"᾿Εγώ εἰμί τὸ Α καὶ τὸ Ω, ἡ ἀρχὴ καὶ τὸ τέλος, ὁ πρῶτος καὶ ὁ ἔσχατος" (᾿Αποκ. κβ΄, 13)

Κείμενα γιά τήν ἑλληνική γλῶσσα στή διαχρονική της μορφή, ἄρθρα ὀρθοδόξου προβληματισμοῦ καί διδαχῆς, ἄρθρα γιά τήν ῾Ελλάδα μας πού μᾶς πληγώνει...


Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Μιά ἀξιόλογη πρωτοβουλία τῆς ᾿Αρχιεπισκοπῆς ᾿Αθηνῶν

Μέ ἐντολή τοῦ ᾿Αρχιεπισκόπου διπλασιάζονται οἱ μερίδες φαγητοῦ γιά τούς ἀστέγους

Με εντολή του Μακαριωτάτου διπλασιάζονται από την 26η Σεπτεμβρίου 2010 οι μερίδες φαγητού που θα διανέμονται στο Κέντρο Υποδοχής Αστέγων του Δήμου Αθηναίων στην οδό Πειραιώς.
Σε επιστολή που απέστειλε με την ευκαιρία της έναρξης του νέου εκκλησιαστικού έτους ο Πρωτοσύγκελλος Πανοσ. Αρχιμανδρίτης π. Γαβριήλ Παπανικολάου στους Προέδρους των Ενοριακών Φιλοπτώχων Ταμείων και των Κέντρων Ενοριακής Αγάπης της Ι.Α.Α., αναφέρεται στις δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνονται στην ελληνική κοινωνία και στην ανάγκη η Εκκλησία να εντείνει τις προσπάθειες και να σταθεί αρωγός σε αυτή την προσπάθεια κάλυψης των αναγκών των συνανθρώπων μας.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρωτοσύγκελλος, ανακοίνωσε ότι κατόπιν εντολής του Μακαριωτάτου διπλασιάζεται από τα τέλη του τρέχοντος μηνός ο αριθμός των μερίδων που θα διανέμονται στο Κέντρο Υποδοχής Αστέγων του Δήμου Αθηναίων, έτσι ώστε να φτάσουν τις 10.000 μερίδες ημερησίως.
Όπως υπογραμμίζει το κόστος του προγράμματος ανέρχεται στα 2 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Στην επιστολή ο π. Γαβριήλ Παπανικολάου κάνει έναν σύντομο απολογισμό του φιλανθρωπικού και κοινωνικού έργου που έχει γίνει τους τελευταίους μήνες από τη Γενική Διεύθυνση Χριστιανικής Αλληλεγγύης της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με τα Ε.Φ.Τ.
Η επιστολή του Πρωτοσυγκέλλου της Ι.Α. Αθηνών έχει ως εξής:
Αγαπητοί Πατέρες και Αδελφοί,
Με  την  επιστολή  μου αυτή και επί τη ενάρξει ενός ακόμη Εκκλησιαστικού έτους, πρωτίστως σπεύδω να σας ευχαριστήσω για  την πολυετή  δραστηριότητά σας, για  τα επιλεγμένα μέλη των Ε.Φ.Τ. σας, με τα οποία «ως μέλισσαι» εργάζεσθε όλοι από  κοινού στήν  κυψέλη της Αγίας μας Εκκλησίας.
Παράλληλα όμως, θα ήθελα να σας κάνω μία σύντομη και περιεκτική ανασκόπηση του έτους που πέρασε αλλά και να σας ενημερώσω για τα επικείμενα προγράμματα και δραστηριότητες, που θ’αρχίσουν να εφαρμόζονται και να υλοποιούνται κατά  το τρέχον έτος.
Όπως γνωρίζετε, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών καθημερινώς έρχεται αρωγός στα ποικίλα προβλήματα και τις ανάγκες των συνανθρώπων μας, τόσο μέσα από την λειτουργία του φιλανθρωπικού & κοινωνικού έργου της, των προγραμμάτων συμπαράστασης, του εξειδικευμένου προσωπικού της, των εθελοντών της, των ιδρυμάτων της, των υπηρεσιών της, όσο και με την σίτιση χιλιάδων ενδεών αδελφών μας, προσφέρουσα ανακούφιση. Οι υπηρεσίες που παρέχονται είναι:
α) Άμεση παροχή κάθε υλικής, άλλης βοήθειας σε άτομα και ομάδες που βιώνουν  συνθήκες φτώχειας, οικονομικού και κοινωνικού αποκλεισμού.
β) Η καταπολέμηση των αιτιών που προκαλούν τη φτώχεια, τον κοινωνικό και οικονομικό αποκλεισμό, με την υλοποίηση σχετικών ειδικών προγραμμάτων. Τα προγράμματα πραγματοποιούνται μέσω της Γενικής Διευθύνσεως  Χριστιανικής Αλληλεγγύης -  Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των 145  Ενοριακών Φιλοπτώχων Ταμείων της, μέσα στα όρια της  Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Συγκεκριμένα:
• 72 Κέντρα Ενοριακής Αγάπης  στην περιφερειακή  δομή και οργάνωση  της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών,  σιτίζουν ημερησίως με 3.000 μερίδες φαγητού, απόρους, αστέγους , ηλικιωμένους και ανήμπορους  αδελφούς μας, ανεξαρτήτως χώρας προελεύσεως, φυλής , χρώματος, η θρησκεύματος. 
• 17 Ενοριακές Στέγες Γερόντων φροντίζουν 450 αυτοεξυπηρετούμενους ηλικιωμένους.
• Η Στέγη Κατακοίτων Γερόντων που  περιθάλπει 44  μη αυτοεξυπηρετούμενους ηλικιωμένους.
• 4 Στέγες Φιλοξενίας απόρων και αστέγων συνανθρώπων μας, στις οποίες φιλοξενούνται 60  άποροι αδελφοί μας μέχρι στιγμής.
•  Το Κέντρο Αποκαταστάσεως   «ΔΑΜΑΡΙΣ»  στην Άνοιξη Αττικής, φροντίζει  24 κορίτσια με νοητική υστέρηση & με σύνδρομο Down.
• Το Ίδρυμα «Μαρία Κόκκορη»  στην Γλυφάδα, το οποίο έχει ως έργο την περίθαλψη 14 θηλέων ατόμων με νοητική υστέρηση & με σύνδρομο Down.
•Λειτουργούν 2 Βρεφονηπιακοί Σταθμοί που  φιλοξενούνται 176 νήπια και βρέφη.
• Εκκλησιαστικό Ορφανοτροφείο Βουλιαγμένης, για αγόρια σχολικής ηλικίας.
•Θεολογικό Οικοτροφείο Αλλοδαπών Φοιτητών
• Πρόγραμμα «ΤΑΒΙΘΑ» παρέχει είδη ιματισμού
(5500 τεμάχια περίπου ετησίως).
• Πρόγραμμα «ΚΙΒΩΤΟΣ ΑΓΑΠΗΣ». Πρόκειται για κινητή μονάδα διανομής φαγητού σε αστέγους.
• Πρόγραμμα «ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΟΥΣ  ΔΡΟΜΟΥΣ».
Πρόκειται για πρόγραμμα διανομής φαγητού σε αστέγους, 1100 μερίδες φαγητού επιπλέον ημερησίως, στο «ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΑΣΤΕΓΩΝ» του Δήμου Αθηναίων.
• Πραγματοποιούνται αιμοληψίες σε ενοριακό επίπεδο σε συνεργασία με Νοσηλευτικά Ιδρύματα (βάσει του απολογισμού  του 2009, συγκεντρώθηκαν και δόθηκαν περίπου 5000 φιάλες αίματος).
• Οικονομική ενίσχυση απόρων φυλακισμένων σε συνεργασία με την Κοινωνική υπηρεσία των φυλακών.
• Τακτική και συστηματική επίσκεψη των Κοινωνικών Λειτουργών στις ενορίες, στα νοσηλευτικά ιδρύματα, στις φυλακές.
• Συνεργασία με τα  Ενοριακά Φιλόπτωχα  Ταμεία, με στόχο  τον εντοπισμό των πτωχών της ενορίας, την εξακρίβωση των ισχυρισμών του αιτούντος για βοήθεια μετά από Κοινωνική Έρευνα, την αξιολόγηση των περιπτώσεων και παροχή φροντίδας αυτών. Η φροντίδα αυτή αναφέρεται  σε χρηματικό &  σε υλικό βοήθημα.
• Παροχή πληροφόρησης για θέματα που αφορούν  την υγεία καθώς και την  προσωπική,  οικογενειακή υποστήριξη και συμβουλευτική.
• Πρόγραμμα «Διακονία Ασθενών» όπου εθελόντριες κυρίες επισκέπτονται ασθενείς στα  Νοσοκομεία υπό την εποπτεία του πατρός Βασιλείου Κοντογιάννη, ιερέως του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Αθηνών.
• Πρόγραμμα «Κίνημα αγάπης» για την αξιοποίηση και αναδιανομή παλαιών ειδών και χαρτιού.
• Πρόγραμμα «Θερινών Διακοπών Υπερηλίκων» των Στεγών Γερόντων.
• Μέλος του Ελληνικού Δικτύου για το Δικαίωμα στη Στέγη και την Κατοικία.
• Μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Καταπολέμηση της Φτώχειας.
• Η Κοινωνική Υπηρεσία της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών λειτουργεί ως Εκπαιδευτικό Κέντρο σπουδαστών Τ.Ε.Ι. Κοινωνικής Εργασίας.
• Συνεργαζόμαστε με κρατικούς και κοινωνικούς φορείς, Δήμους, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και Συλλόγους.
• Συμμετέχουμε σε  συνέδρια και σεμινάρια με θέματα σχετικά με τις δραστηριότητες του Γ.Φ.Τ. και της Κοινωνικής Υπηρεσίας της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
• Από τον περασμένο Ιούλιο ιδρύθηκε η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «ΑΠΟΣΤΟΛΗ», μέσω της οποίας φιλοδοξούμε να οργανώσουμε αποδοτικότερα στο σύνολό του το φιλανθρωπικό έργο της καθ’ημάς  Ιεράς Αρχιεπισκοπής.
Το μεγάλο αυτό έργο ήδη επιτελείται αδελφοί μου με την Χάρη του Θεού, μέσα από την  μέχρι σήμερα άριστη  συνεργασία μας δηλαδή του Γ.Φ.Τ. και υμών, καθώς και με τους συνεχείς, άοκνους, ανύστακτους, ανιδιοτελείς αγώνες, κατά το μέτρον των δυνατοτήτων, όλων ημών.
Λαμβάνοντας   υπ’ όψιν τα στοιχεία που προκύπτουν από την συνεργασία μας στον τομέα καλύψεως των αναγκών  των συσσιτίων, για το έτος 2009 μοιράστηκαν 1.260.000 μερίδες φαγητού από τα 72 Κ.Ε.Α. της καθ’ ημάς  Ι. Αρχιεπισκοπής  Αθηνών και  στο Κέντρο υποδοχής αστέγων του Δήμου Αθηναίων στην οδό Πειραιώς σας κάνουμε γνωστό ότι για το έτος 2009 δόθηκαν 1100 μερίδες φαγητού καθημερινώς, δηλαδή 401.500 μερίδες φαγητού επιπλέον  και από 1/1/2010 μέχρι σήμερα 1/9/2010, 231.000 μερίδες φαγητού επιπλέον, με την παράλληλη διανομή φαγητού και από τα Κ.Ε.Α. και τις τράπεζες τροφίμων.
Δυστυχώς όμως, όπως γνωρίζετε δημιουργούνται καινούργιες συνθήκες διαβίωσης, μεγαλύτερες ανάγκες και νέες προκλήσεις τόσο  στο κοινωνικό γίγνεσθαι στην πατρίδα μας, όσο και στον Ευρωπαϊκό χώρο,  κυρίως όμως μέσα στα όρια της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών όπου διαβιούν άκρως ιδιαιτέρως ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
Εμείς λοιπόν  η  Εκκλησία – Κλήρος και Λαός μαζί, καλούμαστε να διαδραματίσουμε έναν άκρως  σημαντικό  ρόλο, διαφοροποιημένο από τον μέχρι σήμερα αλλά όχι διαφορετικό και σίγουρα όχι του απλού παρατηρητή και τιμητή των γεγονότων και των εξελίξεων, αλλά ως Μητέρα που αγκαλλιάζει τα παιδιά της,  εμπράκτως και ποικιλοτρόπως,   να δώσουμε την καλή μαρτυρία μας, να σταθούμε άξιοι συνεχιστές της αποστολής που μας ανέθεσε η Εκκλησία για μία ακόμη φορά, μέσα στην μακραίωνη Θεανθρώπινη, Εσχατολογική, Σωτηριολογική   ιστορική  της  πραγματικότητα και παρουσία.
Για τους παραπάνω λοιπόν λόγους, με εντολή του Μακαριωτάτου  Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ Β , από 26ης Σεπτεμβρίου 2010 σε όλα τα Κ.Ε.Α. διπλασιάζονται οι μερίδες φαγητού έτσι ώστε με τις 3.661 μερίδες που  διανέμονται ήδη ημερησίως, και με τις 1100 μερίδες φαγητού στο Κέντρο υποδοχής αστέγων του Δήμου Αθηναίων στην οδό Πειραιώς, να φθάσουν περίπου τις 10.000 μερίδες ημερησίως. Τα Κ.Ε.Α. δεν θα αναστείλουν σε καμμία περίπτωση την λειτουργία τους. Οι μερίδες που θα αποστέλλονται, θα δίνονται αρχικώς ως δεύτερο ημερήσιο γεύμα.
Θα παραδίδονται ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ  σε συγκεκριμένο ωράριο λειτουργίας των Κ.Ε.Α., κατόπιν συννενοήσεως με το Γ.Φ.Τ. και δεν θα επιβαρύνονται σε καμμία περίπτωση οι προϋπολογισμοί των ενοριών.
Τα Ε.Φ.Τ. που δεν διαθέτουν Κ.Ε.Α. μπορούν να δημιουργήσουν τράπεζες τροφίμων. Να δημιουργηθούν τράπεζες τροφίμων ακόμη και σε περιφερειακό επίπεδο όπου παραστεί ανάγκη. Παρακαλούμε δε, τα ευπορώτερα Ε.Φ.Τ. που δεν διαθέτουν Κ.Ε.Α. διότι στις ενορίες τους δεν συντρέχουν λόγοι, απαραιτήτως κατόπιν συννενοήσεως μετά του Γ.Φ.Τ.  να βοηθήσουν την όλη προσπάθεια, λόγω ότι το κόστος  υλοποιήσεως αυτού του προγράμματος ανέρχεται περίπου στα 2.000.000 ΕΥΡΩ ετησίως.
Επίσης,   υπάρχουν και έργα της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών που βρίσκονται σε εξέλιξη όπως είναι:
• Το Κέντρο Απεξάρτησης σε συνεργασία με το ΚΕ.Θ.Ε.Α. στη Λ.Αλεξάνδρας.
• Η Μονάδα Φροντίδας Χρονίως Πασχόντων   στο Βαρνάβα Αττικής.
• Οι Κατασκηνώσεις για νέους  στην περιοχή της Πάρνηθος.
Τέλος, θα ήθελα να Σας ενημερώσω για την συμφωνία που έχει υπογραφεί με την εταιρεία Βιοκαυσίμων & Βιολιπαντικών  REVIVE Α.Ε., η οποία  θα  αποστείλει πλαστικούς κάδους σε όλα τα Κ.Ε.Α κατάλληλης χωρητικότητας για τη συλλογή των χρησιμοποιημένων μαγειρικών ελαίων και θα προσφέρει δωρεάν το 15% (σε λίτρα) της παραληφθείσης ποσότητας χρησιμοποιημένων μαγειρικών ελαίων, σαπούνι λάντζας, κρεμοσάπουνο χεριών γνωστής ελληνικής βιομηχανίας απορρυπαντικών.
Για την τοποθέτηση και την ακριβή ημερομηνία εφαρμογής των παραπάνω θα ενημερωθείτε εγκαίρως με υπηρεσιακό σημείωμα από το Γ.Φ.Τ.
Μέσα λοιπόν στο πνεύμα αυτό της ανιδιοτελούς προσφοράς, γνωρίζοντας παράλληλα τις μεγάλες δυσκολίες των καιρών, έχομεν την πεποίθηση ότι η διακονία στην Εκκλησία αποτελεί πρωταρχικό, βασικό, κυρίαρχο έργο Της, και ότι άπαντες μετά προθυμίας, θείου ζήλου, αγαστής συνεργασίας επί των ανωτέρω, προς δόξαν  Θεού, θα κάνουμε τη συμβολή της να είναι ακόμα ουσιαστικότερη.  Σας εύχομαι ολόψυχα, υγεία και κάθε ευλογία. Ο Θεός  να σας  ενδυναμώνει  όλους και να σας μακροημερεύει.
Μετά  πολλών  αδελφικών ασπασμών
Τη  Εντολή  του Μακ. Αρχιεπισκόπου
ο Αντιπρόεδρος του Γ.Φ.Τ.

Αρχιμ.  Γαβριήλ Παπανικολάου
Πρωτοσύγκελλος Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών


Συντάχθηκε απο τον/την Romfea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου