"᾿Εγώ εἰμί τὸ Α καὶ τὸ Ω, ἡ ἀρχὴ καὶ τὸ τέλος, ὁ πρῶτος καὶ ὁ ἔσχατος" (᾿Αποκ. κβ΄, 13)

Κείμενα γιά τήν ἑλληνική γλῶσσα στή διαχρονική της μορφή, ἄρθρα ὀρθοδόξου προβληματισμοῦ καί διδαχῆς, ἄρθρα γιά τήν ῾Ελλάδα μας πού μᾶς πληγώνει...


Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

῾Ιερώνυμος «῎Αν δέν μείνουμε ἑνωμένοι, τή λύση θά δώσει τό πεζοδρόμιο»


Κοινωνικές αναταράξεις απέναντι στο Μνημόνιο προβλέπει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος και κρούει του κώδωνα του κινδύνου προς πάσα κατεύθυνση.
Σε συνέντευξη του στη Real news, εκφράζει τον φόβο πως, αν δεν υπάρξει ενότητα απέναντι στην κρίση, τη λύση θα δώσει το πεζοδρόμιο».
Τάσσεται κατά του Μνημονίου και δηλώνει με νόημα ότι «δεν είναι ώρα να βάλω πυρκαγιά».
Επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος στην συνέντευξη του, απαντά και για την кάρτα του πολίτη: «Δεν βλέπω παντού το 666, αλλά σέβομαι το ανθρώπινα δικαιώματα».
Η συνέντευξη έχει ως εξής:
- Μακαριότατε, ποια είναι η θέση σας απέναντι στην κρίση; Πως θα πρέπει να αντιδράσει η Εκκλησία;
Σήμερα, σε μια κρίση σαν τη δική μας, αν δεν δώσουμε ψυχή στον Έλληνα, αν δεν δώσουμε δύναμη εσωτερική και αν δεν καλλιεργήσουμε τα γράμματα και την ελληνική παιδεία, αλλά την ισοπεδώσουμε, δεν θα υπάρχει επιστροφή. Θα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα.
Ο αγώνας μου, λοιπόν, είναι να εμψυχώσω τον λαό, προκειμένου να κρατήσει όσο μπορεί μέσα σε αυτή την κρίση την ομόνοια και την ενό­τητα.
Αν δεν μείνουμε ενωμένοι μέσα σε αυτή την κρίση, τη λύση δεν θα τη δώσει κανένας άλλος, αλλά το πεζοδρόμιο. Κρίσεις πάντοτε υπήρξαν και θα υπάρχουν.
Пιο μεγάλη κρίση από εκείνη που ήταν στα χρόνια που έζησε ο Άγιος Γεράσιμος δεν υπήρξε. Ήταν η μεγάλη καταπίεση της σκλαβιάς της Τουρκοκρατίας.
Μέσα εκεί γεννιέται ο Άγιος Γεράσιμος και αρκετοί άλλοι άγιοι εκείνου του αιώνα, σε μια εποχή εντελώς σκοτεινή. Αυτοί έγιναν πυρσοί, έγιναν οι φάροι και πήραν πάνω τους όλη την κρίση της Τουρκοκρατίας. Είχαν, όμως, δύο αρχές.
Πρώτον, τη διδασκαλία προς τον λαό και, δεύτερον, την επανάσταση μέσα σε ναούς και μοναστήρια. Είχαν την παράσταση του Σωκράτη, του Πλουτάρχου, του Αριστοτέλη. Διότι είναι η κλασσική μας παιδεία, τα γράμματά μας.
Πίστη στο Ευαγγέλιο, ασκητικός αγώνας και τροφοδοσία από την κλασσική ελληνική παιδεία. Αυτοί ήταν οι άξονες που στηρίχθηκαν και ξεπεράστηκε η κρίση.
Πως θα κρατήσετε ενωμένη την Ιεραρχία; Δεχθήκατε έντονη κριτική για τη στάση που ακολουθείτε...
Το ότι υπάρχουν διαφορετικές φωνές είναι δείγμα υγείας και πρέπει να υπάρχει.
Εκείνο που πρέπει να προσέξουμε είναι να διαχωρίσουμε σε αυτά που λέμε ποιά είναι τα άρρωστα και ποιά τα υγιεινά.
Θα σας μεταφέρω αυτό για το опоίο σας κατηγορούν ορισμένοι ιεράρχες: Τα έχει βρει με τον Γιώργο Παπανδρέου και με την κυβέρνηση;
Δεν είμαι ούτε Νεοδημοκράτης, ούτε ΠΑΣΟΚ, ούτε κομμουνιστής. Αλλά  είμαι και Νεοδημοκράτης και ΠΑΣΟΚ και κομμουνιστής. Τα λέει όλα. Την ίδια στάση θα είχα αν ήταν κυβέρνηση η ΝΔ.
Είστε υπέρ του Μνημονίου;
Δεν είμαστε για όλα τα πράγματα εμείς. Δεν μας ρώτησε κανένας, η Βουλή το ψήφισε και όταν λέει η Βουλή κάτι, εμείς δεν θα πούμε «όχι». Τώρα γιατί η Βουλή διαφοροποιείται, αυτό είναι άλλο θέμα.
Ναι αλλά είστε ηγέτης της Ελλαδικής Εκκλησίας και πρέπει να έχετε άποψη...
Άποψη βεβαίως και έχω. Όταν θα έρθει η ώρα που η δήλωσή μου δεν θα κάνει κακό, βεβαίως θα το πω. Αλλά δεν είμαι ο άνθρωπος εκείνος που θα βάλει πυρκαγιά εκεί που δεν πρέπει να βάλει.
Όπως την ίδια στάση κρατώ και για ένα άλλο θέμα, την κάρτα του πολίτη. Δεν πιστεύω ότι είναι παντού το 666, αλλά πιστεύω στα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν μπορεί ο καθένας να μπει μέσα στο σπίτι μου. Όταν θα έρθει η ώρα να μιλήσω, θα μιλήσω.
Σας έχει στεναχωρήσει ή προβληματίσει η υπόθεση του Βατοπαιδίου, που συνεχίζει να απασχολεί την κοινή γνώμη;
Όταν γινόταν ο θόρυβος για το Βατοπαίδι, όλοι μου επιτίθονταν γιατί δεν έπαιρνα θέση. Η θέση μου ήταν ότι εγώ θα μιλήσω τελευταίος. Τώρα δικαιούμαι να μιλήσω τελευταίος ποιοί είχαν δίκαιο και ποιοί δεν είχαν.
Θα περιμένω να τελειώσει η όλη διαδικασία και μετά θα μιλήσω. Τότε θα κάνουμε και τη δική μας κριτική αν το Βατοπέδι είχε δίκιο, αν η επιλογή του ήταν σωστή, αν τα χρήματα ήταν δικά του και αν έπρεπε έτσι να τα επενδύσουν –και μην ξεχνάτε ότι εμείς την πληρώσαμε αυτή την ιστορία.
Το ότι επέδρασαν πολύ δυσμενώς σε όλο τον χώρο τον εκκλησιαστικό και σε εμάς περισσότερο, αυτό είναι αλήθεια. Τώρα , ποιές ήταν οι ενέργειές τους, πως έδρασαν και πως κινήθηκαν, αυτό θα το δούμε.
Θα επισκεπτόσασταν τώρα τη Μονή Βατοπεδίου;
Θα πήγαινα στο Βατοπέδι με την προσωπικότητά μου και με τις θέσεις μου. Δεν θα πάω ούτε για να δικαιολογήσω, ούτε για να επαινέσω. Οι θέσεις μου είναι ξεκάθαρες πάντοτε.

 http://www.romfea.gr , Δευτέρα, 25 Οκτώβριος 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου