"᾿Εγώ εἰμί τὸ Α καὶ τὸ Ω, ἡ ἀρχὴ καὶ τὸ τέλος, ὁ πρῶτος καὶ ὁ ἔσχατος" (᾿Αποκ. κβ΄, 13)

Κείμενα γιά τήν ἑλληνική γλῶσσα στή διαχρονική της μορφή, ἄρθρα ὀρθοδόξου προβληματισμοῦ καί διδαχῆς, ἄρθρα γιά τήν ῾Ελλάδα μας πού μᾶς πληγώνει...


Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Συνάντηση ῾Ιερωνύμου μέ τούς πέντε ἐκδιωχθέντες ὁμολογητές ἀστυνομικούς


Aρχιεπισκοπή: Η Εκκλησία είναι σύμφωνη με οποιαδήποτε κίνηση προστατεύει τα ατομικά δικαιώματα του ανθρώπου
εκ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών
Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος συναντήθηκε σήμερα στις 12 το μεσημέρι στην Ι. Αρχιεπισκοπή Αθηνών με τους πέντε αστυνομικούς που δεν δέχθηκαν να παραλάβουν τη νέου τύπου υπηρεσιακή τους ταυτότητα. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Μακαριωτάτου και, όπως τόνισε απευθυνόμενος στους πέντε αστυνομικούς, οποιαδήποτε κίνηση εντάσσεται στο πλαίσιο της προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων του ανθρώπου βρίσκει σύμφωνη την Εκκλησία.

Υπογράμμισε δε πως το θέμα τους θα εξετασθεί με τη δέουσα προσοχή στις προσεχείς συνεδριάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Πηγή: amen.gr

῾O e- ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟΣ στόν ὁποῖο μᾶς εἰσάγει ἡ Κάρτα τοῦ Πολίτη (video)



Καταφύγιο στήν ᾿Αρχιεπισκοπή᾿Αθηνῶν - Χιλιάδες ἄνθρωποι ζητοῦν ἕνα πιάτο φαγητό ἤ μιά μικρή οἰκονομική βοήθεια



Από την υπερκατανάλωση τροφίμων, στην άλλη όψη της ζωής, τη δυσβάσταχτη ανέχεια. Απόγευμα Τετάρτης έξω από τον Μητροπολιτικό Ναό της Αθήνας ένας ρακένδυτος άνδρας πλησιάζει έναν κληρικό της Αρχιεπισκοπής και τον ρωτά πού είναι τα συσσίτια της Εκκλησίας. «Πού μπορώ να βρω ένα πιάτο φαγητό», ρωτάει, για να ακολουθήσει ένα δεύτερο ερώτημα. «Μπορεί να με βοηθήσει η Εκκλησία να πάω σε οδοντογιατρό;». Καθημερινά, άνθρωποι όλων των ηλικιών και εθνικοτήτων, οικονομικά αδύναμοι, ζητούν τη συνδρομή της Εκκλησίας για να αντιμετωπίσουν έστω και πρόσκαιρα τις καθημερινές τους ανάγκες. «Δεν είναι μόνο οι μετανάστες, οι οικονομικοί πρόσφυγες και οι άστεγοι που συναντούμε στο κέντρο της Αθήνας. Είναι πολλοί άνθρωποι, συμπολίτες μας, που έχασαν τη δουλειά τους ή δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση και ζητούν τη βοήθεια της Εκκλησίας», δηλώνει στην «Κ» ο π. Βασίλειος Χαβάτζας, διευθυντής της Χριστιανικής Αλληλεγγύης της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Πριν από δύο ημέρες η Αρχιεπισκοπή αποφάσισε, στο πλαίσιο και των κατευθύνσεων που έχει δώσει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, να διπλασιαστούν για δεύτερη φορά τον τελευταίο μήνα οι προσφερόμενες μερίδες φαγητού. «Αρχικά τα φιλόπτωχα των ενοριών μάς προσέφεραν περίπου 3.500 μερίδες που προετοίμαζαν εθελοντές. Οι ανάγκες όμως ήταν πολύ μεγαλύτερες. Το τελευταίο ενάμιση χρόνο σε συνεργασία με το Κέντρο Αστέγων του Δήμου Αθηναίων προσφέρουμε στο κεντρικό συσσίτιο της Πειραιώς 1.300 μερίδες. Τώρα τις αυξήσαμε συνολικά στις 10.000, οι οποίες διανέμονται από τα 72 Κέντρα Ενοριακής Αγάπης της Αρχιεπισκοπής» αναφέρει ο π. Βασίλειος.
Την ίδια ώρα η Αρχιεπισκοπή και οι ενορίες της αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερη προσοχή, ευαισθησία και διακριτικότητα εκείνους που ξαφνικά η ζωή τους ανετράπη. «Υπάρχουν άνθρωποι που δεν θα περίμενε κανείς να στραφούν στην Εκκλησία. Που ήταν εύποροι, αλλά η κρίση τούς έφερε αντιμέτωπους με μια οδυνηρή πραγματικότητα. Eτσι στις ενορίες όλα γίνονται πιο διακριτικά. Συνήθως υπάρχει μια κατάσταση ονομάτων και σε πολλές περιπτώσεις εθελοντές μεταφέρουν το φαγητό σε ηλικιωμένους, σε ασθενείς, σε ανθρώπους που δεν θέλουν να φανούν», προσθέτει ο διευθυντής της Χριστιανικής Αλληλεγγύης.
Παράλληλα η Αρχιεπισκοπή συνεχίζει τη λειτουργία του καταστήματος «Ταβιθά» από το οποίο οι άστεγοι μπορούν να προμηθευτούν μεταχειρισμένα ρούχα καλής ποιότητας, ενώ ομάδα κοινωνικών λειτουργών υποδέχεται ανθρώπους που ζητούν τη βοήθεια της Εκκλησίας, αξιολογώντας τα αιτήματά τους.
«Οι ναοί δίνουν κάποια μηνιαία βοηθήματα σε ενορίτες τους που έχουν ανάγκη, αλλά μην φανταστείτε ότι είναι κάτι σημαντικό. Μια μικρή βοήθεια. Εδώ στην Αρχιεπισκοπή μάς φέρνουν λογαριασμούς, πιστωτικές κάρτες, δάνεια. Δεν λύνεται όμως το πρόβλημα με ένα μικρό βοήθημα», δηλώνει ο π. Βασίλειος.

  amen.gr 
Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ - του Νίκου Παπαχρήστου

῾Η Παραβολή τοῦ φτωχοῦ Λαζάρου (ἀπό τό περιοδικό : "῾Η Ζωή")


Η ασπλαχνία τιμωρείται (Κυριακή Ε΄ Λουκά)

Η ασπλαχνία τιμωρείται

«Μνήσθητι ότι άπέλαβες σύ τα αγαθά σου έν τη ζωή σου»

Ό πλούσιος της παραβολής δεν θέλει καν να σκεφτεί, πώς εκεί στην αυλή του είναι ένας φτωχός και γεμάτος πληγές ονόματι Λάζαρος. Υπάρχει μόνο ό εαυτός του, οι απολαύσεις με τους ομοίους του. Έτσι μια μέρα ό Λάζαρος έσβησε στην ερημιά!

Ή έκταση της ασπλαχνίας.

Πόσο ματώνει ή καρδιά, όταν σκεπτώμαστε πώς ή ιστορία αυτή αποτελεί σίγουρα το χαρακτηριστικό γνώρισμα, το σύμβολο της κοινωνίας μας! Με διάφορες παραλλαγές, με την ιδία όμως πάντοτε τραγικότητα, επαναλαμβάνεται ή ίδια ιστορία. Πόσοι και πόσοι αδιαφορούν για τη στέρηση και τη δυστυχία των αδελφών τους! Κλείνουν ερμητικά την καρδιά τους στον πόνο του συγγενή, του εργάτη, τού υπαλλήλου τους. Τεράστια ποσά δαπανούν οπουδήποτε και δεν δίνουν σε κάποιο αναξιοπαθούντα συνάν θρωπο τους.

Αλλά προσοχή, μη νομίσει κανείς ότι ή σκληροκαρδία είναι αποκλειστικό ελάττωμα των πλουσίων. Πολύ πιθανόν την ώρα πού αγανακτούμε για την ασπλαχνία ορισμένων να φερώμαστε και μείς σκληρά με άλλο τρόπο. Μήπως δεν υπάρχουν και άλλοι φτωχότεροι από μας; Τί κάναμε να τούς ανακουφίσουμε; Ενδιαφερθήκαμε για να πιάσει δουλειά ό άνεργος οικογενειάρχης πού έχει αποκάμει πια να μένει με τα χέρια δεμένα και να βλέπει τα παιδιά του να στερούνται;

Στείλαμε κάτι στη χήρα, πού παλεύει με το τίποτα να θρέψη δυο και τρία παιδιά; Η συνεχώς παραπονιόμαστε και μείς ότι δεν μας φτάνουν τα όσα παίρνουμε; «Είσαι φτωχός; έλεγε ό Μ. Βασίλειος σ' ένα κήρυγμα του, όταν είχε ξεσπάσει στην Καισαρεία πείνα φοβερή. Εξάπαντος υπάρχει και άλλος φτωχότερος από σένα. Εσύ έχεις τροφές για δέκα μέρες, εκείνος έχει μόνο για μια ώς άνθρωπος πονεμένος και ευσεβής... μη διστάσεις να δώσεις».

Και αλλού έλεγε για τούς σκληρόκαρδους πλούσιους. «Εάν αυτόν που γδύνει έναν καλοφορεμένο τον ονομάζουμε λωποδύτη, εκείνον πού αφήνειτον άλλο γυμνό, ενώ μπορεί να του προσφέρει ρουχισμό, διαφορετικά θα τον ονομάσουμε;». Και αυτός κατά έναν άλλο τρόπο είναι λωποδύτης. Άς εξετάσουμε προσεκτικά τη διαγωγή μας μήπως κι εμείς φερώμαστε σκληρόκαρδα στην τόση δυστυχία πού βλέπουμε γύρω μας.

Οι συνέπειες θα είναι φοβερές.

«Απέθανε και ό πλούσιος και ετάφη», συνέχισε ό Κύριος. Όση περιουσία και αν έχει κανείς δεν μπορεί να δωροδοκήσει τον θάνα το. Τελικά ό πλούσιος εξ αιτίας της ασπλαχνίας του βρέθηκε στον Άδη «έν βασάνοις».

Και όταν στην απόγνωση του ζήτησε από τον Αβραάμ να τον λυπηθεί και να στείλει τον ευτυ χισμένο Λάζαρο να τον δροσίσει με μια σταγόνα νερό, πήρε την αμείλικτη απάντηση: «Τέκνον, μνήσθητι ότι άπέλαβες σύ τα αγαθά σου έν τη ζωή σου, και Λάζαρος ομοίως τα κακά· νύν δέ ώδε παρακαλείται, σύ δέ όδυνάσαι». Ό καθένας με την στάση του στην επίγεια ζωή του καθόρισε οριστικά πια τη θέση του έδώ. Άλλωστε μεταξύ μας υπάρχει ένα χάσμα αγεφύρωτο.

Φέρνει ρίγος και φρίκη ή κατάσταση του πλούσιου στον Άδη, όταν την καλοσκεφθούμε, αλλά ακόμη φέρνει κι ένα τερα στίας σημασίας μήνυμα, πού είναι καιρός να το αναλογιστούμε. Νομίζει κανείς ότι βλέπει μέσα από την παραβολή τις φλόγες του "Άδη να σχηματίζουν πύρινες γλώσσες καινά φωνάζουν: «Ή ασπλαχνία τιμωρείται!» Ό αψευδής λόγος του Θεού είναι σαφέστατος στο θέμα αυτό: Ή σκληροκαρδία μια μέρα θα τιμωρηθεί αυστηρά. Ό Θεός δεν παίζει. «Ή κρίσις άνέλεος τω μη ποιήσαντι έλεος» (Ια κώβ, β' 13). Ή τιμωρία του Θεού θα είναι αυστηρότατη σ' εκείνον πού έκλεισε τα αυτιά του στον στεναγμό των αδελφών του.

Ό Κύριος δεν σπεύδει να επιβάλει τις κυρώσεις -και τον πλούσιο τον ανέχθηκε επί μακρόν. Συνεχώς δίνει νέες προθεσμίες, νέες ευκαιρίες, για νασυναισθανθεί ό άσπλαχνος άνθρωπος την ένοχη του και να μετανοήσει.

Άς καλοσκεφθούμε λοιπόν, -όχι αύριο, αλλά τώρα!- το σοβαρό αυτό θέμα. Άς εξετάσουμε προσεκτικά τη ζωή μας. Έδώ κρίνεται το αιώνιο μέλλον μας. Εκείνος πού αδιαφορεί στο σπαρακτικό «πεινώ» του συνανθρώπου του θα τυραννιέται μ' ένα φοβερό «διψώ» στο καμίνι της αιώνιας οδύνης. Και άς πα ρακαλέσουμε θερμά τον Χριστό: «Ώ Κύριε μη με αφήσεις να ζήσω ούτε μια μέρα καθώς ό σημερινός πλούσιος. Αλλά άξίωσέ με τε λειώνοντας τη ζωή μου με πίστη να βρεθώ κι εγώ στους κόλπους του Αβραάμ».

Περιοδκό: «ΖΩΗ», 21/10/2010
Διαδίκτυο:AKTINEΣ

Βελτιώνεται ἡ κατάσταση τῆς ὑγείας τοῦ Θανάση Βέγγου -Εἴκοσι μεγάλες ἀτάκες τοῦ ἀνεπανάληπτου Θανάση! (video)


Βελτίωση παρουσιάζει η κατάσταση της υγείας του Θανάση Βέγγου.
Μάλιστα, με απόφαση των γιατρών ο δημοφιλής ηθοποιός βγήκε από την μονάδα αυξημένης φροντίδας, που νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες, ύστερα από πρόβλημα που παρουσιάστηκε στο αναπνευστικό.....



Οι θεράποντες γιατροί πήραν την συγκεκριμένη απόφαση μετά τα αποτελέσματα των τελευταίων εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκε ο Θανάσης Βέγγος.

Πλέον ο δημοφιλής ηθοποιός νοσηλεύεται σε θάλαμο του πανεπιστημιακού νοσοκομείου, ενώ στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να ληφθεί απόφαση, για το πότε ακριβώς θα πάρει εξιτήριο.
 
Πηγή : skai,gr
ἀναδημοσίευση:http://naftikos.blogspot.com