"᾿Εγώ εἰμί τὸ Α καὶ τὸ Ω, ἡ ἀρχὴ καὶ τὸ τέλος, ὁ πρῶτος καὶ ὁ ἔσχατος" (᾿Αποκ. κβ΄, 13)

Κείμενα γιά τήν ἑλληνική γλῶσσα στή διαχρονική της μορφή, ἄρθρα ὀρθοδόξου προβληματισμοῦ καί διδαχῆς, ἄρθρα γιά τήν ῾Ελλάδα μας πού μᾶς πληγώνει...


Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Μήπως βαδίζουμε στά χνάρια τῆς Ρουμανίας;


Ρουμανία: αναδίπλωση στη μείωση συντάξεων με... αύξηση 5% του ΦΠΑ!

Με αύξηση του ΦΠΑ κατά 5% απάντησε η κυβέρνηση της Ρουμανίας στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας να ακυρώσει τη μείωση των συντάξεων κατά 15% που είχε προτείνει.
Ηταν μια ήττα της κεντροδεξιάς κυβέρνησης του Εμίλ Μποκ, η οποία πρότεινε μεγάλο πακέτο μέτρων αυστηρής λιτότητας και προέβλεπε μείωση των μισθών κατά 25% και των συντάξεων κατά 15%. Το Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η μείωση των συντάξεων είναι παράνομη και δεν μπορεί να εφαρμοστεί, επειδή η ρουμανική νομοθεσία δεν το επιτρέπει, στο μέτρο που οι συνταξιούχοι έχουν πληρώσει με δικά τους χρήματα τις συντάξεις τους. Δεν είπε τίποτα για τη μείωση των μισθών, η οποία ισχύει μεν, αλλά για να εφαρμοστεί θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή. Η εξέλιξη ήταν ένα σοκ για την κυβέρνηση, καθώς το ΔΝΤ, το οποίο επρόκειτο να συνεδριάσει σήμερα για να αποφασίσει να δώσει την επόμενη δόση δανείου στη ρουμανική κυβέρνηση, ανέστειλε τη συνεδρίαση.
Κατόπιν αυτών ο πρωθυπουργός Μποκ αποφάσισε να αυξηθεί ο ΦΠΑ από 19% που είναι σήμερα στο 24%, ώστε να αντισταθμίσει την απώλεια. Είπε ακόμα ότι δεν θα αλλάξει η φορολογική πολιτική. Προσπάθειά του είναι να περιορίσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού. Στόχος του είναι να το διατηρήσει στο 6,8% του ΑΕΠ, όπως έχει συμφωνηθεί. Η αύξηση θα ισχύσει από 1ης Ιουλίου και θα αποφέρει 3-4 δισεκατομμύρια λέι (700-940 εκατομμύρια ευρώ) στην κυβέρνηση. Το λέι υποτιμήθηκε 1% όταν έγινε γνωστό ότι το ΔΝΤ ανέβαλε τη συνεδρίαση και δεν θα κατέβαλλε τη δόση δανείου των 20 δισ. ευρώ.
Ωστόσο το ΔΝΤ αποφάσισε να συνεδριάσει την Τετάρτη για να εξετάσει την αύξηση του ΦΠΑ και να δει κατά πόσο θα δώσει τα χρήματα. «Ηταν η καλύτερη απόφαση για τη Ρουμανία», δήλωσε ο πρωθυπουργός. Πολλοί οικονομολόγοι, όμως, εκτιμούν ότι η αύξηση του ΦΠΑ θα έχει αρνητικές συνέπειες, γιατί θα αποδυναμώσει ακόμα περισσότερο την εσωτερική ζήτηση, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ


ΤΡΕΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΝΟΣ ΜΕΓΑΛΟΥ


Κυκλοφόρησε εὐρέως στὸν διαδικτυακὸ χῶρο. Ἐδῶ ἀναδημοσιεύεται, χωρὶς νὰ εἶναι γνωστὴ ἡ ἀρχικὴ «πηγή» του.
Εὑρισκόμενος στὰ πρόθυρα τοῦ θανάτου, ὁ Μέγας Ἀλέξανδρος συνεκάλεσε τοὺς στρατηγούς του καὶ τοὺς κοινοποίησε τὶς τρεῖς τελευταῖες ἐπιθυμίες του:
1. Νὰ μεταφερθεῖ τὸ φέρετρό του στοὺς ὤμους ἀπὸ τοὺς καλύτερους γιατροὺς τῆς ἐποχῆς.
2. Τοὺς θησαυροὺς ποὺ εἶχε ἀποκτήσει (ἀσήμι, χρυσάφι, πολύτιμους λίθους) νὰ τοὺς σκορπίσουν σὲ ὅλη τὴ διαδρομὴ μέχρι τὸν τάφο του.
3. Τὰ χέρια του νὰ μείνουν νὰ λικνίζονται στὸν ἀέρα, ἔξω ἀπό τὸ φέρετρο, εἰς κοινὴν θέαν.Ἕνας ἀπὸ τοὺς στρατηγούς, ἔκπληκτος ἀπὸ τὶς ἀσυνήθιστες ἐπιθυμίες, ρώτησε τὸν Ἀλέξανδρο ποιοί ἦταν οἱ λόγοι.
Ὁ Ἀλέξανδρος τοῦ ἐξήγησε:
1. Θέλω οἱ πιὸ διαπρεπεῖς γιατροὶ νὰ σηκώσουν τὸ φέρετρό μου, γιὰ νὰ μποροῦν νὰ δείξουν μὲ αὐτὸ τὸν τρόπο ὅτι οὔτε ἐκεῖνοι δὲν ἔχουν, μπροστὰ στὸν θάνατο, τὴν δύναμη νὰ θεραπεύουν!
2. Θέλω τὸ ἔδαφος νὰ καλυφθεῖ ἀπὸ τοὺς θησαυρούς μου, γιὰ νὰ μποροῦν ὅλοι νὰ βλέπουν ὅτι τὰ ἀγαθά, ποὺ ἀποκτᾶμε ἐδῶ, ἐδῶ παραμένουν!
3. Θέλω τὰ χέρια μου νὰ αἰωροῦνται στὸν ἀέρα, γιὰ νὰ μποροῦν οἱ ἄνθρωποι νὰ βλέπουν ὅτι ἐρχόμαστε μὲ τα χέρια ἄδεια καὶ μὲ τὰ χέρια ἄδεια φεύγουμε, ὅταν τελειώσει γιὰ ἐμᾶς ὁ πιὸ πολύτιμος θησαυρός, ποὺ εἶναι ὁ χρόνος!
«” Ο ΧΡΟΝΟΣ” εἶναι ὁ πιὸ πολύτιμος θησαυρός, γιατί είναι περιορισμένος. Μποροῦμε νὰ δημιουργήσουμε χρῆμα, ἀλλὰ ὄχι περισσότερο χρόνο. Ὅταν ἀφιερώνουμε χρόνο σὲ ἕνα πρόσωπο, τοῦ παραχωροῦμε ἕνα μέρος ἀπὸ τὴ ζωή μας, ποὺ ποτὲ δὲν θὰ μπορέσουμε νὰ ἀναπληρώσουμε. Ὁ χρόνος εἶναι ἡ ζωή μας. ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΔΩΡΟ, ποὺ μπορεῖς νὰ δώσεις σὲ κάποιον, εἶναι ὁ χρόνος σου !!!»
  • Σχόλιο «Χ. Β.»: Ὑπ᾽ αὐτὴν τὴν ἔννοια ἐπαναξιολογεῖται αὐθεντικότερα ἡ ἀφιέρωση – προσφορὰ πολλοῦ χρόνου στὸν Θεὸ μέσῳ τῆς ἐκκλησιαστικῆς Λατρείας. Ἂν καὶ ἐνίοτε διατυπώνεται τὸ αἴτημα τῆς ἐλαττώσεως τοῦ χρόνου τῶν ἐκκλησιαστικῶν Ἀκολουθιῶν, ἐν τούτοις ἡ παράμετρος τῆς ὑπαρξιακῆς αὐτοπροσφορᾶς στὸν Θεὸ διὰ τῆς προσφορᾶς χρόνου παραμένει ὁλοζώντανη καὶ ἀπαράγραπτη.
  • Πηγή:http://christianvivliografia.wordpress.com

Τί κρύβει ἡ ἀπογραφή τῶν δημοσίων ὑπαλλήλων; Οἱ κίνδυνοι καταστρατηγήσεως τῆς ἀνθρώπινης ἐλευθερίας....



Η απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων...

Από την Ρούλα Τάκη
ΒΑΛΑΝ ΤΟΝ ΛΥΚΟ ΝΑ ΦΥΛΑΕΙ …
Την 1η Ιουλίου ξεκινά η απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων όμως υπάρχουν κάποια ερωτηματικά. Εχει γραφτεί κατά καιρούς ότι δεν είναι γνωστός ο αριθμός των δημοσίων υπαλήλων, πρώτο ψέμα.
Γνωρίζω από προσωπική εμπειρία ότι κάθε Μάρτιο όλες οι υπηρεσίες του δημοσίου εδώ και 12 χρόνια στέλνουν στο Υπουργείο Εσωτερικών , καθώς και στο Γενικό Λογιστήριο, αλλά και στα υφιστάμενα Υπουργεία τον ακριβή αριθμό των υπηρετούντων υπαλλήλων, κατά κλάδο , ηλικία και...
έτη υπηρεσίας, επίσης των αριθμό των συνταξιοδοτηθέντων, και τον αριθμό των προσλαμβανόμενων με σημείο αναφοράς την 31.12. του προηγούμενου έτους.
Συνεπώς ή τα στοιχεία αυτά δεν τα κοίταξε ποτέ κανένας, και πήγαιναν στον κάλαθο των αχρήστων, οπότε είναι όλοι ανίκανοι, ή εσκεμμένα έχει δημιουργηθεί όλος αυτός ο θόρυβος και είναι όλοι επικίνδυνοι. Να δηλώσουν λοιπόν οι υπάλληλοι αυτά που τους ζητούνται, δεν διαφωνώ καθόλου. Το ΑΦΜ όμως τι χρειάζεται, μου θυμίζει λίγο Μεγάλο Αδελφό, με ένα κλικ θα γνωρίζουν κάποιοι άνθρωποι ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Τα στοιχεία αυτά ποιοι θα τα βλέπουν; Οι υπάλληλοι του Υπουργείου Οικονομικών που απέκρυπταν τα περιουσιακά τους στοιχεία και δεν έκαναν δήλωση φόρου; Πόσο προστατευμένο είναι το σύστημα, όταν ακούμε τι γίνεται με τους χάκερ, εδώ στο Πεντάγωνο μπήκαν. Πόσο εύκολο θα είναι να «πουλήσει» κάποιος στοιχεία; Η Υπηρεσία Ευαίσθητων Προσωπικών Δεδομένων είναι ενήμερη και έχει δώσει άδεια για όλη αυτή την ιστορία; Χρειάζονται ειδικές άδειες για όσους επεξεργάζονται τέτοια στοιχεία. Ο Συνήγορος του Πολίτη είναι ενήμερος για την όλη διεργασία , είναι σύμφωνος με όλα αυτά;
Δεν διαφωνώ καθόλου στο να υπάρχει διαφάνεια στο δημόσιο, ο δημόσιος λειτουργός πρέπει να είναι συνεπής με τον όρκο του. Τα λαμόγια δεν έχουν θέση στο δημόσιο, όμως είναι αυτός ο τρόπος, ή κρύβονται και άλλα που δεν μπορούμε ίσως να σκεφτούμε; Τα συνδικάτα πότε θα τοποθετηθούν επί του θέματος, γιατί τηρούν σιγή ιχθύος;

Πηγή:http://press-gr.blogspot.com

῾Ο Οἰκουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαῖος στήν Σινασό Καππαδοκίας (video)