"᾿Εγώ εἰμί τὸ Α καὶ τὸ Ω, ἡ ἀρχὴ καὶ τὸ τέλος, ὁ πρῶτος καὶ ὁ ἔσχατος" (᾿Αποκ. κβ΄, 13)

Κείμενα γιά τήν ἑλληνική γλῶσσα στή διαχρονική της μορφή, ἄρθρα ὀρθοδόξου προβληματισμοῦ καί διδαχῆς, ἄρθρα γιά τήν ῾Ελλάδα μας πού μᾶς πληγώνει...


Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

Στά ἑλληνικά τά πρῶτα λόγια του Πᾶπα στήν Κύπρο

newsdesk Amen.gr με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ
  «Χαίρεται. Ειρήνη μαζί σας. Είναι μεγάλη η χαρά μου, που είμαι μαζί σας», ήταν στα ελληνικά τα πρώτα λόγια, που απηύθυνε ο Πάπας Βενέδικτος 16ος μόλις έφτασε για τριήμερη επίσκεψη στην Κύπρο, την «αγιότοκο νήσο», όπως αποκαλούν οι εκκλησιαστικοί συγγραφείς την Κύπρο, λόγω της πληθώρας των Αγίων και Μαρτύρων, που ανέδειξε παρά το μικρό της μέγεθος.  Στη σκάλα του αεροσκάφους, που προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Πάφου, ανέμεναν και υποδέχθηκαν τον Πάπα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, και η σύζυγός του Έλση. Εξάλλου, στρατιωτικό άγημα και φιλαρμονική της αστυνομίας απέδωσαν τιμές και ανακρούστηκαν ο εθνικός ύμνος και ο ύμνος του Βατικανού.

    Ακολούθως, ο Πάπας συνοδευόμενος από το προεδρικό ζεύγος της Κύπρου εισήλθε στην αίθουσα επισήμων του αεροδρομίου, όπου έγινε δεκτός με θερμά χειροκροτήματα και κατευθύνθηκε αμέσως προς τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου, Χρυσόστομο, και τον μητροπολίτη Πάφου, Γεώργιο, με τους οποίους αντάλλαξε θερμό αδελφικό ασπασμό.

    Καλωσορίζοντας τον Πάπα στην Κύπρο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε πως «η Κύπρος έχει ανάγκη τον ειρηνικό λόγο σας, δεδομένης της δύσκολης κατάστασης, που αντιμετωπίζει στα κατεχόμενα εδάφη της».

    Ο Πάπας Βενέδικτος 16ος, ο οποίος ευλόγησε ένα μικρό δενδρύλλιο ελιάς, απαντώντας στην προσφώνηση του Κύπριου Προέδρου, τόνισε ότι η Κύπρος από την αρχαιότητα αποτελεί σταυροδρόμι πολιτισμών και θρησκειών. Υπογράμμισε δε, ότι μετά την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση η Κυπριακή Δημοκρατία αποκομίζει οφέλη οικονομικά και πολιτικά.

    Από το αεροδρόμιο της Πάφου ο Πάπας θα κατευθυνθεί στον βυζαντινό ναό της Αγίας Κυριακής Χρυσοπολίτισσας, που βρίσκεται στον χώρο των ερειπίων της ρωμαϊκής Πάφου, όπου κήρυξαν οι απόστολοι Παύλος και Βαρνάβας. Εκεί βρίσκεται και η στήλη, στην οποία, σύμφωνα με απόκρυφες διηγήσεις, οι Ρωμαίοι τιμώρησαν τον Απόστολο Παύλο.
Ο ναός της Αγίας Κυριακής έχει παραχωρηθεί από την Μητρόπολη Πάφου στους Καθολικούς και Αγγλικανούς για τις λατρευτικές τους ανάγκες.
Ο ναός είναι ρυθμού σταυροειδούς μετά τρούλου και αποτελεί κτίσμα διαφόρων χρονικών φάσεων μεταξύ 12ου και 15ου αιώνα. Είναι κτισμένος δε στα ερείπια παλαιοχριστιανικής βασιλικής των αρχών του 6ου αιώνα.
Ο Πάπας θα εισέλθει στο ναό για να προσευχηθεί. Στη συνέχεια στον αρχαιολογικό χώρο θα τελεστεί «  Οικουμενική Ιερουργία» , στην οποία χορός ιεροψαλτών με χοράρχη τον κ. Χρίστο Αριστείδου θα ψάλει τα απολυτίκια των Αποστόλων Παύλου και Βαρνάβα, και το απολυτίκιο της εορτής της Πεντηκοστής, η οποία είναι για όλους η γενέθλια μέρα της Εκκλησίας του Χριστού. Εκκλησιαστικούς ύμνους θα ψάλει και χορωδία Καθολικών.
Από ειδική εξέδρα ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος θα απευθύνει χαιρετισμό και θα απαντήσει ο Πάπας, στον οποίο θα προσφέρει αναμνηστικό δώρο ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος. Στο χώρο αυτό λένε οι ιστορικές πηγές ήταν η έδρα της Επισκοπής Πάφου μέχρι την κατάληψη της Κύπρου από τους Φράγκους, οι οποίοι εκδίωξαν από τις επισκοπικές τους έδρες τον Αρχιεπίσκοπο και τους άλλους επισκόπους της Εκκλησίας της Κύπρου , τις οποίες κατέλαβε η Λατινική Ιεραρχία.
Με την ολοκλήρωση της τελετής ο Πάπας θα αναχωρήσει για την Λευκωσία, όπου θα καταλύσει στο  μεσαιωνικό μοναστήρι των Φραγκισκανών της Λευκωσίας   , που βρίσκεται επί της «νεκρής ζώνης» στην Πύλη Πάφου  και απέναντι από την είσοδο του υπάρχει φυλάκιο της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ. 
Λόγω της θέσης του  μοναστηριού ο Πάπας θα αντικρύσει ιδίοις όμασι τα σημάδια και τις καταστροφές  της εισβολής  του 1974. Ο Γερμανός Ποντίφηκας, που ασφαλώς έχει την  εμπειρία του διαχωρισμού από το Βερολίνο, θα έλθει πρόσωπο με πρόσωπο με το μοναδικό τείχος, που διαιρεί σήμερα την πρωτεύουσα μιας Ευρωπαϊκής χώρας.

Ομιλία του Προέδρου της Kυπριακής   Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια κατά την τελετή υποδοχής της Α.Α. Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ', στο Αεροδρόμιο Πάφου
Άγιε Πατέρα,
Με μεγάλη χαρά Σας καλωσορίζω εκ μέρους της Κυβέρνησης και του λαού της Κύπρου και εμού προσωπικά στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι μεγάλη τιμή για μας να υποδεχθούμε την Αυτού Αγιότητα τον Πάπα για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία του νησιού μας. Εσείς, ως βαθύς μελετητής των Πατέρων της Εκκλησίας και της
θεολογικής σκέψης, είναι φυσιολογικό να εκδηλώνετε την ευαισθησία Σας με την επιθυμία να επισκεφθείτε την Πάφο, ακολουθώντας τα ίχνη της πρώτης Αποστολικής περιοδείας του Αποστόλου Παύλου που, συνοδευόμενος από τον Απόστολο Βαρνάβα, δίδαξε το Χριστιανισμό στην Κύπρο, ως πρώτο σταθμό προς την Ευρώπη.
Σας υποδεχόμαστε, Άγιε Πατέρα, στην Πάφο και στην Κύπρο. Η παρουσία Σας εδώ μεταφέρει ηχηρό μήνυμα υπέρ της επικράτησης της ειρήνης έναντι του μίσους και του πολέμου. Μοιραζόμαστε μαζί Σας το ίδιο όραμα για την ειρήνη και την κοινωνική δικαιοσύνη. Είναι κοινός ο αγώνας μας ενάντια στη φτώχεια, τον αποκλεισμό, την αδικία
και την πείνα που δυστυχώς ακόμα μαστίζουν ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη μας.
Η Κύπρος έχει ανάγκη τον ειρηνικό λόγο Σας, δεδομένης της δύσκολης κατάστασης που αντιμετωπίζει στα κατεχόμενα εδάφη της. Επιτρέψτε μου να πω ότι η Κύπρος έχει ανάγκη την προσευχή Σας και την συνδρομή Σας για να επανακτήσει σύντομα την ενότητα και την ελευθερία της. Γι' αυτό είμαστε ευγνώμονες για τις ημέρες που θα
βρίσκεστε ανάμεσα μας. Η παρουσία Σας στη χώρα μας αποτελεί αναντίλεκτα ένα ιστορικό γεγονός.
Η Κύπρος είναι γη αποστολική, με χριστιανικές ρίζες δύο χιλιετιών. Δυστυχώς, ένα μεγάλο μέρος της πνευματικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου, περιλαμβανομένου του τάφου και της Σταυροπηγιακής Μονής του Αποστόλου Βαρνάβα, καθώς και άλλα 500 περίπου θρησκευτικά μνημεία εξακολουθούν να βρίσκονται υπό κατοχή
από τον τουρκικό στρατό. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι για διάστημα πέραν των 35 χρόνων η πολιτιστική και θρησκευτική μας κληρονομιά στις κατεχόμενες περιοχές εσυλήθη και καταστρέφεται συστηματικά, γεγονός που αποτελεί απώλεια για το σύνολο της ανθρωπότητας.
Η προσπάθεια μας είναι η επίτευξη δίκαιης λύσης του κυπριακού προβλήματος μέσω διαπραγματεύσεων, η οποία θα οδηγήσει σε πλήρη αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων κατοχής και αποκατάσταση των δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών του συνόλου του Κυπριακού λαού. Στον αγώνα μας αυτό οι πνευματικές αξίες του λαού μας
είναι όπλο που μας θωρακίζει ενάντια στην αλλοίωση και φθορά που επιφέρει ο χρόνος. Είμαστε ελεύθεροι από εθνικιστικές προκαταλήψεις. Ο αγώνας μας είναι αγώνας για τον ʼνθρωπο, ανεξαρτήτως γλώσσας, θρησκείας και πολιτισμικής ταυτότητας. Και σε αυτό το ευγενές όραμα είμαστε, με την Αγιότητά Σας, συνοδοιπόροι.
Είμαι βέβαιος ότι η επίσκεψή Σας, Άγιε Πατέρα, θα καταστεί σημείο αναφοράς και Σας ευχαριστώ και πάλι, εκ μέρους του λαού της Κύπρου, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων, που αποδεχθήκατε την πρόσκληση μου. Σας εύχομαι καλή διαμονή.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου