"᾿Εγώ εἰμί τὸ Α καὶ τὸ Ω, ἡ ἀρχὴ καὶ τὸ τέλος, ὁ πρῶτος καὶ ὁ ἔσχατος" (᾿Αποκ. κβ΄, 13)

Κείμενα γιά τήν ἑλληνική γλῶσσα στή διαχρονική της μορφή, ἄρθρα ὀρθοδόξου προβληματισμοῦ καί διδαχῆς, ἄρθρα γιά τήν ῾Ελλάδα μας πού μᾶς πληγώνει...


Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Μητροπολίτης Πειραιῶς Σεραφείμ: ῾Ο Μουσουλμανισμός ἀποτελεῖ βαθυτάτη πλάνη!

Ο Μητροπολίτης Πειραιώς για την προσευχή των Μουσουλμάνων στην Πλατεία Κοτζιά

Με αισθήματα οδύνης και βαθυτάτου παραπικρασμού παρακολουθήσαμε από την τηλοψία την παραχώρηση από την Δημοτική Αρχή των Αθηνών ανευθύνως της πλατείας Κοτζιά στο κέντρο της Αθήνας σε Μουσουλμανικής θρησκευτικής παραδοχής πρόσωπα, τα οποία επετέλεσαν δημοσία, αντί σε προσωρινά παραχωρημένο κλειστό χώρο τα θρησκευτικά των καθήκοντα δια πρώτην φοράν μετά την Εθνεγερσία και την αποτίναξη της βάναυσης τουρκικής θηριωδίας.
Επιθυμούμε να καταθέσωμε τις απόψεις μας για το θέμα:
1. Είναι πρόδηλος η σύγχυση που επιχειρείται να επικρατήση με την ταύτιση της συνταγματικά κατοχυρωμένης εννοίας της ανεξιθρησκείας και της ελευθερίας θρησκευτικής συνειδήσεως με την έννοια της επικρατούσης θρησκείας.
Η παραχώρηση του κέντρου των Αθηνών για την τέλεση θρησκευτικών τελετών μίας άλλης εκτός της επικρατούσης κατά το Σύνταγμα θρησκείας αποτελεί απαράδεκτον συμπεριφοράν που πλήττει την επικρατούσα εις το Κράτος θρησκευτικήν πίστιν.
Η Ελληνική Πολιτεία βάσει του ισχύοντος Συντάγματος δεν είναι ουδετερόθρησκος Πολιτεία. Επιπροσθέτως ουδείς έχει το δικαίωμα εν ονόματι του δήθεν εκσυγχρονισμού και της δήθεν πολυπολιτισμικότητος να ποδοπατεί βαναύσως την ιστορική μνήμη του Ελληνικού Έθνους, παραθεωρώντας τους ποταμούς αιμάτων των αγρίως σφαγιασθέντων και αναιρεθέντων Νεομαρτύρων από τους οπαδούς της συγκεκριμένης θρησκευτικής παραδοχής, αλλά και των ηρώων της Εθνικής μας παλλιγγενεσίας.
Μόνον γραικύλοι και προδόται της πατρίδος διατάκται και υπεργολάβοι της νέας εποχής και του αθλίου συγκρητισμού μπορούν να αμνηστεύουν με αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο «τέσσερα μαύρα ατέλειωτα εκατόχρονα σκλαβιάς», φρίκης, δολοφονιών, βιασμών και ειδεχθών εγκλημάτων που είχαν ως εφαλτήριο και την συγκεκριμένη θρησκευτική παραδοχή.
Ενταύθα βέβαια παραθεωρήθηκε πλήρως η διεθνώς κατωχυρωμένη έννοια της αμοιβαιότητος διότι εις ουδεμία μουσουλμανική χώρα θα επετρέπετο ποτέ μία παρόμοια θρησκευτική ενέργεια και επί πλέον εκθέτει διεθνώς την χώρα μας διότι την εμφανίζει ως δήθεν αρνουμένη την στέγασιν της συγκεκριμένης θρησκευτικής κοινωνίας την στιγμήν κατά την οποίαν εις την Ελληνικήν Επικράτειαν υφίστανται και λειτουργούν ανέτως μουσουλμανικά τεμένη στην Θράκη και την Δωδεκάννησο, αι μουσουλμανικαί μουφτείαι τυγχάνουν ανεγνωρισμέναι ως ΝΠΔΔ και μισθοδοτούνται υπό του Ελληνικού Δημοσίου οι Θρησκευτικοί λειτουργοί της Μουσουλμανικής Θρησκευτικής παραδοχής και επιβαρύνουν τον Κρατικό Προϋπολογισμό τα Μουσουλμανικά Ιεροδιδασκαλεία. Στο δε λεκανοπέδιον ανεξελέγκτως λειτουργούν άτυπα μουσουλμανικά τεμένη.
2. Επί της συγκριτικής μελέτης των δύο θρησκειών επισημειούμεν ότι το Ευαγγέλιο του Ιησού Χριστού είναι η μόνη και η πλήρης για τον Θεόν, τον κόσμον και τον άνθρωπον αλήθεια, η οποία απεδείχθη και εσφραγίσθη όχι με το κήρυγμα των Αποστόλων και μαθητών του Χριστού μόνον, αλλά με το αίμα και το μαρτύριον τους, διότι τα αληθινά παιδιά του αληθινού Θεού ουδέποτε επεβλήθησαν με την βία και την μάχαιρα και τον θάνατο των άλλων αλλά με το θαύμα και την προσωπική τους θυσία.
Το αληθές κήρυγμα λοιπόν του Χριστού, του Μεσσίου βεβαιούται με την μαρτυρία και το μαρτύριο επί τρεις ολοκλήρους αιώνες των Αποστόλων, των Πατέρων της Εκκλησίας και 11.000.000 περίπου σφαγιασθέντων κατακρεουργηθέντων και καέντων μαρτύρων και Αγίων Της και επομένως εγείρεται το αμείλικτο ερώτημα: Ποίος λέγει την αλήθειαν;
Ο Ιησούς Χριστός, ο Θεάνθρωπος, που εγεννήθη στον κόσμον αυτόν υπερφυσικώς, δια του Πνεύματος του Θεού και όχι κατά την φυσικήν οδόν των ανθρώπων όπως αποδέχεται και διακηρύσσει πλήρως και ο ιδρυτής του Μουσουλμανισμού στο Κοράνιόν του, και του οποίου Ιησού Χριστού το κήρυγμα αποτελεί συμπλήρωσιν και ολοκλήρωσιν της εις τους Προφήτας της Παλαιάς Διαθήκης γενομένης υπό του Θεού Αποκαλύψεως, ο δε Λόγος Του και η Ανάστασίς Του μας δίδεται αψευδής δια των με τον θάνατο τους μαρτυρησάντων την Αλήθειαν η ο λόγος και οι πεποιθήσεις ενός κοινού ανθρώπου του Άραβα εμπόρου Μωάμεθ υιού του Αμπνταλάχ και της Άμινα Μπιντ Ουαχάμπ, που έζησε εξακόσια χρόνια μετά τον Ιησούν Χριστόν και που γεννήθηκε όπως όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται κατά φύσιν και που ανατρέπουν πλήρως και ουσιαστικώς όλον το περιεχόμενον της αποκαλύψεως του Θεού δια των προφητών και του ενσαρκωθέντος, σταυρωθέντος και αναστάντος Υιού Του, Κυρίου ημών Ιησού Χριστού;
Όταν ληφθή επιπροσθέτως ότι ο Μωάμεθ υπ’ ουδενός επροφητεύθη διότι ο ισχυρισμός του στη σούρα του Κορανίου (Πολεμική παράταξη 61:6) «Ο δε Ιησούς Υιός της Μαριάμ είπε προς τον λαόν αυτού Ω υιοί Ισραήλ εγώ ειμί Απόστολος του Θεού πεμφθείς προς υμάς όπως κυρώσω την προ εμού αποσταλείσαν Πεντάτευχον και ευαγγελίσωμαι υμίν την έλευσιν ετέρου Αποστόλου μετ’ εμέ ου το όνομα Αχμέτ» καθώς και η θέσις των Μουσουλμάνων ερμηνευτών ότι δήθεν στο Ευαγγελικό εδάφιο Ιω. 16, 7 «Εάν μη απέλθω ο Παράκλητος ουκ ελεύσεται προς υμάς, εάν δε πορευθώ πέμψω αυτόν προς υμάς» υπήρχε αρχικά η λέξις περικλυτός και όχι Παράκλητος η οποία σημαίνει ένδοξος και είναι συνώνυμος της κορανικής λέξεως Αχμέτ είναι εντελώς ανάξια αντικρούσεως διότι προσκρούουν στην επί έξι αιώνες μέχρι της εμφανίσεως της δήθεν αποκαλύψεως του Κορανίου, χριστιανική πίστη, Οικουμενικές Συνόδους, θεολογία, συγγραφική δραστηριότητα, παγχριστιανική πεποίθηση και επιστήμη και μάλιστα στην κοινή λογική διότι είναι εντελώς αδιανόητο να ανέμενε ο Θεός έξι ολοκλήρους αιώνες από την υπερφυσική ενσάρκωση, δράση και παρουσία του Μεσσίου και ανάληψή του στους ουρανούς για να αποστείλει την δήθεν σφραγίδα πάντων των προφητών δηλαδή τον κοινόν άνθρωπον Μωάμεθ.
Αντιθέτως ο αληθινός Παράκλητος, το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, το Πανάγιον Πνεύμα επεφοίτησε πενήντα μέρες μετά την Ανάσταση του Χριστού και δέκα μετά την ανάληψη Του στους μαθητάς και Αποστόλους Του ιδρύοντας την Εκκλησία Του που είναι το σώμα Του με εκείνον κεφαλή, ενδυναμώνοντας τους κρυβομένους και τρομοκρατημένους μαθητάς του Χριστού για να κηρύξουν σε όλο τον κόσμο το Ευαγγέλιο της υιοθεσίας του ανθρώπου από το Θεό Πατέρα και να αδιαφορήσουν για την προσωπική τους τύχη και για τα τρομακτικά βάσανα και τελικά τον μαρτυρικό και επώδυνο θάνατο, που θα «κέρδιζαν» από όλη αυτή την πνευματική προσπάθεια.
Όταν ληφθή επίσης υπ’ όψιν ότι ο Μωάμεθ κατά τα ανωτέρω επέβαλε την θρησκεία του με την βία, τον θάνατο και την εξουσία και το κυριώτερον εάν ήσαν αληθείς οι δήθεν αποκαλύψεις που εγένοντο σε αυτόν από τον φερομένον σαν αρχάγγελον Γαβριήλ, θα έπρεπε ο Θεός να είναι εντελώς παράφρων, εφ’ όσον άλλα εκήρυσε και απεκάλυπτε επί αιώνες στο ανθρώπινον γένος και εξακόσια χρόνια μετά την τελευταίαν του αποκάλυψιν «μετέβαλε γνώμην» και άλλαξε ριζηδόν την περί του Εαυτού του γνωστοποίηση.
Επειδή όμως αυτό είναι βλασφημία και ύβρις κατά του αληθινού Θεού, ο οποίος όπως το μεγαλειώδες σύμπαν, «το έργον των χειρών Του» αποδεικνύει με την υπερμαθηματικήν ακρίβειαν των δισεκατομμυρίων γαλαξιακών σχηματισμών είναι η πανσοφία, είναι η απόλυτος αλήθεια, είναι η απόλυτος αγάπη, λογικώς είναι εντελώς αδύνατον να έχει συμβεί και κατά λογική ακολουθία το συμπέρασμα που εξάγεται ευχερώς είναι, ότι ο κοινός άνθρωπος Μωάμεθ διεμόρφωσε εξακόσια χρόνια μετά την ολοκλήρωση της Θείας Αποκαλύψεως εξ ιδίας πρωτοβουλίας, σκέψεως και αντιλήψεως το θρησκευτικό του σύστημα που αποτελεί συμπίλημα αρχαίων αραβικών θρησκευτικών δοξασιών ιουδαϊκών και χριστιανικών αντιλήψεων και το χρησιμοποίησε για να συνενώσει τις Αραβικές φυλές της εποχής του και για να δημιουργήσει το θεοκρατικό, ηγεμονικό του καθεστώς, κατακτώντας την εξουσία και δημιουργώντας κράτος.
Ως εκ τούτων ο Μουσουλμανισμός αποτελεί βαθυτάτη πλάνη και η θρησκευτική παραδοχή αυτού δεν αποτελεί αποκάλυψη του ζώντος Θεού αλλά ανθρωποπαθές κατασκεύασμα που ουδεμία σχέση έχει με την αλήθεια του αποκαλυφθέντος στην Παλαιά Διαθήκη Δημιουργού του σύμπαντος κόσμου Ενός και μοναδικού Τρισυποστάτου Θεού, στους γενάρχες του εβραϊκού έθνους Αβραάμ, Ισαάκ, Ιακώβ και εξαιρέτως στον Προφήτη Μωϋσή και κατά την Καινή Διαθήκη ενσαρκωθέντος εν τω προσώπω του Λόγου Αυτού σε εκπλήρωση των ανά τους αιώνας προφητειών για την σωτηρία του κόσμου.
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
+ ο Πειραιώς ΣΕΡΑΦΕΙΜ
Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς
«Romfea»10/09/2010

῏Ηρθαν στήν ὥρα τους τά τουρκικά βιβλία ΣΤΑ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Επικαιρότητα
Την ώρα που στο ελληνικό υπουργείο Παιδείας δε ξέρουν αν και κατά πόσο θα υπάρχουν δάσκαλοι και καθηγητές τώρα που χτυπά το κουδούνι
Κάποτε λέγαμε πως κάποιος που είναι πάντα στην ώρα του «δουλεύει σαν ελβετικό ρολόι». Στην περίπτωση αυτή μάλλον το ρολόι έγινε …τούρκικο! Σαν τα πρωτοβρόχια λοιπόν όπως και κάθε χρόνο κατέφθασαν και στα μειονοτικά σχολεία της Κομοτηνής τα φορτηγά με τα τουρκικά βιβλία.
Τόνοι ολόκληροι ξεφορτώθηκαν και φυσικά μόλις οι μουσουλμανόπαιδες μαθητές βρεθούν για πρώτη φορά φέτος στην τάξη θα τα έχουν άμεσα διαθέσιμα. Κάτι που κανείς δεν είναι σε θέση να υποσχεθεί στους χριστιανούς μαθητές για τα ελληνόφωνα βιβλία αλλά και για δασκάλους και καθηγητές!
Οσοι λοιπόν εργάζονται οργανωμένα, μεθοδικά και με συγκεκριμένο όραμα φροντίζουν πάντα να είναι στην ώρα τους. Όσο για το δικό μας κράτος, τη μία η οικονομική κατάσταση, την άλλη το ασφαλιστικό, κάθε χρονιά εφευρίσκουμε και μία δικαιολογία ώστε να επικρατεί εικόνα διάλυσης και μπάχαλο…http://www.xronos.gr


Απο Hellenicrevenge

http://filoumenos.com

Πῶς μπορεῖ νὰ ἀντιμετωπισθεῖ τὸ ἄγχος; /Καθηγητῆ ᾿Ιωάννη Κορναράκη

 

 
Κορναράκης 'Ιωάννης (Ὅμότιμος Καθηγητής Ποιμαντικῆς Ψυχολογίας καὶ Ἐξομολογητικῆς Πανεπιστημίου Ἀθηνῶν).



Τὸ ἄγχος εἶναι ἀναμφιβόλως ἕνα πληθωρικὸ ψυχολογικὸ χαρακτηριστικό τῆς συμπεριφορᾶς τοῦ ἀνθρώπου τῆς ἐποχῆς μας. Οἱ χαρακτηρισμοί: ἀγχώδης ἀντίδραση, ἀγχογόνος κατάσταση ἀνθρώπινης ζωῆς, ἀγχωτικὸς τύπος καὶ ἄλλοι παρόμοιοι καὶ σχετικοὶ μὲ τὴν ἔννοια τοῦ ἄγχους χαρακτηρισμοί, ἀκούγονται συχνὰ στὴν καθημερινή μας ζωή.

Στὸ ἐπίπεδο τῆς ἐπιστημονικῆς ψυχολογικῆς ἔρευνας τὸ ἄγχος ἐντοπίσθηκε ὡς νοσογόνο σύμπτωμα ἀνθρώπινης συμπεριφορᾶς, κατὰ τὸ δεύτερο ἥμισυ τοῦ 19ου αἰῶνος, στὸ πλαίσιο τῆς ἀναπτύξεως τῶν διαφόρων θεωριῶν τῆς Ψυχολογίας τοῦ Βάθους (τοῦ ἀσυνειδήτου).

Ἀλλὰ τὸ ἄγχος ὑπῆρχε πάντοτε στὴν ἀνθρώπινη ψυχή, ἀπὸ κάποια χρονικὴ στιγμὴ καὶ ἑξῆς, ὡς λανθάνον αἴτιο ἐνδεχόμενης ψυχικῆς διαταραχῆς, μικρῆς ἢ μεγάλης ἐκτάσεως. Ἁπλῶς κατὰ τὸ δεύτερο ἥμισυ τοῦ 20ου αἰῶνος οἱ συνεχεῖς, μεγάλες καὶ συχνὰ ἐκπληκτικὲς ἀλλαγὲς συνθηκῶν καὶ ὅρων ἀνθρώπινης ζωῆς, ὀφειλόμενες στὴν ταχεία ἐξέλιξη τῶν ἐπιστημῶν καὶ μάλιστα τῆς τεχνολογίας, ὅπως καὶ στὴ σχετικὴ συνεργία λοιπῶν κοινωνικῶν, ἰδεολογικῶν καὶ πολιτισμικῶν παραγόντων, συνετέλεσαν στὴν ἔντονη διέγερση τοῦ ἀνθρώπινου ψυχισμοῦ, μὲ συνέπεια τὴν ἐκδήλωση ψυχολογικῶν προβλημάτων ἀλλὰ καὶ ψυχοπαθολογικῶν συμπτωμάτων μὲ κορυφαῖο, συχνά, χαρακτηριστικὸ τὸ ἄγχος.

Τὸ ἄγχος γεννήθηκε στὴν ἀνθρώπινη ψυχὴ στὸν παράδεισο ἀμέσως μὲ τὴν πτώση τοῦ ἀνθρώπου στὴν ἁμαρτία. Ἡ παράβαση τοῦ θελήματος τοῦ Θεοῦ, ποὺ προῆλθε ἀπὸ τὴ θανατηφόρο παρακοὴ τοῦ Ἀδάμ, βιώθηκε καὶ ἐκδηλώθηκε ἤδη μέσα στὸν παράδεισο ὡς ἀγχογόνος ἀντίδραση στὰ ἀποτελέσματα τῆς παρακοῆς αὐτῆς, ἐπὶ τοῦ ψυχοσωματικοῦ ὀργανισμοῦ τοῦ ἀδαμικοῦ ἀνθρώπου.

Ἡ πρώτη ἀγχωτικὴ ἀντίδραση τοῦ ἀδαμικοῦ ζεύγους σχετίζεται μὲ τὴν μεταπτωτικὴ αὐτοσυνειδησία τοῦ ζεύγους αὐτοῦ· «καὶ διηνοίχθησαν οἱ ὀφθαλμοὶ τῶν δύο, καὶ ἔγνωσαν ὅτι γυμνοὶ ἦσαν, καὶ ἔρραψαν φύλλα συκῆς καὶ ἐποίησαν ἑαυτοῖς περιζώματα» (Γεν. γ’ 7).

Ἡ προσεκτικὴ μελέτη τοῦ στίχου αὐτοῦ δείχνει ὅτι οἱ παραβάτες τοῦ θελήματος τοῦ Θεοῦ, μόλις ἔφαγαν τὸν ἀπαγορευμένο καρπό, βρέθηκαν μπροστὰ σὲ μία εἰκόνα τοῦ ἑαυτοῦ τους, τόσον ἀποκρουστικὴ στὰ μάτια τῆς αὐτοσυνειδησίας τους, ὥστε ἀμέσως, χωρὶς τὴν παραμικρὴ χρονοτριβή, προσπάθησαν νὰ καλύψουν τὴν ἀσχημοσύνη τῆς ψυχικῆς, ἀπαράδεκτης γι’ αὐτούς, εἰκόνας τους.

Ἔτσι στὸ Γεν. 3,7 ἔχουμε δύο σημαντικὰ ὑπαρξιακὰ γεγονότα τῆς ζωῆς τῶν παραβατῶν αὐτῶν τὴν ἀπαράδεκτη γι’ αὐτοὺς μεταπτωτικὴ αὐτοσυνειδησία τους καὶ τὴν κάλυψη τῆς εἰκόνας τῆς αὐτοσυνειδησίας τους αὐτῆς, μὲ τέτοια συνάφεια μεταξύ τους, ὥστε νὰ μαρτυρεῖται ἐντυπωσιακὰ ὁ ἀγχώδης χαρακτήρας τῆς ἀμεσότητος μὲ τὴν ὁποία ἔσπευσαν, εὐθὺς ἀμέσως, νὰ πραγματοποιήσουν τὴν κάλυψη αὐτή, τῆς κακοποιημένης ἀπὸ τὴν ἁμαρτία προσωπικῆς τους εἰκόνας.

Ἐξάλλου ἡ δεύτερη ἀγχώδης ἀντίδραση τοῦ ἀδαμικοῦ ζεύγους στὴν ἀποτρόπαια αὐτὴ εἰκόνα τους, ἦταν ἡ ἄμεση, ἐσπευσμένη, ἀπόκρυψή τους πίσω ἀπὸ τὰ δέντρα τοῦ παραδείσου, ὅταν «ἤκουσαν τῆς φωνῆς Κυρίου τοῦ Θεοῦ περιπατοῦντος ἐν τῷ παραδείσῳ τὸ δειλινὸν» (Γεν. 3, 8). Τὸ ἠχητικὸ ἐρέθισμα τῆς φωνῆς τοῦ Θεοῦ τοὺς προκάλεσε ἔντρομη φυγὴ καὶ κρύψιμο. Ἔτσι «ἐκρύβησαν ὅ τε Ἀδὰμ καὶ ἡ γυνὴ αὐτοῦ ἀπὸ προσώπου Κυρίου τοῦ Θεοῦ ἐν μέσῳ τοῦ ξύλου τοῦ παραδείσου».

Ὅταν ὅμως ὁ Θεὸς ἐκάλεσε ὀνομαστικῶς τὸν Ἀδάμ, μὲ τὴν ἐρώτηση· «Ἀδάμ, ποῦ εἶ;», ἐκεῖνος ἀπήντησε ὁμολογώντας καὶ δικαιολογώντας συγχρόνως τὸ κρύψιμό του πίσω ἀπὸ τὰ δέντρα τοῦ παραδείσου· «τῆς φωνῆς σου ἤκουσα περιπατοῦντος ἐν τῷ παραδείσῳ καὶ ἐφοβήθην, ὅτι γυμνὸς εἰμί, καὶ ἐκρύβην». Ἡ αὐτοσυνειδησία τῆς γυμνότητος τῆς εἰκόνας τους ἀπὸ τὰ θεουργὰ χαρίσματα τοῦ «κατ’ εἰκόνα» λειτούργησε μὲ ἔντρομη ἀμεσότητα, γιὰ τὴν ἀπόκρυψή τους ἀπὸ τὴν ἐλεγκτικὴ παρουσία τοῦ προσώπου τοῦ Θεοῦ. «Ἐφοβήθην» καὶ «ἐκρύβην»! Φόβος καὶ κρύψιμο, πρὸ τῆς ἐλεγκτικῆς παρουσίας τοῦ Θεοῦ!

Ἂν θὰ θέλαμε νὰ συσχετίσουμε τὶς δύο αὐτὲς λέξεις ἢ ἀντιδράσεις τοῦ πεπτωκότος ἀδαμικοῦ ἀνθρώπου, φόβο καὶ κρύψιμο, μὲ βασικὲς ἔννοιες τῆς Ψυχολογίας τοῦ ἀσυνειδήτου (τοῦ Βάθους), θὰ διαπιστώναμε χωρὶς δυσκολία τὴ σύμπτωση τοῦ ἀδαμικοῦ φόβου μὲ τὸ ἄγχος, ὅπως ἀκριβῶς τὸ ἐννοεῖ ἡ σύγχρονη Ψυχολογία στὴν ψυχοδυναμική του λειτουργία. Ἀλλὰ καὶ τὸ κρύψιμο θὰ μπορούσαμε ἄνετα νὰ τὸ παραλληλίσουμε καὶ μᾶλλον νὰ τὸ ταυτίσουμε μὲ τὴν ἔννοια τῆς ἀπωθήσεως τοῦ ἑαυτοῦ στὸ ἀσυνείδητό του, ὅπως ἀκριβῶς τὴν ἀντιλαμβάνεται τὴν ἔννοια αὐτή, στὴ σχέση της μὲ τὸ ἄγχος, ἡ ἴδια Ψυχολογία.

Σύμφωνα μὲ τέτοιες συσχετίσεις μποροῦμε νὰ δεχθοῦμε ὅτι ἡ πτώση στὴν ἁμαρτία ἐπεσκότισε πράγματι καὶ ἀχρείωσε σὲ μεγάλο βαθμὸ τὴ χαρισματικὴ (θεουργὸ) δυναμική τοῦ «κατ’ εἰκόνα». Τὸ μεγάλο αὐτὸ δῶρο τοῦ Θεοῦ στὸν πρωτόπλαστο, βυθίστηκε στὸ σκότος μιᾶς ψυχικῆς πραγματικότητας, ἄγνωστης πλέον καὶ ἀπρόσιτης στὸ σκοτισμένο λογικό του ἀνθρώπου. Θὰ λέγαμε μὲ τὴ γλώσσα τῆς σύγχρονης ψυχολογίας στὸν ἀσυνείδητο ψυχισμό του.

Ἔτσι, στὸ ἑξῆς, οἱ ψυχικὲς ἀντιδράσεις τοῦ πεπτωκότος ἀνθρώπου εἶχαν πλέον ἀσυνείδητες ἀφετηρίες, ἐφόσον ὁ νοῦς τοῦ ἀνθρώπου, βυθισμένος στὸ σκότος τῆς ἁμαρτίας, δὲν μπορεῖ πλέον νὰ κατόπτευση φωτιστικὰ τὸ ἀπύθμενο βάθος τῆς ἁμαρτίας αὐτῆς, στὴν ὁποία εἶχε ἤδη δουλωθῆ.

Ἑπομένως ὄχι μόνο τὸ ἄγχος ἀλλὰ καὶ ἡ ἀπώθηση τοῦ ἑαυτοῦ στὸν ἀσυνείδητο ψυχισμό του, εἶναι συμπτώματα τῆς διαβρώσεως τοῦ «κατ’ εἰκόνα» ἀπὸ τὴν αἰχμαλωσία στὴν ἁμαρτία, μὲ κοινὴ ὅμως ἐσωτερικὴ ἁμαρτητικὴ σχέση, ποὺ οὐσιώνεται στὴ βίωση τῆς ἐνοχῆς γιὰ τὴν παράβαση τοῦ θελήματος τοῦ Θεοῦ. Αὐτὸ σημαίνει ὅτι τὸ ἄγχος ἔχει σαφῶς ἐνοχικὴ ἀφετηρία. Ἐκφράσθηκε ὡς φόβος μπροστὰ στὴν ἀπειλὴ τῆς ἐλεγκτικῆς παρουσίας τοῦ Θεοῦ.

Καὶ εἶναι ἰδιαίτερα ἀξιοπρόσεκτο τὸ γεγονὸς ὅτι ἡ σύγχρονη Ψυχολογία τοῦ ἀσυνειδήτου, κατανοεῖ τὸ ἄγχος ἐπίσης ὡς ἀσυνείδητη καὶ διάχυτη στὴ συνολικὴ ὕπαρξη τοῦ ἄνθρωπου ἐνοχικὴ ἀγωνία. Πρόκειται ἀσφαλῶς γιὰ τὸ ἰσχυρότερο πάθος τῆς ἀνθρώπινης ψυχῆς· τὸ βίωμα ἢ τὸ αἴσθημα τῆς ἐνοχῆς, ποὺ ἐξάλλου ἀποτελεῖ καὶ τὸν πυρήνα τοῦ νευρωτικοῦ γενικὰ φαινομένου.
 
*
 
Ἀπὸ τὴν ἄποψη αὐτὴ τὸ ἄγχος ὑποδηλώνει τὴν ἀόριστη, μὴ δυνάμενη νὰ προσδιορισθεῖ ἐξ ἀντικειμένου ἀγωνία ἐνώπιον κάποιας ἀπειλῆς κινδύνου. Τὸ δὲ ἔντονο κινητικὸ – ψυχοδυναμικὸ στοιχεῖο του, ποὺ προεκτείνεται συχνὰ στὴ συμπεριφορὰ τῆς ἀγχωτικῆς ἀντιδράσεως, μὲ μορφὴ ἐπιθετικότητος, ἀποτελεῖ ἀσφαλῶς μαρτυρία τῆς ἐνοχικῆς ἀφετηρίας του.
 
*
 
Ἀλλὰ τὸ ἄγχος, ὡς παθογόνος παράγοντας τῆς ἀνθρώπινης ψυχῆς, ὡς πάθος, εἶναι ὑπὸ ὡρισμένους ὅρους, ἐπιδεκτικὸ μιᾶς ἀξιοποιήσεώς του ὡς ἐργαλείου πνευματικῆς καὶ μάλιστα νηπτικῆς προκοπῆς. Κατὰ τὸν ἅγ. Μάξιμο, τὰ πάθη, ἂν καὶ δὲν «συνεκτίσθησαν προηγουμένως» στὴν ἀνθρώπινη φύση, εἶναι καλὰ γιὰ τοὺς προχωρημένους στὴν πνευματικὴ ζωή. Γιατί αὐτοὶ μποροῦν νὰ χρησιμοποιοῦν τὴν ἐμπειρία τῶν παθῶν ποὺ εἶχαν (καὶ τὰ ἐξέβαλαν ἀπὸ τὴ σαρκική τους ἀφετηρία) γιὰ τὴν ἀπόκτηση οὐρανίων ἀρετῶν. Ὅπως τὸ φόβο ὡς μέσο προφυλάξεως ἀπὸ τὴ μέλλουσα τιμωρία ἀλλὰ καὶ τὴ λύπη, ὡς διορθωτικὴ διάθεση, κατὰ τὴ μεταμέλεια γιὰ κάποιο κακό, ποὺ διαπράχθηκε κατὰ τὸν παρόντα βίο.

Πρόκειται ἐδῶ γιὰ μία μεταποιητικὴ «κατεργασία» τῆς δυναμικῆς ἑνὸς πάθους σὲ πνευματικὴ λειτουργία ἀρετῆς. Τὴ μεταποιητικὴ αὐτὴ μέθοδο μεταβολῆς μιᾶς ἀρνητικῆς πνευματικῆς ἐμπειρίας σὲ θετικὴ καὶ ἐποικοδομητικὴ ἐνέργεια ἀνωτέρου ἐπιπέδου πνευματικῆς ζωῆς, ἐπισημαίνει καὶ ὁ ἅγ. Μάξιμος σὲ ὁρισμένα σημεῖα τοῦ συγγραφικοῦ του ἔργου.

Ἐφόσον· «Πᾶν πάθος κατὰ συμπλοκὴν πάντως αἰσθητοῦ τινός, καὶ αἰσθήσεως καὶ «φυσικῆς δυνάμεως», θυμοῦ λέγω τυχόν, ἢ ἐπιθυμίας, ἢ λόγου παρατραπέντος τοῦ κατὰ φύσιν συνίσταται», εἶναι δυνατὸν ἕνας «σπουδαῖος» πνευματικὸς ἀγωνιστής, κατὰ τὴν ἐπιδίωξη κάποιας ἀρετῆς νὰ «μεταποίησῃ ἢ νὰ «μεθορμήσῃ» ἢ νὰ «μετεργασθῇ» ἢ νὰ «ἐπαναγάγῃ» τὴ φυσικὴ αὐτὴ δυναμική τοῦ πάθους σὲ βιωματικὴ ποιότητα ἀρετῆς.

Εἶναι λοιπὸν δυνατὸν ἕνας ἀγωνιζόμενος χριστιανός, ποὺ ἀνήκει σ’ ἕνα ἀγχώδη τύπο, νὰ προσπαθήσει νὰ «μεθορμήσῃ» τὴν ἀγχωτική του δυναμικὴ σὲ ὑψηλὰ πεδία πνευματικῆς ζωῆς, ὅπως ἀκριβῶς εἶναι ἡ νήψη, ἡ ἐγρήγορση, ἡ πατερικὴ προσοχὴ καὶ ἄλλες παρόμοιες πνευματικὲς ἐμπειρίες καὶ ἐνέργειες. Στὴν ἁγιογραφικὴ ἀλλὰ καὶ στὴν πατερικὴ διδαχὴ συναντοῦμε προτροπὲς ποὺ μᾶς προσανατολίζουν στὴν πνευματικὴ ἀξιοποίηση μιᾶς «ἀγχωτικῆς» ἢ «φοβικῆς» δυναμικῆς. Ὅπως ἐνδεικτικῶς•

α) Στὴν Π. Δ. «δουλεύσατε τῷ Κυρίῳ ἐν φόβῳ καὶ ἀγαλλιάσθε αὐτῷ ἐν τρόμῳ» (Ψαλμ β’ 11).

β) Στὴν Κ.Δ. «Γρηγορεῖτε οὖν ὅτι οὐκ οἴδατε τὴν ἡμέραν οὐδὲ τὴν ὥραν ἐν ᾗ ὁ υἱὸς τοῦ ἀνθρώπου ἔρχεται». «Γρηγορεῖτε οὖν· οὐκ οἴδατε γὰρ πότε ὁ κύριος τῆς οἰκίας ἔρχεται… μὴ ἐλθὼν ἐξαίφνης εὕρῃ ὑμᾶς καθεύδοντας».

«Μετὰ φόβου καὶ τρόμου τὴν ἑαυτῶν σωτηρίαν κατεργάζεσθε». «Νήψατε, γρηγορήσατε· ὁ ἀντίδικος ὑμῶν διάβολος ὡς λέων ὠρυόμενος περιπατεῖ ζητῶν τίνα καταπίη.

γ) Κατὰ τὸν ἅγ. Μακάριο τὸν Αἰγύπτιο, αὐτὸς ποὺ θέλει πραγματικὰ νὰ εὐχαρίστησει τὸ Θεὸ καὶ νὰ δεχθεῖ τὴ Χάρη τοῦ Ἁγίου Πνεύματος, πρέπει νὰ βιάζει τὸν ἑαυτό του στὴν τήρηση ὅλων τῶν ἐντολῶν τοῦ Θεοῦ… ὅπως ἀκριβῶς αὐτὸς ποὺ προσπαθεῖ νὰ μάθει τὴν εὐχὴ καὶ «βιάζεται καὶ ἄγχει». Κι’ αὐτὸς λοιπὸν ποὺ θέλει νὰ ἐφαρμόσει τὶς ἐντολὲς τοῦ Θεοῦ «βιάζεται καὶ ἄγχει καὶ ἐθίζει ἔθος ἀγαθόν… Καὶ ἐμεῖς λοιπὸν βιασώμεθα καὶ ἄγξωμεν ἑαυτοὺς εἰς τὴν κατόρθωσιν τῶν ἀρετῶν».

Ὁ ἴδιος ἅγιος συνιστᾶ «Πάντοτε ο»=υν ἐν τῇ συνειδήσει ὀφείλεις ἔχειν τὴν μέριμναν καὶ τὸν φόβον…. τὸν φόβον καὶ τὸν πόνον, ὡς φυσικὸν καὶ ἄτρεπτον, τὸν συντριμμὸν τῆς καρδίας πάντοτε πεπηγμένον».

Ἐπίσης, κατὰ τὸν ἀββᾶ Δωρόθεο, ὁ ἀδιαλείπτως προσευχόμενος ἄνθρωπος, ἂν ἀξιωθεῖ νὰ ἀπόκτησει κάποιο χάρισμα γνωρίζει πῶς τὸ κατόρθωσε καὶ δὲν μπορεῖ νὰ ὑπερηφανευθεῖ γιὰ τὸ χάρισμα αὐτό, ὅτι μὲ τὴ δική του δύναμη τὸ ἀπέκτησε ἀλλὰ τὸ ἀποδίδει στὸ Θεὸ καὶ συνεχῶς τὸν παρακαλεῖ «τρέμων» νὰ μὴ ἀποδειχθεῖ ἀνάξιος αὐτοῦ τοῦ χαρίσματος καὶ στερηθεῖ τῆς βοηθείας του καὶ ἀποκαλυφθεῖ ἔτσι ἡ ἀσθένεια καὶ ἡ ἀδυναμία του.

Ἡ ἀνάδυση τοῦ ἄγχους ἀπὸ ἀσυνείδητες, ἄγνωστες καὶ ἀπρόσιτες ἀπὸ τὸ λογικὸ ἐνδοψυχικὲς ἀφετηρίες, κάνουν πολὺ δύσκολη, ἂν μὴ ἀδύνατη, τὴν κατὰ μέτωπο καταπολέμησή του. Γεγονὸς ποὺ ἀφορᾶ σ’ ὅλα τὰ πάθη τοῦ ἀνθρώπινου προσώπου. Γι’ αὐτὸ τὸ λόγο ἡ πατερικὴ ἐμπειρία ποὺ ἐπισημαίνει ὅτι ὁ πνευματικὸς ἀγωνιστὴς δὲν εἶναι ἐκριζωτὴς τῶν παθῶν ἀλλὰ ἀνταγωνιστής, δείχνει ὅτι ἡ μέθοδος τῆς μετοχετεύσεως τῆς ψυχικῆς δυναμικῆς τοῦ πάθους σὲ στόχους πνευματικῆς ζωῆς, δημιουργεῖ ἐλπίδες μιᾶς θεοφιλοῦς ἀξιοποιήσεως τοῦ ἄγχους, σὲ νηπτικοὺς ἀγῶνες καὶ προσπάθειες φωτιστικῆς αὐτογνωσίας, στὸ κλίμα τῆς ἀδιάλειπτης μνήμης τοῦ ὀνόματος καὶ τῆς παρουσίας τοῦ προσώπου τοῦ Θεοῦ στὴ προσωπικὴ ζωὴ τοῦ πνευματικοῦ ἀγωνιστοῦ.

Ἂν τὸ ἄγχος βιώνεται ὡς ἕνας ἀνεπιθύμητος ψυχικὸς ἀναγκασμός, σὰν μία πιεστικὴ βία στὸν πυρήνα τῆς αὐτοσυνειδησίας τοῦ ἀνθρώπινου προσώπου, ὁ μόνος τρόπος νὰ ἀνταγωνιστεῖ κανεὶς τὸ ἄγχος εἶναι ἡ ἄσκηση βίας στὴ βία τοῦ πάθους αὐτοῦ. Στὸ σημεῖο τοῦτο εἶναι χρήσιμη ἡ προτροπὴ τοῦ ὁσίου Νείλου τοῦ ἀσκητοῦ· «Θέλησον τῇ βίᾳ τῆς φιλόθεου σπουδῆς ἐκνικῆσαι καὶ λῦσαι τὴν βίαν (τοῦ ἄγχους)! «Ἡμεῖς τῇ βίᾳ τὴν βίαν καταγωνισώμεθα».

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Στὸ ἐρώτημα «πῶς μπορεῖ ἕνας πνευματικὸς ἄνθρωπος νὰ ἀντιμετώπισει καὶ νὰ ἀξιοποίηση τὸ ἄγχος ὡς ἐργαλεῖο πνευματικῆς προκοπῆς;» μία ἐπιγραμματικὴ – συνοπτικὴ ἀπάντηση θὰ ἦταν, στὸ ἐρώτημα αὐτὸ ἡ ἑξῆς·

- Νὰ παραδώσει τὸ ἄγχος καὶ τὴν ἀνασφάλεια ποὺ τὸ συνοδεύει στὸ ἔλεος καὶ τὴν ἀγάπη τοῦ Θεοῦ.

- Νὰ προσπαθήσει νὰ τὸ ἰδεῖ καὶ νὰ τὸ κατανοήσει στὴν ψυχοδυναμική του ἰδιαιτερότητα ὡς φοβίας ἢ ἀόριστης ἀγωνίας ἢ ἀναιτιολόγητης ἐπιθετικῆς παρορμήσεως ἢ τέλος ὡς ἐνοχικῆς φοβικῆς εὐαισθησίας, ὡς παράγοντα τῆς παιδείας τοῦ Κυρίου!

- Νὰ ἐντοπίσει ἐνδεχομένως τὸ ἐνοχικὸ ὑπόστρωμα τοῦ ἄγχους, ποὺ συνήθως ἀποτελεῖ τὴν κυρία ψυχοδυναμική του ἀφετηρία. Ἀπωθημένες ἁμαρτητικὲς ἐμπειρίες, δηλ. ἀνεξομολόγητες ἐνοχές, ἐκδικοῦνται μὲ ἀσυνείδητη ἀγχώδη ἀντίδραση.

- Νὰ συλλάβει τὴν ἀφυπνιστικὴ πνευματικὴ σημασία τοῦ ἄγχους, ὡς ἐρεθίσματος μιᾶς ἐργασίας αὐτογνωσίας μὲ κριτήρια ἀντικειμενικὰ καὶ ὄχι αὐτοδικαιωτικά.

- Νὰ μεταποιήσει τὴ δυναμική τῆς ἀγχωτικῆς ἀγωνίας σὲ νηπτικὸ τρόπο βιώσεως τῆς πνευματικῆς ζωῆς, σύμφωνα μὲ τὴν μνημονευθεῖσα προτροπὴ τοῦ ἄγ. Μακαρίου του Αἰγυπτίου· «Καὶ ἡμεῖς τοίνυν βιασώμεθα καὶ ἄγξωμεν ἑαυτοὺς εἰς τὴν ταπεινοφροσύνην, τὴν ἀγάπην καὶ τὴν πραότητα., ἵνα ἀποστείλῃ τὸ Πνεῦμα αὐτοῦ εἰς τὰς καρδίας ἡμῶν ὁ Θεός»!

Ὄντως τὰ ἀντίρροπα τοῦ ἄγχους εἶναι ἡ ταπεινοφροσύνη, ἡ ἀγάπη καὶ ἡ πραότητα!


Πηγή:http://www.agiazoni.gr

ΟΜΑΔΙΚΗ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ


Εικόνα πρωτόγνωρη σήμερα για τη Λάρισα. Το δημοτικό γήπεδο της πόλης, μετατράπηκε σε χώρο προσευχής για δεκάδες Μουσουλμάνους, που ζουν και εργάζονται στην περιοχή και οι οποίοι γιορτάζουν τo τέλος της μεγαλύτερης θρησκευτικής τους γιορτής, του Ραμαζανιού...

Με επικεφαλής έναν κληρικό, περισσότερα από 100 άτομα, στην πλειοψηφία τους Πακιστανοί και Μπαγκλαντεσιανοί (αλλά και από άλλες αραβικές κυρίως χώρες) συγκεντρώθηκαν –μετά από σχετική άδεια!- σε δημοτικό γήπεδο και στραφέντες προς τη Μέκκα προσευχήθηκαν.

Το Ραμαζάνι χαρακτηρίζεται ως ένας από τους "πέντε στύλους" του Ισλάμ με χαρακτήρα υπακοής, εξιλασμού και προσευχής προς το Θεό. 



Πηγή: enet.gr

῾Ο καθηγητής Δημήτριος Τσελεγγίδης πρός τήν ῾Ιερά Σύνοδο γιά τήν κάρτα τοῦ πολίτη




Κάρτα Πολίτη. Καθηγητής Δημήτριος Τσελεγγίδης. «Πρόταση γιά ἕνα μή ἀναθεωρήσιμο ἄρθρο στό Εὐρωπαϊκό Σύνταγμα»
Σᾶς παρουσιάζουμε μιά σημαντική πρόταση, τοῦ καθηγητοῦ τῆς Θεολογικῆς Σχολῆς τοῦ ΑΠΘ κ. Δημ. Τσελεγγίδη, πρός τήν Ἱερά Σύνοδο τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, ὅσον ἀφορᾶ τό νομικό μέρος γιά τό θέμα τῆς Κάρτας τοῦ Πολίτη.


ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ
ΤΜΗΜΑ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ
ΤΟΜΕΑΣ ΔΟΓΜΑΤΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΕΛΕΓΓΙΔΗΣ
..................
54124 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τηλ. Γραφ. 2310 996957
Οἰκ. 2310 342938
Θεσσαλονίκη 1-9-2010

Πρός
Τήν Ἱερά Σύνοδο
Τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος
Ἰ. Γενναδίου 14
11521 ΑΘΗΝΑ

Θέμα: «Πρόταση γιά ἕνα μή ἀναθεωρήσιμο ἄρθρο στό Εὐρωπαϊκό Σύνταγμα»

Μακαριώτατε Ἅγιε Πρόεδρε,
Σεβασμιώτατοι Ἀρχιερεῖς,

Θά ἤθελα νά ἀπευθυνθῶ πρός Σᾶς, ὡς τήν Ἀνωτάτη Διοίκηση τῆς τοπικῆς Ἐκκλησίας μας, γιά ἕνα πολύ σοβαρό θέμα πού μᾶς ἀφορᾶ καίρια ὡς εὐρωπολίτες Χριστιανούς.
Στό παρελθόν, μέ ἀφορμή τήν εἰσαγωγή στή ζωή τῶν πολιτῶν ἠλεκτρονικῶν συστημάτων πού λειτουργοῦν μέ βάση τόν γραμμωτό κώδικα (barcode), ἡ Ἐκκλησία τῆς Ἑλλάδος, ἡ Ἐκκλησία τῆς Κρήτης, τό Ἅγιον Ὅρος καί τά Ἅγια Μετέωρα ἐξέδωσαν Ἐγκυκλίους καί κείμενα μέ τά ὁποῖα ἐξέφραζαν τόν ἔντονο προβληματισμό τους καί δικαιολογοῦσαν τίς ἀνησυχίες τοῦ πληρώματος τῆς Ἐκκλησίας.
Τόσο ἀπό τήν Εὐρωπαϊκή Ἕνωση ὅσο καί ἀπό τήν Πολιτεία μας ἀνακινεῖται κατά καιρούς τό θέμα πού ἀφορᾶ τή λειτουργική ἀναγκαιότητα, ὅπως ὑποστηρίζεται, νά δοθεῖ σέ κάθε πολίτη ἕνας ἑνιαῖος κωδικός ἀριθμός ἠλεκτρονικῆς μορφῆς, εἴτε σέ ταυτότητες εἴτε σέ κάρτες μέ μικροτσίπ. Ἄν καί ὑφίσταται ἤδη τό νομοθετικό πλαίσιο γιά τήν πραγματοποίηση τοῦ σκοποῦ αὐτοῦ, ὁ ἑνιαῖος κωδικός
ἀριθμός δέν δόθηκε, ἐξαιτίας ἀρνητικῶν ἀντιδράσεων τῶν πολιτῶν.

Πρόσφατα, ἡ σημερινή πολιτική ἡγεσία τῆς χώρας μας ἀνακοίνωσε ἐπισήμως ὅτι ἀπό τίς ἀρχές τοῦ 2011 θά καθιερωθεῖ ἡ «Κάρτα τοῦ Πολίτη», μία μορφή ἠλεκτρονικῆς ταυτότητας. Ἤδη καί ἐγώ προσωπικῶς, ὅπως καί πάρα πολλοί ἄλλοι, γίνομαι ἀποδέκτης ἀνησυχιῶν ἀπό πλῆθος πιστῶν. Καί φυσικά κατανοῶ ποιά εἶ-ναι ἡ γενεσιουργός αἰτία αὐτῆς τῆς ἀνησυχίας. Γι’ αὐτόν ἀκριβῶς τό λόγο, ὀφείλω νά διαβιβάσω καταρχάς σέ Σᾶς τίς ἀνησυχίες αὐτές, ἀλλά καί νά θέσω ὑπόψη Σας τά ἑξῆς: Εἶναι αὐτονόητο ὅτι οἱ ὑποχρεώσεις καί τά δικαιώματα τοῦ πολίτη ἔναντι τῆς Πολιτείας, ὅπως καί οἱ οἰκονομικές συναλλαγές του, ὁρίζονται μέ νόμους, ἡ τήρηση τῶν ὁποίων εἶναι ὑποχρεωτική γι’ αὐτόν.
Ἀλλά καί ἡ συντεταγμένη Πολιτεία μας, ὡς μέλος τῆς Εὐρωπαϊκῆς Ἑνώσεως (Ε.Ε.) εἶναι ὑποχρεωμένη νά τηρεῖ ἀπαρέγκλιτα τό Εὐρωπαϊκό Δίκαιο καί τίς Κοινοτικές Συνθῆκες, ὅπως εἶναι:
Ἡ Ἱδρυτική τῆς Ρώμης (1997), τοῦ Μάαστριχ (1992), τοῦ Σένγκεν (1997), τοῦ Ἄμστερνταμ (1997), τῆς Λισσαβώνας (2007). Καί, ὅπως εἶναι γνωστό, ἔχει ἑτοιμαστεῖ ἤδη τό Εὐρωπαϊκό Σύνταγμα τό ὁποῖο δέν ψηφίστηκε τελικῶς ἀπό τά κράτη-μέλη τῆς Ε.Ε., γιατί ἀντέδρασαν κάποιοι λαοί τῆς Κοινότητας γιά ὁρισμένες διατάξεις του πού ἀντίκεινται στά δικαιώματα τῶν πολιτῶν.

Τό Εὐρωπαϊκό Δίκαιο, ὡς πρωτογενές Δίκαιο, ὑπέρκειται τοῦ ἐθνικοῦ μας Συνταγματικοῦ δικαίου. Κατά συνέπεια, ἄν θέλουμε νά κατοχυρώσουμε τήν μή ὑπονόμευση κάποιου δικαιώματός μας, θά πρέπει νά φροντίσουμε αὐτό τό δικαίωμά μας νά κατοχυρωθεῖ στό πρωτογενές Δίκαιο. Σήμερα βλέπουμε, στό πλαίσιο δῆθεν τῶν δικαιωμάτων τοῦ εὐρωπαίου ἀνθρώπου, νά ἀμφισβητεῖται νομικῶς ἡ ὕπαρξη εἰκόνων στά σχολεῖα καί στά δημόσια κτίρια, οἱ μαντῆλες τῶν μουσουλμάνων κ.τ.λ. Καί ὅλα αὐτά γίνονται μέ τήν ἐπίκληση τῶν νέων δεδομένων τῆς πολυ-πολιτισμικῆς κοινωνίας τῆς Ε.Ε., ὅπου ἡ παρουσία ἑνός συμβόλου μίας θρησκείας δέν θά πρέπει νά προσβάλλει μέ τήν παρουσία του τήν θρησκευτική συνείδηση ἐκείνου πού δέν ἀνήκει στήν ἴδια θρησκεία.

Μέσα στό πνεῦμα τῶν νέων εὐρωπαϊκῶν δεδομένων, φρονῶ ὅτι θά πρέπει νά κινηθεῖ ἡ Ἐκκλησιαστική Ἱεραρχία μας προκειμένου νά ἀπαιτήσει, ὥστε νά ὁριστεῖ στό Εὐρωπαϊκό Σύνταγμα (νά σημειωθεῖ ὅτι στό Εὐρωπαϊκό Σύνταγμα φρόντισαν νά μήν ὑπάρχει καμία ἀναφορά στή χριστιανική κληρονομιά, «σεβόμενοι» πάντοτε τήν ἰδιαιτερότητα τῆς πολυ-πολιτισμικῆς κοινότητας), - καί μάλιστα σέ μή ἀναθεωρήσιμο ἄρθρο του – τό ἐξῆς:
«Δέν ἐπιτρέπεται ἡ Ε.Ε. ἤ κράτος-μέλος της νά νομοθετήσει, νά προωθήσει καί νά ἐπιβάλλει σέ ὁποιοδήποτε ἔγγραφο, κάρτα, μικροτσίπ, ταυτότητα ἡ ἠλεκτρονικό σύστημα συναλλαγῶν, κάποιο ἀριθμό - ὅπως τόν δυσώνυμο 666 - ὄνομα ἤ σύμβολο ἤ χάραγμα, πού προσβάλλει τή θρησκευτική συνείδηση τῶν Χριστιανῶν ἤ τῶν ὁπαδῶν ἀλλης θρησκείας».
Ἄν δέν φροντίσουμε ἐγκαίρως καί δέν ἀπαιτήσουμε στό πλαίσιο τῆς εὐνομούμενης καί συντεταγμένης Ε.Ε. νά κατοχυρωθεῖ νομοθετικά τό παραπάνω δικαίωμά μας, τότε θά δώσουμε τήν βεβαία αἴσθηση ὅτι ἀποδεχόμαστε ὅσα νομοθετοῦν γιά μᾶς, ὅτι δηλαδή συνειδητῶς ἐκχωροῦμε τά δικαιώματά μας. Γι’ αὐτό, στήν περίπτωση πού δέν τηρήσουμε ὅσα θεσπιστοῦν, θά ὑποστοῦμε δικαίως τίς συνέπειες τοῦ νόμου.
Ἀπό τά παραπάνω γίνεται σαφές ὅτι ἡ μόνη σωστή καί νόμιμη λύση τοῦ προβλήματος εἶναι νά ζητήσουμε τήν νομική κατοχύρωση τοῦ δικαιώματός μας καί ὄχι νά ἐκδηλώνουμε κάθε τόσο τήν ἀνησυχία εἴτε τήν ἀντίδρασή μας, ἄλλοτε γιά τήν κάρτα ὑγείας ἄλλοτε γιά τό διαβατήριο, τίς ταυτότητες, τήν κάρτα τοῦ πολίτη κ.τ.λ.
Ἔχουμε τήν πεποίθηση ὅτι ἡ δημοκρατική Εὐρωπαϊκή Κοινότητα δέν θά ἔχει κάποιο πρόβλημα στό αἴτημά μας, ὥστε νά κατοχυρώσει ἕνα τέτοιο δικαίωμα πού ἀφορᾶ ὅλους τούς λαούς. Ἀπεναντίας θά ἔχει καί τήν στήριξή τους. Ἐκτός καί ἄν ὄντως εἶναι πρόθεση τῆς Ε.Ε. νά ἐπιβάλλει τόν ὅποιο δυσώνυμο ἀριθμό καί νά προσβάλλει τή θρησκευτική συνείδηση τῶν πιστῶν Χριστιανῶν, ὁπότε μέ τήν ἄρνησή της νά κατοχυρώσει τό παραπάνω δικαίωμά μας, θά γίνει γνωστή ἡ πρόθεσή της.

Μέ βαθύτατο σεβασμό
ἀσπάζομαι τήν δεξιά Σας

Δημήτριος Τσελεγγίδης
Καθηγητής τῆς Θεολογικῆς Σχολῆς ΑΠΘ


Κοινοποίηση: 1. Σέ ὅλους τούς Ἰεράρχες τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος
2. Σέ ὅλους τούς Ἱεράρχες τῆς Ἐκκλησίας τῆς Κρήτης
3. Σέ ὅλες τίς Ἱερές Μονές τοῦ Ἁγίου Ὅρους
4. Σέ ὅλες τίς Ἱερές Μονές τῶν Ἁγίων Μετεώρων.


© Αναβάσεις
Αναρτήθηκε από byzantio στις 3:03 μ.μ.

῾Εκατοντάδες μουσουλμᾶνοι συγκεντρώθηκαν τό πρωί τῆς Παρασκευῆς στήν πλατεία Κοτζιᾶ, στό κέντρο τῆς ᾿Αθήνας για νά προσευχηθοῦν, καθώς ὁλοκληρώθηκε ἡ περίοδος τοῦ Ραμαζανίου.


ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΕΝ ΩΡΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ




ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΤΕΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ...

Συγκεκριμένα, μετά από πρόσκληση της Μουσουλμανικής Κοινότητας τελέστηκε στην πλατεία Κοτζιά το Eid Al-Fitr, η τελευταία προσευχή του Ραμαζανιού μετά τη νηστεία των 30 ημερών, με τη συμμετοχή δύο Ιμάμηδων που προσκλήθηκαν από την Αίγυπτο.
Να σημειωθεί ότι πολλοί πιστοί τονίζουν την ανάγκη δημιουργίας τεμένους στην πόλη, για να μπορούν να προσεύχονται αφού, όπως λένε, η προσευχή σε ανοιχτούς χώρους δεν είναι συνηθισμένο φαινόμενο.

Πηγή:http://www.madata.gr



Καυστικό σχόλιο τοῦ ᾿Ορθοδόξου Παρατηρητηρίου γιά τίς ἀπαράδεκτες ἐνέργειες τοῦ ᾿Αλεξανδρουπόλεως κ. ᾿Ανθίμου




Σχόλιο απο το "Ο.Π"
Συγχαίρουμε  τον Άγιο Ηγούμενο της Ι. Μ Παντοκράτορος  για την ανακοίνωση που δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της Ι.Μονής.Ωστόσο ,και με όλο τον σεβασμό , θα   επισημάνουμε  ότι  αυτό που συνέβη στον Οίκο του Θεού δεν ήταν απλώς μια "θεατρική παράσταση" αλλά μια  ειδωλολατρική-παγανιστική τελετουργία  με επικλήσεις  και προσευχές σε  "θεούς"  του δωδεκαθέου.Κατά την γνώμη μας και τη γνώμη  πάρα πολλών πιστών δεν επρόκειτο για ένα απλό "ατόπημα"  του Ιεράρχου , το οποίο θα μπορούσε να πράξει ένας απλός ακατήχητος πιστός,αλλά για  μία ΙΕΡΟΣΥΛΙΑ στην οποία  συμμετείχε και  ο ίδιος.Υποθέτουμε ότι δεν υπάρχει  Επίσκοπος που να μην γνωρίζει   τους Ιερούς  Κανόνες της  Εκκλησίας μας , οι οποίοι  εξ΄άλλου απαιτούν  και απο  εμάς τους απλούς λαϊκούς να  ελέγχουμε τέτοιου είδους  ΑΝΤΙΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΕΣ πράξεις ( σχετικές αναρτήσεις μας εδώ και εδώ ).
Όλοι με αγωνία  περιμένουμε την ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ   της Ιεράς Συνόδου  αφού πρόκειται   για  μείζονος σημασίας   Εκκλησιαστικό ζήτημα  όπως  είναι φυσικά και το ζήτημα του Μητροπολίτου Μεσσηνίας  (υπενθυμίζουμε  ότι  προσφάτως   η Εκκλησία της Ελλάδος τον διόρισε ως εκπρόσωπο στον   διεξαγόμενο "διάλογο" των  εκκλησιών).
Με τιμή
"Ο.Π"

Ὄχι εἰς τὴν «Κάρτα τοῦ Πολίτη»


Σὲ ἐξέλιξη βρίσκεται ἡ προ σπά-
θεια τῆς «Πρωτοβουλίας Ἀντιρρη-
σιῶν Ὀρθόδοξης Συνεί δησης» γιὰ
τὴν συλλογὴ ὑπογραφῶν σχετικὰ
μὲ τὴν ἄρνηση παραλαβῆς τῆς
ἠλεκτρονικῆς «Κάρ τας τοῦ Πολί-
τη». Ἤδη μέχρι τὴν 5.9.2010 εἶχαν
ὑπογράψει 5.045 ἀδελφοί μας, ἐνῶ
κατὰ ἑκατοντάδες φθάνουν νέες
ὑπογρα φὲς ἱερέων, μοναχῶν καὶ
λαϊκῶν. Μεταξὺ τῶν ὑπογραψάν-
των εἶναι Ἡγούμενοι Ἱερῶν Μο -
νῶν καὶ τοῦ Ἁγίου Ὄρους (βλέπε
Ἡγούμενος Φιλόθεος τῆς Ι.Μ. Κα-
ρακάλλου), μοναχοὶ ἁγιορείτικων
καὶ μὴ μονῶν, πρωτοπρεσβύτεροι
«μάχιμων» ἐνοριῶν ἀπὸ διάφορες
Μητροπόλεις κ.ἄ.
Σημειώνουμε γιὰ μία ἀκόμη φο-
ρά, ὅτι ὅποιος θέλει νὰ μελε τήσει
τὸ κείμενο-ἐπιστολὴ τοῦ π. Σαράν-
τη Σαράντου γιὰ τὴν «Κάρτα τοῦ
Πολίτη» δύναται νὰ προστρέξει
στὸν Ο.Τ. τῆς 23.7. 2010 ἢ στὴν κά-
τωθι ἠλεκτρο νικὴ διεύθυνση: orthodox-
watch.blogspot.com /2010/ 07/bl
og-post_ 9271.html Ὅποιος θέλει νὰ
μελετήσει τὸ κείμενο τῆς «Πρωτο-
βουλίας Ἀντιρρησιῶν Ὀρ θόδοξης
Συνείδησης» καὶ νὰ τὸ ὑπογράψει
ἠλεκτρονικὰ δύναται νὰ προστρέ-
ξει στὴν κάτωθι ἠλεκτρονικὴ διεύ-
θυνση: www. orthros. org/ Greek/Eidiseis/
E_Arnoumai2. php. Γιὰ ὅσους
δὲν ἔχουν πρόσβαση στὸ διαδίκτυο
ὑπάρχει ἀντίστοιχο ἔντυπο, στὸ
ὁποῖο μπορεῖ νὰ ὑπογράψουν καὶ νὰ
τό ἀποστείλουν στὴν κάτωθι τ.θ.
(Τ.Θ. 105 Σπάτα τ.κ. 19004).
Τὴν ἐπαναλειτουργίαν

᾿Ορθόδοξος Τύπος, (10-9-2010)

Μιά ἀξιόλογη πρωτοβουλία τῆς ᾿Αρχιεπισκοπῆς ᾿Αθηνῶν

Μέ ἐντολή τοῦ ᾿Αρχιεπισκόπου διπλασιάζονται οἱ μερίδες φαγητοῦ γιά τούς ἀστέγους

Με εντολή του Μακαριωτάτου διπλασιάζονται από την 26η Σεπτεμβρίου 2010 οι μερίδες φαγητού που θα διανέμονται στο Κέντρο Υποδοχής Αστέγων του Δήμου Αθηναίων στην οδό Πειραιώς.
Σε επιστολή που απέστειλε με την ευκαιρία της έναρξης του νέου εκκλησιαστικού έτους ο Πρωτοσύγκελλος Πανοσ. Αρχιμανδρίτης π. Γαβριήλ Παπανικολάου στους Προέδρους των Ενοριακών Φιλοπτώχων Ταμείων και των Κέντρων Ενοριακής Αγάπης της Ι.Α.Α., αναφέρεται στις δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνονται στην ελληνική κοινωνία και στην ανάγκη η Εκκλησία να εντείνει τις προσπάθειες και να σταθεί αρωγός σε αυτή την προσπάθεια κάλυψης των αναγκών των συνανθρώπων μας.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρωτοσύγκελλος, ανακοίνωσε ότι κατόπιν εντολής του Μακαριωτάτου διπλασιάζεται από τα τέλη του τρέχοντος μηνός ο αριθμός των μερίδων που θα διανέμονται στο Κέντρο Υποδοχής Αστέγων του Δήμου Αθηναίων, έτσι ώστε να φτάσουν τις 10.000 μερίδες ημερησίως.
Όπως υπογραμμίζει το κόστος του προγράμματος ανέρχεται στα 2 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Στην επιστολή ο π. Γαβριήλ Παπανικολάου κάνει έναν σύντομο απολογισμό του φιλανθρωπικού και κοινωνικού έργου που έχει γίνει τους τελευταίους μήνες από τη Γενική Διεύθυνση Χριστιανικής Αλληλεγγύης της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με τα Ε.Φ.Τ.
Η επιστολή του Πρωτοσυγκέλλου της Ι.Α. Αθηνών έχει ως εξής:
Αγαπητοί Πατέρες και Αδελφοί,
Με  την  επιστολή  μου αυτή και επί τη ενάρξει ενός ακόμη Εκκλησιαστικού έτους, πρωτίστως σπεύδω να σας ευχαριστήσω για  την πολυετή  δραστηριότητά σας, για  τα επιλεγμένα μέλη των Ε.Φ.Τ. σας, με τα οποία «ως μέλισσαι» εργάζεσθε όλοι από  κοινού στήν  κυψέλη της Αγίας μας Εκκλησίας.
Παράλληλα όμως, θα ήθελα να σας κάνω μία σύντομη και περιεκτική ανασκόπηση του έτους που πέρασε αλλά και να σας ενημερώσω για τα επικείμενα προγράμματα και δραστηριότητες, που θ’αρχίσουν να εφαρμόζονται και να υλοποιούνται κατά  το τρέχον έτος.
Όπως γνωρίζετε, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών καθημερινώς έρχεται αρωγός στα ποικίλα προβλήματα και τις ανάγκες των συνανθρώπων μας, τόσο μέσα από την λειτουργία του φιλανθρωπικού & κοινωνικού έργου της, των προγραμμάτων συμπαράστασης, του εξειδικευμένου προσωπικού της, των εθελοντών της, των ιδρυμάτων της, των υπηρεσιών της, όσο και με την σίτιση χιλιάδων ενδεών αδελφών μας, προσφέρουσα ανακούφιση. Οι υπηρεσίες που παρέχονται είναι:
α) Άμεση παροχή κάθε υλικής, άλλης βοήθειας σε άτομα και ομάδες που βιώνουν  συνθήκες φτώχειας, οικονομικού και κοινωνικού αποκλεισμού.
β) Η καταπολέμηση των αιτιών που προκαλούν τη φτώχεια, τον κοινωνικό και οικονομικό αποκλεισμό, με την υλοποίηση σχετικών ειδικών προγραμμάτων. Τα προγράμματα πραγματοποιούνται μέσω της Γενικής Διευθύνσεως  Χριστιανικής Αλληλεγγύης -  Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των 145  Ενοριακών Φιλοπτώχων Ταμείων της, μέσα στα όρια της  Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Συγκεκριμένα:
• 72 Κέντρα Ενοριακής Αγάπης  στην περιφερειακή  δομή και οργάνωση  της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών,  σιτίζουν ημερησίως με 3.000 μερίδες φαγητού, απόρους, αστέγους , ηλικιωμένους και ανήμπορους  αδελφούς μας, ανεξαρτήτως χώρας προελεύσεως, φυλής , χρώματος, η θρησκεύματος. 
• 17 Ενοριακές Στέγες Γερόντων φροντίζουν 450 αυτοεξυπηρετούμενους ηλικιωμένους.
• Η Στέγη Κατακοίτων Γερόντων που  περιθάλπει 44  μη αυτοεξυπηρετούμενους ηλικιωμένους.
• 4 Στέγες Φιλοξενίας απόρων και αστέγων συνανθρώπων μας, στις οποίες φιλοξενούνται 60  άποροι αδελφοί μας μέχρι στιγμής.
•  Το Κέντρο Αποκαταστάσεως   «ΔΑΜΑΡΙΣ»  στην Άνοιξη Αττικής, φροντίζει  24 κορίτσια με νοητική υστέρηση & με σύνδρομο Down.
• Το Ίδρυμα «Μαρία Κόκκορη»  στην Γλυφάδα, το οποίο έχει ως έργο την περίθαλψη 14 θηλέων ατόμων με νοητική υστέρηση & με σύνδρομο Down.
•Λειτουργούν 2 Βρεφονηπιακοί Σταθμοί που  φιλοξενούνται 176 νήπια και βρέφη.
• Εκκλησιαστικό Ορφανοτροφείο Βουλιαγμένης, για αγόρια σχολικής ηλικίας.
•Θεολογικό Οικοτροφείο Αλλοδαπών Φοιτητών
• Πρόγραμμα «ΤΑΒΙΘΑ» παρέχει είδη ιματισμού
(5500 τεμάχια περίπου ετησίως).
• Πρόγραμμα «ΚΙΒΩΤΟΣ ΑΓΑΠΗΣ». Πρόκειται για κινητή μονάδα διανομής φαγητού σε αστέγους.
• Πρόγραμμα «ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΟΥΣ  ΔΡΟΜΟΥΣ».
Πρόκειται για πρόγραμμα διανομής φαγητού σε αστέγους, 1100 μερίδες φαγητού επιπλέον ημερησίως, στο «ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΑΣΤΕΓΩΝ» του Δήμου Αθηναίων.
• Πραγματοποιούνται αιμοληψίες σε ενοριακό επίπεδο σε συνεργασία με Νοσηλευτικά Ιδρύματα (βάσει του απολογισμού  του 2009, συγκεντρώθηκαν και δόθηκαν περίπου 5000 φιάλες αίματος).
• Οικονομική ενίσχυση απόρων φυλακισμένων σε συνεργασία με την Κοινωνική υπηρεσία των φυλακών.
• Τακτική και συστηματική επίσκεψη των Κοινωνικών Λειτουργών στις ενορίες, στα νοσηλευτικά ιδρύματα, στις φυλακές.
• Συνεργασία με τα  Ενοριακά Φιλόπτωχα  Ταμεία, με στόχο  τον εντοπισμό των πτωχών της ενορίας, την εξακρίβωση των ισχυρισμών του αιτούντος για βοήθεια μετά από Κοινωνική Έρευνα, την αξιολόγηση των περιπτώσεων και παροχή φροντίδας αυτών. Η φροντίδα αυτή αναφέρεται  σε χρηματικό &  σε υλικό βοήθημα.
• Παροχή πληροφόρησης για θέματα που αφορούν  την υγεία καθώς και την  προσωπική,  οικογενειακή υποστήριξη και συμβουλευτική.
• Πρόγραμμα «Διακονία Ασθενών» όπου εθελόντριες κυρίες επισκέπτονται ασθενείς στα  Νοσοκομεία υπό την εποπτεία του πατρός Βασιλείου Κοντογιάννη, ιερέως του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Αθηνών.
• Πρόγραμμα «Κίνημα αγάπης» για την αξιοποίηση και αναδιανομή παλαιών ειδών και χαρτιού.
• Πρόγραμμα «Θερινών Διακοπών Υπερηλίκων» των Στεγών Γερόντων.
• Μέλος του Ελληνικού Δικτύου για το Δικαίωμα στη Στέγη και την Κατοικία.
• Μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Καταπολέμηση της Φτώχειας.
• Η Κοινωνική Υπηρεσία της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών λειτουργεί ως Εκπαιδευτικό Κέντρο σπουδαστών Τ.Ε.Ι. Κοινωνικής Εργασίας.
• Συνεργαζόμαστε με κρατικούς και κοινωνικούς φορείς, Δήμους, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και Συλλόγους.
• Συμμετέχουμε σε  συνέδρια και σεμινάρια με θέματα σχετικά με τις δραστηριότητες του Γ.Φ.Τ. και της Κοινωνικής Υπηρεσίας της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
• Από τον περασμένο Ιούλιο ιδρύθηκε η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «ΑΠΟΣΤΟΛΗ», μέσω της οποίας φιλοδοξούμε να οργανώσουμε αποδοτικότερα στο σύνολό του το φιλανθρωπικό έργο της καθ’ημάς  Ιεράς Αρχιεπισκοπής.
Το μεγάλο αυτό έργο ήδη επιτελείται αδελφοί μου με την Χάρη του Θεού, μέσα από την  μέχρι σήμερα άριστη  συνεργασία μας δηλαδή του Γ.Φ.Τ. και υμών, καθώς και με τους συνεχείς, άοκνους, ανύστακτους, ανιδιοτελείς αγώνες, κατά το μέτρον των δυνατοτήτων, όλων ημών.
Λαμβάνοντας   υπ’ όψιν τα στοιχεία που προκύπτουν από την συνεργασία μας στον τομέα καλύψεως των αναγκών  των συσσιτίων, για το έτος 2009 μοιράστηκαν 1.260.000 μερίδες φαγητού από τα 72 Κ.Ε.Α. της καθ’ ημάς  Ι. Αρχιεπισκοπής  Αθηνών και  στο Κέντρο υποδοχής αστέγων του Δήμου Αθηναίων στην οδό Πειραιώς σας κάνουμε γνωστό ότι για το έτος 2009 δόθηκαν 1100 μερίδες φαγητού καθημερινώς, δηλαδή 401.500 μερίδες φαγητού επιπλέον  και από 1/1/2010 μέχρι σήμερα 1/9/2010, 231.000 μερίδες φαγητού επιπλέον, με την παράλληλη διανομή φαγητού και από τα Κ.Ε.Α. και τις τράπεζες τροφίμων.
Δυστυχώς όμως, όπως γνωρίζετε δημιουργούνται καινούργιες συνθήκες διαβίωσης, μεγαλύτερες ανάγκες και νέες προκλήσεις τόσο  στο κοινωνικό γίγνεσθαι στην πατρίδα μας, όσο και στον Ευρωπαϊκό χώρο,  κυρίως όμως μέσα στα όρια της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών όπου διαβιούν άκρως ιδιαιτέρως ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
Εμείς λοιπόν  η  Εκκλησία – Κλήρος και Λαός μαζί, καλούμαστε να διαδραματίσουμε έναν άκρως  σημαντικό  ρόλο, διαφοροποιημένο από τον μέχρι σήμερα αλλά όχι διαφορετικό και σίγουρα όχι του απλού παρατηρητή και τιμητή των γεγονότων και των εξελίξεων, αλλά ως Μητέρα που αγκαλλιάζει τα παιδιά της,  εμπράκτως και ποικιλοτρόπως,   να δώσουμε την καλή μαρτυρία μας, να σταθούμε άξιοι συνεχιστές της αποστολής που μας ανέθεσε η Εκκλησία για μία ακόμη φορά, μέσα στην μακραίωνη Θεανθρώπινη, Εσχατολογική, Σωτηριολογική   ιστορική  της  πραγματικότητα και παρουσία.
Για τους παραπάνω λοιπόν λόγους, με εντολή του Μακαριωτάτου  Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ Β , από 26ης Σεπτεμβρίου 2010 σε όλα τα Κ.Ε.Α. διπλασιάζονται οι μερίδες φαγητού έτσι ώστε με τις 3.661 μερίδες που  διανέμονται ήδη ημερησίως, και με τις 1100 μερίδες φαγητού στο Κέντρο υποδοχής αστέγων του Δήμου Αθηναίων στην οδό Πειραιώς, να φθάσουν περίπου τις 10.000 μερίδες ημερησίως. Τα Κ.Ε.Α. δεν θα αναστείλουν σε καμμία περίπτωση την λειτουργία τους. Οι μερίδες που θα αποστέλλονται, θα δίνονται αρχικώς ως δεύτερο ημερήσιο γεύμα.
Θα παραδίδονται ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ  σε συγκεκριμένο ωράριο λειτουργίας των Κ.Ε.Α., κατόπιν συννενοήσεως με το Γ.Φ.Τ. και δεν θα επιβαρύνονται σε καμμία περίπτωση οι προϋπολογισμοί των ενοριών.
Τα Ε.Φ.Τ. που δεν διαθέτουν Κ.Ε.Α. μπορούν να δημιουργήσουν τράπεζες τροφίμων. Να δημιουργηθούν τράπεζες τροφίμων ακόμη και σε περιφερειακό επίπεδο όπου παραστεί ανάγκη. Παρακαλούμε δε, τα ευπορώτερα Ε.Φ.Τ. που δεν διαθέτουν Κ.Ε.Α. διότι στις ενορίες τους δεν συντρέχουν λόγοι, απαραιτήτως κατόπιν συννενοήσεως μετά του Γ.Φ.Τ.  να βοηθήσουν την όλη προσπάθεια, λόγω ότι το κόστος  υλοποιήσεως αυτού του προγράμματος ανέρχεται περίπου στα 2.000.000 ΕΥΡΩ ετησίως.
Επίσης,   υπάρχουν και έργα της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών που βρίσκονται σε εξέλιξη όπως είναι:
• Το Κέντρο Απεξάρτησης σε συνεργασία με το ΚΕ.Θ.Ε.Α. στη Λ.Αλεξάνδρας.
• Η Μονάδα Φροντίδας Χρονίως Πασχόντων   στο Βαρνάβα Αττικής.
• Οι Κατασκηνώσεις για νέους  στην περιοχή της Πάρνηθος.
Τέλος, θα ήθελα να Σας ενημερώσω για την συμφωνία που έχει υπογραφεί με την εταιρεία Βιοκαυσίμων & Βιολιπαντικών  REVIVE Α.Ε., η οποία  θα  αποστείλει πλαστικούς κάδους σε όλα τα Κ.Ε.Α κατάλληλης χωρητικότητας για τη συλλογή των χρησιμοποιημένων μαγειρικών ελαίων και θα προσφέρει δωρεάν το 15% (σε λίτρα) της παραληφθείσης ποσότητας χρησιμοποιημένων μαγειρικών ελαίων, σαπούνι λάντζας, κρεμοσάπουνο χεριών γνωστής ελληνικής βιομηχανίας απορρυπαντικών.
Για την τοποθέτηση και την ακριβή ημερομηνία εφαρμογής των παραπάνω θα ενημερωθείτε εγκαίρως με υπηρεσιακό σημείωμα από το Γ.Φ.Τ.
Μέσα λοιπόν στο πνεύμα αυτό της ανιδιοτελούς προσφοράς, γνωρίζοντας παράλληλα τις μεγάλες δυσκολίες των καιρών, έχομεν την πεποίθηση ότι η διακονία στην Εκκλησία αποτελεί πρωταρχικό, βασικό, κυρίαρχο έργο Της, και ότι άπαντες μετά προθυμίας, θείου ζήλου, αγαστής συνεργασίας επί των ανωτέρω, προς δόξαν  Θεού, θα κάνουμε τη συμβολή της να είναι ακόμα ουσιαστικότερη.  Σας εύχομαι ολόψυχα, υγεία και κάθε ευλογία. Ο Θεός  να σας  ενδυναμώνει  όλους και να σας μακροημερεύει.
Μετά  πολλών  αδελφικών ασπασμών
Τη  Εντολή  του Μακ. Αρχιεπισκόπου
ο Αντιπρόεδρος του Γ.Φ.Τ.

Αρχιμ.  Γαβριήλ Παπανικολάου
Πρωτοσύγκελλος Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών


Συντάχθηκε απο τον/την Romfea.gr

Η Τούρκικη προπαγάνδα για την Θράκη

Πολύ καλά κάνουμε βέβαια πού χαιρόμαστε για την τέλεση της θείας Λειτουργίας έπειτα από 88 χρόνια σιωπής στην ιστορική Μονή της Παναγίας Σου μελά του Πόντου. Ήταν μια νίκη της Εκκλησίας.
Όμως δεν πρέπει να λησμονούμε ότι έχουμε να κάνουμε με πονηρότατο γείτονα, πού παρέχει κάτι, αλλά επιδιώκει πολύ περισσότερα και μάλιστα με επιμονή. Έχει δε πολλά σχέδια εις βάρος μας.
Απόδειξη τούτου είναι αυτό πού συνέβη λίγες μέρες πριν στην καρδιά το πάντοτε φιλικού προς την Τουρκία Λονδίνου. Συγκεκριμένα «στις 17-18 Ιουνίου 2010 οργανώθηκε στο Λονδίνο το 5ο Τουρκικό Φεστιβάλ. Το Τουρκικό Φεστιβάλ, πού είναι ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά Φεστιβάλ της Αγγλίας, πραγματοποιήθηκε δίπλα στη διάσημη γέφυρα του πύργου... Στο διήμερο Φεστιβάλ πού τελούσε υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού της Τουρκικής Δημοκρατίας και της Τουρκικής Πρεσβείας στο Λονδίνο μετείχαν χιλιάδες άτομα. Στο στολισμένο με τουρκικές σημαίες Φεστιβάλ ό Σύλλογος Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης - μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης - έστησε ένα στάντ (περίπτερο), όπου παρουσίασε τη δυτικοθρακιώτικη κουλτούρα και τις παραδόσεις, ενώ ενημέρωναν τον κόσμο για τα προβλήματα της Τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης... Το σταντ του Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης τράβηξε το ενδιαφέρον, ενώ το επισκέφθηκε μαζί με την οικογένεια του και ό παλαιός πρόξενος της Τουρκίας στην Κομοτηνή Αχμέτ Ντεμιρόκ, ό όποιος τώρα υπηρετεί σαν πρέσβης της Τουρκίας στο Λονδίνο...» («Ελεύθερος» 7-8.8.2010).
Κι εμείς επαναπαυόμαστε στο ότι ή Συνθήκη της Λωζάννης μιλάει μόνο για Έλληνες Μουσουλμάνους της Δυτικής Θράκης και όχι για Τούρκους! Ή Τουρκία όμως δεν σέβεται καμιά Συνθήκη. Τούς θεωρεί και τούς ονομάζει Τούρκους. Με το Προξενείο της δε στην Κομοτηνή προσπαθεί να τουρκοποιήσει και τούς Πομάκους και τούς Ρομά. Πρέπει να ξυπνήσουμε πριν να είναι πολύ αργά. Ή Τουρκία επιχειρεί να δημιουργήσει στη Δυτική Θράκη πρόβλημα ανάλογο με εκείνο της Κύπρου, βρίσκοντας και έδώ συμπαράσταση από την Αγγλία. Οι αρμόδιοι για την εξωτερική μας πολιτική πρέπει να προσέξουν πολύ. Οι εχθροί μας είναι δίπλα μας και αγρυπνούν
«Ο ΣΩΤΗΡ» 1-9-2010
http://aktines.blogspot.com

ΟΛΑ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΦΙΛΙΑΣ;

Νέα πρόκληση τῆς γραμματέως τοῦ ῾Υπουργείου Παιδείας. ῾Η Θάλεια Δραγώνα ἄνοιξε τήν κερκόπορτα σέ Τούρκους δασκάλους


By Aristotelis - Posted on 10 Σεπτέμβριος 2010
Δραγώνα Σκίτσο
Με εισήγησή της έκλεισε η ελληνική Ειδική Παιδαγωγική Ακαδημία της Θεσσαλονίκης, στην οποία φοιτούν εκπαιδευτικοί για τα μειονοτικά σχολεία της Θράκης. «ΛΟΥΚΕΤΟ» ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ Ειδική Παιδαγωγική Ακαδημία της Θεσσαλονίκης, στην οποία εκπαιδεύονται δάσκαλοι για τα μειονοτικά σχολεία της Θράκης, έβαλε το υπουργείο Παιδείας, τουλάχιστον για φέτος. Ικανοποίησε έτσι το πάγιο αίτημα της Aγκυρας να κλείσει την Ακαδημία και οι εκπαιδευτικοί να διορίζονται από την Τουρκία!
Εισηγήτρια της απόφασης φέρεται ότι είναι η ειδική γραμματέας του υπουργείου Παιδείας κυρία Θάλεια Δραγώνα. Πρόκειται ασφαλώς για κίνηση που εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό της κυβέρνησης να κλείσουν τα «ανοιχτά μέτωπα» με τους εξ ανατολών γείτονες. Το ζήτημα τέθηκε για πρώτη φορά όταν, όπως είχε αποκαλύψει το «ΘΕΜΑ», η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης απαίτησε την αντικατάσταση της Ειδικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης από ένα πανεπιστήμιο αποκλειστικά για μουσουλμάνους.
Συγκεκριμένα, η αυτοαποκαλούμενη «Συμβουλευτική Επιτροπή της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης» ζήτησε από το υπουργείο Παιδείας την αντικατάσταση της Ειδικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης, στην οποία εισάγονται μουσουλμάνοι-μέλη της μειονότητας της Θράκης, από μια παιδαγωγική σχολή πανεπιστημιακού επιπέδου τετραετούς φοίτησης, όπου θα εκπαιδεύονται αποκλειστικά και μόνο μουσουλμάνοι που θέλουν να γίνουν δάσκαλοι στα μειονοτικά σχολεία.
Το αίτημα διατυπώθηκε επισήμως προς την κυρία Δραγώνα στη διάρκεια ειδικής ημερίδας που διοργανώθηκε από την ειδική γραμματέα στην Κομοτηνή.
Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η ειδική γραμματέας του υπουργείου Παιδείας απλώς παρακολουθούσε τις καταγγελίες των εγκαθέτων της Αγκυρας έναντι του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις στους εκπαιδευτικούς της περιοχής. Μερίδα της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, δε, έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει «αυθαίρετο οικοδόμημα» την Ειδική Παιδαγωγική Ακαδημία! Σημειώνεται ότι για την αναβάθμιση της σχολής κανένας δεν έχει αντίρρηση, η οποία μέχρι σήμερα λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη και όλα τα μαθήματα διδάσκονται στα ελληνικά. Φυσικά διδάσκεται και η τουρκική γλώσσα.
Υστερα από αυτή την ημερίδα το υπουργείο Παιδείας έσπευσε να την κλείσει, τουλάχιστον για φέτος, χωρίς να είναι γνωστό τι θα γίνει τα επόμενα χρόνια. Αυτό το ερώτημα τίθεται από τους εκπαιδευτικούς της περιοχής προς το υπουργείο Παιδείας. Δηλαδή, αν θα βάλει οριστικά τέλος στην Ειδική Παιδαγωγική Ακαδημία της Θεσσαλονίκης, που παρά τα προβλήματά της βγάζει εκπαιδευτικούς για τα μειονοτικά σχολεία.
Οπως λένε, με το «λουκέτο» στη σχολή είναι να σαν να ικανοποιείται το αίτημα για τουρκόφωνους δασκάλους που θα διδάσκουν την τουρκική γλώσσα, αποδεχόμενοι την ελλιπή εκπαίδευση από την Ελλάδα. Από την πλευρά τους οι πανεπιστημιακοί αντιδρούν, θεωρώντας περίεργο το αίτημα για μη διεξαγωγή ακαδημαϊκού έτους, που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας άλλου πανεπιστημίου.
Ο ιστορικός αναλυτής κ. Νεκτάριος Δαπέργολας τονίζει: «Θέλουν να ελέγχουν την όλη διαδικασία, δηλαδή την παραγωγή δασκάλων, και στη συνέχεια την εκπαιδευτική διαδικασία στα μειονοτικά σχολεία, τη διαδικασία επιμόρφωσης αλλά και τους διορισμούς». Και ο εκπαιδευτικός υπογραμμίζει: «Θέλουμε δημόσια σχολεία με δασκάλους που θα μαθαίνουν στους μαθητές την ελληνική γλώσσα και παράλληλα θα διδάσκεται η τουρκική γλώσσα, όπου απαιτείται ως μητρική, σαν γλωσσικό μάθημα».
Η επιτροπή μάλιστα, με αφορμή την ημερίδα που διοργάνωσε η κυρία Δραγώνα στην Κομοτηνή με θέμα «Ειδική Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης: Παρελθόν, παρόν και μέλλον», ζητάει την απευθείας συμμετοχή της «τουρκικής μειονότητας της Θράκης», όπως η ίδια αποκαλεί τους μουσουλμάνους της περιοχής. Μάλιστα η αποκαλούμενη «Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης» έφτασε στο σημείο να εκδώσει και σχετική ανακοίνωση. Συγκεκριμένα αναφέρεται:
«Κατ’ αρχάς να αναφέρουμε πως είναι ιδιαίτερη ευχαρίστηση να βρίσκει επιτέλους ανταπόκριση το χρόνιο αίτημα διαλόγου μας. Δυστυχώς, όμως, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έλαβα ο διάλογος αυτός είναι μονόπλευρος. Η ανακοίνωση της ειδικής γραμματέα κυρίας Δραγώνα περί του ότι θα εκλάβει τις απόψεις όλων των μερών αλλά η τελική απόφαση θα ληφθεί από το αρμόδιο υπουργείο αυξάνει τις ανησυχίες ότι πρακτικά ο διάλογος δεν θα έχει καμία θετική συμβολή. Η Ειδική Παιδαγωγική Ακαδημία της Θεσσαλονίκης ήταν ένα “αυθαίρετο οικοδόμημα” που ιδρύθηκε την εποχή της χούντας με σκοπό την κατάργηση της αυτόνομης εκπαιδευτικής δομής της “Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης” που διασφαλίζεται με διεθνείς συμβάσεις».
Και συνεχίζουν κρίνοντας ότι η υπάρχουσα «Ειδική Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης είναι ένα οικοδόμημα που έχει λάβει άδεια οίκησης», ενώ υπογραμμίζουν: «Απαιτούμε την επαναδόμηση της αυτονομίας του εκπαιδευτικού συστήματος της “Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης” όπως ήταν πριν από την περίοδο της χούντας. Αυτό είναι εφικτό μόνο με τη θέσπιση ενός μηχανισμού διαλόγου που θα βασίζεται στην ισότητα και στον οποίο στα θέματα που αφορούν την ίδια, η “Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης” θα πρέπει να έχει απευθείας συμμετοχή και λόγο».
Πηγή: Πρώτο Θέμα, Κυριακή 5/9/2010

Πηγή:http://www.thermopilai.org