"᾿Εγώ εἰμί τὸ Α καὶ τὸ Ω, ἡ ἀρχὴ καὶ τὸ τέλος, ὁ πρῶτος καὶ ὁ ἔσχατος" (᾿Αποκ. κβ΄, 13)

Κείμενα γιά τήν ἑλληνική γλῶσσα στή διαχρονική της μορφή, ἄρθρα ὀρθοδόξου προβληματισμοῦ καί διδαχῆς, ἄρθρα γιά τήν ῾Ελλάδα μας πού μᾶς πληγώνει...


Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Μήνυμα Αἰτωλίας Κοσμᾶ γιά ἑορτή Τριῶν ῾Ιεραρχῶν


 
 
εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας
Αγαπητά μου παιδιά,

Για μία ακόμη φορά εφέτος, εορτάζετε την δική σας εορτή, την εορτή των ελληνικών γραμμάτων, τιμώντας τους τρεις μεγίστους φωστήρες, τους τρεις αγίους Ιεράρχες.

Αρχικά το 1826 και οριστικά το 1843 καθιερώθηκε η εορτή των Τριών Ιεραρχών για το ελεύθερο πλέον ελληνικό κράτος, σαν εορτή της ελληνικής παιδείας.Το νεοσύστατο τότε Ελληνικό κράτος, ήθελε ολοκληρωμένα πρότυπα αρετών και επιστήμης για να εμπνέουν την ελληνική σπουδάζουσα νεότητα.

Οι Τρεις Ιεράρχες, τα ολοκληρωμένα πρότυπα, τα οποία με τη φιλομάθειά τους, τη φιλοπονία τους, τις πολυετείς επιτυχημένες και άριστες σπουδές τους στα επιφανέστερα τότε κέντρα γραμμάτων, την καλλιέργεια αρετών και την κοινωνική τους δράσι, γίνονται οδηγοί και χειραγωγοί της ελληνικής μας νεότητος.

Πως τα επέτυχαν όλα αυτά;Επέτυχαν τόσα πολλά γιατί στήριξαν τη ζωή τους και την πρόοδο τους στο αιώνιο θεμέλιο, τον Κύριο Ιησού Χριστό μας. Χωρίς Χριστό, και ο ισχυρότερος άνθρωπος είναι αδύναμος. Και ο υψηλότερος μπορεί να πέσει και να συντριβεί.

Παρ’ όλες τις προόδους τις επιστήμης, παρ’ όλα τα τεχνικά και ηλεκτρονικά επιτεύγματα, ο άνθρωπος είναι μικρός και μετέωρος, όταν στηρίζεται σε ανθρώπινες μόνο δυνάμεις.

Οι Τρεις Ιεράρχες παρ’ ότι ήταν πλούσιοι, προσοντούχοι και παιδιά ονομαστών οικογενειών, δεν παρασύρθηκαν από φωνές εντυπωσιακές και φθοροποιές, γιατί οδηγούμενοι από το φως του Χριστού και στηριζόμενοι στην αλήθειά Του έμειναν εδραίοι και αμετακίνητοι στο χώρο της αληθινής προόδου.

Τώρα που τους τιμούμε ως πρότυπα της νεότητος και προστάτες των ελληνικών γραμμάτων, σας παρακαλώ παιδιά μου να θελήσετε να θέσετε στη ζωή σας σαν μόνα αιώνια πρότυπα, τους Τρεις Ιεράρχες.

Και όπως εκείνοι άκουσαν, μιμήθηκαν τον Χριστό και ενώθηκαν μαζί Του με τα άγια μυστήρια, έτσι κι εσείς θελήστε να γίνετε μαθητές του Χριστού μας, να φέρετε το φως του στις νεανικές καρδιές σας, να στηρίξετε το μέλλον σας στην πανσοφία Του και την παντοδυναμία Του.

Μην ακούτε ξένες από το θέλημα του Χριστού φωνές. Αν κάποιοι σας καλούν να απομακρυνθήτε από το Χριστό, ζητήστε τους να σας υποδείξουν, έξω από το φως του Χριστού, πρότυπα ολοκληρωμένα σαν τους Τρεις Ιεράρχες. Δεν θα βρουν.

Μόνο ο Χριστός αναδεικνύει Τρεις Ιεράρχες, γιατί μόνο ο Χριστός είναι Θεός.

Μείνετε πιστοί στη φωνή της Εκκλησία μας, μη παρασύρεσθε από μεγάλα και τρανά ονόματα ανθρώπων. Μη θαμπώνεσθε από σβησμένους αστέρες, που ποτέ δεν είχαν φως. Μη δώσετε την καρδιά σας σε υλικά πράγματα και φιλήδονες απολαύσεις.

Στηρίζοντας το οικοδόμημα της ζωής σας και της προόδου σας στο αιώνιο θεμέλιο, το Χριστό, όπως οι Τρεις Ιεράρχες, θα επιτύχετε παντού, όπως εκείνοι.

Ως πνευματικός σας Πατέρας προσεύχομαι και θα προσεύχομαι πάντοτε, για την αληθινή πρόοδό σας. Εύχομαι να σας χαρίζει ο Κύριος υγεία, δύναμι, φωτισμό και επιτυχημένη πρόοδο, αλλά και στους καλούς σας εκπαιδευτικούς να προσφέρει απλόχερα την ευλογία και πλούσια τη χάρι Του.
Με πατρική αγάπη
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
+Ο ΑΙΤΩΛΙΑΣ  ΚΑΙ  ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ  ΚΟΣΜΑΣ

Πηγή:αμεν