσουνε», συνέχισε ο Μακαριώτατος.
Ερωτηθείς αν είναι αντίθετος με την φορολόγηση της Εκκλησίας, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος τόνισε: «Δεν είμαι αντίθετος, αλλά θέλω ισονομία, θέλω δικαιοσύνη! Αλλά στο συγκεκριμένο θέμα του νέου φορολογικού σχεδίου, εμείς σαν φυσικά πρόσωπα δεν θέλουμε καμία διάκριση, όπως όλοι οι Έλληνες. Τα φυσικά πρόσωπα της Εκκλησίας, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν όπως όλα τα νομικά πρόσωπα της χώρας».
«Το σύστημα το οποίο εγώ προτείνω, είναι να είναι ο λογισμικός προσδιορισμός, προσδιορισμός του αποτελέσματος! Που σημαίνει: Τι εισέπραξε η Μονή σήμερα; Τόσα! Τι εξόδεψε; Τόσα! Ποιο είναι το υπόλοιπο; Τόσο! Ε, πάνω σ΄ αυτό να μπει ο φόρος του Κράτους, το άλλο δεν ξέρω αν είναι νόμιμο, διότι πως θα έρθεις να πεις στο εισόδημα μιας μονής που είναι ένα (α’) ποσό, να πεις σου παίρνω το 20% εκ των προτέρων. Ερωτώ, γίνεται αυτό στα άλλα νομικά πρόσωπα; Γιατί να γίνει για την Εκκλησία; Έπειτα φαίνεται ότι είναι μια προκατάληψη».
Στο άλλο μέρος της εκπομπής ο Μακαριώτατος συγκίνησε τους πάντες, όταν αναφέρθηκε στις άγνωστες προσωπικές του στιγμές.
Ερωτηθείς, εάν υπήρξε στην ζωή του μπασκετμπολίστας τόνισε: «Τώρα με πάτε πάρα πολύ παλιά! Ναι ήμουνα στην Πανεπιστημιακή του Μπάσκετ, αλλά και του Βόλεϊ.»
«Επίσης, υπήρξα δάσκαλος, καθηγητής στη Λεόντειο Σχολή, βοηθός στο Πανεπιστήμιο στο Τμήμα Αρχαιολογίας, Αρχαιολόγος και μετά κληρικός. Είμαι ένας άνθρωπος που μου άρεσε η έρευνα πάρα πολύ, κυρίως η ιστορία και η αρχαιολογία! Όταν όμως ξεκίνησα την εκκλησιαστική μου διακονία στα 28 μου χρόνια, η σκέψη μου ήταν να μην ασχοληθώ με άλλα πράγματα, αλλά να μπορέσω να κάνω την έρευνα την επιστημονική εκεί ήταν το μυαλό μου», συνέχισε ο Αρχιεπίσκοπος.
Ο Μακαριώτατος, στη συνέχεια εξέφρασε την επιθυμία ότι «θα ήθελα όταν τελειώσω, να τελειώσω μέσα σε μια βιβλιοθήκη μεγάλη για να ολοκληρώσω μερικά πράγματα τα οποία έχω αρχίσει και δεν τα έχω τελειώσει. Δεν θα ήθελα να είμαι ένας Αρχιεπίσκοπος που θα τον τραβάνε από τα χέρια και να το ανεβάζουν στο θρόνο για να κάτσει, θα ήθελα κάποια στιγμή όταν θα καταλάβω ότι ήταν να δώσω το έδωσα, ότι δεν μπορώ δηλαδή και εάν ο Θεός βέβαια μου δώσει χρόνο, να αποσυρθώ σε ένα χώρο που έχω και εκεί έχει μια μεγάλη βιβλιοθήκη να τελειώσω αυτό που ξεκίνησα στα 28 και δεν το διεκπεραίωσα».
Κλείνοντας, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στα παιδικά του χρόνια αλλά και στη μητέρα του, όπου μεταξύ άλλων τόνισε: «Από μικρό παιδί ήθελα να γίνω κληρικός, είχα την μητέρα μου η οποία με βοηθούσε σ΄ αυτό το θέμα. Θυμάμαι την εξής σκηνή. Το Σάββατο το απόγευμα που τελείωνε τις δουλειές τις, έπρεπε να ετοιμάσει το λουτρό να μας πλύνει όλα τα παιδιά και έβαζε στις καρέκλες μας τα ρούχα τα Κυριακάτικα. Το πρωί λοιπόν όταν σηκωνόμασταν έπρεπε να πάμε να ντυθούμε και να πάμε στην Εκκλησία, και μετά ερχότανε και αυτή. Ήτανε μια μητέρα, ενός άλλου κόσμου! Όταν στο τέλος της είπα, ότι εγώ σκέφτομαι να γίνω κληρικός, μου είπε: «Εγώ θα σου πω, εσύ ξέρεις γράμματα εσύ θα πεις τι θα κάνεις.»
«Αν ξαναγύριζα πάλι και θα ξανάρχιζα από την αρχή, θα έμενα εκεί που διάλεξα δηλαδή ένα μεγάλο χώρο που θα έχω τα βιβλία μου, να διαβάζω, να γράφω, να μελετέαω. Δεν θα έμπλεκα με διοικήσεις και με πράγματα που φθείρουνε συνέχεια! Η διοίκηση είναι μεγάλη φθορά, όπου και να είναι κανείς, ψυχική φθορά και καταστροφή οραμάτων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μακαριώτατος.
Διαβάστηκε : 651 φορές ΕΙΠΑΝ...
"Πάντως πρέπει να σημειώσετε ότι μας αδικεί όλη αυτή η επιθετικότητα κατά της Εκκλησίας. Εμείς είμαστε εδώ, θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ και να είμαστε γύρω στο λαό μας, να τον βοηθάμε κάθε φορά σε κάθε περίπτωση".
+ Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος
|