"᾿Εγώ εἰμί τὸ Α καὶ τὸ Ω, ἡ ἀρχὴ καὶ τὸ τέλος, ὁ πρῶτος καὶ ὁ ἔσχατος" (᾿Αποκ. κβ΄, 13)

Κείμενα γιά τήν ἑλληνική γλῶσσα στή διαχρονική της μορφή, ἄρθρα ὀρθοδόξου προβληματισμοῦ καί διδαχῆς, ἄρθρα γιά τήν ῾Ελλάδα μας πού μᾶς πληγώνει...


Τρίτη, 23 Νοεμβρίου 2010

῾Απλή ἀριθμητική (Λουκιανός Κελαηδόνης, τραγούδι)
Τί περίμενες, δηλαδή;
Τί περίμενες, δηλαδή;
Κινηματογραφική ταινία ἦταν,
τοῦ χειρίστου εἴδους,
εἰκόνες ἀσυνάρτητες,
φτωχέ,
καί νόμιζες ὅτι θά ἔφτιαχνες
ἕνα ὡραῖο σύνολο!

Τά ὄνειρα δέν κοστίζουν,
τά παράγει ἡ φαντασία καί ἡ πείνα,
ξέχασε, λοιπόν, ξέχασε,
σβῆσε γιά πάντα
τήν ἐνσάρκωση τοῦ ὀνείρου...

Ψάξε σέ ἄλλους τόπους,
πιό ταπεινούς, στά μέτρα σου,
καί μή νομίσεις, ἄθλιε,
πώς κάποιος εἶσαι,
θλιβερή φιγούρα.

᾿Εν κινδύνοις, ἐλθέ,
ὁ Μόνος, ὁ Παρέχων, ὁ ᾿Ελεῶν,
σέ σκεῦος ὀστράκινο,
ἀνάβλυσον τήν παρηγορίαν,
ὁ Μόνος, ὁ Μόνος, ὁ Μόνος
δυνάμενος!

᾿Ελάσσων (23-11-2010)


῾Η Τίμια Κάρα τοῦ ῾Οσίου Δαβίδ στήν Κηφισιά

 
 
του Νίκου Παπαχρήστου
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και σε κλίμα κατάνυξης πραγματοποιήθηκε χθες η υποδοχή της Τιμίας Κάρας του Οσίου Δαβίδ του εν Ευβοία στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας Νέας Κηφισιάς.  Ο Μητροπολίτης Κηφισίας Κύριλλος παρέλαβε το ιερό λείψανο από τον αδελφό της Μονής Οσίου Δαβίδ Λίμνης Ευβοίας, Μοναχό Νικόδημο, παρουσία Κληρικών της Μητροπόλεως, του Δημάρχου Κηφισιάς Νίκου Χιωτάκη και εκατοντάδων πιστών από την Κηφισιά και όλο το λεκανοπέδιο. Εν πομπή και υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Κηφισιάς η τιμία Κάρα μεταφέρθηκε στον Ιερό Ναό όπου τελέστηκε πανηγυρικός Αρχιερατικός εσπερινός.

Στην ομιλία του ο Μητροπολίτης Κύριλλος αναφέρθηκε στον βίο του Οσίου Δαβίδ του θαυματουργού καθώς και στην παράδοση της Ορθοδόξου Εκκλησίας να αποδίδει τιμή και σεβασμό στα ιερά λείψανα. Εξήγησε μάλιστα ότι αυτός είναι και ένας βασικός λόγος που η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν δέχεται την αποτέφρωση των νεκρών.

Ακολούθως τελέστηκε Ιερά Αγρυπνία προεξάρχοντος του Αρχιμανδρίτη π.Σαράντη Σαράντου.

Σήμερα στις 17:30 θα τελεστεί Ιερά Παράκληση από τον γέροντα Αρχιμανδρίτη π.Νεκτάριο Βιτάλη ο οποίος στη συνέχεια θα πραγματοποιήσει ομιλία. Θα ακολουθήσει Ιερά Αγρυπνία.

Το Ιερό λείψανο θα εκτίθεται στο Ναό προκειμένου να το προσκυνήσουν οι πιστοί  μέχρι και τις 25 Νοεμβρίου 2010.

Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α

ΤΡΙΤΗ 23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
17:30 Μ.Μ. ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΚΑΙ ΙΕΡΑ ΠΑΡΑΚΛΗΣΙΣ.
ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΘΑ ΤΕΛΕΣΕΙ
ΚΑΙ ΘΑ ΟΜΙΛΗΣΕΙ Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ
ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ π.ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΒΙΤΑΛΗΣ.
20:30 Μ.Μ. ΙΕΡΑ ΑΓΡΥΠΝΙΑ.
ΤΕΤΑΡΤΗ 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
07:30 Π.Μ. ΟΡΘΡΟΣ ΚΑΙ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ.
11:00 Π.Μ. ΙΕΡΑ ΠΑΡΑΚΛΗΣΙΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ
ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ
ΑΓΙΑΣΜΟΥ.
17:30 Μ.Μ. ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΚΑΙ ΙΕΡΑ ΠΑΡΑΚΛΗΣΙΣ.
20:00 Μ.Μ. ΙΕΡΑ ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΕΠΙ ΤΗ ΜΝΗΜΗ
ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΕΝΔΟΞΟΥ
ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ.
ΠΕΜΠΤΗ 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
07:30 Π.Μ. ΟΡΘΡΟΣ ΚΑΙ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
(ΜΝΗΜΗ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ).
10:30 Π.Μ. ΙΕΡΑ ΠΑΡΑΚΛΗΣΙΣ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ
ΔΑΒΙΔ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΑΝΑΧΩΡΗΣΙΣ ΤΗΣ ΤΙΜΙΑΣ ΚΑΡΑΣ
Ο Ι. Ναός θα παραμένει ανοικτός από 07:00 π.μ. έως 01:00 π.μ.
Πληροφορίες στο τηλ. 210 - 8076521
ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ: Λεωφορεία: Β7 από Πλατεία Κάνιγγος (Στάσις Χελιδονούς και Κηφισού - Ι. Ν. Αγ. Τριάδος). Β9 από Χαλκοκονδύλη & 3ης Σεπτεμβρίου
(Στάσις Χελιδονούς & Κηφισού - Ι. Ν. Αγ. Τριάδος). 721 από Μενίδι (Στάσις Χελιδονούς & Κηφισού - Ι. Ν. Αγ. Τριάδος). 523 από Ηλεκτρ. Σταθμό Κηφισιάς.
Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος: Τέρμα Κηφισιάς. Κάτωθεν των γραμμών του σταθμού περνάει το Β9.
῾Η διαστροφή τῶν λέξων / Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ - ΤΕΤΡΑΔΗ

ΟΤΑΝ ο Οργουελ έγραφε για το απόλυτο όπλο -την αλλαγή στις έννοιες των λέξεων- που θα μετέτρεπε τον κόσμο σε υπόδουλο καθοδηγούμενο από μια κεντρική εξουσία, είχε στο νου του την Ευρώπη υπό κομμουνιστική επιβολή.

ΤΟΥ είχε διαφύγει ότι το απόλυτο όπλο θα γινόταν μια μέρα παιχνιδάκι στα χέρια κυβερνητών της ελεύθερης οικονομίας, για να ωραιοποιούν στα αυτιά όσων θέλουν να υπνωτιστούν, τις μαύρες αλήθειες. Η παρένθεση «όσων θέλουν» υπάρχει για να θυμίζει ότι οι πιο πολλοί άνθρωποι δεν είναι βλάκες. Καταλήγουν να ξεγελιούνται, είτε γιατί θέλουν να τα βλέπουν όλα αισιόδοξα είτε γιατί είναι οπαδοί είτε επειδή έχουν ίδιο συμφέρον. Στο πίσω μέρος του κεφαλιού τους, όμως, ξέρουν.

ΓΙΑ παράδειγμα, η κυβέρνηση...
-και κάθε κυβέρνηση όταν μπορεί- διατυμπανίζει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να γίνει περικοπή μισθών. Σχετικά πρόσφατα ο ελληνικός λαός, που δεν δουλεύει στο Δημόσιο, πληροφορήθηκε ότι ενώ ο μισθός ενός δημοσίου υπαλλήλου είναι 980 ευρώ, οι αποδοχές του είναι 1.800 ευρώ ή και 2.500 ευρώ. Χάρη στα επιδόματα.

ΑΥΤΗ η φάμπρικα, που χρησιμοποιήθηκε απ' όλες τις κυβερνήσεις σε συμπαιγνία με τους συνδικαλιστές για να αμείβονται οι υπάλληλοι χωρίς να κατοχυρώνουν τις απολαβές τους, γίνεται τώρα μπούμερανγκ.

ΟΙ περίφημες περικοπές που έγιναν και θα γίνουν στις αποδοχές των υπαλλήλων, έχουν στόχο ακριβώς αυτά τα επιδόματα. Τα οποία κυκλοφορούν απροστάτευτα και εύκολη λεία στις ορέξεις της λιτότητας.

ΟΤΑΝ η κυβέρνηση λέει ότι δεν θα κάνει περικοπή μισθών, εννοεί ότι δεν θα πειράξει ό,τι ονομάζεται μισθός στο μηχανογραφικό. Θα αφήσει ανέγγιχτα τα 980 και τα 1.200 ευρώ δηλαδή, αλλά μπορεί να κόψει από 'κεί και πάνω, μέχρι τα 1.800 ή τα 3.200 ευρώ!

ΑΛΛΟ οργουελικό. Οταν η κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν θα υποστούν οι πολίτες νέες φορολογικές επιβαρύνσεις, δεν λέει ότι δεν θα επιβάλει νέους φόρους. Λέει ότι δεν θα αλλάξει -επί του παρόντος- τους άμεσους φόρους και τις κλίμακες που πληρώνουμε μία φορά το χρόνο. 


ΔΕΝ λέει ότι θα αυξήσει ένα σωρό φόρους, νέους και παλιούς, που όμως είναι έμμεσοι. Από τον ΦΠΑ και το πετρέλαιο μέχρι την ΕΡΤ, τη ΔΕΗ, τα εισιτήρια και τα Ι.Χ.

ΟΤΑΝ η κυβέρνηση λέει ότι δεν θα γίνουν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, δεν εννοεί ότι όποιος εργάζεται στο Δημόσιο δεν θα απολυθεί. Εννοεί ως δημόσιους υπαλλήλους μόνο τους μόνιμους. Ολοι οι άλλοι είναι εν δυνάμει προς απόλυση.

ΑΝΑΡΩΤΙΕΤΑΙ κανείς τι κερδίζει μια κυβέρνηση διαστρέφοντας τις λέξεις. Νομίζει ότι κερδίζει χρόνο. Τι θα τον κάνει τη μέρα που οι πράξεις θα αποκαλύψουν τη διαστροφή; Θααα δει.

ΝΑ δούμε πότε ο κόσμος θα δει. 


 Πηγή: ᾿Ελευθεροτυπία
http://kastorianoblog.blogspot.com

«ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΕΡΟΝΤΑ ΙΑΚΩΒΟ» ΤΟΥ ΙΩ. ΜΠΟΥΡΔΑΚΟΥ (ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ)


ΙΩ. ΜΠΟΥΡΔΑΚΟΣ
«ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΕΡΟΝΤΑ ΙΑΚΩΒΟ»
ἐκδ. «ΤΗΝΟΣ», Ἀθῆναι 2010

ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΕΡΟΝΤΑ ΙΑΚΩΒΟ (ΜΕΡΟΣ Α)

ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΕΡΟΝΤΑ ΙΑΚΩΒΟ (ΜΕΡΟΣ Β΄)

 Πηγή:http://christianvivliografia.wordpress.com