"᾿Εγώ εἰμί τὸ Α καὶ τὸ Ω, ἡ ἀρχὴ καὶ τὸ τέλος, ὁ πρῶτος καὶ ὁ ἔσχατος" (᾿Αποκ. κβ΄, 13)

Κείμενα γιά τήν ἑλληνική γλῶσσα στή διαχρονική της μορφή, ἄρθρα ὀρθοδόξου προβληματισμοῦ καί διδαχῆς, ἄρθρα γιά τήν ῾Ελλάδα μας πού μᾶς πληγώνει...


Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

«Δέν πρέπει νά ‘‘παρκάρουμε’’ τά παιδιά στό Διαδίκτυο»




«Τα έγκλημα έχει πλέον μεταλλαχθεί. Ολόκληρος ο «Ποινικός Κώδικας» έχει περάσει πλέον στο Διαδίκτυο…
Χαλαρώστε λίγο....
ΜΕΓΑΛΟ ενδιαφέρον είχε η εκδήλωση που διοργάνωσε η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Αγίου Νικολάου, με θέμα «Ηλεκτρονικό Διαδίκτυο και παιδί», με βασικό ομιλητή τον επικεφαλής του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Αττικής Αστυνομικό Υποδιευθυντή Εμμανουήλ Σφακιανάκη.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν πολλοί γονείς. Επίσης παρευρέθησαν και χαιρέτησαν την εκδήλωση ο π’ Γεώργιος Τζάβλας εκ μέρους του Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου κ. Νεκταρίου, ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Δημήτρης Κουνενάκης, η Αντινομάρχης Μαρία Πρατσίνη και ο Αστυνομικός Διευθυντής Λασιθίου Ταξίαρχος Εμμανουήλ Παναγιωτάκης.
«Τα έγκλημα έχει πλέον μεταλλαχθεί. Ολόκληρος ο «Ποινικός Κώδικας» έχει περάσει πλέον στο Διαδίκτυο… Γι’ αυτό και το ποινικό δίκαιο αναδιαμορφώνεται σε όλα τα κράτη προκειμένου να συμβαδίσουν με τη σύγχρονη πραγματικότητα», είπε ο κ. Σφακιανάκης.

Το 60% της δύναμης που διαθέτει η ειδική Αστυνομική Υπηρεσία με αντικείμενο τη δίωξη του ηλεκτρονικού εγκλήματος στην Ελλάδα, έχει σαν άξονα το παιδί - την πορνογραφία, τις αυτοκτονίες… Μάλιστα, η αστυνομική αυτή Υπηρεσία θα εξειδικεύσει ακόμη περισσότερο ένα τμήμα της για να ασχολείται στο εξής αποκλειστικά με τις δύο αυτές υποκατηγορίες εγκληματικότητας στο Διαδίκτυο.

* Άλλη κατηγορία εγκλημάτων αφορούν τα ήθη και ακολουθούν οι απάτες μέσω του Ιντερνέτ (με πλήθος θυμάτων μεταξύ των Ελλήνων σε καθημερινή βάση).

«Δεν πρέπει να πιστεύουμε τίποτα απ’ όλα αυτά που συναντούμε στο Διαδίκτυο, εκτός και αν περιέχονται σε έγκυρες ιστοσελίδες. Πρέπει να προσέχουμε και για ό,τι έχουμε απορίες πρέπει να ρωτάμε. Ό,τι είναι εύκολο, φθηνό και παρουσιάζεται ως ευκαιρία, κάτι ύποπτο κρύβει από πίσω.

* Η «πειρατεία» λογισμικού είναι ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο για την οποία επίσης συγκροτείται ένα ξεχωριστό τμήμα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Αφορά την παράνομη διακίνηση ταινιών, μουσικής, δορυφορικών προγραμμάτων – μάλιστα η Ελλάδα κατέχει θλιβερή πρωτιά στην ηλεκτρονική πειρατεία.

* Σε ό,τι αφορά τις αγορές προϊόντων από το Διαδίκτυο δεν θα πρέπει να πληρώνουμε με πιστωτικές κάρτες που έχουν μεγάλο πιστωτικό όριο, αλλά με «προπληρωμένες κάρτες», στις οποίες καταθέτουμε το ακριβές χρηματικό ποσό που θέλουμε να διαθέσουμε για την αγορά ενός αγαθού από το Ιντερνέτ. Διαφορετικά, υπάρχει κίνδυνος με διάφορους τρόπους να αποκαλυφθούν οι κωδικοί της πιστωτικής κάρτας από επιτήδειους του Διαδικτύου που ασχολούνται με αυτό το έγκλημα και να μας επιβαρύνουν με χρηματικά ποσά εν αγνοία μας.

* Τα ναρκωτικά και οι αποπλανήσεις παιδιών. Στην Ελλάδα έχουμε πολλά κρούσματα αποπλανήσεων μέσω του Διαδικτύου.

«Όταν αφήσουμε ένα παιδί μόνο του να περιπλανείται στο Διαδίκτυο είναι σα να το εγκαταλείπουμε μόνο του σε μια κακόφημη πλατεία. Δεν μπορείτε να διανοηθείτε τι είδους άτομα περιπλανούνται στα «chat rooms» τις νυχτερινές και όχι μόνον, ώρες. Πρέπει να είμαστε κοντά στα παιδιά μας, αν θέλουμε όταν γυρίσουμε στο σπίτι μας να τα βρούμε εκεί», είπε ο κ. Σφακιανάκης σημειώνοντας ότι η Αστυνομία έχει χειριστεί πάνω από 18 περιπτώσεις αποπλάνησης ανηλίκων μέσω του Διαδικτύου. Συνεργάζεται με την οργάνωση «Το χαμόγελο του παιδιού» και έχει βρει μετά από μέρες, σε άλλες πόλεις, πολλά παιδιά που εγκατέλειψαν το σπίτι τους. Οι κρίσιμες ηλικίες είναι 12 -16 ετών.

«Γι’ αυτό και πρέπει να προσέχουμε πάρα πολύ όταν αφήνουμε μόνα παιδιά στο σπίτι, όπου υπάρχει σύνδεση Ιντερνέτ. Δεν πρέπει να «παρκάρουμε» τα παιδιά στο Διαδίκτυο και να φεύγουμε για να περάσουμε εμείς καλά. Σίγουρο είναι ότι κάποια στιγμή θα το πληρώσουμε», τόνισε.

* Τα προσωπικά δεδομένα και η βιομηχανική κατασκοπία, είναι άλλα δύο μεγάλα κεφάλαια ηλεκτρονικού εγκλήματος. Όπως εξήγησε, το Διαδίκτυο πέραν των άλλων πολλών καλών, προσέφερε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μεγαλύτερη ευχέρεια εντοπισμού των εγκληματιών, γιατί οι κινήσεις κάθε χρήστη αφήνουν «ηλεκτρονικό ίχνος» (IP- address) - έναν μοναδικό αριθμό ηλεκτρονικής ταυτότητας που λαμβάνει κάθε χρήστης από τον παροχέα της υπηρεσίας σύνδεσης στο Ιντερνέτ και έχει ισχύ ανάλογη με εκείνη του «δακτυλικού αποτυπώματος». Ο αριθμός αυτός είναι μοναδικός και απόρρητος για κάθε χρήστη. Αυτό το ίχνος, αποτελεί αποδεικτικό στοιχείο, το εντοπίζει η Δίωξη Εγκληματικότητας και οδηγείται στο χώρο σύνδεσης του δράστη εγκληματικής πράξης, στο σπίτι όπου έχει εγκατεστημένο τον ηλεκτρονικό υπολογιστή του.

Τόνισε ότι αν και είναι δεδομένοι οι πολλοί κίνδυνοι που ελλοχεύουν στο Διαδίκτυο για τα παιδιά, αυτό δε σημαίνει ότι ως λύση οι γονείς θα πρέπει να επιβάλουν απαγόρευση στη χρήση του. Για όλα υπάρχει το μέτρο και ανέφερε ότι ημερησίως η χρήση από ένα παιδί δεν πρέπει να ξεπερνά την 1,5 ώρα. Θα πρέπει να τίθενται συγκεκριμένα όρια.

Αναφερόμενος στην διάθεση «φίλτρων» ασφαλούς περιήγησης στο Διαδίκτυο, επεσήμανε ότι κυκλοφορούν μεμονωμένα προγράμματα αλλά είναι δύσχρηστα στο ευρύ κοινό γιατί απαιτούν ειδικές γνώσεις εγκατάστασης και χρήσης. Η εταιρεία CYTA (που ήταν και μεγάλος χορηγός της εκδήλωσης) είναι η πρώτη εταιρεία παροχής υπηρεσιών Ιντερνέτ που διαθέτει εύχρηστη, ολοκληρωμένη, «φιλτραρισμένη» σύνδεση με το Διαδίκτυο, για τα παιδιά. Έχει επισημανθεί και σε άλλες εταιρείες η ανάγκη παροχής παρόμοιων υπηρεσιών και γίνονται κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Επίσης αναφέρθηκε στις απάτες με εκατομμύρια ευρώ λεία για τους εγκληματίες που στέλνουν μηνύματα σε εκατομμύρια χρήστες του Διαδικτύου ή ακόμη και στα κινητά τηλέφωνα, γνωστοποιώντας στους κατόχους τους ότι δήθεν έχουν κερδίσει ένα τεράστιο χρηματικό ποσό σε λοταρία, κληρονομιά κλπ. Αυτά τα μηνύματα θα πρέπει να διαγράφονται αυτόματα, χωρίς δεύτερη σκέψη, γιατί από πίσω κρύβονται Νιγηριανοί δράστες με έδρα την Ισπανία, οι οποίοι εντοπίζονται διαρκώς, συλλαμβάνονται και φυλακίζονται, αλλά χωρίς να είναι εύκολο να εξαφανιστεί η μορφή αυτής της απάτης τελείως.

Συμπερασματικά ο κ. Σφακιανάκης τόνισε ότι σήμερα λέμε ένα τεράστιο «ναι» στη χρήση και αξιοποίηση του Διαδικτύου, που βελτιώνει θεαματικά τη ζωή μας από πλήθος πλευρών, αλλά επιλέγουμε την σωστή, προσεκτική, ελεγχόμενη χρήση του όσον αφορά τα παιδιά. Είναι πλέον αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας και δεν μπορούμε πλέον να ζήσουμε χωρίς αυτό, γι’ αυτό και λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε αυτό να γίνεται με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια, ώστε το όφελος να είναι πολύ περισσότερο από τη ζημιά που μπορεί να προκαλέσει.

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ http://www.anatolh.com/index.php/lasithi/lasreportaz/7537-l-r.html

῎Ελα, σύ ὁ Μόνος πρός ἐμένα τόν μόνο γιατί, καθώς βλέπεις εἶμαι μόνος!…




Συμεών ο Νέος Θεολόγος


Ευχή Μυστική

Δι' ης επικαλείται το Πνεύμα το Άγιον ο αυτό προορών
Έκδοση Ι. Μονής Αγίου Συμεών του Νέου Θεολόγου, Κάλαμος Αττικής














Πρόσκληση

Έλα, το φώς το αληθινό,
έλα, η αιώνια ζωή,
έλα, το απόκρυφο μυστήριο,
ο ανώνυμος θησαυρός,
το ανεκφώνητο πράγμα,
το ακατανόητο πρόσωπο,
η παντοτινή αγαλλίαση, το ανέσπερο φως,
έλα, η αληθινή προσδοκία
αυτών που μέλλουν να σωθούν.
Έλα, των πεσμένων η έγερση,
έλα, των νεκρών η ανάσταση.
Έλα, Δυνατέ, που δημιουργείς,
μεταπλάθεις κι αλλοιώνεις τα πάντα
με μόνη τη θέλησή σου!
Έλα, αόρατε, ανέγγιχτε κι αψηλάφητε.
Έλα, συ που μένεις πάντα αμετακίνητος,
μα κάθε στιγμή μετακινείσαι ολόκληρος,
για να 'ρθεις σε μας, που κειτόμαστε στον άδη,
ο υπεράνω πάντων των ουρανών.
Έλα, πολυπόθητο και πολυθρύλητο όνομα,
που όμως αδυνατούμε να περιγράψουμε
τι ήσουν ακριβώς,
ή να γνωρίσουμε την ουσία και τις ιδιότητές σου.
Έλα, παντοτινή χαρά,
έλα, αμαράντινο στεφάνι,
έλα, πορφύρα του μεγάλου Θεού και βασιλιά μας.
Έλα, κρυστάλλινη ζώνη διαμαντοστόλιστη,
ελα, απλησίαστο υπόδημα,
έλα βασιλική αλουργίδα
κι όντως αυτοκρατορική δεξιά!
Έλα, συ που πόθησε και ποθεί
η ταλαίπωρή μου ψυχή,
έλα, συ ο Μόνος
προς εμένα τον μόνο
γιατί, καθώς βλέπεις
είμαι μόνος!…
Έλα, συ που με ξεχώρισες απ' όλα
και μ' έκανες μοναδικό πάνω στη γή.
Έλα, συ που έγινες ο πόθος της ψυχής μου
και μ' αξίωσες να σε ποθήσω
τον απρόσιτο παντελώς!
Έλα, πνοή μου και ζωή,
έλα της ταπεινής μου ψυχής παρηγοριά,
έλα, χαρά και δόξα μου κι' ατέλειωτη τρυφή

Πηγή:http://www.myriobiblos.gr

Γυάλινος κόσμος....(Στέλιος Καζαντζίδης)

᾿Οδυσσεύς τοῦ klision:῞Ενα τραγούδι πάντα ἐπίκαιρο ἀπό τόν ἀλησμόνητο Στέλιο Καζαντζίδη. ᾿Αλήθεια, πόσοι δέν θά θέλαμε νά σπάζει αὐτός ὁ κόσμος τῆς ψευτιᾶς καί τῆς ὑποκρισίας πού ζοῦμε, ὁ κόσμος τῆς ἀδικίας, τοῦ συμφέροντος καί τῆς ἁμαρτίας καί νά ἔρθει ὁ καινούργιος κόσμος τῆς Βασιλείας τοῦ Θεοῦ, ὅπου οὐκ ἔστι πόνος, λύπη ἤ στεναγμός, ἀλλά ζωή ἀτελεύτητος....

Σερφάρισμα ακόμα και στο ... κρεβάτι ...!!!


Πρόσφατη έρευνα από την Αγγλία έρχεται να αποδείξει την σχέση εξάρτησης των αντρών με το Ίντερνετ και την τεχνολογία.
Το 99% των νεαρών Άγγλων που ρωτήθηκαν "σερφάρουν" στο Ίντερνετ καθημερινά, έστω και από το κινητό.
Μάλιστα, το 80% αυτών θα αισθανόταν στέρηση αν έπρεπε να ζήσει μια μέρα χωρίς την τεχνολογία.
Αναλύοντας την έννοια της τεχνολογίας στο συγκεκριμένο δείγμα παρατηρείται πως το 57% αναφέρεται στο Διαδίκτυο, το 49% στα κινητά τηλέφωνα και το 46% στην τηλεόραση.
Ο εθισμός στο "σερφάρισμα" γίνεται όλο και πιο έντονος στις μέρες μας, με το 94% των αντρών του δείγματος να παραδέχεται ότι πρέπει απαραιτήτως κάθε μέρα να διαβάσει τα e-mail του και το.. 60% να μπαίνει έστω και λίγο σε κάποιο site κοινωνικής δικτύωσης (τύπου facebook, twitter)
Ούτε στον ύπνο όμως δεν αφήνουν την τεχνολογία, μιας και το 25% αυτών παραδέχεται ότι βλέπει τα βράδια εκπομπές από τον υπολογιστή ώστε να αφήσει την τηλεόραση στη σύντροφο, ενώ το 38% υποστηρίζει πως "σερφάρει" από το κρεβάτι, λίγο πριν κοιμηθούν εκείνος και η σύντροφος.
Τελικά, όντως η τεχνολογία έχει εισχωρήσει για τα καλά στην καθημερινότητά μας.
Αυτό εμπεριέχει προτερήματα, αλλά και κινδύνους.
Όλα χρειάζονται, αρκεί να είναι με μέτρο.

Πηγή:http://invator.blogspot.com
mediasoup

Δείτε τη φώτο: Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Μεντβέντεβ προσευχόμενος!



Δείτε τη φώτο: Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Μεντβέντεβ προσευχόμενος!
Τετάρτη, 03 Μάρτιος 2010
Συντάχθηκε απο τον/την Αιμίλιος Πολυγένης 14:15
E-mail Εκτύπωση PDF

Το μήνυμα που μας δίνει η σημερινή φωτογραφία, είναι ότι οι σύγχρονοι πολιτικοί της Ρωσίας στηρίζουν όλες τους, τις ελπίδες στην Υπεραγία Θεοτόκο Την Μητέρα του Θεού.

Διότι σε μια τόσο δύσκολη εποχή που όλοι ζούμε, που αλλού θα πρέπει να στηρίξουμε τις ελπίδες μας; Παρά μόνο στο Θεό και στην Παναγία!

Ευχόμαστε να τον μιμηθούν όλοι οι πολιτικοί ηγέτες του κόσμου….

«O Παπουλάκης», ῞Αγιος ᾿Ιωακείμ ὁ Βατοπαιδινός (1786-1868) (Αγιορείτης Άγιος)


(Αγιορείτης Άγιος)

03.jpg

Η μνήμη του τιμάται 2 Μαρτίου

...Και ένα ακόμα αξιοπρόσεκτο γι' αυτόν τον άγιον άνθρωπο, που μας προκαλεί το θαυμασμό, είναι η επιβολή του σ' ολόκληρο το λαό του νησιού του. Όχι μόνο τότε, με την προσωπική του παρουσία, αλλά και τώρα, μετά από έναν αιώνα, είναι τόσο βαθιά ριζωμένη η μνήμη του στη ψυχή του λαού της Ιθάκης. Νομίζει κανένας, όταν ακούει τους Ιθακησίους να διηγούνται για τον Παπουλάκη, ότι τώρα ο Όσιος βρίσκεται ζωντανός και περιπλανιέται ανάμεσά τους. Δεν είναι αυτό τυχαίο πράγμα, αλλά ένα από τα δείγματα της μεγάλης του παρρησίας προς το Θεό και της διπλής αγάπης που ολοκληρωτικά καλλιέργησε ο χριστομίμητος. Μετά την αφοσίωσή του στο Θεό και την επιτυχία, με τη χάρη του "καθ' ομοίωσιν", αγάπησε ισότιμα και τον "πλησίον" του, ώστε να δαπανήσει το υπόλοιπο της ζωής του στον καταρτισμό του λαού και να γίνει κατά το λόγιο "τοις πάσι τα πάντα" και, αν ήταν δυνατόν, όλους να παρηγορήσει και αναπαύσει. Έχοντας σύντροφο της αγάπης του προς τον "πλη­σίον" το θείο φωτισμό και το χάρισμα της προόρασης, οδηγούσε αλάνθαστα το λαό του Θεού στις διάφορες περιστάσεις της ζωής�ελευθέρωνε κάθε αδιάφορη ψυχή από την άγνοια ή αδιαφορία που επικρατούσε και γινόταν πράγματι ο σωτήρας και δάσκαλος όλου του νησιού, γι' αυτό και δίκαια τώρα τον σέβονται και τον υπεραγαπούν.

01.jpg

Να, λοιπόν μια εικόνα ενός αληθινού δασκάλου και παιδαγωγού. Ενός πνευματικού πατέρα και καθηγητή, που αντιπροσωπεύει τον πραγματικό εργάτη του νοητού θερισμού, τον οποίο ο Κύριός μας υποδεικνύει να αναζητούμε. [....]

«Αλλά οσιότατέ μας πατέρα και πρεσβευτή προς τον Κύριο, Ιωακείμ Παπουλάκη, μετά τη λύτρωσή σου από αυτά τα δεσμά της πολύμοχθης ζωής και τη μετάστασή σου στους κόλπους της Βασιλείας, μη πάψεις να πρεσβεύεις για μας τους ταπεινούς αδελφούς σου, στην Ιερή σου μετάνοια, το Βατοπαίδι, που καυχάται για σένα το παιδί του. Αν και για την υπακοή εγκατέλειψες προσωρινά τη μετάνοιά σου, εκπληρώνοντας έτσι το νόμο της αγάπης προς το λαό μας, τώρα όμως σε αισθανόμαστε, μαζί με τους υπόλοιπους συνασκητές σου και όλη τη χορεία των αγίων της μονής σου, να συμπαρίστασαι και σε μας τους ταπεινούς που ποθούμε τη σωτηρία μας».

Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου

Γέρων Ιωσήφ Βατοπαιδινός 5/18.5.1998

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Άγιος είχε προφητέψει ότι: "Κάποιος πάπας από το Άγιον Όρος, με κόκκινα γένια, θα με βγάλει και θα με προβάλει πρώτος στο λαό!". Πράγματι η προφητεία αυτή επαληθεύτηκε στο πρόσωπο του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου!!!(στις 23 Μαΐου του 1992).

Επίσης είναι αξιοσημείωτο ότι ο Άγιος είχε εμφανιστεί στον ύπνο ενός ιερέα, την παραμονή της ανακομιδής και του είπε ότι: "Στην ανακομιδή μου θα τους ικανοποιήσω όλους". Πράγματι ενώ αρχικά υπήρξε μια διαφωνία για το ποιός είναι δίκαιο να πάρει την κάρα του Αγίου, η μονή ή η μητρόπολη, τελικά δεν υπήρξε πρόβλημα γιατί η χαριτόβρυτη κάρα του μοιράστηκε στα δυο μόλις την έβγαλαν από τον τάφο!!!

Τελικά μαζεύτηκαν όλα τα άγια λείψανα που βρέθηκαν και κατά την τυπική τάξη, πλύθηκαν και τακτοποιήθηκαν.

02.jpg

Την ίδια μέρα ο Καθηγούμενος Εφραίμ και η συνοδεία του, αναχώρησαν για τη μονή Βατοπαιδίου όπου και έφτασαν την επόμενη. Η αδελφότητα επιφύλαξε θερμότατη υποδοχή στον Άγιο που επέστρεφε μετά από 170 περίπου χρόνια στην αγαπημένη του μονή την οποία εγκατέλειψε για να διακονήσει το λαό του Θεού στην ιδιαίτερη του πατρίδα Ιθάκη.

Μερικά θαύματα του Αγίου.

-Διηγείται η Ελένη Καραγιώργου για τη γιαγιά της, Αναστασία Καλλινίκου, ότι ήταν πολύ φτωχή και δεν είχε που να πλύνει τα ρούχα των παιδιών της, και τα έπλενε μέσα στην πέτρινη γούρνα που καθόταν ο Παπουλάκης, όταν πήγαινε στο σπίτι τους. Ένα βράδυ όμως, βλέπει στον ύπνο της τον Παπουλάκη που τη σκούντηξε λέγοντάς της με αυστηρό ύφος: "Αναστασία, αυτό που κάνεις δεν μ' αρέσει, μέσα στη γούρνα μου να πλένεις τα σπάργανα". Όταν μετά την επέμβαση του Αγίου σταμάτησε να χρησιμοποίει «τη γούρνα» του, φώλιασε μέσα ένα μεγάλο μελίσσι που έδωσε πολλά κιλά μέλι.

-Διηγείται η Άννα Μεγαλογένη ότι, όταν ήταν μικρή, ο αδελφός της Βασίλης σεληνιάστηκε. Η μητέρα της, Ακριβή, πήγε στην επιτρόπισσα του Ι. Ναού της Αγ. Βαρβάρας που της είπε: "Μη φοβάσαι, έχουμε τον Άγιο, τάξε του ". "Τί να τάξω;", είπε η πονεμένη μητέρα. "Τάξε ένα χράμι", της απάντησε, δηλαδή χοντρό μάλλινο σεντόνι. Μόλις εκείνη έταξε το χράμι στον Άγιο, ο γιός της έγινε καλά. Σ' αυτό συνετέλεσε και μια «τριχιά» από τη ζώνη του Αγίου με την οποία έδεσε για ευλογία το άρρωστο παιδί της.

-Διηγείται η κ. Αναστασία Λεκατσά από τα Καλύ­βια, ότι σε ηλικία 15 χρονών, θυμάται το βοσκό Σπ. Παΐζη που τις καλοκαιρινές νύκτες κοιμόταν με το κοπάδι του στο βουνό. Αυτός έλεγε με δέος ότι κάποια νύκτα έβλεπε φως από το απέναντι βουνό της Βίγλας να ανεβαίνει και να πηγαίνει στην αγία Βαρβάρα και να χάνεται πίσω από την εκκλησία που είναι ο τάφος του Αγίου.

-Διηγείται ο Γεράσιμος Κουβαράς ότι στον πόλεμο του 40 βρισκόταν στην πρώτη γραμμή και ένα βράδυ είδε στον ύπνο του ότι βρισκόταν πίσω από το ιερό Βήμα της αγίας Βαρβάρας, εκεί που είναι ο τάφος του Παπουλάκη. Όταν ξύπνησε απορούσε τί να σήμαινε αυτό και επικαλέστηκε με πίστη τον άγιο Παπουλάκη. Σε λίγο τον έπιασε πολύς πυρετός και εμετοί. Ειδοποίησαν το λοχαγό που έδωσε εντολή να τον πάνε κάτω στο γιατρό, δύο ώρες με τα πόδια από το μέτωπο. Ο γιατρός δεν του βρήκε τίποτε. Στο μεταξύ έκαναν επίθεση με όλμους οι Ιταλοί και κονιορτοποίησαν την πρώτη γραμμή. Επιστρέφοντας υγιής στη θέση του ο Κουβαράς, είδε ότι, αν ήταν εκεί, θα είχε κονιορτοποιηθεί και αυτός. Τότε εκ των πραγμάτων είδε ότι τον φύλαξε ο άγιος Παπουλάκης.

-Διηγείται η Ισμήνη Καλαδελφού από το Σταυρό Ιθάκης ότι, όταν ήταν έντεκα χρονών, το 1936, ο πατέρας της ήταν πολύ άρρωστος. Αυτή είχε σε πολλή ευλάβεια τον άγιο Παπουλάκη και προσευχήθηκε πολύ να κάνει ο Άγιος καλά τον πατέρα της, γιατί κινδύνευε να πεθάνει. Ένα πρωί βοηθώντας στις αρχαιολογικές ανασκαφές στην τοποθεσία Πηλικάτα, καθώς ήταν μόνη και απορροφημένη στις σκέψεις της, βλέπει σε όραμα τον Άγιο να της λέει: "Μην κλαις, κόρη μου, και θα γίνει καλά ο πατέρας σου. Σήκω μόνο να ανάψεις τα καντήλια στον άγιο Παπου­λάκη και στον άγιο Γεώργιο που είναι σβηστά και μην ανησυχείς για τον πατέρα σου". Αμέσως μετά ο Άγιος εξαφανίστηκε από μπροστά της και ο πατέρας της θαυματουργικά έγινε καλά, αφού αυτή πήγε γονατιστή στον τάφο του Αγίου και άναψε τα καντήλια.

(+Γέροντος Ιωσήφ, «Ο Παπουλάκης, Άγιος Ιωακείμ ο Βατοπαιδινός». Ψυχωφελή Βατοπαιδινά 6-αποσπάσματα.)

Πηγή

|

Τί πᾶς στήν ἐκκλησία ἀφοῦ δέν καταλαβαίνεις ἐκεῖνα πού λέγονται;



898771.jpg Η πιο ωφέλιμη πλημμύρα!

Με λιμάνια μέσα στο πέλαγος μοιάζουν οι ναοί, που ο Θεός εγκατέστησε στις πόλεις· πνευματικά λιμάνια, όπου βρίσκουμε απερίγραπτη ψυχική ηρεμία όσοι σ’ αυτά καταφεύγομε, ζαλισμένοι από την κοσμική τύρβη. Και όπως ακριβώς ένα απάνεμο και ακύμαντο λιμάνι προσφέρει ασφάλεια στα αραγμένα πλοία, έτσι και ο ναός σώζει από την τρικυμία των βιοτικών μεριμνών όσους σ’ αυτόν προστρέχουν και αξιώνει τους πιστούς να στέκονται με σιγουριά και ν’ ακούνε το λόγο του Θεού με γαλήνη πολλή.

Ο ναός είναι θεμέλιο της αρετής και σχολείο της πνευματικής ζωής. Πάτησε στα πρόθυρά του μόνο, οποιαδήποτε ώρα, κι αμέσως θα ξεχάσεις τις καθημερινές φροντίδες. Πέρασε μέσα, και μια αύρα πνευματική θα περικυκλώσει την ψυχή σου. Αυτή η ησυχία προξενεί δέος και διδάσκει τη χριστιανική ζωή, ανορθώνει το φρόνημα και δεν σε αφήνει να θυμάσαι τα παρόντα· σε μεταφέρει από τη γη στον ουρανό. Κι αν τόσο μεγάλο είναι το κέρδος όταν δεν γίνεται λατρευτική σύναξη, σκέψου, όταν τελείται η Λειτουργία και ο Χριστός βρίσκεται ανάμεσα στους πιστούς, ο Θεός Πατέρας δέχεται την τελούμενη θυσία, το Άγιο Πνεύμα χορηγεί τη δική Του αγαλλίαση, τότε λοιπόν, με πόση ωφέλεια πλημμυρισμένοι δεν φεύγουν από το ναό οι εκκλησιαζόμενοι;

(Αγ. Ιωάννης Χρυσόστομος)

Τί συμβολίζουν τα μέρη του ναού;

Αδελφοί μου, το άγιο Βήμα φανερώνει το θρόνο του Θεού. Το καθολικό φανερώνει τον παράδεισο και ο νάρθηκας φανερώνει την θύρα του παραδείσου. Να χαίρεστε και να ευφραίνεστε και η αγιοσύνη σας, άγιοι ιερείς, όπου σας εχάρισε ο Θεός το άγιο Βήμα, όπου είναι θρόνος του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.

Να απέχετε, αδελφοί μου, οι κοσμικοί να μη μπαίνετε μέσα εις το άγιο Βήμα. Δεν πρέπει να μπαίνη κανείς άλλος από τον παπά όπου λειτουργεί, και ο διάκονος. Να χαίρεστε, αδελφοί μου, και σεις οι κοσμικοί, όπου σας εχάρισε ο Θεός το καθολικό, όπου φανερώνει τον παράδεισο. Να χαίρεστε και σεις οι γυναίκες, αδελφαί μου, όπου σας εχάρισεν ο Θεός τον νάρθηκα, όπου φανερώνει την θύρα του παραδείσου.

Και να εμβαίνετε, αδελφοί μου, άνδρες και γυναίκες, μέσα εις την εκκλησίαν με φόβο και τρόμο και να μη κάμνετε κουβέντες· και να μη εμ­βαίνετε μέσα εις την εκκλησίαν, διά να βλέπετε οι άνδρες τας γυναίκας και αι γυναίκες τους άν­δρας, αλλά να κάμνετε τον σταυρόν σας με φόβον και τρόμον, να ακούετε την θείαν Λειτουργίαν, να φωτίζεσθε και να καθαρίζεσθε από τας αμαρτίας σας.

(Αγ. Κοσμάς ο Αιτωλός)

Τί πας στην εκκλησία αφού δεν καταλαβαίνεις εκείνα που λέγονται;

Ο διάβολος, θέλοντας να εμποδίσει μερικούς Χριστιανούς να μη πηγαίνουν στην εκκλησία, βάζει σ’ αυτούς και αυτό τον εύλογο τάχα λογισμό· τί θέλετε να πάτε στην εκκλησία; Εσείς και στην εκκλησία αν πάτε με το σώμα, όμως με το νου δεν είσθε μέσα, αλλά έξω.

Αλλά εσείς μην ακούσετε τον κακό αυτό λογισμό αλλά πηγαίνετε με προθυμία στην εκκλησία του Θεού και όσο το δυνατόν σας αγωνίζεσθε να μαζεύετε το νου σας και μη τον αφήνετε να τρέχει στα εξωτερικά και βιοτικά πράγματα, για να μη εφαρμοστεί και σε σας εκείνο το ιδιόμελο «πολλάκις την υμνωδίαν εκτελών ευρέθην την αμαρτίαν εκπληρών τη μεν γλώττη άσματα φθεγγόμενος, τη δε ψυχή άτοπα λογιζόμενος».

Εάν όμως παρ’ όλο που βρισκόσαστε στην εκκλησία με το σώμα, ο νους σας σκορπιστεί προς τα έξω, μη ταράζεστε, αλλά πάλι να τον γυρίζετε στην εκκλησία και στον εαυτό σας. Και αν πάλι τρέξει έξω, πάλι και πάλι να τον γυρίζετε και να τον συμμαζώνετε στη καρδιά σας, και από την εκκλησία να μη φεύγετε.

Φυλαχθείτε δε ακόμη, αδελφοί, και από τον λογισμό τούτο· «εσύ είσαι αγράμματος και αμαθής και δεν καταλαβαίνεις εκείνα που λέγονται στην εκκλησία, και λοιπόν γιατί να πας;».

Σας απαντά ένας άββας στο «Γεροντικό» ότι αν και σεις δεν καταλαβαίνετε εκείνα που λέγονται στην εκκλησία, ο διάβολος τα καταλαβαίνει, και για τούτο τρομάζει και φοβάται και φεύγει από σας· αφήνω δε, ότι και εσείς, αν και δεν τα καταλαβαίνετε όλα όσα λέγονται στην εκκλησία, όμως πολλά από αυτά τα ξέρετε και με εκείνα ωφελείσθε.

Προσθέτω δε και τούτο, ότι αν εσείς συχνά πηγαίνετε στην εκκλησία και ακούτε τα θεία λόγια, η συνέχεια εκείνη με το καιρό σας κάνει να καταλαβαίνετε εκείνα που πριν δεν καταλαβαίνατε, όπως λέει ο Χρυσόστομος, διότι ο Θεός βλέποντας τη προθυμία σας ανοίγει το νου σας και τον φωτίζει στο να τα καταλαβαίνει.

(Οσ. Νικόδημος ο Αγιορείτης)

Πώς θα φυλάξουμε την ωφέλεια από τον εκκλησιασμό;

Με ποίο τρόπο μπορείτε να φυλάξετε αμόλυντη εκτός της εκκλησίας την καθαρότητα εκείνη που λάβατε μέσα στην εκκλησία; Εγώ να σας πω: εάν θυμάστε πάντοτε εκείνα που ακούσατε και μάθατε στην εκκλησία.

Μάλιστα δε και με τούτο μπορείτε να φυλάτε ολόκληρη την καθαρότητα και ευλάβεια που λάβατε από την εκκλησία, εάν συχνά πηγαίνετε και ανανεώνετε με νέες διδασκαλίες την διάθεσή σας στο καλό, φωτίζοντας μεν το νου σας με το φως της θείας γνώσεως, θερμαίνοντας δε τη θέληση και καρδιά σας με την αγάπη των εντολών του Κυρίου. Διότι καθώς το ρούχο όταν πλένεται συχνά δεν λερώνει και καθώς όταν το φυτό συχνά ποτίζεται δεν ξεραίνεται, έτσι και ο Χριστιανός· όσο συχνά πηγαίνει στην εκκλησία του Χριστού και πλένεται και ποτίζεται από τα νάματα της θείας διδασκαλίας, φυλάγεται καθαρός και ούτε μολύνεται ούτε ξεραίνεται ο καρπός της αρετής του και ευλάβειας, αλλά αυξάνει ημέρα μα την ημέρα και κάνει καρπούς αθανάτους άξιους για την αποθήκη της Βασιλείας των ουρανών.

Μη μοιάσετε λοιπόν και σεις αδελφοί με τον κόρακα εκείνο που έστειλε ο Νώε από την Κιβωτό να δει αν σταμάτησε το νερό του κατακλυσμού και εκείνος πλέον δεν γύρισε πίσω γιατί κάθισε πάνω στα ψοφίμια και έτρωγε. Όχι, αλλά να μοιάσετε στο περιστέρι εκείνο που έστειλε και πάλι γύρισε στη Κιβωτό γιατί δεν βρήκε πουθενά ανάπαυση, για το πολύ νερό που ήταν ακόμη επάνω στη γη.

Επειδή και σήμερα όλος ο κόσμος είναι γεμάτος από το νερό του κατακλυσμού της αμαρτίας και των παθών και αλλού πουθενά δεν βρίσκει η ταλαίπωρη ψυχή του Χριστιανού ανάπαυση εκτός από την αγία εκκλησία, η οποία είναι τόπος καταφυγής και σωτηρίας.

(Οσ. Νικόδημος ο Αγιορείτης)

Πηγή:http://vatopaidi.wordpress.com/