"᾿Εγώ εἰμί τὸ Α καὶ τὸ Ω, ἡ ἀρχὴ καὶ τὸ τέλος, ὁ πρῶτος καὶ ὁ ἔσχατος" (᾿Αποκ. κβ΄, 13)

Κείμενα γιά τήν ἑλληνική γλῶσσα στή διαχρονική της μορφή, ἄρθρα ὀρθοδόξου προβληματισμοῦ καί διδαχῆς, ἄρθρα γιά τήν ῾Ελλάδα μας πού μᾶς πληγώνει...


Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Θεσσαλονίκης ῎Ανθιμος: "῾Υπάρχει ἡ λέπρα τῆς πολεμικῆς κατά τῆς ᾿Εκκλησίας"



Μεγέθυνση γραμματοσειράς

του Νίκου Παπαχρήστου
Αιχμές «πολιτικές», κριτική στους εχθρούς της Εκκλησίας και πατρικές νουθεσίες περιελάμβανε το Κυριακάτικο κήρυγμα του δυναμικού Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθίμου, στον βυζαντινό Ναό του πολιούχου και προστάτη της πόλης Αγίου Δημητρίου, ο οποίος επανέλαβε ότι όλοι πρέπει να βοηθήσουμε για την «αναστήλωση» του Κράτους. Για άλλη μια φορά δήλωσε στο πλευρό των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων. Αναφερόμενος στην παραβολή των 9 λεπρών ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος είπε ότι εκτός από την ασθένεια της σωματικής λέπρας, υπάρχει και η «πνευματική» λέπρα.

«Η πρώτη λέπρα που υπάρχει στην πνευματική κατάσταση, των χριστιανών που έσκισαν των χιτώνα της βαπτίσεως τους είναι αυτό που λέμε απιστία» είπε ο κ.Άνθιμος ο οποίος μετέφερε την αγωνία και τα ερωτήματα που διατυπώνουν κάποιοι πιστοί.«Μήπως ο Θεός ήρε την αγάπη του από τους ανθρώπους;».

Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε στην «λέπρα» της εχθρότητας κατά της Εκκλησίας.

«Δεν θέλουμε Χριστό, δεν θέλουμε πίστη, δεν θέλουμε Εκκλησία, δεν θέλουμε Παπάδες, λένε κάποιοι που πολεμούν την πίστη. Τι σας κάναμε εμείς; Τι σας πήραμε;» διερωτήθηκε ο Μητροπολίτης Άνθιμος ο οποίος, μεταξύ άλλων, σε μια αιχμηρή αποστροφή του λόγου του είπε: «Θέλατε να κλέψετε, κλέψατε...». Και επανέλαβε ότι η εχθρότητα που δείχνουν ορισμένοι στην πίστη και στην Εκκλησία είναι μεγάλη.

Συνεχίζοντας σημείωσε ότι ακόμα υπάρχει η «λέπρα» της απληστίας, της εκδικήσεως, του ευδαιμονισμού και της «απορρίψεως ελληνοχριστιανικού πολιτισμού». «Αυτό φαίνεται στο χώρο των γραμμάτων και του πολιτισμού – όχι απ’ όλους – που προσπαθούν να ξεγυμνώσουν το θαύμα του ελληνοχριστιανικού πολιτισμού του Βυζαντίου. Ήταν ένας μεγάλος πολιτισμός. Δικός μας πολιτισμός. Και αυτή την κληρονομιά του Βυζαντίου προσπαθούν να οικειοποιηθούν οι Τούρκοι. “Εμείς είμαστε εδώ από το 1453 εμείς παραλάβαμε αυτό τον πολιτισμό”. Και με εκθέσεις εικόνων προσπαθούν να πουν ότι αυτοί είναι οι κληρονόμοι. Και μερικοί δικοί μας εδώ σε αυτό τον χώρο τον Ελλαδικό θέλουν να τον απορρίψουν τον πολιτισμό αυτό» είπε ο κ.Άνθιμος και πρόσθεσε ότι δεν είναι εύκολο για υπάρχει και η αντίσταση από εκείνους που γνωρίζουν επιστημονικά το ζήτημα.

Περιγράφοντας τις πολυποίκιλες διαστάσεις της πνευματικής «λέπρας» ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε και στην «λέπρα» της αρνήσεως και της νοθεύσεως της ιστορίας μας. «Γι’ αυτό και αυτή την περίοδο επανήλθε το θέμα στα αρμόδια όργανα της πώς η ιστορία δεν θα είναι κανονικό μάθημα στη Β’ και στη Γ’ Λυκείου αλλά θα είναι επιλεγόμενο μόνον. Η ελληνική ιστορία. Το ίδιο γίνεται και με τα θρησκευτικά. Είναι μέσα στο κεφάλαιο που είπαμε πριν για την πολεμική κατά της Εκκλησίας και κατά της Πίστεως. “Να φύγουν τα θρησκευτικά”. Θρησκειολογία να διδάσκουμε. Τι είναι ο Βουδισμός, τι είναι τα άλλα, τι είναι το Ισλάμ… Το Ισλάμ που επιχειρεί να  κυριεύσει την Ευρώπη. Και σήμερα ανησυχούν, σήμερα αρχίζουν οι ανησυχίες» είπε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης διερωτώμενος, αν διώξουμε ιστορία και θρησκευτικά, «ποια θα είναι η πνευματική μας περιουσία».

Όπως είπε ο Θεσσαλονίκης θα πρέπει να στραφούμε στον Ιησού για να μπορέσουμε να αποφύγουμε από αυτή τη φοβερή μάστιγα αυτής της  πνευματικής «λέπρα». Και όλα θα πάνε καλύτερα ακόμα και τα οικονομικά συνέχισε. «Εγώ πιστεύω ότι δεν θα καταστραφούμε».

«Τι δεν άκουσα για το μεταναστευτικό όταν το έθεσα εδώ από τον άμβωνα  μόλις πήγα στην Αθήνα. Πράγματι υποθηκεύουμε το μέλλον της πατρίδας μας. Αργά σκέφτηκαν να υψώσουν τον φράχτη στον Έβρο. Χρόνια μιλάμε για τον Έβρο. Όχι γιατί δεν αγαπάμε τους ανθρώπους αλλά γιατί δεν χωράμε άλλοι» σημείωσε ο Θεσσαλονίκης Άνθιμος επαναλαμβάνοντας όσα σχετικά με το θέμα είπε την περασμένη εβδομάδα αλλά και πολλές φορές στο παρελθόν.

«Θεέ μου ελέησε μας, θέλουμε να σώσεις το Κράτος μας» είπε και απηύθυνε έκκληση στην πολιτική ηγεσία. 

«Κύριε Πρωθυπουργέ, Αρχηγέ της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως, κύριε Αρχηγέ του ΛΑΟΣ, κύριοι αρχηγοί των άλλων κομμάτων, δεν θυμάμαι ποιοι είναι, αν και η κυρία Παπαρήγα είναι πολύ σκληρή, έναντι της Εκκλησίας είναι παντελώς αρνητική. Τα γνωρίζουμε αυτά αλλά έχουμε και ανησυχίες αυτή την στιγμή για την έκρηξη εσωτερικής αναταραχής την οποία πολλοί υποδαυλίζουν».

«Δεν θέλουμε να χαθεί ο λαός μας, θέλουμε να ζήσουμε εδώ και ας είμαστε πιο φτωχοί. Θα τα βγάλουμε πέρα. Ούτε θεωρώ ότι είναι οι έλληνες πολιτικοί, απατεώνες. Δεν πιστεύω ότι είναι δυνατό αυτό να κάνουν αυτό τον αγώνα που κάνουν, όλοι, και η Κυβέρνηση και η πλειοψηφούσα αντιπολίτευση και η άλλη αντιπολίτευση και όλα τα άλλα κόμματα. ΣΥΡΙΖΑ και ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ, λίγο-πολύ αυτοί τρώγονται»

Καταλήγοντας ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης επανέλαβε ότι πρέπει να βοηθήσουν όλοι στην υπέρβαση της οικονομικής κρίσης και κυρίως ο οικονομικά ισχυροί της χώρας προκειμένου να μην επιβαρύνονται οι οικονομικά ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες. Στο σημείο αυτό ο κ.Άνθιμος δήλωσε και πάλι την αλληλεγγύη του προς τους μικροσυνταξιούχους και τους εργαζομένους.
Πηγή:amen.gr