"᾿Εγώ εἰμί τὸ Α καὶ τὸ Ω, ἡ ἀρχὴ καὶ τὸ τέλος, ὁ πρῶτος καὶ ὁ ἔσχατος" (᾿Αποκ. κβ΄, 13)

Κείμενα γιά τήν ἑλληνική γλῶσσα στή διαχρονική της μορφή, ἄρθρα ὀρθοδόξου προβληματισμοῦ καί διδαχῆς, ἄρθρα γιά τήν ῾Ελλάδα μας πού μᾶς πληγώνει...


Κυριακή 4 Ιουλίου 2010

Τουλάχιστον, κάποιοι νά ἀκούγονται...

του Νίκου Παπαχρήστου
Ενάντια στον αποκλεισμό των λιμανιών από ομάδες διαδηλωτών, χαρακτηρίζοντάς τον «αναρχία» και «κατάλυση του Κράτους», τάχθηκε στο Κυριακάτικό μήνυμά του ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος. Από τα πυρά του δυναμικού Ιεράρχη δεν ξέφυγε ούτε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου. Κρατώντας το βιβλίο του κ.Νταβούτογλου στα χέρια του, ο Μητροπολίτης Άνθιμος αναφέρθηκε στις θέσεις του υπουργού εξωτερικών της γείτονος κάνοντας λόγο για "πλήρη αμφισβήτηση" της κυριαρχίας της Ελλάδος στο Αιγαίο και των δικαιωμάτων της σε μια σειρά από άλλα ζητήματα. Και εκείνη την στιγμή, ασφαλώς συμπτωματικά, τεχνικό πρόβλημα «διέκοψε» την απευθείας αναμετάδοση από την ΕΤ3 του πύρινου κηρύγματός του κ.Ανθίμου. 

«Είδα προχθές την ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ που έκαναν την απεργία τους και διαδήλωναν σε κεντρική λεωφόρο του κέντρου των Αθηνών. Είπα έχουν δίκιο. Έχουν δίκιο και το ξέρουμε. Μάθαμε όμως όλοι μας στα πολλά.  Τους χάρηκα γιατί ήταν μια διαμαρτυρία δυνατή μεν αλλά ευπρεπής, χωρίς έκτροπα, χωρίς τίποτα άλλο που να κοστίσει στους εμπόρους και τους καταστηματάρχες. Τους είδα και είπα ωραία, καλά τα πήγαν. Ας ακούσει η Κυβέρνηση, ας ακούσουν οι άνθρωποι της τρόικας για τι πρέπει να κάνουν για να βελτιώσουμε λίγο ακόμη και αυτά (σ.σ. μέτρα) με τα οποία μας απειλούν. Αλλά όμως έτσι θα πρέπει να αντιδρούμε με ευπρέπεια» είπε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης για να συνεχίσει και να γίνει περισσότερο συγκεκριμένος και δεικτικός:

«Αλλά δεν είστε όλοι υπέρ της γνώμης ότι ήταν λάθος να καταστρέφουμε τον ελληνικό τουρισμό απαγορεύοντας στα βαπόρια να πάρουν τους επιβάτες και να τους πάνε στα νησιά και στον προορισμό τους;  Αυτές είναι πράξεις βίας, είναι πράξεις αναρχίας, πράξεις καταλύσεως του Κράτους, πράξεις οι οποίες προσπαθούν να επιβάλλουν αυτό που οι ολίγοι θέλουν. Να το διεκδικήσουν αν έχουν δίκιο. Αλλά όχι με αυτό τον τρόπο.

Οι επιβάτες, οι δικοί μας και οι ξένοι που πάνε στον προορισμό τους, με τα λίγα τους λεφτά, με την οικονομία τους, να δουν τα σπίτια τους, τους δικούς τους ή να ξεκουραστούν στην θάλασσα των νησιών μας, δεν δικαιούνται να ταξιδέψουν; Έχουν πληρώσει… Γιατί τους χαλάς το πρόγραμμα όλο και καταστρέφεις την εικόνα του τουρισμού στην Ελλάδα;

Αυτά είναι τα στοιχεία της δικής μας καταστροφής. Παρακαλούμε όλους και ικετεύουμε όλους, διαδηλώστε και ζητάτε το δίκιο σας, είμαστε και εμείς μαζί σας σε ό,τι είναι δίκαιον. Αλλά δεν είμαστε ποτέ στην αναρχία, στην κατάλυση του κράτους και στην επιβολή του δικού μας θελήματος εις βάρος των άλλων αδέλφων μας».

Ο Νταβούτογλου και το βιβλίο του

Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης  σημείωσε στην ομιλία του ότι οι συνέπειες στα εθνικά μας θέματα μπορεί να είναι καταστροφικές εάν είμαστε εξασθενημένοι σε οικονομικό και ηθικό επίπεδο.
        
«Εάν φτάσουμε σε σημείο να καταρρεύσουμε αδελφοί μου οικονομικά και να έρθει η χρεοκοπία θα χάσουμε την ισορροπία μας οι έλληνες και πιθανώς θα πέσουμε σε εσωτερικές διαφορές. Ο Θεός να φυλάει. Και σε αυτή την αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται. Και οι λύκοι είναι πολλοί και περιμένουν. Και αλλοίμονο στην Ελλάδα εάν οι Έλληνες χάσουν την ενότητα τους. Εάν οι Έλληνες χάσουν τον πραγματικό μπούσουλα της ζωής που είναι η αγάπη και η θυσία για την πατρίδα μας».

Και ο Θεσσαλονίκης Άνθιμος αναφέρθηκε στις θέσεις που διατυπώνει ο υπουργός Εξωετικών της Τουρκίας στο νέο βιβλίο του που πρόσφατα κυκλοφόρισε και στην Ελλάδα.

«Αχμετ Νταβούτογλου. Ξέρετε ποιος είναι. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας. Το θέμα του. “Το στρατηγικό βαθός. Η διεθνής θέση της Τουρκίας”.

 Έψαξα, δεν μπόρεσα να το μελετήσω όλο βέβαια, ούτε έχω χρόνο να σας το πω, αλλά οι σελίδες του είναι φρικτές για εμάς. Πλήρης αμφισβήτηση των δικαιωμάτων της Ελλάδος εις το Αιγαίο. Πλήρης αμφισβήτηση της κυριαρχίας μας επί των νησιών. Πλήρης αμφισβήτηση της υφαλοκρηπίδος. Πλήρης αμφισβήτηση του δικαιώματός μας για το πώς θα κινούμαστε στο FIR,  δηλαδή σε αυτά που ορίζονται στους αιθέρες από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Και ακόμη και στη θάλασσα γίνεται λόγο για τα μικρά νησιά. Για τα ακραία νησιά μας αλλά και για την Κρήτη. Αν δείτε για την Κύπρο τι λέει αυτός ο οποίος είναι ο νέος θεωρητικός της ανανεώσεως της βουλήσεως της Τουρκίας να κυριαρχήσει στα Βαλκάνια με την συνδρομή δε ξέρω ποιων, εάν τα Βαλκάνια τεμαχιστούν σε μικρά Κράτη.

Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν και σε πλείστα άλλα θέματα ο κύριος Νταβούτογλου, ο υπουργός εξωτερικών, αφήνει να φανεί όλη η διάθεση της Τουρκίας, να κυριαρχήσει στο αιγαίο, στα νησιά, στην Ελλάδα, όπου όπως λέει οι Έλληνες θα κρατούν τα νησιά…(πρόβλημα στην εικόνα και τον ήχο)…θα…(πρόβλημα στην εικόνα και τον ήχο)…προετοιμάζουν τη διεθνή παρουσία της Τουρκίας…(διακοπή αναμετάδοσης ΕΤ3)».

Η ομοφυλόφιλη Πρωθυπουργός


Νωρίτερα ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης είχε αναφερθεί στην οικονομική κρίση και κυρίως στις πνευματικές διαστάσεις και τις ηθικές προεκτάσεις  της κρίσης που κλονίζει την ελληνική κοινωνία. Φωνάζουν μερικοί. «Είναι θέμα πνευματικό, είναι θέμα αρνήσεως και καταλύσεως των αρχών; Το λένε μερικοί. Αλλά δεν το ακούει κανείς. Και βλέπετε μια στενή, σταθερή, στυγνή αντίληψη και τακτική από τους κρατούντες ότι το θέμα της οικονομίας αντιμετωπίζεται καθεαυτό ή με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή με εκείνους οι οποίοι μας βοηθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όχι λοιπόν δεν είναι έτσι τα πράγματα. Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι οι άρχοντές μας και οι  κυβερνήτες μας θα παραλάβουν την οικονομίας παραλελυμένην πάνω στο ξυλοκρέβατο και να την οδηγήσουν μπροστά στον Χριστό, μπροστά στον Θεό και μαζί με τα ανθρώπινα μέτρα που λαμβάνουν να ζητήσουν συγχώρεση των αμαρτιών για να έρθει η αμαρτία όπως έγινε σήμερα με τον παραλυτικό».

Ο κ.Άνθιμος αναφέρθηκε και την Πρωθυπουργό της χώρας (σ.σ. Ισλανδίας) που παντρεύτηκε στην συντροφό της αφήνοντας έμμεσες αιχμές στα ΜΜΕ που παρουσίασαν εμφατικά το γεγονός. «Για να ωφεληθεί ποιος; Για να πει ο κόσμος τι; Για να διερωτηθούν τα νέα παιδιά και να πουν τι συμβαίνει; Σε ένα κράτος, σε ένα ανώτατο αξίωμα, διαστροφή; Και τόσα άλλα που γνωρίζετε…»
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου