"᾿Εγώ εἰμί τὸ Α καὶ τὸ Ω, ἡ ἀρχὴ καὶ τὸ τέλος, ὁ πρῶτος καὶ ὁ ἔσχατος" (᾿Αποκ. κβ΄, 13)

Κείμενα γιά τήν ἑλληνική γλῶσσα στή διαχρονική της μορφή, ἄρθρα ὀρθοδόξου προβληματισμοῦ καί διδαχῆς, ἄρθρα γιά τήν ῾Ελλάδα μας πού μᾶς πληγώνει...


Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2010

Μητροπολίτης ᾿Αργολίδος ᾿Ιάκωβος : «Δέν παίρνουμε τήν Κάρτα Πολίτη»


Συντάχτηκε από Αναβάσεις

Πριν μισή ώρα (22/11) τελείωσε το ιερατικό συνέδριο της Ι.Μητροπόλεώς Αργολίδος κατα το οποίο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ Ιάκωβος μίλησε για την κάρτα του πολίτη και είπε τα εξής:
"Δεν το συζητάμε καν.
-Την κάρτα του πολίτη δεν την παίρνουμε, καλύτερα να πεθάνουμε από την πείνα. βλέπετε στο συναξάρι τι γράφει; ΤΗ ΑΥΤΗ ΗΜΕΡΑ ΠΕΙΝΗ ΕΤΕΛΕΙΩΘΗΣΑΝ. Στο κάτω κάτω θα μαρτυρήσουμε για την Αλήθεια !
Βρισκόμαστε σε εσχατολογικά χρόνια αλλά ας προσέξουμε παράλληλα να κρατούμε καθαρή και την κάρτα της καρδιάς μας"....
Μίλησε επίσης με εγκωμιαστικά λόγια για τον Μητροπολίτη Αμαρουσίου και Κηφισίας κ. Κύριλλο, για την απόφαση του ιδίου αλλά και των υπολοίπων κληρικών του ιερατικού συνεδρίου, για την λήψη της αποφάσεως της μη παραλαβής της Κάρτας Πολίτη

Δημόσια Διαβούλευση γιά τήν βέλτιστη ἀξιοποίηση τῆς Κάρτας Πολίτη-᾿Επιστολή Γιάννη Ραγκούσης ( ῾Υπουργοῦ ᾿Εσωτερικῶν, ᾿Αποκέντρωσης καί ᾿Ηλεκτρονικῆς Διακυβέρνησης)


Σχόλιο ᾿Οδυσσέως: Δημοσιεύουμε τήν παρακάτω ἀνάρτηση μέ τήν ἐπιστολή τοῦ κ. ῾Υπουργοῦ, ἀλλά παράλληλα διατηροῦμε τίς ἐπιφυλάξεις μας σέ πολλά σημεῖα της. Τό θέμα δέν εἶναι νά πειστοῦμε πόσο καλή εἶναι ἡ κάρτα  καί  ἀλλά τελικά νά μᾶς τήν δώσουν,  ἐπειδή θά διευκολυνθοῦμε, ἀλλά νά μᾶς δώσουν μιά ἐναλλακτική δυνατότητα  σέ μᾶς πού δέν τήν θέλουμε νά μήν τήν πάρουμε. ῎Ηδη οἱ ὑπογραφές πού συλλέγονται μέσω τοῦ ᾿Ορθοδόξου Παρατηρητηρίου ἀγγίζουν τίς 24 χιλιάδες. ῎Ας ὑπογράψουμε ὅσο τό δυνατόν περισσότεροι. Μόνο ἔτσι θά εἰσακουστεῖ ἡ φωνή διαμαρτυρίας μας.


Φίλες και φίλοι,
Πριν από αρκετά χρόνια, η σημαντική προσπάθειά μας για τη δημιουργία Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) σε όλην τη χώρα απλοποίησε και επιτάχυνε σε σημαντικό βαθμό τις συναλλαγές του πολίτη με τη Δημόσια Διοίκηση, δεν μπόρεσε όμως να εξαλείψει χρόνιες παθογένειες. Η ταλαιπωρία της αναζήτησης δικαιολογητικών, η καθυστέρηση απόκρισης σε αιτήματα του πολίτη, αν και μειώθηκαν σε σημαντικό βαθμό, εξακολουθούν να υφίστανται, ενώ οι κάτοικοι απομακρυσμένων νησιωτικών και ορεινών περιοχών της χώρας μας συνεχίζουν να βιώνουν τη δυσκολία προσπέλασης κάποιων υπηρεσιών του Δημοσίου. Παράλληλα, φαινόμενα πλαστοπροσωπίας (όπως η κλοπή ταυτότητας, η χρήση ταυτότητας ή στοιχείων ταυτότητας τρίτων προσώπων) παρατηρούνται όλο και πιο συχνά, κυρίως  στην οικονομική ζωή.
Η Κάρτα Πολίτη που σχεδιάζουμε και θέτουμε σε διαβούλευση δεν υποκαθιστά απλά το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας. Αποτελεί κρίσιμο μέσο για την αποτελεσματικότερη, φιλικότερη και ασφαλέστερη εξυπηρέτηση των πολιτών από τη Δημόσια Διοίκηση. Η Κάρτα Πολίτη θα αποτελέσει ένα βασικό όχημα για τη ταχύτατη μετάβαση στη νέα μετά-ΚΕΠ εποχή, για τη μετάβαση στην ψηφιακή Δημόσια Διοίκηση. Η καθιέρωση της Κάρτας θα διευκολύνει την ευρύτατη ανάπτυξη υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για κάθε πολίτη της χώρας και θα συμβάλλει αποφασιστικά στη βελτίωση της ταχύτητας και της ασφάλειας των υπηρεσιών που παρέχονται στον πολίτη-δημότη, τον πολίτη-ασφαλισμένο, τον πολίτη-φορολογούμενο, τον πολίτη-αγρότη, τον πολίτη-φοιτητή κ.λπ.
Ταυτόχρονα, η Κάρτα Πολίτη αναμένεται να αποτελέσει κίνητρο προς τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας για την ανάπτυξη νέων, σύγχρονων, καινοτομικού χαρακτήρα υπηρεσιών, προς όφελος των πολιτών – κατόχων της Κάρτας Πολίτη, όπως έχει δείξει η διεθνής εμπειρία στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε πληθώρα άλλων χωρών.
Γνωρίζουμε τις ευαισθησίες και τις επιφυλάξεις που ήδη έχουν εκφραστεί από πολίτες και φορείς. Γνώμονας μας στο σχεδιασμό, τη διαμόρφωση και την υλοποίηση της Κάρτας Πολίτη είναι η απαρέγκλιτη προσήλωσή μας στην προστασία των δικαιωμάτων, των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικότητας των πολιτών.
Στο πλαίσιο αυτό, σας καλούμε να συμμετάσχετε στη δημόσια συζήτηση για την Κάρτα Πολίτη, διατυπώνοντας απόψεις και προτάσεις για την ειδικότερη διαμόρφωση και τη χρήση της, προτείνοντας επίσης νέες ιδέες και καινοτόμες υπηρεσίες που μπορούν να παρέχονται από φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα προς τους πολίτες, για τη βέλτιστη αξιοποίηση της Κάρτας Πολίτη.
Ευελπιστούμε ότι η κατάθεση των προτάσεών σας θα συμβάλει στη διαμόρφωση μιας Κάρτας Πολίτη που θα αξιοποιήσουν στο μέγιστο βαθμό οι πολίτες και στην ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου πλαισίου παροχής φιλικών και ασφαλών ηλεκτρονικών υπηρεσιών από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, χρήσιμων για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, με σεβασμό στην προστασία των δικαιωμάτων τους
Στο πλαίσιο αυτό, θα παρακαλούσαμε να μας υποβάλετε τις προτάσεις σας μέχρι την Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου.
Σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή και τη συνεργασία.
Γιάννης Ραγκούσης
Υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης


Πηγή:http://www.opengov.gr

DEUTSCHE WELLE: «Κενό» ἀσφαλείας στό λογισμικό τῆς ᾿Ηλεκτρονικῆς Γερμανικῆς Ταυτότητας (Γερμανική Κάρτα τοῦ Πολίτη)

σχόλιο ID-ont.blogspot.com: Τα κατωτέρω περιγραφόμενα προβλήματα ασφαλείας προκύπτουν στην τεχνολογικά προηγμένη και πολύ οργανωμένη Γερμανία. Στην χώρα μας άραγε, όλα θα λειτουργήσουν άψογα και δεν θα βρεθούμε μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις σχετικά με την "Κάρτα (εξυπηρετήσεως) του Πολίτη"; Ακολουθεί το δημοσίευμα της Deutsche Welle σε μετάφρασή μας:

Μόλις μια ημέρα μετά την έκδοσή του, το λογισμικό που χρησιμοποιείται για να διαβαστούν τα νέα γερμανικά δελτία ταυτότητας διαπιστώθηκε πως είναι ευάλωτο σε επιθέσεις από χάκερς. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλειας Πληροφοριών κατήργησε συνδέσεις με το πρόγραμμα αυτό από την ιστοσελίδα της. 


Ο Jan Schejbal, ένας Γερμανός ειδικός ερευνητής στην ασφάλεια των υπολογιστών που ζει στη Σουηδία, την Τρίτη περιέγραψε έναν τρόπο που μπορεί κανείς να «σπάσει» το λογισμικό για την νέα ηλεκτρονική γερμανική ταυτότητα (δηλ. Γερμανική Κάρτα του Πολίτη). Η ομοσπονδιακή υπηρεσία αρμόδια για το πρόγραμμα σταμάτησε να επιτρέπει το κατέβασμά του προγράμματος την Τετάρτη από την ιστοσελίδα της.

Οι νέες κάρτες, οι οποίες είναι διαθέσιμες από την 1 Νοεμβρίου και θα αντικαταστήσουν σταδιακά τις τρέχουσες γερμανική ταυτότητες, (
διαβάστε προηγούμενη ανάρτησή μας με τις ανησυχίες που προκαλεί στους Γερμανούς η ηλεκτρονική ταυτότητα: http://id-ont.blogspot.com/2010/11/reuters.html) περιέχουν ένα RFID ασύρματο τσιπ – του ίδιου τύπου που υπάρχει σε πολλές κάρτες ασφαλείας ή κάρτες πληρωμής. Το τσιπ αποθηκεύει ψηφιακές εκδόσεις της φωτογραφίας του κατόχου, το όνομα του κατόχου της κάρτας, διεύθυνση, ημερομηνία γέννησης, το ύψος, το μάτι και το χρώμα των μαλλιών και την υπηρεσία έκδοσης. (διαβάστε προηγούμενη ανάρτησή μας με το ρεπορτάζ της Deutsche Welle για την Γερμανική Κάρτα του Πολίτη: http://id-ont.blogspot.com/2010/10/deutsche-welle-chip.htm)

Το υπουργείο Εσωτερικών και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών Ασφαλείας (BSI) ισχυρίστηκαν ότι οι κάρτες, θα βοηθήσουν την κυβέρνηση να παρέχει στον κάτοχό τους εύκολη στη χρήση ψηφιακή υπογραφή και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες, καθώς και προστασία από ηλεκτρονικές απάτες και phishing επιθέσεις (καταγραφή προσωπικών δεδομένων ένα αγνοία μας όταν επισκεπτόμαστε ιστοσελίδες). Οι Γερμανοί θα μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν αυτές τις ταυτότητες αντί για διαβατήριο, όταν μετακινούνται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πλαστογράφηση του διακομιστή
Για να είναι χρήσιμες στα άτομα, οι ψηφιακές πληροφορίες που γράφονται στις κάρτες πρέπει να μπορούν διαβαστούν με έναν «αναγνώστη καρτών» (card reader). Αυτό είναι το πρόγραμμα AusweisApp («ID App»), το λογισμικό που τρέχει ο αναγνώστης καρτών και το οποίο είναι προβληματικό, σύμφωνα με τον Schejbal.

Μετά τη λήψη της πρώτης έκδοσης του AusweisApp από μια ιστοσελίδα της Γερμανικής κυβέρνησης, παρατηρήθηκε ένα σημαντικό κενό ασφαλείας, όταν το πρόγραμμα ελέγχει για ενημερώσεις-νέες εκδόσεις. Το λογισμικό δεν επαληθεύει την προέλευση της νέας έκδοσης με πιστοποιητικό ασφαλείας (SSL), το οποίο σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να «κοροϊδέψει» το πρόγραμμα κάτι το οποίο θεωρητικά θα μπορούσε να οδηγήσει στη λήψη κακόβουλου λογισμικού, αντί του σωστού.

«Η ηλεκτρονική ταυτότητα η ίδια μπορεί να έχει ένα αρκετά υψηλό επίπεδο ασφάλειας», δήλωσε ο Schejbal σε ένα e-mail στην Deutsche Welle. «Ωστόσο, αυτή η εγγύηση καθίσταται άχρηστη, εάν το πλαίσιο που χρησιμοποιείται για την πρόσβαση σε αυτό τον ασφαλή πυρήνα της ταυτότητας είναι ανασφαλές και επιτρέπει να θέτεται σε κίνδυνο η συνολική ασφάλεια.»

Αν η νέα ηλεκτρονική κάρτα ταυτότητας είχε ήδη χρησιμοποιηθεί ευρέως, το κενό ασφαλείας στην ενημέρωση θα ήταν σημαντικό, σύμφωνα με τον Karsten Nohl, έναν ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα ασφαλείας με έδρα το Βερολίνο.

«Ευτυχώς, αυτό δεν συμβαίνει και το σφάλμα μπορεί να διορθωθεί σύντομα», είπε στην Deutsche Welle. «Αυτή η ευπάθεια είναι μια άλλη υπενθύμιση της πολυπλοκότητας του συστήματος ασφαλείας της ηλεκτρονικής ταυτότητας, το οποίο σημαίνει ότι όλα τα συστήματα δεν έχουν ελεγχθεί αυστηρά.»

Σε δήλωσή του στη γερμανική ιστοσελίδα Heise.de, το BSI δήλωσε ότι εξετάζει το θέμα των ενημερώσεων (νέων εκδόσεων). Θα αφαιρεθεί επίσης το λογισμικό από την ιστοσελίδα, για να σταματήσει η λήψη τους εσφαλμένου προγράμματος.

«Τα μέσα ενημέρωσης έχουν λάβει γνώση για τον ευάλωτο χαρακτήρα του προγράμματος AusweisApp του λογισμικού που απαιτείται για τη λειτουργία της eID (νέα ηλεκτρονικού τύπου ταυτότητας)» έγραψε. Το BSI δεν απάντησε στο αίτημα της Deutsche Welle για ένα σχόλιο. «Αν υπάρχει θέμα ευπάθειας στο λογισμικό, το BSI θα προσφέρει μια νέα έκδοση του λογισμικού χωρίς καθυστέρηση και θα ενημερώσει το κοινό σχετικά.»

Οι ψηφιακές ταυτότητες επεκτείνονται σε όλη την Ευρώπη 

Οι ψηφιακές ταυτότητες έχουν αρχίσει και εξαπλώνονται σε ολόκληρη την ήπειρο τα τελευταία χρόνια. Η Εσθονία έχει ηλεκτρονική ταυτότητα εδώ και μια δεκαετία, η οποία προσφέρει με μια πληθώρα κυβερνητικών ηλεκτρονικών υπηρεσιών, καθώς και ψηφιακή υπογραφή. Το Βέλγιο, η Σουηδία, η Ισπανία, η Πορτογαλία έχουν ηλεκτρονικές ταυτότητες και υπάρχουν σχέδια να εκδοθούν στο Λουξεμβούργο και την Τσεχία.

Ενώ ο Schejbal πρόσθεσε ότι δεν είναι αντίθετος με την ιδέα της ηλεκτρονικής ταυτότητας, συμβούλευσε τους Γερμανούς να αποφύγουν τις ηλεκτρονικές κάρτες για όσο το δυνατόν περισσότερο.

«Δεν είναι ασφαλείς, και θα θέσουν τον χρήστη σε κίνδυνο», έγραψε. «Εάν η ηλεκτρονική ταυτότητα χρησιμοποιηθεί παράνομα από τρίτον, ο χρήστης θα μπλέξει και θα έχει μεγάλη δυσκολία να αποδείξει ότι δεν ήταν ο ίδιος που έκανε μια συναλλαγή.»

Προηγούμενες ατέλειες που έχουν ανακαλυφθεί σχετικά με την ηλεκτρονική ταυτότητα. 
Η ανακάλυψη του Schejbal δεν είναι η πρώτη όσον αφορά τα κενά ασφαλείας βρέθηκαν στις νέες ηλεκτρονικές ταυτότητες. Τον Σεπτέμβριο, η γερμανική ομάδα των χάκερ Chaos Computer Club (CCC), έδειξε πως τα μέτρα ασφαλείας του αναγνώστη καρτών θα μπορούσαν να παρακαμφθούν. 

Μετά την απόκτηση του αριθμού PIN της ταυτότητας, με τη χρήση ενός προγράμματος που καταγράφει τις πληκτρολογήσεις, οι hackers ήταν σε θέση να ξαναγράψουν όλες τις πληροφορίες σχετικά με την ταυτότητα. Οι αναγνώστες καρτών υπάρχουν σε μια ποικιλία μοντέλων, και η CCC χρησιμοποίησε το πιο συνηθισμένο μοντέλο.

Ερευνητές ασφαλείας έχουν αμφιβολίες 
Ο Manuel Bach, ο ηλεκτρονικός διαχειριστής του έργου της ηλεκτρονικής ταυτότητας της BSI, απάντησε λέγοντας ότι οι Γερμανοί πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για την ασφάλεια των υπολογιστών τους και να εξασφαλίσουν ότι οι υπολογιστές τους παραμένουν χωρίς το κακόβουλο λογισμικό που απαιτείται για να κλέψουν κωδικούς PIN και άλλα προσωπικά δεδομένα. 

«Το Γερμανικό δελτίο ταυτότητας δεν μπορεί να σας προστατεύσει από δούρειους ίππους, είναι ακριβώς ένα κομμάτι πλαστικό με μικροτσίπ στο εσωτερικό» (Διαβάστε προηγούμενη ανάρτησή μας: http://id-ont.blogspot.com/2010/10/rfid-chip.html), είπε στη Deutsche Welle σε συνέντευξή του τον περασμένο μήνα. «Εσείς ως χρήστης-πολίτης έχετε την ευθύνη να εξασφαλίσετε το σύστημά σας. Αν το κάνετε αυτό είστε πολύ ασφαλείς, ακόμη και με μια απλή συσκευή ανάγνωσης καρτών».

Αλλά η Constanze Kurz, εκπρόσωπος της CCC, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να περιμένει από όλους τους Γερμανούς να είναι ειδικοί στην τεχνολογία.

«Αν προσποιούνται ότι όλοι οι πολίτες είναι πραγματικά άνετοι με τους υπολογιστές, και ότι μπορούν να διαχειρίζονται την ασφάλεια των συστημάτων τους, τότε είναι σίγουρα λάθος», είπε σε μια συνέντευξη με την Deutsche Welle. «Ο χάκερ θα επιτεθεί πάντα το πιο αδύναμο σημείο και το πιο αδύναμο σημείο είναι ο χρήστης.»

Συντάκτης: Cyrus Farivar 
Επιμέλεια: Sinico Sean

Πηγή:http://id-ont.blogspot.com/
DEUTSCHE WELLE: «Κενό» ασφαλείας στο λογισμικό της Ηλεκτρονικής Γερμανικής Ταυτότητας (Γερμανική Κάρτα του Πολίτη)

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...
Συγχαρητήρια για την ενημέρωση που μας παρέχετε αλλά το αποτέλεσμα ποιο θα είναι; Προσωπικά, δεν θέλω να παραλάβω την ηλεκτρονική ταυτότητα αλλά τι μπορώ να κάνω για αυτό αφού θα είναι υποχρεωτική;