"᾿Εγώ εἰμί τὸ Α καὶ τὸ Ω, ἡ ἀρχὴ καὶ τὸ τέλος, ὁ πρῶτος καὶ ὁ ἔσχατος" (᾿Αποκ. κβ΄, 13)

Κείμενα γιά τήν ἑλληνική γλῶσσα στή διαχρονική της μορφή, ἄρθρα ὀρθοδόξου προβληματισμοῦ καί διδαχῆς, ἄρθρα γιά τήν ῾Ελλάδα μας πού μᾶς πληγώνει...


Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Καταφύγιο στήν ᾿Αρχιεπισκοπή᾿Αθηνῶν - Χιλιάδες ἄνθρωποι ζητοῦν ἕνα πιάτο φαγητό ἤ μιά μικρή οἰκονομική βοήθεια



Από την υπερκατανάλωση τροφίμων, στην άλλη όψη της ζωής, τη δυσβάσταχτη ανέχεια. Απόγευμα Τετάρτης έξω από τον Μητροπολιτικό Ναό της Αθήνας ένας ρακένδυτος άνδρας πλησιάζει έναν κληρικό της Αρχιεπισκοπής και τον ρωτά πού είναι τα συσσίτια της Εκκλησίας. «Πού μπορώ να βρω ένα πιάτο φαγητό», ρωτάει, για να ακολουθήσει ένα δεύτερο ερώτημα. «Μπορεί να με βοηθήσει η Εκκλησία να πάω σε οδοντογιατρό;». Καθημερινά, άνθρωποι όλων των ηλικιών και εθνικοτήτων, οικονομικά αδύναμοι, ζητούν τη συνδρομή της Εκκλησίας για να αντιμετωπίσουν έστω και πρόσκαιρα τις καθημερινές τους ανάγκες. «Δεν είναι μόνο οι μετανάστες, οι οικονομικοί πρόσφυγες και οι άστεγοι που συναντούμε στο κέντρο της Αθήνας. Είναι πολλοί άνθρωποι, συμπολίτες μας, που έχασαν τη δουλειά τους ή δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση και ζητούν τη βοήθεια της Εκκλησίας», δηλώνει στην «Κ» ο π. Βασίλειος Χαβάτζας, διευθυντής της Χριστιανικής Αλληλεγγύης της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Πριν από δύο ημέρες η Αρχιεπισκοπή αποφάσισε, στο πλαίσιο και των κατευθύνσεων που έχει δώσει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, να διπλασιαστούν για δεύτερη φορά τον τελευταίο μήνα οι προσφερόμενες μερίδες φαγητού. «Αρχικά τα φιλόπτωχα των ενοριών μάς προσέφεραν περίπου 3.500 μερίδες που προετοίμαζαν εθελοντές. Οι ανάγκες όμως ήταν πολύ μεγαλύτερες. Το τελευταίο ενάμιση χρόνο σε συνεργασία με το Κέντρο Αστέγων του Δήμου Αθηναίων προσφέρουμε στο κεντρικό συσσίτιο της Πειραιώς 1.300 μερίδες. Τώρα τις αυξήσαμε συνολικά στις 10.000, οι οποίες διανέμονται από τα 72 Κέντρα Ενοριακής Αγάπης της Αρχιεπισκοπής» αναφέρει ο π. Βασίλειος.
Την ίδια ώρα η Αρχιεπισκοπή και οι ενορίες της αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερη προσοχή, ευαισθησία και διακριτικότητα εκείνους που ξαφνικά η ζωή τους ανετράπη. «Υπάρχουν άνθρωποι που δεν θα περίμενε κανείς να στραφούν στην Εκκλησία. Που ήταν εύποροι, αλλά η κρίση τούς έφερε αντιμέτωπους με μια οδυνηρή πραγματικότητα. Eτσι στις ενορίες όλα γίνονται πιο διακριτικά. Συνήθως υπάρχει μια κατάσταση ονομάτων και σε πολλές περιπτώσεις εθελοντές μεταφέρουν το φαγητό σε ηλικιωμένους, σε ασθενείς, σε ανθρώπους που δεν θέλουν να φανούν», προσθέτει ο διευθυντής της Χριστιανικής Αλληλεγγύης.
Παράλληλα η Αρχιεπισκοπή συνεχίζει τη λειτουργία του καταστήματος «Ταβιθά» από το οποίο οι άστεγοι μπορούν να προμηθευτούν μεταχειρισμένα ρούχα καλής ποιότητας, ενώ ομάδα κοινωνικών λειτουργών υποδέχεται ανθρώπους που ζητούν τη βοήθεια της Εκκλησίας, αξιολογώντας τα αιτήματά τους.
«Οι ναοί δίνουν κάποια μηνιαία βοηθήματα σε ενορίτες τους που έχουν ανάγκη, αλλά μην φανταστείτε ότι είναι κάτι σημαντικό. Μια μικρή βοήθεια. Εδώ στην Αρχιεπισκοπή μάς φέρνουν λογαριασμούς, πιστωτικές κάρτες, δάνεια. Δεν λύνεται όμως το πρόβλημα με ένα μικρό βοήθημα», δηλώνει ο π. Βασίλειος.

  amen.gr 
Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ - του Νίκου Παπαχρήστου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου