"᾿Εγώ εἰμί τὸ Α καὶ τὸ Ω, ἡ ἀρχὴ καὶ τὸ τέλος, ὁ πρῶτος καὶ ὁ ἔσχατος" (᾿Αποκ. κβ΄, 13)

Κείμενα γιά τήν ἑλληνική γλῶσσα στή διαχρονική της μορφή, ἄρθρα ὀρθοδόξου προβληματισμοῦ καί διδαχῆς, ἄρθρα γιά τήν ῾Ελλάδα μας πού μᾶς πληγώνει...


Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Τὰ καημένα τὰ πουλάκια- Ναπολέων Λαπαθιώτης








Κρύο βαρύ, χειμώνας ξω,
τρέμουν ο
φωτις στ τζάκια,
τώρα ποι
ς τ συλλογιέται
τ
καημένα τ πουλάκια!

Τ πουλάκια εναι στ δένδρα,
τ
πουλάκια εναι στ δάση,
τ
πουλάκια θ τ πάρει
βορις πο θ περάσει,

βροχ κα τ χαλάζι
κι
βορις πο θ περάσει,
κα
τ χιόνι πο τ παίρνουν
στ
ς αλς μ τ φαράσι...

Κι ν νύχτα εναι μεγάλη,
κι
ρχεται γιομάτη τρόμους,
κι
ν θάνατος πόψε,
φέρνει γύρα μ
ς τος δρόμους,

κι ν παγωνι θερίζει
κι ε
ναι δίχως ρουχαλάκια,
δ
βαριέσαι, ποις θυμται
τ
καημένα τ πουλάκια...

Τ πουλάκια εναι στ δένδρα,
τ
πουλάκια εναι στ δάση,
τ
πουλάκια θ τ πάρει
βορις πο θ περάσει.

Στ παιδάκια εναι τ χάδια,
στ
παιδάκια τ φιλάκια,
τώρα ποι
ς τ συλλογιέται
τ
καημένα τ πουλάκια!

Κι ταν γίνει, πάλι, βράδυ
κι
λοι πνε ν πλαγιάσουν,
ν
χωθον μς τ κρεβάτια,
μ
τυχν κα ξεπαγιάσουν,

τ πουλάκια τ καημένα,
τ
πουλάκια, τώρα, πέρα
θ
χαθον χωρς λπίδα
ν
φανον τν λλη μέρα...

Τὰ «σκονάκια» τῶν μαθητῶν ἔγιναν ἠλεκτρονικά !

Περισσότεροι από 4.400 μαθητές «αντέγραψαν» πέρσι στη Βρετανία στις απολυτήριες εξετάσεις του σχολείου ή τις εισαγωγικές εξετάσεις για το πανεπιστήμιο, εκ των οποίων οι περισσότεροι χρησιμοποίησαν κινητά τηλέφωνα ή συσκευές υψηλής τεχνολογίας.

Συνολικά 4.415 μαθητές τιμωρήθηκαν για "αντιγραφή" στις εξετάσεις, δηλαδή σημειώθηκε αύξηση 6% από το 2008, μολονότι ο αριθμός αυτός ισοδυναμεί με μόλις το 0,03% των μαθητών
που έδωσαν εξετάσεις, σύμφωνα με την ανακοίνωση της βρετανικής επιτροπής επιτήρησης των εξετάσεων Ofqual.
Τα περισσότερα προβλήματα "αντιγραφής" επικεντρώνονται στη λαθραία είσοδο μη εγκεκριμένου υλικού μέσα στην αίθουσα των εξετάσεων, επισημαίνει η Ofqual. Το υλικό αφορά από εγχειρίδια και απαγορευμένα λεξικά έως κινητά τηλέφωνα και ατομικές στερεοφωνικές συσκευές.

"Όπως και το 2008, ο πιο διαδεδομένος τύπος 'αντιγραφής' αφορούσε την εισαγωγή μη εγκεκριμένου υλικού μέσα στην αίθουσα των εξετάσεων.
Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων επρόκειτο για ένα κινητό τηλέφωνο ή κάποια άλλη συσκευή επικοινωνίας", αναφέρεται στην έκθεση της Ofqual.

Άλλα μεγάλα προβλήματα που εντοπίστηκαν ήταν η λογοκλοπή, η παράλειψη των πηγών πληροφοριών και η αντιγραφή ή η "συνεργασία" στη διάρκεια των εξετάσεων με άλλους υποψηφίους.

Πηγή:http://chanianikos-themis.blogspot.com (3-2-2010)

Μάθημα δημοκρατίας τὰ Αρχαῖα ῾Ελληνικά- Χρίστος Παντελίδης (φιλόλογος)




Σε πρόσφατη έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung δημοσιεύεται ολοσέλιδο άρθρο του δημοσιογράφου και αρχαιογνώστη Konrad Adam , ο οποίος αναφέρει ότι στα πλαίσια ορισμένων εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων που επιχειρούνται σε αρκετά γερμανικά κρατίδια, πρέπει να ενισχυθεί η διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών στα γερμανικά σχολεία. Κύριο επιχείρημά του είναι ότι τα αρχαία ελληνικά ακονίζουν το δημοκρατικό φρόνημα και την πολιτική συνείδηση των παιδιών σε μια κοινωνία καταναλωτική που την χαρακτηρίζει η πνευματική νωθρότητα. Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «ποτέ ένας αρχαίος συγγραφέας δε μεταδίδει ένα μόνο μήνυμα, ένα δόγμα ή ένα πρόγραμμα. Συνήθως πρόκειται για δύο ή και περισσότερες αρχές που αντιτίθενται μεταξύ τους και προσπαθεί η μια να επιβληθεί στην άλλη: Ο Κρέων και η Αντιγόνη, ο Ιάσων και η Μήδεια, ο Σωκράτης και ο Καλλικλής, ο Έρως και το Νείκος. Πάντα η πάλη ενός λόγου και ενός αντίλογου, αυτή η πάλη που έφτασε στην τελειότητά της με τους σοφιστές…»

Στη συνέχεια ο κ. Adam θυμίζει στους αναγνώστες του ότι « ο τελευταίος γερμανός αυτοκράτορας ήθελε τα γερμανικά σχολεία να βγάζουν νέους Γερμανούς και όχι Έλληνες και Ρωμαίους. Ορθά ο αυτοκράτορας δεν ήθελε τα αρχαία, αφού γνώριζε ότι μόνο την τυφλή υπακοή στον ανώτατο άρχοντα δεν θα ενστάλαζαν στην ψυχή των παιδιών. Ο φόβος του δεν ήταν μήπως οι γερμανοί μαθητές διδαχτούν κάτι περιττό γι αυτούς, αλλά μήπως μάθουν κάτι περιττό γι αυτόν, μήπως μάθουν να αντιδρούν, να αντιστέκονται, να εξεγείρονται».

«Η ελληνική λογοτεχνία, συνεχίζει το άρθρο, βρίθει από τέτοιους αυτόνομους ανθρώπους. Ας αφήσουμε την Αντιγόνη και τους επώνυμους. Ο Πλούταρχος μας διασώζει την περίπτωση ενός ανώνυμου. Όταν ο στρατηγός Μιλτιάδης ζήτησε από το δήμο των Αθηναίων να του χαρίσουν έναν τιμητικό στέφανο, αυτός ο ανώνυμος αντιτάχθηκε με το επιχείρημα ότι, απ όσο ήξερε, στο Μαραθώνα ο Μιλτιάδης δεν είχε πολεμήσει μόνος του. Αν στο μέλλον πολεμούσε κατά των Περσών μονάχος και τους νικούσε, τότε μπορούσε να υποβάλει πάλι το αίτημά του στο δήμο. Μακάρι να είχαμε τέτοιους πολίτες σήμερα. Όχι να δέχονται τα πάντα, αλλά να υποβάλλουν ενστάσεις».

Τα αρχαία ελληνικά, λοιπόν, μας βοηθούν όχι απλώς να θυμηθούμε τις απαρχές της δημοκρατίας, αλλά, όπως σχολιάζει και ο συνεργάτης της Deutsche Welle Σπύρος Μοσκόβου, να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα της δημοκρατίας σήμερα.

Το πιο πάνω δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung μας θυμίζει και ένα άλλο δημοσίευμα της αυστριακής εφημερίδας Neue Presse (Βιέννη, 10/8/2004), σύμφωνα με το οποίο ιατροί επιστήμονες κατέληξαν στο παράξενο αλλά και πολύ ενδιαφέρον συμπέρασμα ότι η απαγγελία των ομηρικών επών επιδρά θετικά στην κυκλοφορία του αίματος, αφού με το ρυθμό που επιβάλλει η απαγγελία του δακτυλικού εξάμετρου συντονίζονται οι λειτουργίες της καρδίας και της αναπνοής, με αποτέλεσμα να πέφτει η πίεση του αίματος!

Σήμερα διερωτάται κανείς ποια θέση, για να μην πούμε ποια τύχη, έχουν τα αρχαία ελληνικά στο σύνολο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που τελευταία, ομολογουμένως, επιχειρείται με περισσότερη προσοχή και υπευθυνότητα. Τι προνοούν για τα αρχαία ελληνικά τα αναλυτικά προγράμματα που ετοιμάζονται από τις ειδικές επιτροπές; Πόσο λαμβάνεται υπόψη η διαχρονική τους αξία; Θα συνεχίσουμε να μη βλέπουμε και να μην κατανοούμε αυτό που βλέπουν και κατανοούν οι ξένοι όσον αφορά τα αρχαία ελληνικά; Η αρχαία ελληνική γραμματεία είναι γεμάτη από παραδείγματα που βοηθούν το σύγχρονο άνθρωπο να κατανοήσει ότι η διατύπωση μιας θέσης, οδηγεί στην αντίθεση και ότι στη συνέχεια και τα δυο μαζί οδηγούν στη σύνθεση. Ή ότι ο λόγος οδηγεί στον αντίλογο με κατάληξη το διάλογο που είναι και το μόνο μέσο να βρεθεί συναινετική λύση για οποιοδήποτε πρόβλημα. Θα περιοριστεί και πάλιν η διδασκαλία του μαθήματος των αρχαίων ελληνικών σε εκείνους τους λίγους μαθητές που θα «τολμήσουν» να το επιλέξουν; Ας προβληματιστούν περισσότερο οι επικεφαλής της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και ας δώσουν επιτέλους στα αρχαία ελληνικά τη θέση που τους αξίζει στην εκπαίδευση των παιδιών μας. Και ας μη κρυβόμαστε πίσω από τον μέχρι σήμερα λανθασμένο ίσως τρόπο διδασκαλίας του μαθήματος, γιατί αυτό αποτελεί ένα άλλο ξεχωριστό κεφάλαιο.





του Χρίστου Παντελίδη, φιλόλογου,

τ. Πρώτου Λειτουργού Εκπαίδευσης.


Πηγή:http://www.antibaro.gr/

Φράσεις ἀπό τὴν ἐκκλησιαστικὴ μας Γραμματεία ποὺ πέρασαν στόν λαό μας


Φράσεις από την εκκλησιαστική μας Γραμματεία



Απ’ αυτόν τον τόπο τον απέραντο σε έκταση χρόνου, από τους παραπόταμους και τα ποτάμια του, κατεβαίνει και χύνεται στην κοίτη του νεοελληνικού λόγου ένας ανεκτίμητος γλωσσικός θησαυρός, που δεν είναι φρόνιμο να τον αγνοήσουμε. Στους ήχους του ριζώνει η σκέψη του λαού μας, επενδύεται και δυναμώνει ο στοχασμός του, χαράζει και χαράζεται η ψυχική και η κοινωνική του ζωή, χρωματίζεται η φαντασία του, εδράζεται η ενεργητικότητά του, τροχίζεται η βούλησή του, ελευθερώνεται ο κόσμος του.
Σ' όλες τις περιοχές, απαντούμε φράσεις στερεότυπες παρμένες απ' την εκκλησιαστική Γραμματεία, που λέγονται «επ' ευκαιρία ή παροιμιωδώς». Οι παροιμιακές φράσεις που πηγάζουν μέσα από τον ευαγγελικό λόγο ή τα κείμενα των ιερών ακολουθιών της Εκκλησίας μας είναι αφθονότερες στη γλώσσα του λαού μας, σε αντίθεση με τις αρχαίες που συνηθίζονταν από τους μορφωμένους. Κι’ αυτό γιατί ο εκκλησιαστικός λόγος υπήρξε για αιώνες ολόκληρους το μοναδικό λόγιο άκουσμά του και η μόνη πνευματική εκδήλωση που συναντούσε και στην οποία συμμετείχε με ιδιαίτερη προσοχή και προσήλωση. Έτσι, η εκκλησιαστική φρασεολογία άρχισε να εισχωρεί στη γλώσσα του λαού. Στην περιοχή μας, ειδικότερα, έχουμε πληθώρα τέτοιων φράσεων και τούτο γιατί εδώ πάνω ευδοκίμησαν ακόμα θρησκευτικές Σχολές, κήρυξαν ονομαστοί θεολόγοι και για πολλά χρόνια ακούγονταν με κατάνυξη ο δυαδικός Λόγος του Θεού και της Ελευθερίας.
Ο Ακαδημαϊκός Φ. Κουκουλές υπογράμμισε το γεγονός τούτο για την περιοχή της Ευρυτανίας, παίρνοντας αφορμή από κάποια ευρύτερη λαογραφική δουλειά, του Μιχάλη Σταφυλά, η οποία βραβεύτηκε (βλ. περιοδικό "Αθηνά" τόμος ΝΘ΄ και ανάτυπο σελ. 341 έτους 1955).
Οι στερεότυπες φράσεις της εκκλησιαστικής Γραμματείας, ακούγονται στην περιοχή μας (κι αλλού ασφαλώς). Ο λαός δεν καταλάβαινε πάντα τα λόγια της εκκλησίας που άκουγε, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να τα εντάξει στις καθημερινές του συζητήσεις. Τα εξηγούσε όπως ήξερε και όπως ήθελε. Μ’ αυτά έκαμε παροιμίες, στόλισε τ’ αστεία του, έδωσε σοβαροφάνεια στις αλληγορίες του. Κι όλες αυτές οι χρήσεις, ακόμα και οι παρανοήσεις, πλούτισαν τη γλώσσα μας με καινούριες σημασίες.


Αγαπάτε αλλήλους: Λέγεται σαν φράση ομόνοιας και συμβιβασμού. (Από την εντολή του Χριστού προς τους μαθητές του. Ιω. ιγ΄, 34).
Άγνωστοι οι βουλαί του Κυρίου: Λέμε όταν αγνοούμε την έκβαση σημαντικών γεγονότων.
Αγρόν αγόρασι: Έδειξε μεγάλη αδιαφορία, παραμέλησε κάτι που έπρεπε να κάνει, (και αλλού βρέχει). (Ο πρώτος είπεν αυτώ: Αγρόν ηγόρασα. Λουκάς ευαγγέλιο, Λουκ. ιδ΄, 18).
Αγωνίζιτι για τουν επιούσιο: Για τα απολύτως αναγκαία. (Ματθ., στ΄, 11 & από το «Πάτερ ημών»).
Αιωνία του η μνήμη: Για κάτι χαμένο οριστικά (από τη νεκρώσιμη ακολουθία).
Άκουσον, άκουσον τι μούπι: Έκφραση απορίας ή αγανάκτησης, (Π.Δ. 2 Βασιλ., κ΄, 16).
Ακρογωνιαίος λίθους στ’ δ’λιά: Αυτός παίζει ή έχει σημαντικό ρόλο ή θέση, (1 Πέτρ., β΄6).
Αυτός, μάτια μ’, είνι αλληλούια: Λέγεται για μεθυσμένους και θέλει να πει ότι «είναι τύφλα στο μεθύσι», (αλληλούια= εβραϊκή λέξη, που σημαίνει «υμνείτε τον Κύριο»).
Αμαρτίαι γονέων παιδεύουσι τέκνα: Λέγεται, όταν ταλαιπωρούνται τα παιδιά από αμέλειες ή σφάλματα των γονιών τους, (Π.Δ. Έξοδ., κ΄, 5).
Ανακατιμένους ου ιρχόμενους: Για να τονίσουμε μια μεγάλη ακαταστασία, (παρωδία απ' το ευαγγέλιο του Ματθαίου: Ευλογη­μένος ο ερχόμενος. Ματθ., κα΄, 9).
Άν’ξι του λάκκου τ’:
Όποιος από δικό του φταίξιμο έπαθε μεγάλη ζημιά. (Λάκκον ώρυξε και ανέσκαψεν αυτόν και εμπεσείται εις τον βόθρον ον ειργάσατο: Δαβίδ).
Άξιος ου μισθός τ’: Λέμε για να αναγνωρίσουμε την αξία της πράξης κάποιου, πολλές φορές και ειρωνικά, (Λουκ., ι΄, 7).
Απόμ' κι ιπί ξύλου κριμάμινους: Λέμε όταν θέλουμε να υπογραμμίσουμε πως κάποιος καταστράφηκε εντελώς, φτώχυνε, έμεινε στο δρόμο (Από το σήμερον κρεμάται επί ξύλου).
Απάν’ πούπα δόξα σοι ο Θιός, κυργιαλέησουν: Μόλις νόμισα πως κέρδισα κάτι, πως πήρα το καλλίτερο, πήρα πάλι την κάτω βόλτα. (Κύριε ελέησον, εκκλ. ύμνος).
Απεταξάμην του σατανά: Λέγεται, όταν θέλουμε να διώξουμε κάποιο κακό ή για κάτι που μας προκαλεί. (Από την ακολουθία του βαπτίσματος – κατήχηση).
Αποδήμ’σι εις Κύριον: Λέγεται για κάποιον που πέθανε.
Από Θεού άρχεσθαι: Προτροπή που επισημαίνει ότι κάθε τι αρχίζει με την επίκληση του Θεού ή ότι προηγείται στην ιεραρχία η εκκλησία. (Από κηρύγματα της εκκλησίας).
Απολωλός πρόβατου: Λέγεται για ανθρώπους που έχουν χαθεί ή έχουν παραστρατήσει, (Λουκ., ιε΄,6).
Απ’ τον κιρό τ’ Νώε: Παραπέμπει με διάθεση υπερβολής σε γεγονότα πολύ παλιά. (Π.Δ. Γεν., στ΄,9).
Ας όψιτι ου αίτιους: Ας όψεται αυτός που έγινε αφορμή να γίνει κάτι κακό, αλλά και ας έχει το κρίμα. (Όψονται εις ον εξεκέντησαν: Ιωάννης ευαγγελιστής & Ματθ., κζ’, 24).
Αυτ’ νου κόβ’ η γλώσσα τ’ σαν ψαλλίδ’: Αυτός λέει πολλά, αντιμετωπίζει με το λόγο του δυσκολίες (ηκόνησαν ως ρομφαίαν τας γλώσσας αυτών. Ψαλμοί Δαβίδ).

Αυτός λύν’ κι δεν: Όποιος έχει πολλά μέσα, γερό δόντι, είναι άνθρωπος της εξουσίας. (Όσα εάν δέσηται επί γης, έσεται δεδεμένα εν τω ουρανώ και όσα εάν λύσητε επί της γης έσεται λελυμένα εν τω ουρανώ. Ματθ.).
Αυτός πήγι κακού ν τ’ κάκ’: Πήγε κακήν κακώς, καταστράφηκε, εξαφανίστηκε (κακούς κακώς απολέσει αυτούς: Παραβολή αμπελώνας).
Αυτός χτίζ’ στουν άμμου: Δεν κάνει τίποτα, ματαιοπονεί, δεν έχει βάσεις στη δουλειά του. (Ως ωκοδομήσει την οικίαν αυτού επί την άμμον. Ματθ. ευαγγέλιο).
Βίους κι πουλιτεία: Χρησιμοποιείται για την λεπτομερή εξιστόρηση της ζωής αγίων. Σαν λαϊκή όμως έκφραση συνήθως λέγεται για τονιστεί η πολυτάραχη ζωή κάποιου.
Βρώμα κι δυσωδία: Παρεξηγημένη έκφραση από τη νεκρώσιμη ακολουθία. Εννοεί «βρωμερή υπόθεση» ή και ότι «ζούσε παραμελημένη μέσα στη βρώμα και τη δυσωδία». (Επίσης, «γυμνά οστέα ο άνθρωπος, σκωλήκων βρώμα και δυσωδία. Ακολουθία Δαμασκηνού).
Γίν’ κι ανάστα ου Θιος ή ανάστα ου Κύριους: Έγινε ταραχή μεγάλη, φασαρία, θόρυβος. (Ανάστα ο θεός κρίνων την γην: Ψαλμοί).
Γίν’ κι θίατρου στουν κόσμου: Ρεζιλεύτηκε, έγινε θέατρο, εξευτελίστηκε (θέατρον εγεννήθημεν τω κοσμώ: Προς Κορινθίους επιστολή Παύλου).
Γίν’ κι θρήνους κι ουδυρμός: Έγινε φασαρία, σκοτωμός, χαλασιά. (Θρηνώ και οδύρομαι: νεκρώσιμος ακολουθία).
Γύρ’σι ου άσουτους υιός: Λέγεται για κάποιον που σπατάλησε το βιός του ή ζούσε αλόγιστα. (Παραβολή ασώτου, Λουκ., ιε΄, 11-32).
Δαβίδ και Γολιάθ: Λέμε για να δείξουμε τη μεγάλη διαφορά, τον άνισο αγώνα. (Π.Δ. 1 Βασιλ., ιζ΄, 42).
Δάσκαλι που δίδασκις κι νόμου δεν εκράτης: Λέμε για κάποιον που δίνει συμβουλές στους άλλους και για τον εαυτό του τις ξεχνά. (Ο σου διδάσκων έτερα σεαυτόν ου διδάσκεις: Ευαγγελικό).
Δεν απόμ’ κι πέτρα απάν’ τν’ αλλ’: Έγινε μεγάλη καταστροφή, δεν έμεινε τίποτα όρθιο. (Και ουκ αφίσουσιν εν σοι λίθον. Λουκ. Ιθ΄, 44 και «Ουκ αφεθήσεται λίθος επί λίθου ο ου κατολισθήσεται», ομοίως Λουκ. κα΄, 6).
Δεν είν’ άξιους ούτε τα κουρδόνια μ’ να μ’ λύσ’: Δεν είναι ικανός για τίποτα. Δεν μπορεί να συγκριθεί με μένα. (Ουκ ειμί εγώ άξιος ίνα λύσω αυτού τον ιμάντα του υποδήματος: Ευαγγελιστής Ιωάννης).
Δεν ξέρι η αριστερά σ’ τι ποιεί η δεξιά σ’: Για κάτι που γίνεται κρυφά, διακριτικά. (Ματθ., στ΄, 3. Φράση από την επί του όρους ομιλία, όπου γίνεται λόγος για την ελεημοσύνη).
Δόξα σοι ου Θεός: Ανακουφιστική αναφώνηση. Π.χ.: Ύστερα από τόσα χρόνια ξανάσανα, είπα δόξα σοι ο Θεός. (Δόξα σοι ο Θεός... εκκλησιαστικός ύμνος).
Έφ’γαν άρον άρον: Για κάτι βιαστικό, (Ιω., ιθ΄, 15).
Έδουκι απ’ του υστέρημα τ’: Το λέμε γι’ αυτόν που πρόσφερε πέραν των δυνατοτήτων του. (Λουκ., κα΄, 4. Φράση του Ιησού για την προσφορά της χήρας από το υστέρημά της).
Έδουκι τόπου στ’ν ουργή: Αυτός που υποχώρησε σε κάτι που έδειξε σύνεση. (Δι τε τόπον τη οργή: Προς Ρωμαίους επιστολή 12-19).
Είδα κύριου πρόσουπου: Είδα πρόσωπο Κυρίου, Θεού. Πήρε καλή έκβαση η υπόθεση μου, ανάπνευσα, πήρα το καλλίτερο, (διότι θέλεις προπορευθή προ προσώπου Κυρίου: Λουκ. κεφ. 1, εδαφ. 76).
Είνι μη μου άπτου. Λέγεται ειρωνικά για ανθρώπους που προσέχους πολύ την εμφάνισή τους. Σημαίνει μη με αγγίζεις. (Ιωαν., κ΄, 17. Φράση που είπε ο Κύριος στη Μαρία μετά την Ανάσταση).
Είπα κι λάλ’σα: Είπα ό,τι ήταν να πω, το διακήρυξα με παρρησία: (Ήλθον και ελάλησα αυτοίς αμαρτίαν ουκ έχω. Ιωάν. ευαγγέλιο).
Ειρήνη υμίν: Λέγεται για σταματήσει η διαμάχη κάποιων. (Ιωαν., κ΄, 19-20,21,26 & Λουκ. κδ΄, 36).
Είσι άπιστος Θωμάς: Χαρακτηρισμός του δύσπιστο, (Ιω., κ΄, 25).
Έλιωσε σαν του κηρί: Για κάτι που χάνεται και σβήνει. (Ακούγεται στον όρθρο την Κυριακή του Πάσχα).
Έμεινε εκτός νυμφώνος: Λέγεται για κάποιον που έχασε την ευκαιρία ή έμεινε έξω από κάτι. (Ματθ., κε΄, 1-13. Παραβολή των δέκα παρθένων).
Εν τόπω χλοερώ: Λέγεται για κάποιον που έχει πεθάνει. (Από τη νεκρώσιμη ακολουθία).
Επί ξύλου κρεμαμενος: Λέγεται μεταφορικά για κάποιον που είναι απροστάτευτος, σε πολύ δυσχερή θέση: «έμεινε τελείως αβοήθητος, επί ξύλου κρεμαμενος». (Γαλάτ., γ΄, 13. Φράση που εννοεί τη σταυρική θυσία του Ιησού).
Έσκ’ ’σι τα ρούχα τ’: Αρνήθηκε κάτι επίμονα, ορκιζόταν ότι δεν έχει καμιά σχέση με κάτι (Διέρρηξε τα ιμάτια αυτού. Ματθ. Κεφ. εδαφ., 65).
Έστριξαν οι κουβέντις μ’: Βγήκαν αληθινά όσα είπα. (Ίνα η γραφή πληρωθή, Ευαγγελ.).
Ήρθι μετά βαΐων: Ήρθε μεγαλοπρεπώς, επίσημα: (μετά βαΐων και κλάδων ύμνοις κραυγάζοντες. Από τη λειτουργία της Κυριακής των Βαΐων).
Ιδώ είνι γη τ’ς απαγγελίας: Λέμε για να δείξουμε πως ένας τόπος είναι πλούσιος και παραγωγικός. (Π.Δ. Γέν., γ΄, 19. Εννοείται η γη Χαναάν, που επαγγέλθηκε από το Θεό στο Μωϋσή ως τόπος εγκατάστασης των Ισραηλιτών μετά την επιστροφή τους από την Αίγυπτο).
Ιούδας ου Ισκαριώτης: Αναφέρεται στον προδότη. (Ματθ., ι’, 4).
Κάνει τ’ λευκή περιστερά: Το λέμε ειρωνικά για κάποιον που προσποιείται τον αγνό και άδολο. (Το Άγιο Πνεύμα κατέβηκε στη βάπτιση του Ιησού με τη μορφή λευκής περιστεράς).
Κατ’ ιφθίαν στου πριτόριου: Τον έπιασαν και τον πήγαν κατ' ευθείαν στη φυλακή ή στο δικαστήριο. (Και ήγαγον... εις το πραιτώριον. Ιωάν. ευαγγέλιο).
Κεκλεισμένων των θυρών: Για συνάντήσεις ή συνεδριάσεις στις οποίες επιτρέπεται ή είσοδος μόνο στους άμεσα εμπλεκόμενους. (Ιωάν., κ΄, 19. Συνάντηση Ιησού με τους μαθητές του, μετά την Ανάσταση).
Κι τα καλά διχούμενα κι τα κακά διχούμινα: Λέμε, εννοώντας ότι πρέπει να δεχόμαστε αγόγγυστα όχι μόνο τα καλά μιας πράξης. (Π.Δ. Ιώβ, β΄, 10).
Κλαίει κι οδύρεται: Τη λέμε μεταφορικά για να δηλώσουμε ότι κάποιος βρίσκεται σε δύσκολη ή και απελπιστική κατάσταση. (Από στιχηρό του εσπερινού της Απόκρεω).
Κοντός ψαλμός αλληλούια: Λέγεται, για κάτι που τελειώνει σύντομα. (Η εβραϊκή λέξη «αλληλούια», σημαίνει «υμνείτε τον Κύριο» και χρησιμοποιείται ως επωδός εκκλησιαστικών ύμνων).
Κορβανάς: Ο δημόσιος κορβανάς. (Μαρκ., ζ΄, 11 & Ματθ., κζ΄, 6. Αραμαϊκή λέξη, που σημαίνει ταμείο. Αναφέρεται στον Ιούδα όταν μεταμεληθείς επέστρεψε τα αργύρια της προδοσίας).
Κουστωδία: Λέγεται ειρωνικά για τη συνοδεία κάποιου. (Ματθ., κζ΄, 65. Αναφέρεται στη φρουρά που έδωσε στους Ιουδαίους ο Πιλάτος για να σφραγίσουν τον τάφο του Ιησού).
Κρανίου τόπος: Τόπος καταστροφών, εκτελέσεων, χωρίς ζωή. (Ματθ., κζ΄, 33 & Ιωάν., ιθ΄, 17. Απόδοση στα ελληνικά της αραμαϊκής λέξης Γολγοθά = τόπος εκτελέσεως).
Κύριε ελέησον: Το λέμε ως δήλωση απορίας ή έκπληξης. (Επαναλαμβάνεται στη Θεία Λειτουργία).
Λιμοί, σεισμοί, καταποντισμοί: Όταν αναφερόμαστε σε μεγάλες θεομηνίες και καταστροφές. (Ματθ., κδ΄, 7. Ο Ιησούς μιλώντας για το τέλος του κόσμου, λέει ότι θα προηγηθούν μεγάλες καταστροφές.
Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι: Ειρωνευόμαστε τους αφελείς ή αδιάφορους. (Ματθ., ε΄, 3).
Μέγας εί Κύριε: Λέμε εκφράζοντας θαυμασμό ή απορία για κάτι. (Ευχή του Μεγάλου Αγιασμού).
Μέλ’ κι γάλα: Καλά, ομόφωνα, ήρεμα. «Αυτοί τάχ’ νι μέλ’ κι γάλα»: (Χαίρε πηγή εξ ης ρέει μέλι και γάλα. Ακάθιστος ύμνος. Και: ασπάζουσι χείλη σου νύμφη, μέλι και γάλα υπό την γλώσσαν σου, Άσμα Ασμάτων δ'
II).
Μετά φανών και λαμπάδων: Για κάποιον που έρχεται με λαμπρή συνοδεία για ένα ευχάριστο γεγονός. (Ιωάν., ιη΄, 3. Φράση από τη σύλληψη του Ιησού στη Γεσθημανή).
Μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας: Κατάσταση ομιχλώδης ή κάτι στα πρόθυρα της καταστροφής. (Από την επιστολή του απ. Παύλου, 1 Κορινθ., ιε΄, 42).
Μη κρίνετε ίνα μη κριθήτε: Λέμε σε κείνους που βιάζονται να κατηγορήσουν ή να κρίνουν άλλους. (Λουκ., στ΄, 37. Συμβουλή του Ιησού στην επί του όρους ομιλίας του).
Μη μι πιλατεύεις: Μη μ’ ενοχλείς χωρίς λόγο, μη με βασανίζεις, μη με ταλαιπωρείς. (Λουκ., κγ΄, 1-25. Προήλθε από την ταλαιπωρία που υπέστη ο Ιησούς από τον Πιλάτο).
Μην του καρτιράς να πέσ’ απ’ τουν ουρανό: Μην περιμένεις κάτι δίχως να κοπιάσεις. Μην είσαι τεμπέλης, μην καρτεράς απ' τους άλλους το καλό. (Ούτος είναι ο άρτος ο καταβάς εκ του ουρανού. Κατά Ιωάννην κεφ. 6 εδάφ. 58).
Μι πέρασι απού γινεές δικατέσιρις: Μου ασχημομίλησε, μου είπε πολλά, με πείραξε. (Γενεαλογικό δέντρο Ιησού: «Γενεαί δεκατέσσερες». Ματθ. α΄, 17).
Μνήστητι Κύριϊ:
Σημαίνει: Σώσε με, μη με ξεχνάς. Όμως συνηθίζεται ως έκφραση έκπληξης, απορίας ή θαυμασμού για κάτι που συνέβη. (Λουκ., κγ’, 42. «Μνήσθητί μου Κύριε, όταν έλθεις εν τη βασιλεία σου», είπε ο ένας των ληστών που σταυρώθηκαν μαζί με το Χριστό).
Να απουχτήσεις τ’ αγαθά τ’ Αβραάμ (ευχή): Να πλουτίσεις, να κερδίσεις τη ζωή σου.
Ο νοών νοείτω: Όποιος μυαλό κατάλαβε. (Φράση που συναντάμε στην Καινή Διαθήκη).
Οι έσχατοι έσονται πρώτοι κι πρώτοι έσχατοι: Ανατράπηκε η κατάσταση και οι τελευταίοι γίνονται πρώτοι. (Ματθ., ιθ΄, 30 & Λουκ., ιγ΄, 30).
Οι παροικούντες εν Ιερουσαλήμ: Λέμε για να δείξουμε την αδικαιολόγητη ή προσποιητή άγνοια κάποιου για πασίγνωστα πράγματα. (Λουκ., κδ΄, 18. Εμφάνιση Ιησού μετά την Ανάσταση σε μαθητές του και απορία του Κλέοπα).
Όποιους πρόλαβι τουν Κύριουν ειϊδι: Όποιος πρόλαβε είδε το καλό, επέτυχε. (Προλαβούσαι τον όρθρον οι περί Μαριάμ).
Όσου η ανατουλή απ’ τ’ δύσ’: Είμαστε μακριά πολύ. (Όσον απέχουσιν ανατολαί από δυσμών, Ψαλμοί).
Ό,τι έσπ’ρις θα θερίϊσ’ς: Θα απολαύσεις ανάλογα με τις πράξεις σου. (Από φράση του απ. Παύλου, Γαλάτ., στ΄, 7).
Ουαί κι αλλοίμουνου: Λέγεται συνήθως απειλητικά σε κάποιους που έχουν κακούς σκοπούς.
Ουδείς προφήτ’ς στου’ν τόπου τ’: Για κάποιον που δεν αναγνωρίζεται ή υποτιμάται η αξία του στον τόπο του. (Λουκ., δ΄, 24. Λόγια του Ιησού στη Ναζαρέτ, όπου οι κάτοικοι απόρησαν για τη σοφία του).
Ου θάνατός σ’ η ζουή μ’:
Λέγεται με παρερμηνευμένη σημασία, εννοώντας ότι η καταστροφή κάποιου είναι σωτηρία για άλλον. (Φράση του Ιωάννη Δαμασκηνού, από στιχηρό εσπερινού της Κυριακής, η οποία εννοεί την αιώνια ζωή που χάρισε με τη σταύρωσή του ο Ιησούς στους ανθρώπους).
Ου ήλιους βγαίν’ για ούλουν τουν κόσμου: Όλοι έχουν το μερίδιο τους στα καλά και στα κακά της ημέρας. Καθένας με την τύχη του, όλοι είμαστε το ίδιο, δε διαφέρουν οι άνθρωποι: (Τον ήλιον αυτού ανατέλλει επί πονηρούς και αγαθούς.Ματθ. ευαγγέλιο).
Ούτι φουνή ούτι ακρόαση: Δεν υπάρχει σημείο επικοινωνίας, δεν πήραμε απάντηση, δεν βρήκαμε κανένα σημείο ζωής. (Π.Δ. 3, Βασιλ., ιη΄, 26).
Πανταχού παρών: Φράση που λέμε για κάποιον που συναντάμε παντού, για δείξουμε ειρωνικά την υπερβολή. (Από την Προσευχή του Παρακλήτου: «Βασιλεύ ουράνιε, … ο πανταχού παρών…»).
Παρέδοκι του πνεύμα: Κάτι που τελείωσε, πέθανε. (Ιωάν., ιθ΄, 30. Η στιγμή που ο Κύριος πέθανε ως άνθρωπος πάνω στο σταυρό).
Περί άλλα τυρβάζει: Λέγεται για κάποιον που ασχολείται με άλλα από εκείνα που θάπρεπε. (Λουκ., ι΄,41).
Περίοδος ισχνών αγελάδων: Οικονομική στενότητα, οικονομική στενότητα. (Π.Δ. Γέν., μα΄, 3. Φράση από το όνειρο που είδε ο Φαραώ και του ερμήνευσε ο Ιωσήφ).
Πρόσιξι, δρα «εκ του πονηρού»: Έχει ύποπτα κίνητρα. (Ματθ., ε΄, 37).
Προφάσεις εν αμαρτίαις: Ψεύτικες και αστήριχτες δικαιολογίες που δεν πείθουν. (Ψαλμ., 104,4).
Πύργος της Βαβέλ: Λέμε για να δηλώσουμε ασυμφωνία, πολυγλωσσία ή αδυναμία συνεννόησης. (Π.Δ. Γέν., ια΄, 6-9).
Σαν τουν άμμου τα’ θάλασσας: Πληθώρα, π.χ. Ν’ απουχτήσ’ ς τόσα πολλά σαν τουν άμμου τσ’ θάλασσας. (Ως η άμμος της θαλάσσης. Προς Ρωμαίου επιστ. Παύλου).
Στ’ ν’ άκρ τ’ γης: Πολύ μακριά. (Απ' άκρον γης έως άκρου ουρανού.Μάρκ. ευαγγέλιο).
Τα ελέη του Θεού: Λέγεται ως ευχή για την πρόοδο και την απόκτηση αγαθών. (Ευχή που διαβάζει ο ιερέας στην ακολουθία της αρτοκλασίας).
Τα καλά κι συμφέρουντα: Τη διατυπώνει ο ιερέας στη Θ. Λειτουργία, ευχόμενος ότι είναι καλό και συμφέρον για τη σωτηρία των ψυχών μας. Χρησιμοποιείται όμως διαφορετικά στη λαϊκή έκφραση για να σημειώσει ότι ενεργούμε σύμφωνα με το προσωπικό (υλικό) συμφέρον.
Τα ’καμι γης Μαδιάμ: Λέγεται για καταστροφές ή ζημιές. Τ’ ανακάτωσε όλα, τα χάλασε, τ' αναποδογύρισε, τα σκόρπισε. (Εν τη Μαδιάμ. Πράξεις Κεφ. Ι εδαφ. 29).
Τι μέλλει γενέσθαι: Δεν μπορούμε να προδικάσουμε την έκβαση μιας υπόθεσης ή τι επιφυλάσσει το μέλλον. (Φράση από την Αποκάλυψη, α΄, 19).
Τ’ ναζ’ τα ρούχα τ’,τ’ ναζ’ του γιακά’ τ’): Υπογραμμίζει πως κάποιος δεν είναι εν τάξει, δεν είναι καλός άνθρωπος: (Εξετιναξάμενος τα ιμάτια: Παύλος, πράξεις κεφαλ. 1 εδ. 6).
Τ’ν έφαϊ στο δόξα πατρί: Χτυπήθηκε κατακέφαλα. (Ακούγεται σε πολλές ακολουθίες της εκκλησίας).
Τουν πήραν άρουν άρουν: Τον πήραν γρήγορα, τον άρπαξαν παρά τη θέληση του. (Άρον, άρον σταύρωσον αυτόν: Κατά Ιωάννην, ευαγγέλιο).
Τουν έστειλ'ναν απ' τουν Άννα στουν Καϊάφα: Τον κορόιδευαν, τον έστελναν από δω κι από κει: (Και ήγαγον προς Άνναν πρώτον από του Καϊάφα (Ιωάν.).
Το ’ψαλα τουν αναβαλόμινου: Του τάπα απ' την καλή, του είπα πολλά. (Χιτώνα μοι παράσχου φωτεινόν ο αναβαλλόμενος. Ακολουθία βαπτίσματος).
Του ιδίου φυράματος: Για κάποιον που έχει τα ίδια χαρακτηριστικά. (Απ. Παύλος, Ρωμ., θ΄, 21).
Του λέει μι τα χείλια κι όχι μι τν’ καρδιά: Δεν πιστεύει κάτι που λέει. (Ο λαός ούτος τοις χείλεσι με τιμά, η δε καρδία αυτού πόρρω απέχει απ' εμού).
Το μεν πνεύμα πρόθυμον, η δε σαρξ ασθενής: Λέμε όταν ενώ είμαστε πρόθυμοι για κάτι, δεν έχουμε τη σωματική δύναμη ή αντοχή που απαιτείται. (Μαρκ., ιδ΄, 38 & Ματθ., κστ΄, 41. Το είπε ο Ιησούς όταν βρήκε τους μαθητές του να κοιμούνται, λίγο πριν τον συλλάβουν στον κήπο της Γεσθημανή.
Του ’ψαλι τουν εξάψαλμο:
Του έκανε πολλές επιπλήξεις και παρατηρήσεις. (Από τους έξι ψαλμούς της αρχής του όρθρου, που φαντάζουν κουραστικοί).
Χάβρα Ιουδαίων: Λέμε μεταφορικά, όταν θέλουμε να εννοήσουμε ένα χώρο συγκέντρωσης όπου μιλούν όλοι μαζί, γίνεται φασαρία και δεν ακούγεται κανένας τι λέει. (Χάβρα = εβραϊκή συναγωγή).
Χάθ’κι απού προσώπ’ γης: Λέγεται για κάποιον που έχει εξαφανιστεί. (Π.Δ. Γέν. δ΄, 14).
Χαίρε, βάθος αμέτρητον: Λέγεται μεταφορικά, για να εκφραστεί το μεγάλο βάθος ή κάτι που φαντάζει υπερβολικό, ακατανόητο και δυσερεύνητο. Ακόμα λέγεται υπαινικτικά για λοβιτούρες ή άλλες παλιοδουλειές. (Φράση επηρεασμένη από τον Ακάθιστο Ύμνο: «χαίρε, βάθος δυσθεώρατον»).
Χαράς ευαγγέλια: Λέγεται ως έκφραση μεγάλης χαράς. (Εναρκτήρια φράση του δοξαστικού των αποστίχων στον εσπερινό του Ευαγγελισμού).
Ψυχή τε και σώματι: Καταβάλλονται όλες οι ψυχικές και σωματικές δυνάμεις, σε κάτι που επιχειρείται. (Από ευχή του Μ. Βασιλείου που διαβάζεται κατά τη Θ. Μετάληψη).
Ως εκ θαύματος: Εκφράζει θαυμασμό. (Από το γ΄ απόστιχο εσπερινού Κυριακής).
Ως κόρην οφθαλμού: Λέγεται για κάτι εξαιρετικά πολύτιμο, που πρέπει να προσεχτεί. (Ψαλμ., 16, 8).
Ως πρόβατον επί σφαγήν: Για κάποιον που κατηγορήθηκε άδικα, σύρθηκε σε ταλαιπωρίες ή ζημιές. (Πραξ. Αποστ., η΄,32 & Π.Δ. Ησαΐας, 83,7).

Εκτός απ' τις παραπάνω κι άλλες πολλές εκκλησιαστικές φράσεις, που ακούγονται στην Ευρυτανία, υπάρχουν κι άλλες που δεν θα κάνουμε αναγωγή τους σε ιερά βιβλία, όπως: Αυτός πάει με το Ευαγγέλιο. Πάει με το Κυργιελέσιον. Κι ο Άγιος φοβέρα θέλει. Το θηρίο της γραφής. Το θηρίο της Αποκαλύψεως. Γυρνάει από κόμπακα σε κόμπακα (κατακόμβη). Θέ μ’ φύλαμε. Σαν της λαμπρής τ’ αυγά. Τ’ παπά τ’ άχερα (για τον αστρογαλαξία). Σταυρό και βούλα. Πάψε να με ψέλνεις. Ούτ’ ου Θεός το θέλει ούτ’ ο διάουλους. Άρατα πήρατα, (άρατε πύλας). Μη στου χρωστάει ου Θεός. Βασανίζομαι σαν τον αφέντη του Χριστό. Μη με σταυρώνεις. Άλλοι παπάδες άλλα καμπλάφια. Διάολος σουφλερός. Διάολος ρεμετίσιους. Θα με ξεδοκ’ μας’ ου Θεός. Αλλουνού παπά Βαγγέλιο. Αλλουνού παπά, καμπλάφια. Σιγά τον πολυέλαιου. Το πολύ το κυργιελέησον το βαριέται κι ου Θιός. Ούτε το σταυρό σ’ να κάμ’ς ούτε το διάλο να ιδείς.

Αυτές κι άλλες φράσεις χρησιμοποιούσαν παλιότερα οι χωρικοί μας (σήμερα λιγότερο), παρμένες απ' την εκκλησιαστική Γραμματεία. Και δεν τις χρησιμοποιούσαν οι κάπως μορφωμένοι (αυτοί συνήθως τις αποφεύγουν). Μα ο λαός που τις μετέφερε «πάπου προυσπάπ'», που τις ένιωθε και που δεν τις διάβασε, μα τις άκουσε να λέγονται «παροιμοιωδώς».


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ: 1) Μιχάλης Σταφυλάς. Άρθρο στο περιοδικό "Στερεοελλαδική Εστία", 1960.
2) Ναχόπουλος Νίκος. "Γλώσσα είναι και κυλάει…", ΛΥΔΙΑ, Θεσσαλονίκη 2004

Πηγή: http://www.evrytan.gr

Το θυμάστε το παιδάκι ; Επιστρέφει σύντομα στην Ελλάδα με το "Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανοφώνων"



Τετάρτη, 03 Φεβρουαρίου 2010




Για όσους ξεχνούν εύκολα, είναι ο Οδυσσέας Τσενάι, οπού το 2003 τα ΜΜΕ τον έκαναν διάσημο για τον εαν τελικά θα έπρεπε, ο τότε ,νεαρός Αλβανός να κρατήσει την Ελληνική σημαία στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου.
Θυμίζουμε πως τότε ο Θ.Πάγκαλος έκανε λόγο για ρατσιστές και ξενόφοβους Έλληνες και ζήτησε να δοθεί Ελληνική υπηκοότητα εντός 24ωρου στο νεαρό Αλβανό (Δείτε εδώ)
Τι κάνει όμως σήμερα ο τότε "τηλεοπτικός αστήρ" της Ελληνικής τηλεόρασης ;;;
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές του
ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ , ισχυρό Aλβανικό λόμπι "επέλεξε" τον "αδικημένο" και προβεβλημένο Αλβανό μετανάστη ώς ιδανικό πρόσωπο στο οποίο θα μπορούσαν να επενδύσουν για το μέλλον.....
Συγκεκριμένα η American Bank of Albania ανήκει κατά 100% στο Αλβανοαμερικανικό λόμπι και ιδρύθηκε στην πολιτεία Delaware των ΗΠΑ, το 1989, με πράξη της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την υποστήριξη της δημοκρατίας στις χώρες της ΝοτιοανατολικήςΕυρώπης.
Επίσης, η ίδια τράπεζα είναι ο κύριος χρηματοδότης των μεγαλύτερων εκδόσεων (εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία κ.λ.π.) στην αλβανική γλώσσα για τα Βαλκάνια.
Έτσι, πρωταγωνιστικό ρόλο στο συντονισμό του αλβανόφωνου στοιχείου πάντα στον κόσμο - ειδικότερα όμως όσον αφορά στα Βαλκάνια -, με την επίσημη γενική πολιτική του κράτους της Αλβανίας, έχει αναλάβει η Αλβανο-Αμερικανική Τράπεζα - η οποία λειτουργεί με τρία καταστήματα στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του αλβανο-αμερικανικού λόμπι είναι πρώην γερουσιαστής των ΗΠΑ. Επίσης, το λόμπι των Αλβανών στις ΗΠΑ έδειξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την υπόθεση Τσενάι μετά την τηλεοπτική του προβολή.
Επέλεξαν λοιπόν το δημοφιλή προφίλ του Οδυσσέα Τσενάι ώς "επένδυση" για το μέλλον των Αλβανικών συμφερόντων στέλνοντάς τον να σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες στη Βοστώνη
Έτσι προετοιμάζουν , το νέο δημοφιλή ηγέτη που θα εκπροσωπήσει τη μεγάλη παράταξη του "Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανοφώνων" η οποία σχεδιάζεται εδώ και χρόνια με στόχο το νέο κόμμα να ισχυροποιήσει ακόμη περισσότερο ο ρόλος της Αλβανίας στα Βαλκάνια.
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Τσενάι φοιτά στη Σχολή Ηγετών του Harvard, αφού έκανε ένα "πέρασμα" - για τα μάτια του κόσμου - από το τμήμα Φυσικής του Boston College.
Γιατί όμως επέλεξαν ένα "φτωχό μετανάστη" όπως ο Τσενάι ;;;
Ο πατέρας Τσενάι δεν είναι καθόλου τυχαίος αφου , εκτός από Λοχαγός των Αλβανικών Μυστικών Υπηρεσιών εκείνη την εποχή, ήταν και ένας από τους πρωταγωνιστές του μεγαλύτερου οικονομικού σκανδάλου που γνώρισε ποτέ η Αλβανία, εκείνου με τις Πυραμίδες.
Στην Ελλάδα ήρθε όχι ως φτωχός πλην τίμιος λαθρομετανάστης, αλλά για να αποφύγει τις απειλές για τη ζωή του και τη φυλακή από τις απάτες, σύμφωναμε τον αλβανικό Τύπο, που είχε διαπράξει εκεί.
Και για τη διακίνηση των χρημάτων προς την Ελλάδα έκανε χρήση των Ελληνικών τραπεζικών υπηρεσιών.....Αξίζει να σημειωθεί ότι η οικοιγένεια Τσενάι είναι γνωστή οικογένεια Τσάμηδων από το Φίερε, περιοχή στην οποία κατέφυγαν υπό διωγμό πολλοί Τσάμηδες για τη συνεργασία που προσέφεραν κατά την διάρκεια της Κατοχής στους Γερμανούς.
O διάσημος Τσενάι
O διάσημος στην Ελλάδα Οδυσσέας Τσενάι επηρέασε μέσω της τηλεοπτικής προβολής ένα μεγάλο ποσοστό Αλβανοφώνων στην Ελλάδα που τον έκαναν σύμβολο των "καταπιεσμένων" Αλβανών.
Ιδανικό επικοινωνιακό προφίλ του πλέον δημοφιλή "κατατρεγμένου φτωχόπαιδου" που θα επιστρέψει ώς ηγέτης για να απονείμει δικαιοσύνη στους συμπατριώτες του.
Στο πολιτικό σκηνικό της γείτονα χώρας όλα τα πολιτικά κόμματα, μηδενός εξαιρουμένου, συμφωνούν απόλυτα με τη δημιουργία κόμματος Αλβανοφώνων στην Ελλάδα.
Όλα τα Αλβανικά κόμματα έχουν συμφωνήσει ότι ο κύριος μοχλός της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας τους είναι τα τραπεζικά εμβάσματα των Αλβανών μεταναστών προς την πατρίδα τους, αφού η Αλβανία δεν έχει τα περιθώρια να στηριχτεί στην παραγωγή ή στις υπηρεσίες. Γι αυτό, άλλωστε, τα ίδια τα Αλβανικά κόμματα χρηματοδοτούν ολόκληρες οικογένειες Αλβανών πολιτών με τα πρώτα έξοδα εγκατάστασής τους σε ξένες χώρες, ενθαρρύνοντας έτσι τη μετανάστευση.
Είναι γεγονός πως η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια (ιδιαίτερα μετά το "προσκλητήριο" του τότε υπουργού εξωτερικών Α.Σαμαρά) έχει συγκεντρώσει ένα τεράστιο αριθμό Αλβανών με αποτέλεσμα ήδη στη χώρα μας να κυκλοφορούν - και μάλιστα με πολύ καλές πωλήσεις- Αλβανικές εφημερίδες και περιοδικά, ενώ όλες οι Ελληνικές τράπεζες έχουν προβεί στην προσθήκη Αλβανικής γλώσσας στα περισσότερα ΑΤΜ αφού οι Αλβανοί αποτελούν πια ενα επίλεκτο ποσοστό πελατών σε τραπεζικές καταθέσεις.
Τελευταία μάλιστα έχουν ξεκινήσει ήδη να κάνουν την εμφάνισή τους ιστοσελίδες επωνύμων δημοσιογράφων που περιέχουν έκδοση στα Αλβανικά για περισσότερη επισκεψιμότητα π.χ.(βλέπε εδώ)
Υποστηρικτές στην Ελλάδα
Τη δημιουργία κόμματος Ανβανοφώνων στην Ελλάδα ενθαρρύνουν επίσης εγχώριοι πολιτικοί αλλά και οικονομικοί κύκλοι. Δημοσιογραφικά συγκροτήματα, εκδοτικοί οίκοι, μεγαλομέτοχοι Ελληνικών ιδιωτικών καναλιών, κατασκευαστές δημόσιων έργων, εμπορικά επιμελητήρια, πολιτικές οργανώσεις, μη-κυβερνητικές οργανώσεις κ.α.
Το "Δημοκρατικό Κόμμα των Αλβανοφώνων" υποστηρίζεται επίσης από εξωκοινοβουλευτικές συσπειρώσεις της Αριστεράς στην Ελλάδα, από ορισμένους Έλληνες Αλβανικής καταγωγής που έχουν διακριθεί μέσα από τα Ελληνικά media, αλλά και Αλβανούς επιχειρηματίες που ζουν και δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.
Πρωταγωνιστικό ρόλο, επίσης, στη δημιουργία του Κόμματος των Αλβανοφώνων στην Ελλάδα θα έχει φυσικά και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αλβανών Μεταναστών Ταχίρ Μήτσι.
Ποιός είναι αυτός ;;;;
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αλβανών Μεταναστών Ταχίρ Μήτσι, ιδιαίτερα αναγνωρίσιμος μέσα από τις εκπομπές του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου αλλά και του Νίκου Ευαγγελάτου, αλλά και πολύ γνωστός για τις κατά καιρούς εμπρηστικές του δηλώσεις σε βάρος των Ελλήνων, ας μην ξεχνάμε πως ακόμη και η αρνητική διαφήμιση, αποτελεί κι αυτή διαφημιστική προβολή.
Θυμίζουμε κάποιες δηλώσεις του, όταν ανέφερε ότι το μαρτύριο των μεταναστών στην Ελλάδα συνεχίζεται και ότι "οι Αλβανοί στην Ελλάδα είναι σκλάβοι".
Ο άνθρωπος, βέβαια, στον οποίο θα στηριχτεί η πόλιτική αυτή επιχείρηση για λογαριασμό των Αλβανοφώνων στην Ελλάδα δεν είναι άλλος από τον Οδυσσέα Τσενάι, ο οποίος θα εμφανιστεί στην Ελληνική πολιτική σκηνή την κατάλληλη ψυχολογική στιγμή, όντας και προικισμένος με όλα τα μυστικά της Πολιτικής Τέχνης από τα μεγαλύτερα σχολεία των ΗΠΑ.
Προς το παρόν όπως όλα δείχνουν το "έδαφος" προετοιμάζεται, η αλλοίωση του εκλογικού σώματος έχει σκοπό την προσέλκυση αλλοδαπών ψηφοφόρων στο ΠΑΣΟΚ, η Νέα Δημοκρατία προσφάτως συμφώνησε προκειμένου να μην ρισκάρει πολιτικά και να επωφεληθεί και αυτή από έστω από ένα μέρος των νέων ψηφοφόρων.
Ποιό απ'τα δύο μεγάλα κόμματα μπορεί όμως να εγγυηθεί πως το νέο εκλογικό σώμα ψηφοφόρων, μετά το αναφαίρετο δικαίωμα που θα αποκτήσουν, δεν θα στρέψει μαζικά την εκλογική του δύναμη σε απαιτήσεις που πολύ σύντομα θα δημιουργήσουν τις τέλειες συνθήκες για νέους "ηγέτες" !!!
http://tiresias-press.blogspot.com/2010/01/1230.html

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ-ΣΟΚ: Η ΜΚΟ που συνέταξε το ν/σ σχετίζεται με τη παραθρησκευτική οργάνωση των Σαηεντολόγων Του Αντώνη Μποσνακούδη*




Πηγή:http://anavaseis.blogspot.com

Η προσπάθεια της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου να δώσει ιθαγένεια και δικαίωμα ψήφου σε λαθρομετανάστες με την παράλληλη λυσσώδη άρνηση για δημοψήφισμα, απέχει κατά πολύ από τα δημοκρατικά πλαίσια, αλλά έχει και μία χειρότερη πτυχή.

Το σχετικό νομοσχέδιο έχει ουσιαστικά προωθηθεί από μία Μη Κυβερνητική Οργάνωση, την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου που εμπλέκεται με τη Σαηεντολογία. Σε επίσημη απάντηση του ΠΑΣΟΚ στη Διεθνή Αμνηστία σχετικά με τους στρατηγικούς στόχους για τους «παράτυπους μετανάστες», το ΠΑΣΟΚ δήλωσε: «Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου έχει καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο νέου Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας το οποίο αντιμετωπίζει συνεκτικά το θέμα αναφορικά τόσο με τη δεύτερη γενεά μεταναστών όσο και με ρυθμίσεις του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου».

Εδώ θα παραθέσουμε ένα μικρό δείγμα στοιχείων που αποκαλύπτουν την στενότατη σχέση με τη Σαηεντολογία ενός ιδρυτικού μέλους της Ένωσης, η οποία υπέδειξε στο ΠΑΣΟΚ τί να κάνει. Το ΠΑΣΟΚ έγινε το λάστιχο (όπως και με τις ταυτότητες) που «ποτίζει» την Ελλάδα με τα απόβλητα του στρατηγικού χώρου της Σαηεντολογίας. Τα έγγραφα αναφέρονται κυρίως στο θέμα των ταυτοτήτων αλλά οι άνθρωποι και φορείς που εμπλέκονται είναι ουσιαστικά οι ίδιοι με αυτούς που κατεύθυναν το θέμα της ιθαγένειας, όπως θα δείτε.

Από τα κατασχεθέντα έγγραφα στις εισαγγελικές εφόδους του 1995 από τον εισαγγελέα Ιωάννη Αγγελή στα γραφεία του σαηεντολογικού κέντρου ΚΕΦΕ, υπάρχει έγγραφο του 1993 που αναφέρει δυνατότητες συνεργασίας με τους τότε ευρωβουλευτές Αλαβάνο, Παπαγιαννάκη και Εφραιμίδη διότι τους είχαν χαρακτηρισμένους ως «αντιορθόδοξους». Ένα άλλο έγγραφο αποτελεί την πρώτη αναφορά στην σαηεντολογική εμπλοκή για το θέμα των ταυτοτήτων (και έχει καθοριστική σημασία και για το θέμα της ιθαγένειας) σε συνεργασία με τους Μάρτυρες του Ιεχωβά, επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη και το οποίο αναφέρει ότι ο τότε πρωθυπουργός κινούνταν εναντίον των επιδιώξεων της Εκκλησίας, ευθυγραμμισμένος με τις προσεγγίσεις από τους Μάρτυρες του Ιεχωβά και της Σαηεντολογίας, αλλά χρειαζόταν αλλαγή της στάσης των πολιτών απέναντι στην Εκκλησία. Ειδικότερα, γράφει «Αυτή την εβδομάδα η Αγγελική και εγώ [Ηλίας Γρατσίας] επισκεφθήκαμε τον κ. Φραγκάκη, ο οποίος είναι δικηγόρος των Μαρτύρων του Ιεχωβά στην Ελλάδα και μέλος της ομάδας ανθρωπίνων δικαιωμάτων που δημιούργησε ο κ. Βεγλερής … Η Υφυπουργός του είπε ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της ζήτησε να κλείσει αυτό το θέμα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα ενάντια στις επιθυμίες της Ορθόδοξης Εκκλησίας Όμως, η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει πολύ ισχυρές ρίζες στο κοινό και επηρεάζει βουλευτές από όλα τα κόμματα, έτσι η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τίποτα εκτός αν οι ενδιαφερόμενες ομάδες αρχίσουν μία καμπάνια Δημοσίων Σχέσεων να ενημερώσουν το κοινό και να του αλλάξουν τη στάση σ' αυτά τα θέματα. Έτσι ο κ. Φραγκάκης συμφώνησε να συνεργαστεί μαζί μας σ' αυτό …».

Είναι προφανές ότι από τότε ξεκίνησε η υπόγεια πολεμική εναντίον της Εκκλησίας ώστε να εξυπηρετηθούν αυτά τα συμφέροντα. Μάλιστα, το πρόσωπο που αποτελούσε επαφή της Σαηεντολογίας με τους Μάρτυρες του Ιεχωβά ήταν ο νομικός σύμβουλος των Μαρτύρων του Ιεχωβά κ. Νίκος Φραγκάκης, ιδρυτικό μέλος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου» (σύμφωνα με δημοσίευμα σπό την εφημερίδα ΠΑΡΟΝ - 3 Ιουλίου 2005) μαζί με τους Ν. Αλιβιζάτο και Δ. Χριστόπουλο. Ο τελευταίος είναι ο καθηγητής στο Πάντειο που υποχρέωσε φοιτητές να γράψουν στις εξετάσεις πάνω σε κείμενο που παρουσίαζε το Χριστό με απαράδεκτα βλάσφημο τρόπο.

Η Σαηεντολογία από τότε προσπάθησε και έχει πετύχει σε μεγάλο βαθμό να διεισδύσει στον τομέα των ανθρωπίνων και θρησκευτικών δικαιωμάτων ώστε να εκμεταλλευθεί ανθρώπους ή ομάδες που δραστηριοποιούνται σε αυτό τον τομέα ή δημιουργήθηκαν τότε ή τότε δραστηριοποιήθηκαν.

Είχε θεσμοθετημένη πολιτική από τον Μάρτιο του 1969 για να ελέγξει τον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως αποκαλύπτει το ακόλουθο κατασχεμένο έγγραφο, για το οποίο υπάρχει περίληψη του επίμαχου σημείου. Η αρχή υλοποίησης αυτού του ελέγχου έγινε με την Εντολή FLAG 1890 της 17/3/1969 του σαηεντολογικού «Θαλάσσιου Οργανισμού»:


" ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ

ΖΩΝΕΣ ΔΡΑΣΗΣ
Σήμερα λειτουργούμε σε τρεις ζώνες δράσης.
(...)
3) Να έρθουμε σε επαφή και να κάνουμε φίλους και να οργανώσουμε όλες τις ομάδες μειονοτήτων μέχρις ότου έχουμε την μεγαλύτερη ομάδα του πλανήτη. Ενθαρρύνοντάς τους στην αμυντική και επιθετική δράση τους, οργανώνοντας έναν οργανισμό Διεθνούς Ομάδας Μειονοτήτων, τροφοδοτώντας τους με τις Gung Ho και Δημοσίων Σχέσεων πολιτικές μας, κάνοντας φίλους ακόμη και με τους μεγαλύτερους εχθρούς της Δύσης, θα μπορέσουμε να αποτρέψουμε τον Φασισμό [έτσι χαρακτηρίζει όσους δεν υποκύπτουν στη Σαηεντόλοτζυ] που καταλαμβάνει τη Δύση.
(...)
L. RON HUBBARD
ΑΡΧΙΠΛΟΙΑΡΧΟΣ"

Υπήρχε δηλαδή ήδη καταστρωμένο σχέδιο από τη δεκαετία του ’60 να χρησιμοποιήσει η Σαηεντόλοτζυ τις μειονότητες σε όλο τον κόσμο, ώστε να προωθήσει τους σκοπούς της καπελώνοντας και εκμεταλλευόμενη τις ομάδες μειονοτήτων.

Το πρωτότυπο έγγραφο που κατασχέθηκε κατά τη διάρκεια των εφόδων του εισαγγελέα Ιωάννη Αγγελή το 1995 είναι το ακόλουθο με υπογραμμισμένα τα προαναφερθέντα επίμαχα σημεία .

Ο κ. Νίκος Φραγκάκης, όμως, ήταν πολύτιμος σύμμαχος της Σαηεντολογίας, όπως φαίνεται σε λίστα συμμάχων και εχθρών το καλοκαίρι του 1995, όπου χαρακτηρίζεται ως «επιχειρησιακό τερματικό» για τους Φαίδωνα Βεγλερή (άλλου ιδρυτικού μέλους της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου) και Πέτρου Κουναλάκη βουλευτή του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ:


«ΓΡΑΜΜΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΤΟΥ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΙΔΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΙΟΥΝΙΟΣ 95




ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΥΝΑΛΑΚΗΣ
Μέλος του Κοινοβουλίου, σοσιαλιστής. Ήταν στη φυλακή κατά τη δικτατορία. Ο L [π. Αντώνιος Αλεβιζόπουλος] πήγε σ' αυτόν όταν ήταν στη φυλακή για να τον φέρει στον ίσιο δρόμο ... [Σε άρθρο του περιοδικού ΡΕΣΑΛΤΟ αποδείχθηκε ότι το σχετικό ρεπορτάζ του ΙΟΥ ήταν εντελώς ανακριβές, ίσως και στημένο]. Έχει πολλά στοιχεία. Πιθανόν ο Κουναλάκης να πήγε στη Γερμανία και να βρήκε πληροφορίες για τον L. Ήρθε σ' επαφή μέσω του Αλεξίου και του Τρίμη. Ποτέ δε συναντηθήκαμε προσωπικά, πάντα μέσω Αλεξίου. Είναι υπέρ της ελευθερίας γνώμης και θρησκείας, εναντίον ρατσισμού και ναζισμού.


ΦΑΙΔΩΝ ΒΕΓΛΕΡΗΣ
Επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ηγέτης Γνώμης. Είναι δικηγόρος. Πολύ μεγάλης ηλικίας (90). Δίνει διαλέξεις. Προήδρευσε του θρησκευτικού τμήματος του Συνεδρίου που έγινε την περασμένη εβδομάδα στο Πολυτεχνείο Αθηνών και οργανώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Η κόρη του είναι στη Γαλλία, σ' ένα φιλοσοφικό κέντρο. Πρόθυμος να βοηθήσει.


ΝΙΚΟΣ ΦΡΑΓΚΑΚΗΣ
Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Δικηγόρος.. Είναι το επιχειρησιακό τερματικό των 2, ταξιδεύει πολύ... [σε άλλο έγγραφο λέει: "Αυτή την εβδομάδα η Αγγελική και εγώ [Ηλίας Γρατσίας] επισκεφθήκαμε τον κ. Φραγκάκη, ο οποίος είναι δικηγόρος των Μαρτύρων του Ιεχωβά στην Ελλάδα και μέλος της ομάδας ανθρωπίνων δικαιωμάτων που δημιούργησε ο κ. Βεγλερής". Δηλαδή, ο κ. Φραγκάκης φαίνεται να είναι ο χειριστής του Φαίδωνα Βεγλερή και του Πέτρου Κουναλάκη, βουλευτή του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ].


ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΣ
Πρόεδρος του Παρατηρητηρίου του Ελσίνκι στην Ελλάδα. έλαβε το Προφίλ στο συνέδριο του Πολυτεχνείου. Συστήθηκε από τον κ. Αλεξίου. Έχει μπλέξει αρκετές φορές λόγω των πεποιθήσεών του για θρησκευτική ελευθερία και εναντίον των διακρίσεων [προφανώς, έτσι ονομάζει τις απίστευτες διαστρεβλώσεις του Παρατηρητηρίου, την υποστήριξη του γνωστού ανθέλληνα κερδοσκόπου George Soros, κτλ]. Ήταν καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και αναγκάστηκε να το αφήσει. Ταξιδεύει πολύ. Θα ήθελε η Επιτροπή Πολιτών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα να δουλέψει μαζί του, αυτό προτάθηκε από τον Αλεξίου. Βρείτε πώς ζει τώρα.

…»


Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ίδιο έγγραφο γράφει ότι ο τότε Πρόεδρος της Διεθνούς Αμνηστίας, Παναγιώτης Πάγκαλος «Πάντα μας αποφεύγει. Βρείτε το λόγο». Προφανώς γνώριζε τί είναι η Σαηεντολογία . Με τη Δ.Α. να τους κρατάει σε απόσταση, κινήθηκαν προς τη δημιουργία «άλλου σώματος ανθρωπίνων δικαιωμάτων», όπως αναφέρει άλλο κατασχεμένο έγγραφο. Σκεφθείτε, πόσοι φορείς «ανθρωπίνων δικαιωμάτων» δημιουργήθηκαν ή επανενεργοποιήθηκαν μετά από τα μέσα του ’90 που γράφτηκε αυτό το έγγραφο; Σύμπτωση και αυτό;



Βασικό στοιχείο που αποδεικνύει ότι από τη δεκαετία του ’90, ουσιαστικά υπήρξε κατάληψη ζωτικών θέσεων κυρίως σε ομάδες και φορείς ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι το γεγονός ότι ο κ. Νίκος Φραγκάκης διετέλεσε μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου) και μέλος της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Αλήθεια, πώς επιλέχθηκε η οργάνωση του κ. Φραγκάκη να εκπροσωπείται στην ΕΕΔΑ, ενώ, όπως ακούγεται, η αίτηση της Ορθόδοξης Εκκλησίας απορρίφθηκε;

Κατασχεμένο έγγραφο με ημερομηνία 14 Μαρτίου 1994, ξεκάθαρα αναφέρει σχέδιο της Σαηεντολογίας ώστε το θέμα των ταυτοτήτων και των «παραβιάσεων» θρησκευτικών δικαιωμάτων να το περάσουν έξω από τη ρύθμιση των νόμων και μέσω άλλου εξωτερικού «σώματος ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ότι δεν χρειάζεται να φανεί η Σαηεντολογία και ότι το ΚΕΦΕ είχε «συμμάχους ηγέτες γνώμης στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Το έγγραφο (με αριθμό 40302 της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της Ασφάλειας) έχει τίτλο «θρησκευτικές πεποιθήσεις σε αστυνομικές ταυτότητες» και οι εντολές δίνονται από τον Αρχηγό Διαχείρισης Ερευνών του Γραφείου Ειδικών Υποθέσεων, στα ευρωπαϊκά Αρχηγεία της Σαηεντολογίας στη Δανία:

Το θέμα των Ανεξάρτητων Αρχών και Εθνικών Επιτροπών είναι ένα θέμα χωρίς ξεκάθαρη εικόνα για την ισχύ των αποφάσεών τους και την ιεραρχία αυτής της ισχύος, όπως και για την ανεξαρτησία μελών τους. Ο έλεγχος (σε μέσο ή μεγάλο βαθμό) της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων κλπ, από τον στρατηγικό χώρο της Σαηεντολογίας καθιστά απολύτως απαραίτητη την αναθεώρηση της διαδικασίας επιλογής μελών σε Ανεξάρτητες Αρχές και Εθνικές Επιτροπές, ώστε να υπάρχει τουλάχιστον η δυνατότητα από τους πολίτες να γνωστοποιούν περιπτώσεις μη ανεξαρτησίας μελών σε Αρχές και Εθνικές Επιτροπές ώστε αυτά να απομακρύνονται και να επανεξετάζονται υποθέσεις που έχουν επηρεάσει.

Αυτή η πρώτη παρουσίαση της διαπλοκής πολιτικών και «μαχητών ανθρωπίνων δικαιωμάτων» με εξτρεμιστικές, ολοκληρωτικές οργανώσεις όπως η Σαηεντολογία, είναι η μοναδική που δίνει ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ σχετικά με το ποιοί είναι πίσω από το θέμα της ιθαγένειας, ταυτοτήτων και άλλα. Και πάλι είναι μία πολύ συνοπτική παρουσίαση, που θα έχει συνέχεια για πολλούς άλλους τομείς. Κάθε καλόπιστος που θέλει να μάθει, θα πειστεί, γιατί αυτά είναι τα στοιχεία που μιλούν με ονόματα. Υπάρχουν άλλα στοιχεία αντίστοιχης ποιότητας και ισχύος που να δείχνουν σε άλλη κατεύθυνση;


* Ο Αντώνης Μποσνακούδης είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας του βιβλίου «Μισθοφόροι της Νέας Τάξης» (Εκδ. ΠΕΛΑΣΓΟΣ) σχετικά με τη πολιτική και αντικοινωνική δράση της Σαηεντολογίας και γενικά παραθρησκευτικών οργανώσεων.
taxalia.blogspot.com
dhmopshfisma.blogspot.com
ellinikoistologio.blogspot.com
Αναρτήθηκε από byzantio στις 12:52 μ.μ.
Ετικέτες Λαθρονομοσχέδιο Ιθαγένειας, ΜΚΟ, Σαηεντολογία

῞Ωστε θέλεις νὰ γίνεις συγγραφέας; : ἕνα ποίημα / τοῦ Τσάρλς Μπουκόφκι


᾿Οδυσσεύς τοῦ klision: Μήπως κι ἐσεῖς ἔχετε τό σαράκι τῆς ποίησης μέσα σας; Κάπου εἶχα διαβάσει ὅτι οἱ μισοί ῞Ελληνες γράφουν ποιήματα. Ποιήματα ὅμως ἀπό ποιήματα διαφέρουν. Τό παρακάτω ποίημα πού τοῦ Τσάλς Μπουκόφσκι πού φιλοξενοῦμε θά ἀνατρέψει τίς προσδοκίες πολλῶν ἐξ ἡμῶν. ᾿Αλλά μήν ἀπογοητευτεῖτε! ᾿Εσεῖς συνεχίσατε νά γράφετε, ποῦ ξέρετε στό τέλος κάτι μπορεῖ νά προκύψει. ᾿Εκεῖνο πού δέν μπορῶ νά ἀνεχθῶ εἶναι ἕνας ψευτοδοδακτισμός πού ἀπορρέει ἀπό τήν ποίηση ὁρισμένων «εὐσεβῶν» ἤ καλύτερα εὐσεβιστῶν. Ποίηση δέν γράφουμε γιά νά διδάξουμε. Τότε θά κάναμε κήρυγμα. Ποίηση γράφουμε γιατί ἔχουμε μιά φλόγα πού καίει μέσα μας. ῎Αν δέν ὑπάρχει αὐτή ἡ φλόγα, τότε «ἡ θρησκευτική ποίηση περιπίπτει σ᾿ ἕνα στεῖρο διδακτισμό. ῾Τό δίδαγμα θά ἔρθει ἀπό μόνο του, μέ ἕναν πολλές φορές στίχο, μέ μιά ποιητική ἀντίθεση. ᾿Εκεῖνο πού προέχει εἶναι νά εἴμαστε ἀληθινοί καί τίμιοι μέ τόν ἑαυτό μας, ὅ, τι κι ἄν κάνουμε. ᾿Ακόμα κι ἄν γράφουμε ποίηση.


’Ωστε θέλεις να γίνεις συγγραφέας;

Aν δεν ξεχύνεται από μέσα σου
ενάντια σ’ ολα τ΄αλλα,
μην το κάνεις.
Αν δεν έρχεται,
χωρίς καν να το ζητήσεις απο την καρδιά σου
και το μυαλό σου και το στόμα σου και τα σπλάχνα σου,
μην το κάνεις.
Αν χρειάζεται να κάτσεις για ώρες
κοιτάζοντας την οθόνη του υπολογιστή σου
ή να καμπουριάζεις πάνω απο την γραφομηχανή σου
ψάχνοντας για τις λέξεις
μην το κάνεις.


Αν το κάνεις για τα λεφτά ή τη δόξα,
μην το κάνεις
Αν το κάνεις γιατι θέλεις γυναίκες στο κρεβάτι σου,
μην το κάνεις.
Αν χρειάζεται να κάθεσαι και να γράφεις ξανά και ξανά τα ίδια,
μην το κάνεις.
Αν σου ειναι δύσκολο και μονο να σκέφτεσαι οτι θα το κάνεις,
μην το κάνεις.
Αν προσπαθείς να γράψεις σαν κάποιον άλλο
καλύτερα ξέχνα το.

Αν χρειάζεται να περιμενεις μέχρι να ουρλιάξεις απο μέσα σου,
τότε περίμενε υπομονετικά,
κι αν δεν ουρλιάξεις ποτέ απο μέσα σου,
κάνε κάτι άλλο.
Αν πρέπει πρώτα να το διαβάσεις στην γυναίκα σου,
στην φιλενάδα σου ή στον φίλο σου
ή στους γονείς σου ή σε οποιονδήποτε,
τότε δεν είσαι έτοιμος.
Μην είσαι σαν τόσους άλλους συγγραφείς,
μην εισαι σαν τόσες άλλες χιλιάδες
ανθρώπους που αυτοαποκαλούνται συγγραφείς,
μην είσαι πληκτικός και βαρετός και ξιπασμένος,
μην κατατρώγεσαι απο την αυτολατρεία σου.

Οι βιβλιοθήκες του κόσμου
χασμουριούνται απο την νύστα
μπροστά στο είδος αυτό.
Μην το κάνεις
αν δεν βγαίνει απο την ψυχή σου σαν ρουκέτα,
αν το να μεινεις ήσυχος δεν σου φέρνει τρέλα ή την αυτοκτονία ή τον φόνο,
μην το κάνεις.
Αν ο μέσα σου ήλιος δεν σου καίει τα σπλάχνα,
μην το κάνεις

Οταν θα’ ναι στ΄αλήθεια η ώρα,
και αν είσαι ο εκλεκτός,
θα συμβεί από μόνο του και θα συνεχίσει να συμβαίνει
μέχρι που θα πεθάνεις ή που θα πεθάνει μέσα σου αυτό.
Δεν υπάρχει άλλος τρόπος και ποτέ δεν υπήρξε.

Ατάργα

Πηγή: http://ellinikiglossa-lexarithmoi.blogspot.com

῾Η πνευματική μελέτη τοῦ ῾Οσίου Γέροντα ᾿Ιωσήφ τοῦ ῾Ησυχαστῆ- Γέροντος ᾿Εφραίμ Φιλοθεΐτη, Προηγουμένου ῾Ι.Μ. Φιλόθεου





Ο νεαρός δόκιμος Φραγκίσκος (μετέπειτα Γέ­ρων Ιωσήφ ο Ησυχαστής, 1897-1959), αν και κατά βάση αγράμματος, εν τούτοις δεν έπαυσε να μελέτα τα συγγράμματα των Πατέρων για βοήθεια και στήριγμά του. Βέβαια, επειδή τον περισσότερο ελεύθερο χρόνο του τον περνούσε με νοερά προσευχή, δεν επιδιδόταν σε εξαντλητικές μελέτες. Πάντως, δεν έπαυσε να μελετά καθημερινά, διότι χωρίς επίμονο και επίπονο ανάγνωση, δε μπορείς να γνωρίσεις την λεπτότητα των λογισμών.

Φυσικά η πρώτη του εκλογή ήταν η Αγία Γραφή, ιδίως η Καινή Διαθήκη και οι Ψαλμοί. Τόσο πολύ διαποτίστηκε ο νους του από τα ψαλμικά νοήματα, που όταν διαβάζει κανείς τις επιστολές του, νιώθει συγγένεια ύφους με τα αγιογραφικά κείμενα.

Επίσης του άρεσαν και οι βίοι των αγίων, που ξεκουράζουν τον νου, γλυκαίνουν τη καρδιά, εμπλουτίζουν τη διάκριση και διεγείρουν το ζήλο για μεγαλύτερα ασκητικά κατορθώματα. Μάλιστα έλεγε χαρακτηριστικά, πως οι βίοι των αγίων είναι σαν ένας καθρέπτης, όπου ο καθένας μπορεί να δει τις ελλείψεις του. Θυμούνται οι υποτακτικοί του πως σε οποιαδήποτε ανάγκη, θα είχε πάντοτε να διηγηθεί κάποιο ωφέλιμο περιστατικό από τους βίους των αγίων που έριχνε φως στην υπόθεση ή στην ανάγκη τους.

Επίσης πολύ μελετούσε το Αββά Δωρόθεο, την Κλίμακα, τον Ευεργετινό. Την δε Φιλοκαλία την είχε «ξεσκονίσει» αρκετές φορές. Καμιά φορά διάβαζε την Εκκλησιαστική Ιστορία και αραιά και που και το Πηδάλιο του αγίου Νικόδημου του Αγιορείτη. Βέβαια, είχε την μεγάλη ευλογία να έχει ως αρωγό στις μελέτες τον Γέροντα Δανιήλ (τον Κατουνακιώτη).

Ακόμα, του άρεσαν ιδιαίτερα και οι «Περιπέτειες ενός Προσκυνητή». μάλιστα όταν αργότερα έγινε ο ίδιος Γέροντας, συνιστούσε ένθερμα σε όλους όχι μόνον να το διαβάσουν αυτό το βιβλίο, αλλά και να το δωρίσουν και σ' άλλους.

Πολύ τον βοήθησαν επίσης τα συγγράμματα και οι επιστολές του αγίου Νεκταρίου, Μητροπολίτου Πενταπόλεως.

Εάν όμως υπήρξε ένα βιβλίο που ο Γέροντας Ιωσήφ είχε αχώριστο σύντροφο σ' όλη του τη ζωή, τότε αναμφίβολα αυτό ήταν τα «Ασκητικά» του Αββά Ισαάκ του Σύρου. Το βιβλίο αυτό το είχε συχνά κάτω από το μαξιλάρι του, ώστε να είναι από τα πρώτα πράγματα που θα αντίκριζε μόλις ξυπνούσε! Και μάλιστα τόσο πολύ ενστερνίστηκε τις διδασκαλίες του, ώστε όλος ο βίος του Γέροντος Ιωσήφ ήταν ένα ζωντανό βιβλίο του Αββά Ισαάκ του Σύρου.

(Γέρων Εφραίμ Φιλοθεΐτης, Προηγούμενος Ι.Μ. Φιλόθεου)


Διαδίκτυο:http://vatopaidi.wordpress.com/

῎Αν θέλεις νὰ βρεῖς τὸν Θεὸ διὰ τῆς «ευχῆς» δὲν θὰ σταματᾶς ποτὲ αὐτὴν τὴν ἐργασία-Γέρων ᾿Ιωσήφ ὁ ῾Ησυχαστής




«Η πράξη της νοεράς προσευχής είναι να βιάσεις τον εαυτόν σου να λέγεις συνεχώς την ευχή με το στόμα αδιαλείπτως.
Στην αρχή γρήγορα, να μην προφθάνει ο νους να σχηματίζει λογισμό μετεωρισμού.
Να προσέχεις μόνο στα λόγια: «Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με».
Όταν αυτό πολυχρονίσει, το συνηθίζει ο νους και το λέγει και γλυκαίνεσαι ωσάν να έχεις μέλι στο στόμα σου και θέλεις να το λέγεις.
Αν το αφήσεις στενοχωρείσαι πολύ.
Όταν το συνηθίσει ο νους και χορτάσει -το μάθει καλά- τότε το στέλνει στην καρδιά.
Επειδή ο νους είναι ο τροφοδότης της ψυχής και μεταφέρει στην καρδιά οτιδήποτε φαντασθεί.
Όταν ο ευχόμενος κρατεί τον νου του να μη φαντάζεται τίποτε, αλλά να προσέχει μόνο τα λόγια της ευχής, τότε αναπνέοντας ελαφρά με κάποια βία και θέληση δική του τον κατεβάζει στην καρδιά, και τον κρατεί μέσα και λέγει με ρυθμό την ευχή, «Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με» ...;
Αν θέλεις να βρεις τον Θεό δια της «ευχής» δεν θα σταματάς ποτέ αυτήν την εργασία. Όρθιος, καθήμενος, βαδίζοντας δεν θα μένεις χωρίς την ευχή.
Να μη βγαίνει πνοή χωρίς την ευχή για να εφαρμόζεται ο λόγος του Παύλου «αδιαλείπτως προσεύχεσθε, εν παντί ευχαριστείτε».
Εάν μπορέσεις να λέγεις την «ευχή» εκφώνως και συνέχεια, σε δύο-τρεις μήνες πιστεύω την συνηθίζεις και μετά πλησιάζει η Θεία Χάρις και σε ξεκουράζει.
Αρκεί να μη σταματήσεις να την λέγεις με το στόμα, χωρίς διακοπή.
Όταν την παραλάβει ο νους τότε θα ξεκουρασθείς με την γλώσσα να την λέγεις.
Όλη η βία είναι στην αρχή, έως ότου γίνει συνήθεια.
Κατόπιν θα την έχεις σ' όλα τα χρόνια της ζωής σου.
Μόνο κτύπα ευθέως την θύρα του θείου ελέους και πάντως ο Χριστός μας θα σου ανοίξει, εάν επιμένεις».

(Γέρων Ιωσήφ ο Ησυχαστής)

Πηγή:http://1myblog.pblogs.gr/