"᾿Εγώ εἰμί τὸ Α καὶ τὸ Ω, ἡ ἀρχὴ καὶ τὸ τέλος, ὁ πρῶτος καὶ ὁ ἔσχατος" (᾿Αποκ. κβ΄, 13)

Κείμενα γιά τήν ἑλληνική γλῶσσα στή διαχρονική της μορφή, ἄρθρα ὀρθοδόξου προβληματισμοῦ καί διδαχῆς, ἄρθρα γιά τήν ῾Ελλάδα μας πού μᾶς πληγώνει...


Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

21η ΦΕΒΡΟΥΑΡIΟΥ: ΠΑΓΚOΣΜΙΑ ΗΜEΡΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΙKHΣ ΓΛΩΣΣΑΣ




Την Κυριακή 21η Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια ημέρα της μητρικής γλώσσας. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της UNESCO που καθιερώθηκε το 1999, με κύριο στόχο την προώθηση της γλωσσικής πολυμορφίας και παράλληλα τη διάσωση των γλωσσών που τείνουν να εξαφανιστούν.
Η γλώσσα είναι το πιο αποτελεσματικό όργανο επικοινωνίας, μετάδοσης και ανταλλαγής πληροφοριών, γνώσεων, ιδεών, συναισθημάτων και εμπειριών.
Η μητρική γλώσσα όμως είναι κάτι πολύ πιο σημαντικό. Είναι προσδιοριστικός παράγοντας της εθνικής ταυτότητας του καθενός και παράλληλα η βασική παράμετρος του πολιτισμού του. Πρόκειται για ένα κοινωνικό θεσμό συμφυή με το ήθος και το ύφος της ζωής κάθε λαού. Σ’ αυτήν και μ’ αυτήν εγγράφονται στη συλλογική συνείδηση βιώματα και αντιλήψεις, αξίες και ιδέες, οι οποίες δημιουργήθηκαν ανά τους αιώνες από τους λαούς και τα έθνη. Μέσα από την ιστορική της πορεία, η οποία για την ελληνική γλώσσα είναι μακραίωνη, διαμορφώνονται οι πολιτικές και πολιτισμικές πεποιθήσεις, τα ιδεολογικά συστήματα, η ίδια η εθνική ύπαρξη.
Γι’ αυτούς τους λόγους καμιά ξένη γλώσσα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη μητρική.
Γιατί η μητρική γλώσσα είναι το μεγαλύτερο πολιτισμικό αγαθό, προσδιοριστικό της εθνότητας, προσδιοριστικό της ιστορικής πορείας κάθε λαού. Εξάλλου όλα τα δημιουργήματα εκφράστηκαν μ’ αυτήν: η επιστήμη, η τέχνη, η παιδεία, η φιλοσοφία, η δημοκρατία, η ελευθερία, η κοινωνική οργάνωση, η οικονομία.
Κατά συνέπεια απ’ όλα αυτά προκύπτει και το χρέος μας απέναντι στη γλώσσα μας. Το χρέος μας να ενδιαφερόμαστε για αυτήν να τη διατηρούμε αλλά και να την εμπλουτίζουμε, να την προάγουμε και να την κρατούμε ατόφια από επιδράσεις φθοροποιές της ουσίας της και των δομών της.
Να τη χρησιμοποιούμε για να τη μαθαίνουμε.

Ο Προϊστάμενος του 2ου Γραφείου
Β/θμιας Εκπαίδευσης Ν.Δωδεκανήσου
Δρ. Γεώργιος Θ. Θανάτσης
Φιλόλογος

Πηγή:http://patmias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου