"᾿Εγώ εἰμί τὸ Α καὶ τὸ Ω, ἡ ἀρχὴ καὶ τὸ τέλος, ὁ πρῶτος καὶ ὁ ἔσχατος" (᾿Αποκ. κβ΄, 13)

Κείμενα γιά τήν ἑλληνική γλῶσσα στή διαχρονική της μορφή, ἄρθρα ὀρθοδόξου προβληματισμοῦ καί διδαχῆς, ἄρθρα γιά τήν ῾Ελλάδα μας πού μᾶς πληγώνει...


Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

῾Ο Γέροντας ᾿Ιάκωβος Τσαλίκης συγχωρεῖ ἀγρότη πού ἐκαψε τά λιόδεντρα τοῦ Μοναστηριοῦ- Γιά τούς μικρούς μας φίλους.




῾Ο Γέροντας συγχωρεῖ ἀγρότη πού ἐκαψε τά λιόδεντρα του Μοναστηριοῦ και τοῦ πληρώνει και τό πρόστιμο γιά νά μήν πάει φυλακή!


Κάποια μέρα λίγο μετά τη Θεία Λειτουργία αντάμωσε έξω από την εκκλησιά το Γέροντα ένας χωρικός της περιοχής φέρνοντάς του ένα άσχημο μαντάτο. – Κόψανε τις ελιές από το κτήμα της Μονής στο γιαλό και κάνανε καμίνι. Ρίξανε, Γέροντα και χώμα πάνω στους κομμένους τους κορμούς για να μη φαίνονται.
Ο Γέροντας λυπήθηκε πολύ, όταν άκουσε τα νέα. Δεν ήξερε τούτη την ώρα τι να κάνει. – Καλόγερος άνθρωπος, σκέφτηκε, δε γίνεται να τρέχω στις αστυνομίες και τα δικαστήρια.
Τούτο σαν συλλογίστηκε μια και δυο έτρεξε στην εκκλησιά και πήγε και στάθηκε μπρος στην εικόνα του Αγίου Δαυίδ.
– Άκουσε, Όσιε Δαυΐδ, του είπε. Όπως ξεύρεις, εγώ ούτε σπίτι έχω, ούτε οικογένεια, ούτε κτήματα. Άφησα τα πάντα και ήρθα εδώ για να σε υπηρετήσω. ΄Οσα είχα τά χάρισα σέ συγγενεῖς καί φίλους . ΄Αφησα τα πάντα και ήρθα εδώ για να σε υπηρετήσω. Τα ξεύρεις… Άκουσε λοιπόν. Σε παρακαλώ, αυτόν που έκοψε τις ελιές από το κτήμα σου να μου τον φέρεις εδώ. Διαφορετικά ούτε καντήλι θα Σου ανάψω, ούτε θα σε λιβανίσω. Άκουσες;
– Έκαμε το σταυρό του, έσκυψε, φίλησε τον Άγιο και ύστερα βγήκε στενοχωρημένος από την εκκλησιά.
Το απόγευμα της ίδιας μέρας, λίγο πριν αρχίσει ο Εσπερινός κι ενώ βρισκόταν έξω από το Καθολικό της Μονής, βλέπει να μπαίνει στην αυλή ένας ηλικιωμένος αγρότης. Περπατούσε με το κεφάλι σκυμμένο, τα μάτια καρφωμένα στη γη και πήγαινε γραμμή προς το Γέροντα.
– Αυτός είναι που έκοψε τις ελιές, σκέφτηκε με σιγουριά ο Γέροντας. Ο Όσιος Δαυίδ μού τον έφερε όπως του το ζήτησα.
Όταν ο άντρας τον πλησίασε, ξέπνοα μουρμουρίζοντας λέει:
- Πάτερ Ιάκωβε, θέλω να σου πω πως εγώ έκοψα τις ελιές στο κτήμα της μονής στο γιαλό. Ο πατήρ Ιάκωβος με όλη του την καρδιά τον συγχώρησε. Ο αγρονόμος όμως της Λίμνης αυτεπάγγελτα έκανε μήνυση στον αγρότη. Στο δικαστήριο που έγινε μετά από 3 μήνες καταδικάστηκε για αγροτική φθορά σε χρηματικό πρόστιμο 300 δραχμών, το οποίο κρυφά πλήρωσε ο Γέροντας Ιάκωβος.
ἀπό τό βιβλίο: "῏Ηταν κάποτε παιδιά-῾Ο Γέρων ᾿Ιάκωβος Τσαλίκης, τῆς ῎Αννας ᾿Ιακώβου, σειρά ῎Αθως-παιδικά, ἐκδ. Σταμούλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου