"᾿Εγώ εἰμί τὸ Α καὶ τὸ Ω, ἡ ἀρχὴ καὶ τὸ τέλος, ὁ πρῶτος καὶ ὁ ἔσχατος" (᾿Αποκ. κβ΄, 13)

Κείμενα γιά τήν ἑλληνική γλῶσσα στή διαχρονική της μορφή, ἄρθρα ὀρθοδόξου προβληματισμοῦ καί διδαχῆς, ἄρθρα γιά τήν ῾Ελλάδα μας πού μᾶς πληγώνει...


Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

῎Εγινε ἡ ἄρση τοῦ ἐπιτιμίου τοῦ πρώην ᾿Αττικῆς καί Μεγαρίδος κ. Νικοδήμου Γκατζιρούλη

 Σχόλιο klision: ᾿Αναρωτιέμαι γιατί ἔπρεπε νά περάσουν τόσα, μά τόσα χρόνια γιά νά γίνει τό αὐτονόητο, πού πολλοί χριστιανοί μας περίμεναν. Λάθη ἔχουν γίνει ἑκατέρωθεν καί νομίζω, αὐτή τήν στιγμή κανείς δέν διεκδικεῖ τό ἀλάθητο. ῎Εξ ἄλλου, ὁ κ. Νικόδημος,  ὁ ὁποῖος διακρίνεται γιά τήν ἐντιμότητα τοῦ χαρακτῆρος του καί τήν λογιοσύνη του, δέν θά ἐπέτρεπε ποτέ νά ἀμαυρωθεῖ τώρα στά τέλη τοῦ βίου του, ἡ εἰκόνα πού ἔχει γι᾿ αὐτόν τό χριστεπώνυμο πλήρωμα. Εὐχή ὅλων, νά συλλειτουργήσει μέ τόν ᾿Αρχιεπίσκοπο καί τά λοιπά μέλη τῆς ῾Ιερᾶς Συνόδου καί ὅλοι μαζί νά δώσουν τό παράδειγμα τῆς ἀγάπης καί τῆς ἑνοτητος, κάτι πού ἔχει μεγάλη ἀνάγκη ὁ δοκιμαζόμενος ἀπό τήν κρίση ἑλληνικός λαός. 


 Συντάχθηκε απο το Αιμίλιος Πολυγένης 14:55

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, απεφάσισε σήμερα να γίνει η άρση του επιτιμίου του Μητροπολίτη Ατιικής και Μεγαρίδος κ. Νικοδήμου Γκατζιρούλη.
Να αναφερθεί, ότι στη συνεδρία της Ιεραρχίας υπήρξε μεγάλη ένταση μεταξύ των Μητροπολιτών, οι οποίοι αντιδρούσαν για την απόφαση τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα προκαλέσει εντάσεις.
Σε δηλώσεις του ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος σχετικά με την άρση του επιτιμίου του κ. Νικοδήμου τόνισε: «Είναι ένα δύσβατο οικόπεδο!Μας ταλαιπώρησε η υπόθεση αυτή".
Επίσης, ο Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος σε δηλώσεις του, τόνισε ότι "έγινε η άρση του επιτιμίου, ώστοσο ο κ. Νικόδημος δεν θα μπορεί να έχει αξιώσεις να επανέλθει στο θρόνο γιατί η απόφαση δεν έχει αναδρομική ισχύ".
Τέλος, ανέφερε, ότι "η απόφαση ισχύει από σήμερα, και μια επιτροπή  θα του μεταφέρει την αγάπη της Ιεραρχίας, διότι η Εκκλησία είναι επιείκεια και οικονομία, και επομένως μετά από τόσα χρόνια δεν χρειαζόμαστε ούτε να κάνει κάποια αίτηση, μόνο θα χρειάζεται η αποδοχή".

Πηγή:http://www.romfea.gr/

2 σχόλια:

  1. Δεν είναι ακριβώς έτσι δυστυχώς.
    Από την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου:
    Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας αποφάσισε την άρση του επιβληθέντος από την Ιερά Σύνοδο επιτιμίου της ακοινωνησίας στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη πρώην Αττικής και Μεγαρίδος κ. Νικόδημο Γκαντζιρούλη με τις εξής προϋποθέσεις :
    α) Τό επιτίμιο αίρεται από της σήμερον (ex nunc) και όχι αναδρομικώς.
    β) Δεν θίγονται οι έως σήμερα επελθούσες έννομες συνέπειες.
    γ) Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης θα αναγνωρίσει το διαμορφωθέν και υφιστάμενο νομοκανονικό καθεστώς των τεσσάρων Ιερών Μητροπόλεων, δηλαδή, Μεγάρων και Σαλαμίνος, Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, Κηφισίας, Ωρωπού και Αμαρουσίου και Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως.

    Είναι άρση με προϋποθέσεις.

    Αλλή μια φορά η Ιεραρχία έδειξε τη πνευματική γύμνια της

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να συμφωνήσω με τον ανώνυμο σχολιογράφο.

    Δεν έγινε αυτό που έπρεπε.

    Σφαγιάστηκε ακόμη μια φορά ο Σεβασμιότατος Αττικής.

    Δεν μπορούσαν πρώτα να άρουν το επιτίμιο της ακοινωνησίας και ύστερα να κάνουν εκλογές για να αποκαταστήσουν σε ένα από τα τμήματα της Μητροπόλεως τον κανονικό της επίσκοπο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή