"᾿Εγώ εἰμί τὸ Α καὶ τὸ Ω, ἡ ἀρχὴ καὶ τὸ τέλος, ὁ πρῶτος καὶ ὁ ἔσχατος" (᾿Αποκ. κβ΄, 13)

Κείμενα γιά τήν ἑλληνική γλῶσσα στή διαχρονική της μορφή, ἄρθρα ὀρθοδόξου προβληματισμοῦ καί διδαχῆς, ἄρθρα γιά τήν ῾Ελλάδα μας πού μᾶς πληγώνει...


Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Άνω - κάτω η Νέα Δημοκρατία για την Κάρτα του Πολίτη


Γράφει ο ΑΡΗΣ ΡΑΒΑΝΟΣ
Εσωκομματική αναστάτωση και σύγχυση επικρατεί στη Νέα Δημοκρατία σχετικά με τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την« κάρτα του πολίτη» που προωθεί η κυβέρνηση, μετά την παρέμβαση του τομεάρχη Εσωτερικών του κόμματος κ. Χρ. Ζώη. Ο βουλευτής Λάρισας, σε τελείως διαφορετική γραμμή από αυτή που είχε χαράξει ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαράς στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τον περασμένο Σεπτέμβριο, που εμφανίστηκε κάθετα αρνητικός στην υιοθέτηση της κάρτας, προκάλεσε έντονες συζητήσεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και στο κόμμα, με τη δημόσια παρέμβασή του το απόγευμα της παραμονής των Θεοφανείων....
Ο κ. Ζώης με τη δήλωσή του, επεσήμανε την ανάγκη το Υπουργείο Εσωτερικών, όχι απλώς να διαβεβαιώσει πως θα πράξει το αυτονόητο, ότι δηλ. θα ερωτήσει την Ανεξάρτητη Αρχή για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, αλλά περαιτέρωνα κατανοήσει και τις επιφυλάξεις που εκφράζονται ,τόσο από ειδικούς επιστήμονες και αφορούν την ασφάλεια των συστημάτων, όσο και από απλούς πολίτες, που δικαιούνται να εκφράζουν τους φόβους τους, μπροστά σε κάτι που δεν γνωρίζουν. Μέχρι αυτό το σημείο, κανείς εκ των συναδέλφων του δεν διέγνωσε πρόβλημα, αλλά η γκρίνια προκλήθηκε από το δεύτερο τμήμα της δήλωσης.
«Το Υπουργείο οφείλει να αξιοποιήσει τη διεθνή εμπειρία για να αντιμετωπίσει και να προλάβει ό, τι μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ελευθερίες και δικαιώματα των πολιτών και ταυτόχρονα να τους πείσει και να καθησυχάσει τους φόβους τους. Και αυτό μπορεί να γίνει μέσα από μία μεταβατική και δοκιμαστική ταυτόχρονα περίοδο, με πιλοτική εφαρμογή της πρότασης του Υπουργείου Εσωτερικών» ανέφερε στη γραπτή δήλωσή του ο κ. Ζώης, μια επισήμανση που προκάλεσε ερωτηματικά και ενστάσεις από πολλούς νεοδημοκράτες.
Δεν είναι λίγοι οι βουλευτές και τα στελέχη που αντιδρούν, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί η Ν.Δ. να ζητά πιλοτική, μεταβατική και δοκιμαστική περίοδο για τη χρήση της κάρτας, όταν υπάρχει αρνητικό κλίμα στην κοινή γνώμη. Ορισμένοι μάλιστα υπενθυμίζουν τι είπε στην ομιλία του ο κ. Σαμαράς στη ΔΕΘ.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο πρόεδρος της Ν.Δ είπε χαρακτηριστικά: «Δεν χρειάζεται να βγάλουμε πρόσθετη «κάρτα» για κάθε πολίτη, όπως πρότεινε ο κ. Παπανδρέου. Αυτό θα φέρει επί πλέον κόστος και μεγάλη καθυστέρηση. Οι τρείς αριθμοί που ήδη έχει και το δελτίο ταυτότητας αρκούν. Είπαμε να μειώσουμε τη γραφειοκρατία, όχι να τη διογκώσουμε. Είπαμε να κόψουμε τις δαπάνες, όχι να τις αυξήσουμε χωρίς λόγο».
Πολλοί βουλευτές της Ν.Δ. που αντιδρούν αναφέρουν, ότι ο μεγάλος κίνδυνος είναι να επικρατήσει η θρησκοληψία και οι εσχατολογικές επισημάνσεις παραεκκλησιαστικών οργανώσεων και υποστηρίζουν πως η μόνη ορθή οδός είναι να απομονωθούν τέτοιες φωνές σε επίπεδο κοινωνίας και να αναδειχθεί το πρόβλημα που υπάρχει με την προστασία των προσωπικών δεδομένων.
Ο βουλευτής Αχαϊας κ. Ν. Νικολόπουλος, ένας από τα μέλη της Κ.Ο. της Ν.Δ. που αντιδρά στη χρήση της κάρτας, επικαλείται στις δημόσιες παρεμβάσεις του τη Μεγάλη Βρετανία, όπου, όπως λέει, «οι πολίτες αντέδρασαν διαμαρτυρόμενοι με κάθε τρόπο και πέτυχαν την κατάργηση των ηλεκτρονικών βιομετρικών ταυτοτήτων».
Άλλοι βουλευτές επικαλούνται την περίπτωση της Γερμανίας, όπου η εισαγωγή της νέας γερμανικής ταυτότητας (Γερμανική Κάρτα του Πολίτη) από 1/11/2010, αύξησε την ανησυχία των πολιτών σχετικά με την ιδιωτικότητα της ζωής τους γιατί, όπως ανέφερε το Reuters, το οποίο επικαλούνται, τους ξύπνησε μνήμες από την εποχή των παρακολουθήσεων της Στάζι και της Γκεστάπο.
Δεν είναι λίγοι οι βουλευτές και τα στελέχη που υποστηρίζουν ότι «η κάρτα του πολίτη παραβιάζει κατάφωρα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και καταρρακώνει την ελευθερία του ανθρώπου». Μάλιστα, αρκετοί επικρίνουν τον κ. Ζώη που υπερασπίστηκε την άποψη να υπάρξει μεταβατική και δοκιμαστική χρήση της κάρτας και λένε ότι όφειλε εξ αρχής να πει όχι στην χρήση της.
«Από τη στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων μας έχει διαφωνίες για τη χρήση της κάρτας, εμείς οφείλουμε να τους ακούσουμε, προτάσσοντας το θέμα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων» λέει βουλευτής της Ν.Δ. και στην ίδια γραμμή είναι και άλλοι συνάδελφοί του, αν και ορισμένοι συντάσσονται με τις απόψεις της Εκκλησίας.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι στο εσωτερικό της Εκκλησίας, φουντώνει το λεγόμενο κίνημα κατά της κάρτας του πολίτη και πολλοί ιεράρχες, περισσότεροι των 20, αντιδρούν στην υιοθέτησή της, ενώ κατά είναι και ο σύνδεσμός των κληρικών Ελλάδος.
Με δεδομένο, τη στενή σχέση πολλών βουλευτών της Ν.Δ. με την Εκκλησία και παράγοντές της, αλλά και η σύνδεσή τους με παραεκκλησιαστικές οργανώσεις που πρωτοστατούν στις εκδηλώσεις κατά της κάρτας, είναι πολύ πιθανόν το επόμενο διάστημα να ανέβουν οι τόνοι και να επανέλθουν στη μνήμη πολλών η συμπόρευση «γαλάζιων» βουλευτών με την Εκκλησία την περίοδο των ταυτοτήτων, επί Αρχιεπισκόπου, του μακαριστού Χριστοδούλου.
Υπ’ αυτές τις συνθήκες δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να εμφανιστούν με δηλώσεις τους κατά της κάρτας, βουλευτές της Ν.Δ. που εκλέγονται σε νομούς, όπου οι μητροπολίτες αντιδρούν, και θα επιχειρήσουν να εμφανιστούν ως…πολιτική προέκταση της...«Δεξιάς του Κυρίου». Ενδεικτικά, αναφέρονται οι Μητροπολίτες που αντιδρούν: Αιτωλίας κ. Κοσμάς, Κονίτσης κ. Ανδρέας, Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Κηφισίας κ. Κύριλλος, Φθιώτιδος κ. Νικόλαος, Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθιμος, Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμος, Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιος, Σπάρτης κ. Ευστάθιος, Λαγκαδά κ. Ιωάννης, Γόρτυνος κ. Ιερεμίας, Πατρών κ. Χρυσόστομος, Αργολίδος κ. Ιάκωβος, Λαρίσης κ. Ιγνάτιος, Ξάνθης κ. Παντελεήμων και Κυθήρων κ. Σεραφείμ.