"᾿Εγώ εἰμί τὸ Α καὶ τὸ Ω, ἡ ἀρχὴ καὶ τὸ τέλος, ὁ πρῶτος καὶ ὁ ἔσχατος" (᾿Αποκ. κβ΄, 13)

Κείμενα γιά τήν ἑλληνική γλῶσσα στή διαχρονική της μορφή, ἄρθρα ὀρθοδόξου προβληματισμοῦ καί διδαχῆς, ἄρθρα γιά τήν ῾Ελλάδα μας πού μᾶς πληγώνει...


Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

Οἰκουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαῑος:῾Η γλῶσσα τῆς θείας λατρείας πρέπει νά εἶναι ὑψηλοτέρα τῆς καθημερινῆς γλώσσης


Πολλάκις δεν είναι η γλωσσική μορφή, αλλά η βαθύτης των νοημάτων και η έλλειψις εξοικειώσεως προς αυτά, η οποία καθιστά δυσνόητον ένα κείμενον. Η Ορθόδοξος Εκκλησία δεν θεωρεί την γλωσσικήν μορφήν δόγμα, αλλά ποιμαντικόν μέσον. Επομένως χρησιμοποιεί εκάστοτε την αποτελεσματικωτέραν γλώσσαν. Εν τούτοις η εκκλησιαστική γλώσσα της Θείας Λατρείας δεν πρέπει να είναι η καθημερινή γλώσσα, αλλά υψηλοτέρα και επισημοτέρα, δια να αισθάνεται ο χριστιανός την επισημότητα της Θείας Λειτουργίας, χωρίς βεβαίως να αδυνατεί να παρακολουθήση τα νοήματα αυτής. Πρέπει να διδάξωμεν την ερμηνείαν της Θείας Λειτουργίας εις τους εκκλησιαζομένους χριστιανούς, μήπως ούτως αμβλυνθή το πρόβλημα της κατανοήσεως της γλώσσης αυτής.



Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

᾿Αβρόσιος Καλαβρύτων:Τό Φανάρι καί τούς νόμους ἐφαρμόζει καί τούς ἱερούς κανόνες καταπατεῖ"


Βαδίζουμε ολοταχώς προς την πορεία που χάραξε ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης! Συνέρχεται αύριο το Δευτεροβἀθμιο δι' Αρχιερείς Συνοδικό Δικαστήριο για να δικάσει μια υπόθεση που δεν υπάρχει!

Για να δικάσει, μόνο και μόνο για να γίνη το χατήρι του Πατριάρχη μας! Έτσι διατάζει το μεγάλο Αφεντικό μας και εμείς υποτελικά, δουλικά θά ἐλεγα, σκύβουμε το κεφάλι και προσκυνάμε!

Τι να δικάσει τό Δευτεροβάθμιο Συνοδικό Δικαστήριο; Μια υπόθεση, την οποία το Πρωτοβάθμιο Συνοδικό Δικαστήριο έστειλε στο ....Αρχείο; Πως να συνέλθη το Δευτεροβάθμιο Δικαστήριο, αφού δεν υπάρχει πρωτόδικη καταδίκη;

Ο αδελφός μας πρ. Μητροπολίτης Αττικής κ. Παντελεήμων δικάσθηκε και από τα πολιτικά καί από τα εκκλησιαστικά Δικαστήρια για το ίδιο αδίκημα, αυτό της υπεξαιρέσεως. Από τα εκκλησιαστικά Δικαστήρια κρίθηκε αθώος και η υπόθεση εστάλη στο Αρχείο!

Από τα πολιτικά Δικαστήρια κρίθηκε ένοχος και καταδικάσθηκε. Ακολούθησε η φυλάκιση. Κατ' εφαρμογήν του Νόμου συνήλθε το Πρωτοβάθμιο δι Αρχιερείς Συνοδικό Δικαστήριο, το οποίο ΟΧΙ ΩΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ αλλ' ως Δικαστικό Συμβούλιο επέβαλε εκκλησιαστική ποινή. Η επιβληθείσα ποινή ήταν το αναγκαίο αποτέλεσμα μιάς καταδίκης για ποινικό αδίκημα και της φυλακίσεως.

Είναι αυτονόητο, ότι ένας κληρικός οιουδήποτε βαθμού, εάν καταδικασθή για κάποιο ποινικό αδίκημα, εκπίπτει αυτομάτως του εκκλησιαστικού του βαθμού. Στην περίπτωση αυτή το εκκλησιαστικό Δικαστήριο ΔΕΝ ΔΙΚΑΖΕΙ αλλά ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΙ! Επιβεβαιώνει δηλ. την καταδίκη και ἐφαρμόζει το δίκαιο, τόσο το εκκλησιαστικό όσο και το κοσμικό! Το Εκκλησιατσικό Δικαστήριο στην προκειμένη περίπτωση ενεργεί ως Δικαστικό Συμβούλιο.

Αυτά τα απλά πράγματα δεν κατανόησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο! Προκειμένου να μη παραθεωρηθή το δικαίωμα του "εκκλήτου" βυθίζει σε μια περιπέτεια μία Εκκλησία και ένα Λαό! Την Εκκλησία τῆς Ελλάδος, η οποία στηρίζει παντοιοτρόπως, ηθικά και υλικά, τό Πατριαρχείο καί τόν Ελληνικό Λαό, ο οποίος από το υστέρημα του όχι μόνο συντηρεί, διατρέφει και πλουτίζει το Οικουμενικό Πατριιαρχείο, αλλά και καλύπτει τα ἐξοδα για τα πολυδάπανα και πυκνά ταξίδια του Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου!

Σήμερα λοιπόν θέλουμε να προσθέσουμε μια ακόμη νότα στα πεπραγμένα του Πατριάρχου μας. Ας μη σπεύσουν μερικοί να μας κατηγορήσουν, ότι αντιμαχόμεθα τον Πατριάρχη μας.

Αντιμαχόμεθα πράξεις του Πατριάρχου μας, οι οποίες αδικούν τήν Εκκλησία μας καί όχι τον Πατριάρχη μας. Δεν είναι δά και αλάθητος! Ο σεβ. Ερζεγοβίνης σε προηγούμενο σημείωμα εφώτισε το ζήτημα. Πράξεις λοιπόν του Πατριάρχου, οι οποίες θεριεύουν τον πατριαρχικό εγωϊσμό! Εμείς οφείλουμε να υπηρετούμε την αλήθεια καί μόνο την αλήθεια. Προηγείται δε ο σεβασμός στην αλήθεια και έπεται ο σεβασμός στα πρόσωπα. Αλλοιώς καταντάμε οσφυοκάμπτες και κόλακες!

Κόπτεται λοιπόν ο Παναγιώτατος Πατριάρχης μας για την εφαρμογή των ιερών κανόνων! Παράλληλα υποστηρίζει τήν αθέτηση η παραβίαση των Νόμων της Ελληνικής Πολιτείας.

Εμείς σήμερα θέλουμε να καταγγείλουμε urbi et orbi, στήν πόλη και στον κόσμο, ότι ο Πατριάρχης μας ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΗΡΕΙ ΑΠΑΡΑΣΑΛΕΥΤΩΣ και ΤΟΥΣ ΙΕΡΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΑΤΕΙ άνευ ενδοιασμού!

Ως πρός τούς Νόμους: Όπως είναι γνωστό, επικειμένης εκλογής νέου Πατριάρχου, ο Κατάλογος των υποψηφίων πρός εκλογή υποβάλλεται στον Νομάρχη Κωνσταντινουπόλεως, ο οποίος κατά βούληση διαγράφει όσα ονόματα υποψηφίων επιθυμεί! Άρα ο νυν Οικουμενικός Πατριάρχης εφάρμοσε τους Νόμους της Τουρκικής Δημοκρατίας, κρίθηκε δε αποδεκτός από την Τουρκία για να καταλάβη τον Πατριαρχικό Θρόνο!

Γιατί άραγε εμείς πρέπει να παραβιάσουμε τους Νόμους της Ελληνικής Πολιτείας; Κατά την διαβεβαίωση άλλωστε, την οποία εμείς οι Αρχιερείς, δίνουμε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκτρατίας, υποσχόμεθα, ότι θα τηρούμε τους Νόμους του Κράτους. Γιατί λοιπόν πρέπει να γίνουμε επίορκοι;

Ο Πατριάρχης λοιπόν τηρεί και εφαρμόζει τους Νόμους της Τουρκίας! Είναι ἀλλωστε Τούρκος πολίτης! Ας μη ξεχνάμε επίσης ότι υπηρέτησε στον τουρκικό στρατό ως Αξιωματικός, δηλ. ως νομιμόφρων Τούρκος πολίτης!

Ως πρός τους Ιερούς Κανόνες: Στην περίπτωση του μακαριστού και αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Θυατείρων Μεθοδίου Φούγια καταππατήθηκαν ανερυθριάστως όλοι οι Ιεροί Κανόνες! Ο Μεγάλος εκείνος Ιεράρχης "εξωπετάχθηκε" από τό Θρόνο του "σαν την τρίχα από το ζυμάρι!", χωρίς να απαγγελθή κατηγορία, χωρίς δίκη, δηλ. χωρίς Πρωτοβάθμιο και Δευτετροβάθμιο Εκκλησιαστικό Δικαστήριο, χωρίς Απολογία, χωρίς σκηση του "εκκλήτου"! Τον κατεδίκασαν σε έκπτωση από τόν Θρόνο του στο Λονδίνο με ένα απλό τηλεφώνημα! Τα γεγονότα λεπτομερέστερα έχουν ως εξής:

Στις 16 Απριλίου 1988, ημέρα Σάββατο της Διακαινισίμου, η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου αποφάσισε την έκπτωση από τον θρόνο των Θυατείρων (δηλ. του Λονδίνου) του Αρχιεπισκόπου Μεθοδίου, χωρίς κατηγορητήριο κατ’ αυτού και χωρίς κλήση του σε απολογία, κατά παράβαση των Ιερών Κανόνων.

Στην περίπτωση αυτή του Μεθοδίου δεν ελήφθησαν υπόψη: Η κατηγορηματική επιταγή της Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου, ότι«απόντα ουδείς κατακρίνει» (Mansi, τ. 7, σ. 12).

Ο 87ος Κανόνας της εν Καρθαγένη Συνόδου, ο οποίος ορίζει: t;strong>«την γάρ επισκοπήν απ’ αυτού αφαιρεθήναι πρό της εκβάσεως του κατ’ αυτού πράγματος ουδείς χριστιανώ δύναται δοκείν». Και το σχετικό σχόλιο στον Κανόνα αυτό των Ζωναρά και Βαλσαμώνος: «κάν υπό κατηγορίαν γένηταί τις ή και υπό αφορισμού, εως ού λυθή το κατ’ αυτού δικαστήριον επίσκοπός εστι και της επισκοπής ουκ εξωσθήναι» (Σύνταγμα Ράλλη – Ποτλή, τ. Γ΄, σ. 51, Βκ και 1ο Καν. της Ζ΄ Οικ. Συνόδου). Ο δέ 2ος Κανόνας της Πενθέκτης Συνόδου ορίζει, ότι οι Ιεροί Κανόνες πρέπει να τηρούνται «ακράδαντοι και ασάλευτοι»· απαγορεύει δε ρητώς το «παραχαράττειν… αθετείν… καινοτομείν… -και – ανατρέπειν» αυτούς (Πρβλ. και Γ. Βαλέτα, Φωτίου Επιστολαί, σ. 163).

Αντίθετα, τό Οικουμενικό Πατριαρχείο αγνόησε τα υπό των ανωτέρω Ιερών Κανόνων οριζόμενα στην απόφαση, την οποία έλαβε κατά του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων Μεθοδίου. Ακόμη, κατά τον Καθηγητή αείμνηστο Κων. Μουρατίδη, «εστέρησε αυτόν του δικαιώματος της υπό των Ιερών Κανόνων παρεχομένης εις κάθε επίσκοπον δικονομικής προστασίας».

Και ου μόνον τούτο, αλλά καθημερινώς το ίδιο διοχέτευε στον Ελληνικό Τύπο ανυπόστατες κατηγορίες κατά του αδικηθέντος Μεθοδίου, τις οποίες ουδέποτε, πριν από την απόφασή του, απήγγειλε ή κάλεσε αυτόν σε απολογία, προκειμένου να αιτιολογήσει την άδικη και κανονικά άκυρη απόφασή του.

Σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος συνιστά στην Εκκλησία της Ελλάδος να ευλαβείται και να τηρεί τους Ιερούς Κανόνες, με αφορμή την περίπτωση του τ. Μητροπολίτη Αττικής κ. Παντελεήμονα, ότι το ίδιο το Φανάρι «μετ’ ευλαβείας τηρεί τους Ιερούς Κανόνας».

Ο ισχυρισμός του αυτός είναι πάντη έωλος και κατάφωρα ανειλικρινής σε συσχετισμό με την περίπτωση, χωρίς δίκη, χωρίς κατηγορητήριο και χωρίς απολογία, εκπτώσεως του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων Μεθοδίου από τον θρόνο του, αλλά και με την, εκ των υστέρων, ομολογία του μακαριστού Οικουμενικού Πατριάρχου Δημητρίου προς τον αδικηθέντα Μεθόδιο, ότι όντως αδικήθηκε.

Το μόνο πού έχουμε, με την σειρά μας, να συστήσουμε με ευλάβεια στην Παναγιότητά του, τον Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, είναι: Να αφήσει ήσυχη την Εκκλησία της Ελλάδος. Είναι μια ελεύθερη, αυτόνομη καί αυτοδιοίκητη τοπική Εκκλησία. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι Πατριάρχης της Ορθοδόξου Εκκλησίας και όχι Αρχιεπίσκοπος Αθηνών.

Είμεθα ογδόντα τόσοι Αρχιερείς με αγάπη προς την Εκκλησία, με αίσθημα ευθύνης, με πόνο για τα καθημερινά προβλήματα του Λαού μας και του Ποιμνίου μας. Δεν μπορεί ο Ένας να είναι σοφώτερος από τους ογδόντα! Και μη μου είπετε, ὀτι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο λειτουργεί το Συνοδικό Σύστημα! Εκεἰ ο Πατριάρχης είναι υπεράνω όλων!

Αυθέντης και Δεσπότης! Αλλά για τη δικαιοδοσία του μόνο! Όχι και για την Εκκλησία της Ελλάδος. Το βιώσαμε, όταν ὀλοι οι Ιεράρχες του Οικουμενικοῦ Θρόνου συγκεντρώθησαν στην Κωσνταντινούπολη για να λάβουν μέρος στη μακάβρια εκείνη Τελετή επιβολής του επιτιμίου της "ακοινωνησίας" στον μακαριστό Χριστόδουλο.

Ούτε ένας ΔΕΝ ΕΦΕΡΕ ΑΝΤΙΡΡΗΣΗ! Ούτε ένας!


Πηγή:Romfea.gr

῾Αγιορείτικα μονοπάτια...

᾿Οδυσσεύς τοῦ klision:Οἱ ἁγιορεῖτες λένε πώς ἄν δέν περπατήσεις στό ῞Αγιο ῎Ορος δέν μπορεῖς νά καταλάβεις τά προσκυνήματα. Τό περπάτημα μέσα στήν φυσική δημιουργία, ὅπως πρός τό παρόν διασώζεται στό ῞Αγιον ῎Ορος , μᾶς ἀνάγει τρόπον τινά στό μεγαλεῖο τοῦ Θεοῦ. ῾Η φυσική θεολογία, ὅπως λέει καί ὁ μέγας Βασίλειος, εἶναι μιά ἔνδειξη τῆς ἀγάπης τοῦ Θεοῦ γιά τόν ἄνθρωπο. Τά πράγματα ἀρχίζουν νά χαλᾶνε ὅταν ἡ ἀπληστία τοῦ ἀνθρώπου βάλει τό χέρι της. ῎Ας χαροῦμε, ἔστω καί δι᾿ εἰκόνων τό ἁγιασμένο ἁγιορείτικο περιβάλλον...

01.JPG


Πηγη:http://agioritikesmnimes.pblogs.gr/2009/01/107-agioreitika-monopatia.html

02.jpg

03.JPG


῾Ο σοφός γέροντας Δανιήλ


Ο Γέροντας αυτός Δανιήλ, κατά κόσμο λέγονταν Δημήτριος Ισιδώρου και κατάγονταν από τη Σμύρνη της Μ. Ασίας, αφού τελείωσε τη λεγόμενη «Ευαγγελική Σχολή» της Σμύρνης, από υπερβολικό ζήλο στην αρετή και τον Μοναχισμό, νέος ακόμη σε ηλικία 19 ετών εγκατέλειψε τα εγκόσμια, έφυγε κρυφά από τους γονείς και συγγενείς του και πήγε στην Πάρο. Στο νησί, βρήκε τον άγιο Αρσένιο, ό όποιος είχε κάνει χρόνια στο Αγιον Όρος, από το όποιον εξαναγκάσθηκε να φύγει λόγω των πολλών τότε σκανδάλων και κατά τις θείες βουλές του Υψίστου ήταν ηγούμενος στην Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου, ή οποία ήταν μετόχι της εν Νάξο Ιεράς Μονής «Φανερωμένης». Στην Πάρο κοντά στον άγιο Αρσένιο δεν έμεινε πολύ, διότι αυτός προέτρεψε τον Δημήτριο να μεταβεί το συντομότερο στο Αγιον Όρος, εφόσον θέλει να γίνει και να είναι πραγματικός Καλόγερος.

Έτσι ό Δημήτριος Ισιδώρου, με την ευχή και ευλογία του αγίου Αρσενίου ήλθε στο Αγιον Όρος κατά το σωτήριον έτος 1864. Στην αρχή κοινοβίασε στην ιερά Μονή του Αγίου Παντελεήμονος, η οποία είχε στους κόλπους της πολλούς σοφούς και ενάρετους Μοναχούς, από διάφορα μέρη της Ελλάδος και της Μακράς Ασίας, φλογερούς Μοναχούς με μεγάλη πίστη και αυταπάρνηση.

00.jpg

Ό Δημήτριος, ακολούθησε όλους τους Κανόνες και την τυπική διάταξη του Ιερού αυτού Κοινοβίου και υστέρα από σκληρή δοκιμή, έγινε Μοναχός και πήρε το όνομα Δανιήλ. Πολύ σύντομα όμως ξέσπασε ό πόλεμος και τα σκάνδαλα στο Κοινόβιο αυτό, όταν από το 1850 άρχισαν να κοινοβιάζουν σ 'αυτό Ρώσοι ορθόδοξοι χριστιανοί και να γίνονται Μοναχοί, τόσοι δε πολλοί εισέρευσαν στο Μοναστήρι αυτό Ρώσοι, ώστε σε λίγο χρονικό διάστημα πέρασαν σε αριθμό τους Έλληνες Μοναχούς και ακολούθησαν μετά τα γνωστά γεγονότα, κατά τα οποία με την επέμβαση του Πατριαρχείου ξεδιώχθηκαν σχεδόν όλοι οι Έλληνες Μοναχοί και ή Μονή έγινε Έλληνορωσική.

Ένας από τους εκδιωχθέντες, από την Μονή αυτή Έλληνας Μοναχούς, ήταν και ό Γέρων Δανιήλ, διότι σαν μορφωμένος είχε γίνει Γραμματέας του Κοινοβίου και ήταν δυναμικό στέλεχος των Ελλήνων Μοναχών. Έτσι στη Μονή του Αγίου Παντελεήμονος έμεινε οκτώ περίπου χρόνια καί απ 'αυτήν βρήκε καταφύγιο στην Ιερά Μονή του Βατοπαιδίου, οι αδελφοί της οποίας με πολλή χαρά δέχθηκαν να κοινοβιάζουν το Μοναχό Δανιήλ καί στην αρχή τον διόρισαν Γέροντα και διευθυντή στον Ξενώνα της Μονής, πού λέγεται «Αρχονταρίκι».

Στο διακόνημα αυτό, πού τον τοποθέτησαν οί Βατοπαιδινοί Γέροντες, λόγω της ενάρετης ζωής και του σοβαρού χαρακτήρα, επιβλήθηκε τόσο πού το μετέβαλε σε Κοινόβιο, να διαβάζουν όλοι κοινή Ακολουθία, να παρακολουθούν τη θεία λειτουργία και το Απόδειπνο να προσεύχονται όλοι μαζί και έκανε το Αρχονταρίκι σαν ένα μικρό Κοινόβιο. Στο Μοναστήρι αυτό παρέμεινε περίπου άλλα οκτώ χρόνια και ήταν πολύ αγαπητός σε όλους και από όλους.

Ό πόθος όμως, για ησυχία και ό ζήλος για την απόκτηση της νοεράς - καρδιακής προσευχής δεν τον άφηνε ήσυχο να παραμείνει στη Μονή αυτή, οπού ό κόσμος ήταν πολύς και ό θόρυβος μεγάλος. Αυτό απεφάσισε να φύγει και να πάει στην έρημο του Άθω Γι ', όπου θα ησύχαζε και θα ηρεμούσε το πνεύμα του. Οί Βατοπαιδινοί του πρότειναν να τον κάνουν προϊστάμενο της Μονής, αλλά αυτός δε δέχθηκε και αναχώρησε πράγματι για την έρημο.

Έτσι έφθασε στην έρημο των Κατουνακίων και εκεί πού-μέχρι σήμερα βρίσκεται το θαυμάσιο οικοδόμημα των Δανιηλαίων, έκτισε στην αρχή μικρό Καλυβάκι με ωραιότατη εκκλησία επ 'ονόματι των «Αγιορειτών Πατέρων», τους οποίους είχε σε πολύ μεγάλη ευλάβεια και ήθελε να μιμηθεί τη ζωή τους .

Από την πολλή δε πίστη, αφοσίωση και αγάπη πού είχε στο Θεό, τη μελέτη της Αγίας Γραφής και την εμπειρία πού είχε στην Καλογερική ζωή, έλαβε τη χάρι και τη δύναμη να ανέβει στα ψηλότερα σκαλοπάτια της αρετής και της θεογνωσίας.

Στην έρημο αυτή, σκληρά δοκιμάστηκε από ορατούς και αόρατους δαίμονες, από συκοφαντίες και καταλαλιές αδύνατων και φθονερών ανθρώπων, από τους οποίους δέχονταν και διάφορες
ύβρεις. Επειδή όμως ήταν φύσει πράος, ταπεινός, άκακος κι αγαθός, αγαπούσε και πάντοτε κέρδιζε την αγάπη όλων των αδελφών, συνασκητών του και ησυχαστών Πατέρων και σιγά σιγά, σα φιλόπονη μέλισσα με τη συνεχή μελέτη, την εγκράτεια και την αδιάλειπτη προσευχή, έγινε φωτεινός φάρος διακρίσεως και αρετής.

Ό σφοδρός ερωτάς της ησυχίας και ή ευλάβεια με το σεβασμό, προς το θεόσδοτο χάρισμα της ιεροσύνης, δεν του επέτρεψαν να ιερωθεί, αλλά ή νοερά προσευχή με τη διάκριση της πνευματικής καταστάσεως, τον έκαμαν να γίνει όχι μόνον στους Μοναχούς οδηγός και ποδηγέτης της πνευματικής ζωής , αλλά και πολύτιμος σύμβουλος, σε πολλούς πνευματικούς ξομολόγους, πού ζητούσαν πάντα τη γνώμη του, για σοβαρά πνευματικά ζητήματα, τα οποία, σαν τα μανιτάρια φύτρωναν μεταξύ των Μοναχών και των ιερών Μονών ακόμη, την εποχή εκείνη.

Έτσι το μέλι της ησυχαστικής ζωής δεν το έτρωγε μόνος του, ό Γέρο - Δανιήλ, αλλά πρόσφερε τις σοφές συμβουλές του σε όσους περνούσαν από το Ιερό ησυχαστήριο του. Όσοι είχαν την ευκαιρία και την τιμή να τον γνωρίσουν, δεν μπορούσαν να ξεχάσουν, όπως οι ίδιοι μου διηγήθηκαν, το μειλίχιο και χαρούμενο πρόσωπο του, πού ενέπνεε σεβασμό και εμπιστοσύνη.

Με την ενάρετη ζωή του, σα μαγνήτης τράβηξε κοντά του και κατάρτισε πνευματική κυψέλη με το όνομα «Αδελφότης Δανιηλαίων», διότι στη συνοδεία του ήταν ό καλλίφωνος ψάλτης και μελοποιός Παπα - Δανιήλ ό πνευματικός, ό όποιος τον διεδέχθη στην αρετή και την ηγουμενία της αδελφότητας .

Ό Παπα - Δανιήλ με τον παραδελφό του Μοναχό Γερόντιο, αποτελούσαν το καλύτερο πνευματικό «ντουέτο», ήταν οι καλύτεροι ψάλτες του Αγίου Όρους, τόσο πού όταν νέοι ακόμη στην ηλικία, σαν έψαλαν, νόμιζες πώς ήταν άγγελοι Θεού και όχι άνθρωποι. Και οι δυο αυτοί, έκτος από μουσικοί ψάλτες, ήσαν και άριστοι καλλιτέχνες αγιογράφοι.

Ό Γέρο - Δανιήλ, κληροδότησε στη συνοδεία του, το πνεύμα της προσευχής και της φιλοξενίας ου μην αλλά και της αγάπης προς όλους τους Πατέρες και χριστιανούς κοσμικούς ακόμη.

Ή φήμη της αρετής, τόσο του Γέρο - Δανιήλ όσο και της συνοδείας του, κίνησε το ενδιαφέρον και την επιθυμία να τον γνωρίσουν και να λάβουν τη συμβουλή του πολλοί χριστιανοί, αλλά και οι Πατέρες του Όρους τον είχαν σε μεγάλη υπόληψη.

Μεταξύ του πλήθους των προσερχόμενων, στο ασκητικό ησυχαστήριο του, ήταν και ό τότε Μητροπολίτης Πενταπόλεως, που τον επισκέφθηκε σα Διευθυντής της Ριζαρείου θεολογικής Σχολής και σήμερα τιμώμενος, από τη Μητέρα Εκκλησία και από όλο το χριστιανικό κόσμο σα θαυματουργός άγιος Νεκτάριος.

Ό άγιος Νεκτάριος τόσο ενθουσιάστηκε από τη γνωριμία του με το Γέροντα Δανιήλ, πού δώρισε πολλά βιβλία, μεταξύ των οποίων, ολόκληρη τη σειρά των συγγραμμάτων του θείου Χρυσοστόμου, αποσκοπών να ενταχθεί κι ό ίδιος στη συνοδεία του.

Ό Γέρο - Δανιήλ, έγραψε ωραία βιβλία:

α) με τον τίτλο «Οι πλάνες του Αποστόλου Μακράκη », Στο όποιο με κάθε λεπτομέρεια φανερώνει και ελέγχει την έκταση της κακοδοξίας του «Μακρακισμού» και διαφωτίζει τους πιστούς να φυλάγονται από τα γεμάτα ματαιοδοξία, κακόδοξα και αιρετικά φρονήματα και την ελεεινή διδασκαλία του αιρεσιάρχου Αποστόλου Μακράκη.

β) Με τί-τλο «Ό εκρωσισμός της Ιεράς Μονής του Άγιου Παντελεήμονος» στο όποιο εκθέτει με λεπτομέρεια τον εκρωσισμό της Ελληνικής ταύτης Μονής,

γ) Σα φωτισμένος και μορφωμένος Μοναχός πού ήταν έγραψε κι αλλά βιβλία, με σπουδαίο πνευματικό περιεχόμενο, τα όποια δεν είδαν ακόμη το φως της δημοσιότητας, αλλά παραμένουν χειρόγραφο:.

Σήμερα ή συνοδεία του αείμνηστου αυτού Γέροντα Δανιήλ, με Γέροντα τον πνευματικό Παπα - Μόδεστο και εκλεκτή άλλη εξαμελή ομήγυρη ευλαβών νέων ιερομόναχων και Μοναχών, συνεχίζει την Ιερά Παράδοση τόσο της Βυζαντινής Μουσικής σαν καλλίφωνοι Ιεροψάλτες, όσο και την ανάπτυξη και καλλιέργεια της αγιογραφίας σε Βυζαντινή τεχνοτροπία , αλλά και σε άριστη καλλιτεχνία της Αναγεννήσεως.

ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΦΟΡΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΔΑΝΙΗΛ

Έλεγε ό Γέρο - Δανιήλ ότι, στην Ιερά Σκήτη του Ξενοφώντος, ό Γέροντας της Καλύβας «Εισοδια της Θεοτόκου» Γρηγόριος Ιερομόναχος, είχε υποτακτικό πολύ απλό, αγαθό και άκακο, θεοφύλακτο ονομαζόμενο.

Ό Μοναχός θεοφύλακτος, κατά την εορτή των Θεοφανίων, πού γίνεται ό μεγάλος Αγιασμός, όταν άκουσε τα τροπάρια και τις ευχές πού ψάλλει ή Εκκλησία μας και τα όποια λένε: «Σήμερον αγιάζεται ή φύσις των υδάτων ...», του φάνηκε κάπως περίεργο και όταν τελείωσε ή τελετή, ρώτησε το Γέροντα του Παπα - Γρηγόρη: «Γέροντα, άκουσα στα τροπάρια και στις ευχές να λέτε πώς« Σήμερον αγιάζεται ή φύσις των υδάτων ...», πώς γίνεται αυτό το πράγμα και όλα τα νερά αγιάζονται; Αγιάζονται και τα νερά της θαλάσσης; »

Ό Γέροντας του Παπα - Γρηγόρης σ' αυτά απάντησε: Α­δελφέ Θεοφύλακτε, ό Πανάγαθος θεός, με τις προσευχές των ανθρώπων, πού γίνονται με ταπείνωση, από αδιάκριτη και ακλόνητη πίστη, με την επιφοίτηση της χάριτος του Παναγίου Πνεύματος, επενεργεί επί των εμψύχων και αψύχων ακόμη μεταβάλλει αυτά και τα αγιάζει, αυτά τους πιστούς δούλους για να καθαρίσει και αγιάσει μ 'Του.

Όπως, επί παραδείγματι, αγιάζει το νερό και το λάδι στο Βάπτισμα, και απαλλάσσει τον άνθρωπο, και καθαρίζει αυτόν από το προπατορικό αμάρτημα και από κάθε είδους άλλης αμαρτίας και έτσι βγαίνει από την άγια Κολυμβήθρα αγνός, καθαρός και τέλειος χριστιανός.

Όπως μεταβάλλει το ψωμί και το κρασί, πού προσφέρει θυσία των χριστιανών ό Ιερεύς και με την επιφοίτηση του Παναγίου Πνεύματος, τα κάνει από ψωμί - Σώμα κι από κρασί - Αίμα του Κυρίου και Θεού και Σωτηρος ημών Ιησού Χριστού και γίνονται τα Τίμια Δώρα, που μεταλαμβάνουν οι πιστοί, όταν αυτά και μ 'άξιοι και καθαροί, με τη μετάνοια και εξομολόγηση τα παίρνουν, αγιάζονται και θεοποιούνται.

Όπως μεταβάλλει το λάδι του ευχελαίου και γίνεται θεραπευτικό μέσο στους μετά πίστεως χριωμένους. Έτσι, αγαπητέ Θεοφύλακτε, μεταβάλλεται με τη χάρι του Αγίου Πνεύματος και ή φύση των υδάτων.

Ό Μοναχός Θεοφύλακτος για δεύτερη φορά ρώτησε το Γέροντα του και είπε:

Πάτερ και το νερό της θαλάσσης αγιάζεται κι αυτό;

Ναι αδελφέ, αυτό άκουσε και γι ': Όταν ό πρωτάγγελος Εωσφόρος, από την υπερηφάνεια του, ξέπεσε από τους ουρανούς και σαν αστραπή βρέθηκε στα κατώτερα μέρη, στα κατάβαθα της γης, εκεί πού είναι τα τάρταρα του Άδη, τότε πέφτοντας αυτός, παρέσυρε με την πτώση του το ένα τρίτο (1 / 3) από τους Αγγέλους, πού κι αυτοί έγιναν όπως κι ό αρχηγός τους Δαίμονες.

Πέφτοντας αυτοί, οι πρώην άγγελοι, από τους ουρανούς προς τη γη και επειδή εξακολουθούσαν να πέφτουν συνέχεια κι άλλοι άγγελοι, τότε στάθηκε στην πύλη του ουρανού ό μέγας Αρχάγγελος Μιχαήλ με την πύρινη ρομφαία, φώναξε προς όλους τους Αγγέλους και είπε: «Στώμεν καλώς, Στώμεν μετά φόβου Θεού »και με τη φωνή αύτη συνήλθαν οι Άγγελοι και σταμάτησαν να πέφτουν.

Εκείνοι όμως πού είχαν πέσει, με το πρόσταγμα αυτό του Αρχιστρατήγου Μιχαήλ, σταμάτησαν εκεί πού βρέθηκαν, άλλοι στον αέρα κι έγιναν τα εναέρια Τελώνια, άλλοι στη γη, κι έγιναν οι πειρασμοί και εξουσιαστές της γης, κι άλλοι στα ύδατα των ποταμών της Γης και της θαλάσσης, οπού πειράζουν, δοκιμάζουν και πνίγουν τους διερχόμενους επειδή, αρχής κατά το λόγο του Κυρίου «Απ 'ό διάβολος ανθρωποκτόνος εστί» (Ίωάν. Η' 44).

Όταν όμως ήλθε το πλήρωμα του χρόνου, όπως λέγουν οι άγιοι Απόστολοι και το ιερό Ευαγγέλιο, και ό Υιός και Λόγος του Θεού έγινε άνθρωπος, με το μέγα και ανερμήνευτο μυστήριο της θείας ενσάρκου αυτού οικονομίας, με την κάθοδο Του από τους ουρανούς αγίασε τον αέρα , τη γη, τη θάλασσα, τα ύδατα και πάντα «τα εν αυτοίς», και με τον αγιασμό και τη χάρι του Αγίου Πνεύματος κατήργησε την δύναμη και την εξουσία του Σατανά πού είχε, πριν να σαρκωθή ό Δεσπότης Χριστός επάνω στους ανθρώπους, στα ζώα και στα στοιχεία της φύσεως, και έτσι ό αέρας, ή γη και το νερό αγιάστηκαν, από την παρουσία του Δεσπότη Χριστού του Θεού ημών.

Ή ήμερα αυτή των Θεοφανίων, πάτερ Θεοφύλακτε, όπου γίνεται ό Μεγάλος Αγιασμός, γίνεται ή ανάμνησης της του Χριστού παρουσίας και της Θεοφανείας του τρισυπόστατου και τρισηλίου Θεού των χριστιανών, του Ποιητού και Δημιουργού των όλων, πού σαν σήμερα στη βάπτιση του Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό , παρουσιάστηκε ό ουράνιος Πατέρας με τη φωνή και ό όποιος με την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος, πού το έστειλε σαν ένα περιστέρι επάνω στο κεφάλι του Χριστού, δείχνοντας αυτό μ 'μας το Χριστό, είπε: «Ούτος εστίν ό υιός μου ό αγαπητός ενώ ηυδόκησα ... »Δηλαδή αυτό είναι το αγαπημένο μου παιδί, ό μονογενής, με τον όποιον, αυτόν και το Άγιον Πνεύμα τον κόσμο όλον όπως δημιουργήσαμε μαζί μ ', έτσι και τώρα ευδόκησα, μέσον Αυτού να σωθεί ό κόσμος και να αναγεννηθεί ανακαινιζόμενος με το άγιο Βάπτισμα.

ΓΛΥΚΥΤΕΡΟ ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ

Εάν λοιπόν θέλεις να δοκιμάσεις την αλήθεια όλων αυτών πού σου είπα, πήγαινε πάτερ Θεοφύλακτε, κάτω στη θάλασσα σήμερα, να ιδείς πώς το νερό είναι γλυκό και πίνεται.

Ό απλός κι αγαθός Μοναχός Θεοφύλακτος, παρ όλο τον κόπο της αγρυπνίας, μόλις άκουσε αυτά τα πράγματα για να βεβαιωθεί, πήρε ένα μικρό δοχείο και πήγε αμέσως στη θάλασσα, ή οποία από τη Σκήτη αυτή απέχει περισσότερο από μια ώρα πεζοπορία, έσκυψε με ταπείνωση και τυφλή υπακοή, πήρε νερό από τη θάλασσα, ήπιε και μετά θαυμασμού είδε πώς το νερό ήταν γλυκό και πίνονταν με ευχαρίστηση. Γέμισε το δοχείο του και γύρισε στο Γέροντα του, τον όποιον αφού ευχαρίστησε του έδωκε να πιει κι αυτός από το νερό της θάλασσας, ήπιε κι εκείνος και δόξασαν «τον θαυμαστόν Θεόν εν τοις έργοις και τοις άγίοις αυτού» (Ψαλμ. ΞΖ '36) .

Πέρασαν περισσότερα από τριάντα χρόνια, ό Γέροντας Παπα-Γρηγόρης, πλήρης ήμερων, αρρώστησε λίγο και κοιμήθηκε τον αιώνιο ύπνο. Ό υποτακτικός του Θεοφύλακτος συνέχιζε να παίρνει κάθε χρόνο την ήμερα των Θεοφανίων, νερό από τη θάλασσα και συνεχίζονταν το ίδιο θαύμα, το νερό να είναι γλυκό και πόσιμο.

Τρία χρόνια μετά το θάνατο του γέροντα του, ό Πάτερ Θεοφύλακτος, μετά την αγρυπνία των Θεοφανίων, όταν βγήκαν οι Πατέρες από το «Κυριάκο» βλέπουν τον αδελφό Θεοφύλακτο να πηγαίνει περισσότερο κάτω από την Καλύβα πού έμενε. Οι άλλοι Πατέρες της Σκήτης τότε τον ρώτησαν: Για που πηγαίνεις Θεοφύλακτε πάτερ; Δε θα πας να ξεκουραστείς στο σπίτι σου;

Ό πάτερ Θεοφύλακτος για απάντηση, τους φανέρωσε το μέχρι τότε άγνωστο στους άλλους Πατέρες της Σκήτης θαύμα, πώς δηλαδή την ήμερα του μεγάλου Αγιασμού το νερό της θαλάσσης γίνεται γλυκό και πίνεται.

Οι Πατέρες, επειδή γνώριζαν πώς ό αδελφός αυτός ήταν απλός και άκακος, δεν πίστεψαν στα λόγια του και τον ειρωνεύτηκαν.

Άιντε καημένε να ξεκουραστείς και πας μετά να μας φέρεις κι εμάς να πιούμε ... θάλασσα! Ό πάτερ Θεοφύλακτος δεν έδωκε καμιά σημασία στα λόγια τους, πήγε στη θάλασσα ήπιε, όπως έκανε μέχρι τότε, νερό πού ήταν γλυκό, γέμισε και το δοχείο του και το πήγε να πιουν και οι άλλοι Πατέρες.

Εκείνοι με ειρωνεία και δυσπιστία πήραν το νερό αυτό να πιουν, αλλά το μέχρι κείνη τη στιγμή γλυκό νερό, για την απιστία τους έγινε αλμυρότερο και πολύ πικρότερο από το νερό της θάλασσας.

Τότε ό αδελφός Θεοφύλακτος τους φανέρωσε πώς επί τριάντα και πλέον χρόνια πίνανε με το Γέροντα του το γλυκύτατο και νοστιμότατο, για την ήμερα εκείνη νερό της θάλασσας. Και έτσι από την ήμερα εκείνη για την απιστία των Πατέρων σταμάτησε να γίνεται το θαύμα αυτό!

Ο ΓΕΡΟ - ΔΑΝΙΗΛ ΕΙΧΕ ΧΑΡΙΣΜΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗΣ

Πολλά Μοναστήρια του Αγίου Όρους, για πνευματικό τους σύμβολο, είχανε τον πεπειραμένο σε πράξη και θεωρία της αρετής, το διακριτικότατο Γέροντα Δανιήλ των Δανιηλαίων από τα Κατουνάκια.

Χαρακτηριστικά αναφέρομε ένα από τα πολλά γεγονότα και τις μεσολαβήσεις πού είχε κάνει ό αείμνηστος εκείνος Γέροντας, για να καταλάβουμε την πείρα πού διέθετε και τη χάρι πού από τον Πανάγαθο Θεό είχε να διακρίνει τον πνευματικό πόλεμο του Σατανά και κυρίως από τα δεξιά, πού είναι και ό πιο επικίνδυνος, γιατί μας φαίνεται πώς κάνουμε αρετές.

Στην Ιερά Μονή του Κωνσταμονίτου, ή κοινοβιακή ταξί ήταν κατά πάντα ακριβής και όλοι οι Πατέρες και αδελφοί αυτής πορευόντουσαν σύμφωνα με το τυπικό και τις παραδόσεις των αγίων Πατέρων.

Ένας από τους αδελφούς, Δαμασκηνός το όνομα, μέσα σε λίγα χρόνια υπακοής, νόμισε πώς έγινε δυνατότερος από τους άλλους αδελφούς και ότι μπορεί να ανέβει σε ύψη αρετής, υπομονής και καρτερικότητας περισσότερο από τους άλλους αδελφούς της Μετανοίας του.

Ό ενθουσιασμός στους νέους Μοναχούς κι ό αυθορμητισμός για την απόκτηση υψηλής ζωής και αρετής και αγιότητας, είναι σύνηθες φαινόμενο, αυτό γι ', οι αγιορείτες Πατέρες, έχουν κληροδοτήσει ένα ρητό πού ισχύει για όλους τους Μοναχούς, λέγουν λοιπόν, πώς «ό αρχάριος, Δόκιμος και νέος Μοναχός, όταν προσέρχεται να καταταγεί στις τάξεις των Μοναχών, θα πρέπει να έχει πίστη και ευλάβεια όσο είναι το βουνό του Άθωνα, για να του μείνει μέχρι το τέλος της ζωής του, όσο είναι ένα ρεβίθι ή μια φακή ».

Ό δε κοινός εχθρός και πολέμιος των ανθρώπων Σατανάς, και κυρίως πολέμιος των Μοναχών, οι όποιοι, κατά τους Πατέρες, διεκδικούν να του πάρουν τη θέση, που είχε αυτός πρώτα και να γίνουν άγιοι Άγγελοι του Θεού, επειδή γνωρίζει ότι το εκπεσόν Εωσφορικό Τάγμα των Αγγέλων θα συμπληρωθεί και αναπληρωθεί, από αγνούς αρχιερείς, ιερείς, Μοναχούς και Μοναχάς και κατά πάντα αγνούς και καθαρούς χριστιανούς, βάνει σ 'ενέργεια εναντίον τους όλα τα σατανικά του σχέδια και τεχνεύεται μηχανές ό παμμήχανος, περισσότερο με τις φαινομενικές αρετές, τις δήθεν καλοσύνες, ψεύτικες ελεημοσύνες, επαίνους και κολακείες και πολύ λιγότερα σχέδια με τις φανερές κακίες, εγκλήματα κ.λπ. αμαρτήματα, από τα όποια, μπορεί ευκολότερα π χριστιανός ή ό μοναχός κ.λπ. να ανανήψει, να μετανοήσει και να διορθωθεί. Ενώ με τις φαινομενικές ψευτοαρετές και διάφορες πλάνες από τα δεξιά, πολύ δύσκολα ό άνθρωπος μπορεί να λυτρωθεί και να σωθεί.

Το Αυτό Γι 'Πνεύμα το Άγιον, εις τους Ψαλμούς του Προφ. Δαυίδ μας λέγει: «Πεσείται εκ του κλίτους σου χιλιάς και μυριάς εκ δεξιών σου» (Ψαλμ. 90, 7), δηλαδή από τις φανερές αμαρτίες και κακίες θα μας πολεμήσουν χίλιοι δαίμονες, από τα αριστερά πού λέγεται «κλίτος» και από τα δεξιά , πού είναι, οι υποκριτικές και ψεύτικες αρετές, τις όποιες τις κάνει κρυφά ό άνθρωπος, δήθεν από προαίρεση δική του, εκεί απ ', λέγει ό Προφήτης, θα μας πολεμήσουν δέκα χιλιάδες (10.000) Δαίμονες.

Έτσι και στο μυαλό του υποτακτικού Δαμασκηνού, της Ιεράς Μονής του Κωνσταμονίτου, έβαλαν οι δαίμονες να γίνει έγκλειστος, δηλαδή να μη βγαίνει έξω από την πόρτα του Μοναστηρίου και επειδή άκουγε πώς άλλοι Μοναχοί έκαναν 20, 30, 50 και περισσότερα ακόμη χρόνια να βγουν έξω από το Μοναστήρι τους, όπως ό άγιος Λεόντιος της Ιεράς Μονής Διονυσίου, ό όποιος επί 75 χρόνια πού έζησε στο Μοναστήρι αυτό δεν ήξερε που είναι ή πόρτα της εξόδου έως ότου τον έβγαλαν από το Μοναστήρι όταν κοιμήθηκε τον αιώνιο ύπνο.

Ναι, αυτό είναι αληθές, άλλα αυτός ό ευλογημένος όπως και άλλοι πολλοί Μοναχοί έκαναν την αρετή αυτή με γνώμη και ευλογία του Καθηγουμένου και του πνευματικού τους και όχι από μόνοι τους.

Ό καημένος όμως ό Δαμασκηνός ήθελε από μόνος του, κατόπιν συμβουλής του Σατανά, να κάνει αυτή την αρετή. Και το αποτέλεσμα ήταν υστέρα από λίγα χρόνια να φουσκώνει από κρυφή υπερηφάνεια, γιατί αυτή είναι ή τέχνη του Σατανά, να ρίξει τον Μοναχό σε πλάνη. Έτσι τον κατέλαβε εγωισμός, πίστεψε πώς κάνει μεγάλη αρετή και σιγά σιγά, άρχισε να περιφρονεί τους άλλους Πατέρες πού έβγαιναν έξω στο προαύλιο της Μονής, έβγαιναν έξω από την πόρτα του Μοναστηρίου, πήγαιναν στις Καρυές και όπου άλλου τους έστελναν, ό ηγούμενος και οι Γέροντες και Προεστοί της Μονής.

Εκεί στο δωμάτιο του ή στο διακόνημα πού έκανε με το θέλημα του μόνον μέσα στη Μονή Ενώ αυτός, από την εκκλησία πήγαινε στην τράπεζα και απ ', διότι έξω δεν δέχονταν να βγει.

Άρχισε λοιπόν μετά καιρόν να καυχιέται και να φιλονικεί με τους άλλους Πατέρες, πού βγαίνανε έξω από το Μοναστήρι, άρχισε να γίνεται νευρικός, να βρίζει τους άλλους και κατήντησε να είναι σε όλους ενοχλητικός και να μην υπακούει ούτε και στον ηγούμενο ακόμη.

Αφού το κακό έγινε ανυπόφορο, ό ηγούμενος και οι Γέροντες της Μονής, κάλεσαν τον πνευματικό τους σύμβουλο, πού ήταν, ό φωτισμένος Γέροντας Δανιήλ από τα Κατουνάκια.

Ό Γέρο - Δανιήλ έτοιμος πάντα να βοηθήσει κάθε αδύνατο και παραστρατημένο Μοναχό, άμα έλαβε την πρόσκληση της Μονής, έτρεξε και αφού έμαθε τα διατρέξαντα, κάλεσε τον αδελφό Δαμασκηνό και με μειλίχιο τρόπο τον ρώτησε πώς περνάει.

Έμαθα, του είπε, αδελφέ, πώς έφτασες σε μεγάλα μέτρα αρετής και μάλιστα έλαβες τη χάρι να είσαι έγκλειστος και ότι δε βγαίνεις έξω από την πόρτα του Μοναστηρίου και επιδίδεσαι πολύ στη νοερά προσευχή!

Ό Μοναχός Δαμασκηνός, με υποκριτική ταπεινοφροσύνη απαντώντας στο Γέρο - Δανιήλ, είπε:

Ναι, Γέροντα, με την ευχή σας αξιώθηκα να έχω αυτή τη χάρι και επί δέκα χρόνια τώρα δεν έχω βγει από την πόρτα του Μοναστηρίου, και πάντα προσεύχομαι μόνος μου.

Ό Γέρο - Δανιήλ, σαν πολύπειρος από τις πλάνες του Σατανά και τα πονηρά σχέδια του, στην κρυφοεγωιστική αύτη απάντηση του Μονάχου Δαμάσκηνου, τον ρώτησε και πάλι:

Δε μου λες, αδελφέ Δαμασκηνέ, αυτό πού κάνεις, είναι με την ευχή, και ευλογία του ηγούμενου και των Γερόντων της Μονής;

Ό Δαμασκηνός στην ερώτηση αυτή, σκυθρώπιασε, κατέβασε το κεφάλι και πειραγμένος κάπως απήντησε στο Γέροντα Δανιήλ:
«Αυτοί όλοι Γέροντα, κι ό ηγούμενος και οι Προϊστάμενοι δε θέλουν την προκοπή και πρόοδο μου και με πολεμούν διαρκώς, για όλα τα πνευματικά μου κατορθώματα και με εμποδίζουν από κάθε καλό έργο πού θέλω να κάνω».

Ό Γέρο - Δανιήλ, βρήκε τότε την ευκαιρία και είπε στον πλανηθέντα αυτόν αδελφό τα έξης:

Αδελφέ Δαμασκηνέ, από την Αγία Γραφή μαθαίνουμε ότι, όταν ο λαός των Εβραίων αμάρτησε στο Θεό, τότε στάθηκε μεσίτης ό Μωυσής και συγχώρεσε, ο Θεός, το λαό Του Ισραήλ. Όταν όμως ο λαός αμάρτησε στο Μωϋσή και τον στενοχώρησε με τις παρανομίες του, τότε επειδή δεν είχανε ποιος να μεσιτεύσει γι 'αυτούς, τιμωρήθηκαν και αιχμαλωτίσθηκαν από τους γειτονικούς ασεβείς και αλλοεθνικούς λαούς.

»Ό Κύριος μας στο ιερό Ευαγγέλιο μας λέγει ότι:« Ό άκούων υμών εμού ακούει, και ο αθετών υμάς εμέ αθετεί "ο δε εμέ αθετών αθετεί τον αποστείλαντά με» (Λουκ. Ι '16).

»Για τον λόγο αυτόν, μετά την εις ουρανούς θεία Ανάληψί Του, άφησε τους μαθητές και αγίους Αποστόλους του, για να τον εκπροσωπούν, να τον αντιπροσωπεύουν επί της γης, να μας δίνουν τις εντολές του Θεού και τα ιερά παραγγέλματα.

»Οι άγιοι Απόστολοι, άφησαν τους Επισκόπους, οι Επίσκοποι διαδόχους των, άφησαν τους ιερείς και καθηγούμενους του λάου, προς τους οποίους οφείλαμε, μετά δοκιμή βέβαια, να κάνουμε αδιάκριτη υπακοή, όπως ακριβώς θα κάναμε στον αρχηγό της σωτηρίας του ανθρωπίνου γένους, Κύριο και θεό και Σωτήρα ημών Ιησούν Χριστόν.

Όποιος λοιπόν, σύμφωνα με τα λόγια του Χριστού, δεν κάνει υπακοή στους κατά Θεόν αρχηγούς του, πού, στην προκειμένη περίπτωση τη δική μας, είναι ο ηγούμενος και οι Γέροντες του Μοναστηρίου, αυτός, είναι σαν να μη κάνει υπακοή σ 'Αυτόν τον Κύριο μας Ιησούν Χριστόν, και επομένως ότι και να κάνει οποιαδήποτε φαινομενική αρετή κατορθώσει, ό Μοναχός αυτός, και γενικά κάθε άνθρωπος, χωρίς γνώση και γνώμη του αρχηγού, του Γέροντα του, σε αυτόν ή παντός είδους αρετή και πνευματική προκοπή, μπροστά στα μάτια του Θεού , γίνεται και είναι διαβολική κακία, όπως λέγει και ή Αγία Γραφή «Και ή προσευχή αυτού γενέσθω εις άμαρτίαν» (Ψαλμ. ΡΗ ', 7), γιατί προέρχεται από το θέλημα του, και όχι μόνον δεν τη δέχεται ό Θεός, άλλα παραχωρεί να πέσει, ό άνθρωπος αυτός, είτε Μοναχός είναι ή ότι αξίωμα και ιδιότητα κι αν έχει, σε αδόκιμο νου, σε πλάνη του διαβόλου και τότε ό άνθρωπος αυτός, βλέπει το μαύρο άσπρο, αντίθετο το πικρό γλυκύ και τ '. Τα βλέπει όλα από την ανάποδη μεριά κι όχι από την πραγματική τους όψη.

Άλλα μπορεί ό τοιούτος υποτακτικός αν εξακολουθήσει να κάνει το θέλημα του, να θρηνήσει και χειρότερη πνευματική κατάπτωση και καταστροφή, σύμφωνα με τα λόγια του Αποστόλου των Εθνών πρωτοκορυφαίου Παύλου, που λέγουν: α έρχεται ή οργή του θεού επί τους υιούς «Δι 'της απείθειας »(Κολασ. Γ« 6).

»Για αυτό, αδελφέ Δαμασκηνέ, είπεν ο φωτισμένος Γέρο - Δανιήλ, θα πρέπει για να είναι ευπρόσδεκτη ή αρετή σου αυτή, μπροστά στα μάτια του Θεού, να πας αμέσως να την εξομολογηθείς στο Πνευματικό, να σταματήσεις αυτή την αρετή πού κάνεις με το θέλημα σου και να υπακούσεις σε όλα και χωρίς διάκριση στη θέληση του ηγούμενου και των Γερόντων της Μετάνοιας σου.

Έτσι ή προκοπή σου αυτή, θα είναι αληθινή και πραγματική αρετή και ευπρόσδεκτη στο Θεό, και να είσαι βέβαιος πώς θα γλιτώσεις από το φούσκωμα πού σου φέρνει ό διάβολος και τη φαντασία, πώς δήθεν κάνεις αρετή.

Τότε ό καλοπροαίρετος αυτός υποτακτικός, πάτερ Δαμασκηνός, έτρεξε στον ηγούμενο από τον όποιο ζήτησε συγχώρεση και είπε ότι του λοιπού θα συμμορφώνεται με το θέλημα των Πατέρων και θα κάνει υπακοή. Αυτή είναι ή πρόοδος και πραγματική προκοπή

ΜΕ ΜΑΝΙΑ ΠΟΛΕΜΑΕΙ Ο ΔΙΑΒΟΛΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΤΑΚΤΙΚΟ

Ο ηγούμενος, κατά συμβουλή του Γέροντα Δανιήλ, για να δοκιμάσει τον αδελφό Δαμασκηνό αν όντως μετανόησε αληθινά και θέλει να διορθωθεί και να κάνει υπακοή, του είπε: «Αδελφέ Δαμασκηνέ, αν θέλεις να κόψεις το θέλημα σου και κατά Θεόν να προκόψεις από σήμερα σου δίνω εντολή, σύμφωνα με την οποία, δε θα βγαίνεις έξω στο προαύλιο του Μοναστηρίου και δε θα διαβείς την εξώπορτα του Μοναστηρίου για κανένα λόγο.

Ό αδελφός Δαμασκηνός, με χαρά δέχθηκε την εντολή αύτη, εφόσον μάλιστα, ήταν σύμφωνη και με το θέλημα του, πού έκανε και πρώτα. Εκείνη την ήμερα δεν έβγαινε έξω από το Μοναστήρι για αρκετό χρονικό Απ 'διάστημα.

Άλλα τι συνέβη όμως, ενώ με το θέλημα του, ό Πάτερ Δαμασκηνός, έκανε 10 χρόνια να βγει έξω από το Μοναστήρι, και τώρα πού έλαβε εντολή να μη βγαίνει έξω, δεν πέρασε ούτε ένας μήνας από την ήμερα πού έλαβε την εντολή αυτή, κι ό εχθρός της υπακοής διάβολος κίνησε τέτοιο πόλεμο, εναντίον του αδελφού αυτού, που δεν μπορούσε πουθενά να σταθεί ήσυχος, ούτε στην εκκλησία, ούτε στην προσευχή, ούτε στο φαγητό, ούτε στον ύπνο ακόμη, του βαλε σφοδρή επιθυμία να βγει οπωσδήποτε έξω από το Μοναστήρι .

Πήγε στον ηγούμενο, έπεσε στα πόδια του, τον παρεκάλεσε θερμά να του λύσει το επιτίμιο και την εντολή αυτή, για να μπορεί να βγαίνει κι αυτός έξω στο προαύλιο και στον περίβολο της Μονής.

Ό ηγούμενος, αρχιμανδρίτης Στέφανος, κάλεσε πάλι τον Γέροντα Δανιήλ, να πάει στο Μοναστήρι του το συντομότερο γιατί το κακό έγινε ανυπόφορο.

Ό Μοναχός Δαμασκηνός, μόλις είδε το Γέροντα Δανιήλ στο Μοναστήρι, έπεσε στα πόδια του και με κλάματα τον παρεκάλεσε να μεσιτεύσει στον ηγούμενο να λύσει το επιτίμιο, διότι του είπε, «θα πέσω από το παράθυρο έξω και θα σκοτωθώ, δεν μπορώ να υποφέρω τον πόλεμο αυτόν, φυλακισμένο έχουν νομίζω πώς μ ', θα σκάσω, δεν αντέχω άλλο ».

Ό Γέρο - Δανιήλ, παρεκάλεσε τον ηγούμενο, ό όποιος έλυσε το επιτίμιο και έδωκε την άδεια στον Μοναχό Δαμασκηνό, να κάνει και να πορεύεται κι αυτός όπως και οι άλλοι Πατέρες.

Τότε, ό Γέρο - Δανιήλ, με την γαλήνη της ψυχής του ζωγραφισμένη στο πρόσωπο του, είπε στον αδελφό Δαμασκηνό: «Τώρα βλέπεις αδελφέ, ποια είναι ή πραγματική και ποια ή ψεύτικη αρετή, μπροστά στα μάτια του Θεού; Μην έχεις ποτέ εμπιστοσύνη στον εαυτό Αυτό Γι 'σου. Να κόβεις το θέλημα σου και να λες και συ με 'κείνους τους ευλογημένους Πατέρες, τον Αββά Δωρόθεο και τους άλλους, πού όταν τους έλεγε ό λογισμός να κάνουν κανένα κρυφό πράγμα, καμιά κρυφή αρετή και προκοπή, τότε λέγανε στον εαυτό τους: «Ανάθεμα σε λογισμέ εσύ κι ή γνώσις σου ». Να κόβεις πάντα το θέλημα σου και να κάνεις υπακοή, για να αποκτήσεις τη χάρι του Θεού, ή οποία θα σου χαρίσει ειρήνη λογισμών, γαλήνη ψυχής, καθαρό νου, αδιάλειπτη προσευχή και άκρα ταπείνωση και τότε κάθε κίνηση, κάθε διάδημα σου, θα είναι έργο υπακοής, πού θα σε παραστήσει ενώπιον του θρόνου της μεγαλοσύνης του Θεού, για να λάβεις το πολύτιμο στεφάνι της υπακοής και να ζεις αιώνια με τον αιώνιο και πλουσιοπάροχο μισθαποδότη Θεό, τον Δεσπότη Χριστό και πρωτεργάτη της υπακοής Ιησούν Χριστόν τον Κύριον και Θεόν ημών ».

Με τα λόγια αυτά του θεοφώτιστου Γέρο - Δανιήλ και την εργασία της υπακοής, ό αδελφός Δαμασκηνός, απέκτησε την μακάρια ησυχία των λογισμών και επιδόθηκε στην κατά Θεόν προκοπή, προς δόξαν Θεού, Πατρός, Υιού και Πνεύματος Αγίου. Αμήν.

ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΑΡΑΚΙ

Στα λεγόμενα σκαλοπάτια, μικρό δρομάκι πού είναι όλο σκαλοπάτια σχεδόν από τη θάλασσα της Αγίας Αννης ως τη Μικρή Αγιάννα εκεί λίγο κάτω από την Καλύβη, του περίφημου Πνευματικού Παπα - Σάββα, «Ή Άνάστασις του Κυρίου», σε ένα δέντρο βρίσκεται μικρή εικόνα, προ της οποίας παλαιότερα έκαιγε κλειστό φαναράκι. Εκεί ό Μοναχός Μελέτιος των Δανιηλαίων από τα Κατουνάκια, περνούσε φορτωμένος με διάφορα τρόφιμα και ενώ έλεγε την ευχή «Κύριε Ιησού Χριστέ υιέ του Θεού ελέησον με», ευχή πού παντοτινά συνοδεύει κάθε μοναχό όπως και ή αναπνοή του, παραπάτησε και ξέφυγε από το στενό και δύσβατο δρομάκι και έπεσε με το φορτίο του γύρω στα τέσσερα μέτρα, όπου βρήκε στήριγμα το δέντρο αυτό, χωρίς να πάθει το παραμικρό, και χωρίς το στόμα του να σταματήσει προς στιγμή τη θεία εκείνη προσευχή. Και επειδή διαφυλάχθηκε αβλαβής, από την ενέργεια αυτή του ανθρωποκτόνου Σατανά, πού όπως του φάνηκε, σαν να τον έσπρωξαν, έφτιαξε και τοποθέτησε εκεί την εικόνα της Παναγίας με το φαναράκι, προς δόξαν Θεού και φύλαξη των διερχομένων από εκείνο το δύσκολο μονοπάτι, ήταν δε μαζί του και ό Παπα - Θεοδόσιος από τη Μικρή Αγιάννα.


Πηγή:http://agioritikesmnimes.pblogs.gr

Αντιγραφή

|

Τα πάντερπνα Κατουνάκια -Γράφει ο μοναχός Μωυσής, Αγιορείτης



Εκτυπώσιμη  σελίδα


Την περασμένη Κυριακή ήταν η εορτή των Οσίων Αγιορειτών Πατέρων. Από τον 9ο έως τον 20ό αιώνα έχουμε 450 γνωστούς αγίους, για τους οποίους γράψαμε ογκώδες βιβλίο, που κυκλοφόρησε πέρυσι. Την εορτή αυτή πανηγύριζε το ησυχαστήριο των Δανιηλαίων, που βρίσκεται στη ΝΔ άκρη της αθωνικής χερσονήσου, τα ησυχαστικά Κατουνάκια.

Έπειτα από αρκετά χρόνια ανεβήκαμε στον ημίονο, από τον αρσανά των Καρουλίων και προχωρήσαμε το ελικοειδές, σχεδόν κατακόρυφο μονοπάτι, ανάμεσα σε βράχια και ασκητήρια. Η κληματαριά της αυλής του φιλόξενου οίκου των περίφημων Δανιηλαίων μας πρόσφερε λίγη δροσιά και ο αρχοντάρης το καθιερωμένο κέρασμα. Μετά το ωραίο γεύμα και την ανάπαυση είχαμε τον μικρό εσπερινό, το δείπνο και την αρχή της ολονύκτιας αγρυπνίας. Περίπου 150 μοναχοί και 50 λαϊκοί ήταν στην πανήγυρη.
Στον μικρό και κατανυκτικό ναό των Οσίων Αθωνιτών Πατέρων χοροστατούσε ο μητροπολίτης Σιδηροκάστρου Μακάριος. Παρόντες ο ηγούμενος της Μ. Λαύρας αρχιμ. Πρόδρομος, πλήθος ιερομόναχων, ιεροδιακόνων και μοναχών. Έψαλαν θαυμάσια όλη τη νύχτα οι πολύ καλοί ιεροψάλτες των γειτονικών συνοδειών των Θωμάδων, των Γερασιμαίων αλλά και των Δανιηλαίων. Την ανάγνωση έκανε η ταπεινότητά μου. Εκτός των τιμωμένων οσίων μίλησα και για τον μακάριο κτήτορα του ησυχαστηρίου Γέροντα Δανιήλ τον Σμυρναίο (1845 - 1292).
Ο Γέροντας Δανιήλ υπήρξε μια σημαντική προσωπικότητα του νεότερου αθωνικού μοναχισμού. Αποφοίτησε από την περίφημη Ευαγγελική Σχολή της Σμύρνης. Μετά από περιοδεία σε μονές της Πελοποννήσου και νησιών του Αιγαίου ήρθε στο Άγιον Όρος. Μόνασε στη μονή του Αγίου Παντελεήμονος και μετά τον βίαιο εκρωσισμό της αναγκάστηκε διαμαρτυρόμενος να αναχωρήσει. Παρέμεινε στη μονή Βατοπεδίου επί μία πενταετία και κατόπιν μετέβη στα έρημα Κατουνάκια, όπου ίδρυσε το ησυχαστήριό του και απόκτησε καλή συνοδεία.
Η φωτεινή παρουσία του, οι γνώσεις του οι πολλές, η σοφία και η χάρη του ήλκυσαν πολλούς πλησίον του. Ήταν διδακτικός, διακριτικός, ευγενής, σοβαρός, καλοσυνάτος και ιδιαίτερα ευφυής. Σύντομα κέρδιζε τον συνομιλητή του με τον ωραίο λόγο του. Θαυμαστής του υπήρξε ο Σκιαθίτης λογοτέχνης μας Αλέξανδρος Μωραϊτίδης, ο οποίος μιλά για τα πάντερπνα και εράσμια Κατουνάκια. Όταν ήλθε σε αυτά, όπως γράφει, νόμιζε ότι πλησίασε τον Θεό, αλλά όταν συνάντησε τον Γέροντα Δανιήλ τότε κατάλαβε πόσο απέχει από τον Θεό. Συνδεόταν με τον Άγιο Νεκτάριο Πενταπόλεως και πολλούς άλλους. Έγραψε διάφορες ενδιαφέρουσες μελέτες και έστειλε εκατοντάδες επιστολές. Συμπληρώνονται 80 έτη από τη εκδημία του και η μνήμη του παραμένει ζωντανή στην καλή συνοδεία του, που τον μνημονεύει με ευγνωμοσύνη πάντοτε.
Η κάθοδος από τα Κατουνάκια με τον ημίονο δεν είναι καθόλου εύκολη. Έτσι προτίμησα μακρά οδοιπορία διερχόμενος από διάφορες αγαπητές συνοδείες: Θωμάδων, Γερασιμαίων, Θεοφιλέων, Θεοληπτέων, Μακαραίων, Βολιωτών, για να φθάσω μετά από χιλιάδες σκαλιά στον αρσανά της σκήτης της Αγίας Άννας, που επισκευάζεται και με το ταχύπλοο κατάκοπος στη Δάφνη.
Τα πάντερπνα Κατουνάκια Εκτυπώσιμη  σελίδα

Γράφει ο μοναχός Μωυσής, Αγιορείτης

Την περασμένη Κυριακή ήταν η εορτή των Οσίων Αγιορειτών Πατέρων. Από τον 9ο έως τον 20ό αιώνα έχουμε 450 γνωστούς αγίους, για τους οποίους γράψαμε ογκώδες βιβλίο, που κυκλοφόρησε πέρυσι. Την εορτή αυτή πανηγύριζε το ησυχαστήριο των Δανιηλαίων, που βρίσκεται στη ΝΔ άκρη της αθωνικής χερσονήσου, τα ησυχαστικά Κατουνάκια.

Έπειτα από αρκετά χρόνια ανεβήκαμε στον ημίονο, από τον αρσανά των Καρουλίων και προχωρήσαμε το ελικοειδές, σχεδόν κατακόρυφο μονοπάτι, ανάμεσα σε βράχια και ασκητήρια. Η κληματαριά της αυλής του φιλόξενου οίκου των περίφημων Δανιηλαίων μας πρόσφερε λίγη δροσιά και ο αρχοντάρης το καθιερωμένο κέρασμα. Μετά το ωραίο γεύμα και την ανάπαυση είχαμε τον μικρό εσπερινό, το δείπνο και την αρχή της ολονύκτιας αγρυπνίας. Περίπου 150 μοναχοί και 50 λαϊκοί ήταν στην πανήγυρη.
Στον μικρό και κατανυκτικό ναό των Οσίων Αθωνιτών Πατέρων χοροστατούσε ο μητροπολίτης Σιδηροκάστρου Μακάριος. Παρόντες ο ηγούμενος της Μ. Λαύρας αρχιμ. Πρόδρομος, πλήθος ιερομόναχων, ιεροδιακόνων και μοναχών. Έψαλαν θαυμάσια όλη τη νύχτα οι πολύ καλοί ιεροψάλτες των γειτονικών συνοδειών των Θωμάδων, των Γερασιμαίων αλλά και των Δανιηλαίων. Την ανάγνωση έκανε η ταπεινότητά μου. Εκτός των τιμωμένων οσίων μίλησα και για τον μακάριο κτήτορα του ησυχαστηρίου Γέροντα Δανιήλ τον Σμυρναίο (1845 - 1292).
Ο Γέροντας Δανιήλ υπήρξε μια σημαντική προσωπικότητα του νεότερου αθωνικού μοναχισμού. Αποφοίτησε από την περίφημη Ευαγγελική Σχολή της Σμύρνης. Μετά από περιοδεία σε μονές της Πελοποννήσου και νησιών του Αιγαίου ήρθε στο Άγιον Όρος. Μόνασε στη μονή του Αγίου Παντελεήμονος και μετά τον βίαιο εκρωσισμό της αναγκάστηκε διαμαρτυρόμενος να αναχωρήσει. Παρέμεινε στη μονή Βατοπεδίου επί μία πενταετία και κατόπιν μετέβη στα έρημα Κατουνάκια, όπου ίδρυσε το ησυχαστήριό του και απόκτησε καλή συνοδεία.
Η φωτεινή παρουσία του, οι γνώσεις του οι πολλές, η σοφία και η χάρη του ήλκυσαν πολλούς πλησίον του. Ήταν διδακτικός, διακριτικός, ευγενής, σοβαρός, καλοσυνάτος και ιδιαίτερα ευφυής. Σύντομα κέρδιζε τον συνομιλητή του με τον ωραίο λόγο του. Θαυμαστής του υπήρξε ο Σκιαθίτης λογοτέχνης μας Αλέξανδρος Μωραϊτίδης, ο οποίος μιλά για τα πάντερπνα και εράσμια Κατουνάκια. Όταν ήλθε σε αυτά, όπως γράφει, νόμιζε ότι πλησίασε τον Θεό, αλλά όταν συνάντησε τον Γέροντα Δανιήλ τότε κατάλαβε πόσο απέχει από τον Θεό. Συνδεόταν με τον Άγιο Νεκτάριο Πενταπόλεως και πολλούς άλλους. Έγραψε διάφορες ενδιαφέρουσες μελέτες και έστειλε εκατοντάδες επιστολές. Συμπληρώνονται 80 έτη από τη εκδημία του και η μνήμη του παραμένει ζωντανή στην καλή συνοδεία του, που τον μνημονεύει με ευγνωμοσύνη πάντοτε.
Η κάθοδος από τα Κατουνάκια με τον ημίονο δεν είναι καθόλου εύκολη. Έτσι προτίμησα μακρά οδοιπορία διερχόμενος από διάφορες αγαπητές συνοδείες: Θωμάδων, Γερασιμαίων, Θεοφιλέων, Θεοληπτέων, Μακαραίων, Βολιωτών, για να φθάσω μετά από χιλιάδες σκαλιά στον αρσανά της σκήτης της Αγίας Άννας, που επισκευάζεται και με το ταχύπλοο κατάκοπος στη Δάφνη.
Τα πάντερπνα Κατουνάκια Εκτυπώσιμη  σελίδα

Γράφει ο μοναχός Μωυσής, Αγιορείτης

Την περασμένη Κυριακή ήταν η εορτή των Οσίων Αγιορειτών Πατέρων. Από τον 9ο έως τον 20ό αιώνα έχουμε 450 γνωστούς αγίους, για τους οποίους γράψαμε ογκώδες βιβλίο, που κυκλοφόρησε πέρυσι. Την εορτή αυτή πανηγύριζε το ησυχαστήριο των Δανιηλαίων, που βρίσκεται στη ΝΔ άκρη της αθωνικής χερσονήσου, τα ησυχαστικά Κατουνάκια.

Έπειτα από αρκετά χρόνια ανεβήκαμε στον ημίονο, από τον αρσανά των Καρουλίων και προχωρήσαμε το ελικοειδές, σχεδόν κατακόρυφο μονοπάτι, ανάμεσα σε βράχια και ασκητήρια. Η κληματαριά της αυλής του φιλόξενου οίκου των περίφημων Δανιηλαίων μας πρόσφερε λίγη δροσιά και ο αρχοντάρης το καθιερωμένο κέρασμα. Μετά το ωραίο γεύμα και την ανάπαυση είχαμε τον μικρό εσπερινό, το δείπνο και την αρχή της ολονύκτιας αγρυπνίας. Περίπου 150 μοναχοί και 50 λαϊκοί ήταν στην πανήγυρη.
Στον μικρό και κατανυκτικό ναό των Οσίων Αθωνιτών Πατέρων χοροστατούσε ο μητροπολίτης Σιδηροκάστρου Μακάριος. Παρόντες ο ηγούμενος της Μ. Λαύρας αρχιμ. Πρόδρομος, πλήθος ιερομόναχων, ιεροδιακόνων και μοναχών. Έψαλαν θαυμάσια όλη τη νύχτα οι πολύ καλοί ιεροψάλτες των γειτονικών συνοδειών των Θωμάδων, των Γερασιμαίων αλλά και των Δανιηλαίων. Την ανάγνωση έκανε η ταπεινότητά μου. Εκτός των τιμωμένων οσίων μίλησα και για τον μακάριο κτήτορα του ησυχαστηρίου Γέροντα Δανιήλ τον Σμυρναίο (1845 - 1292).
Ο Γέροντας Δανιήλ υπήρξε μια σημαντική προσωπικότητα του νεότερου αθωνικού μοναχισμού. Αποφοίτησε από την περίφημη Ευαγγελική Σχολή της Σμύρνης. Μετά από περιοδεία σε μονές της Πελοποννήσου και νησιών του Αιγαίου ήρθε στο Άγιον Όρος. Μόνασε στη μονή του Αγίου Παντελεήμονος και μετά τον βίαιο εκρωσισμό της αναγκάστηκε διαμαρτυρόμενος να αναχωρήσει. Παρέμεινε στη μονή Βατοπεδίου επί μία πενταετία και κατόπιν μετέβη στα έρημα Κατουνάκια, όπου ίδρυσε το ησυχαστήριό του και απόκτησε καλή συνοδεία.
Η φωτεινή παρουσία του, οι γνώσεις του οι πολλές, η σοφία και η χάρη του ήλκυσαν πολλούς πλησίον του. Ήταν διδακτικός, διακριτικός, ευγενής, σοβαρός, καλοσυνάτος και ιδιαίτερα ευφυής. Σύντομα κέρδιζε τον συνομιλητή του με τον ωραίο λόγο του. Θαυμαστής του υπήρξε ο Σκιαθίτης λογοτέχνης μας Αλέξανδρος Μωραϊτίδης, ο οποίος μιλά για τα πάντερπνα και εράσμια Κατουνάκια. Όταν ήλθε σε αυτά, όπως γράφει, νόμιζε ότι πλησίασε τον Θεό, αλλά όταν συνάντησε τον Γέροντα Δανιήλ τότε κατάλαβε πόσο απέχει από τον Θεό. Συνδεόταν με τον Άγιο Νεκτάριο Πενταπόλεως και πολλούς άλλους. Έγραψε διάφορες ενδιαφέρουσες μελέτες και έστειλε εκατοντάδες επιστολές. Συμπληρώνονται 80 έτη από τη εκδημία του και η μνήμη του παραμένει ζωντανή στην καλή συνοδεία του, που τον μνημονεύει με ευγνωμοσύνη πάντοτε.
Η κάθοδος από τα Κατουνάκια με τον ημίονο δεν είναι καθόλου εύκολη. Έτσι προτίμησα μακρά οδοιπορία διερχόμενος από διάφορες αγαπητές συνοδείες: Θωμάδων, Γερασιμαίων, Θεοφιλέων, Θεοληπτέων, Μακαραίων, Βολιωτών, για να φθάσω μετά από χιλιάδες σκαλιά στον αρσανά της σκήτης της Αγίας Άννας, που επισκευάζεται και με το ταχύπλοο κατάκοπος στη Δάφνη.
᾿Εφημ. Μακεδονία