"᾿Εγώ εἰμί τὸ Α καὶ τὸ Ω, ἡ ἀρχὴ καὶ τὸ τέλος, ὁ πρῶτος καὶ ὁ ἔσχατος" (᾿Αποκ. κβ΄, 13)

Κείμενα γιά τήν ἑλληνική γλῶσσα στή διαχρονική της μορφή, ἄρθρα ὀρθοδόξου προβληματισμοῦ καί διδαχῆς, ἄρθρα γιά τήν ῾Ελλάδα μας πού μᾶς πληγώνει...


Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2010

Πληροφόρηση καί «παραπληροφόρηση» γιά τήν «Κάρτα τοῦ Πολίτη». Γεννᾶ ἐρωτηματικά ἡ στάση τοῦ Δημητριάδος κ. ᾿Ιγνατίου!Πληροφόρηση και «παραπληροφόρηση» για την «Κάρτα του Πολίτη»
Σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Το ΕΘΝΟΣ» (22/9/2010) με τον τίτλο «Αποστάσεις για τη νέα ταυτότητα» (το αναδημοσιεύουμε ολόκληρο στο τέλος αυτού του άρθρου) κάνει εκτενή αναφορά στις αντιδράσεις πιστών απέναντι στη σχεδιαζόμενη εφαρμογή της «Κάρτας του Πολίτη». Αναφέρεται στην πρόσφατη Επιστολή του π. Σαράντη Σαράντου προς τον Αρχιεπίσκοπο για το θέμα αυτό αλλά και στην πρωτοβουλία συγκέντρωσης υπογραφών από όσους αρνούνται να παραλάβουν την «Ηλεκτρονική Κάρτα του Πολίτη» που διοργανώνει το ιστολόγιο Ορθόδοξο Παρατηρητήριο. Το δημοσίευμα κάνει αναφορά και στο δικό μας ιστολόγιο τονίζοντας ότι σε αυτό δημοσιεύτηκε η Επιστολή του π. Σαράντη προς τον Αρχιεπίσκοπο. Για να είμαστε δίκαιοι τονίζουμε πως το δικό μας ιστολόγιο απλώς αναδημοσίευσε την Επιστολή από το ιστολόγιο Αναβάσεις όπου πρωτοδημοσιεύτηκε.
Το σημαντικότερο ίσως σημείο του δημοσιεύματος του ΕΘΝΟΥΣ είναι η αποκλειστική δήλωση σε αυτό του Μητροπολίτου Δημητριάδος Ιγνατίου. Όπως αναφέρει στο άρθρο της η κ. Π. Βονάτσου “Σε παραπληροφόρηση αποδίδει τις θέσεις που εκφράζονται από διάφορους εκκλησιαστικούς κύκλους σχετικά με τον νέο τύπο ταυτότητας ο μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος......
Σε δήλωσή του στο «Εθνος», ο κ. Ιγνάτιος σημείωσε: «Θεωρώ ότι οι αντιδράσεις προέρχονται από παραπληροφόρηση για την «Ηλεκτρονική Κάρτα του Πολίτη». Πιστεύω, πάντως, και εγώ ότι καλό θα ήταν να εξεταστεί το θέμα από την Ιερά Σύνοδο, όπως είχε γίνει και με τον ΑΜΚΑ»”.
Ερωτούμε το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος: Αν ο π. Σαράντης ή τα εκκλησιαστικά ιστολόγια, μεταξύ των οποίων και το δικό μας, έπεσαν θύματα παραπληροφόρησης τότε γιατί η Σύνοδος ή και ο ίδιος προσωπικά δεν αναλαμβάνει να μας παρέχει την ορθή πληροφόρηση; Η συνοδική απόφαση για τον ΑΜΚΑ δεν ήταν παρά μια ολιγόλογη δήλωση με την οποία το θέμα τέθηκε στο περιθώριο. Και ιδού τώρα η «Κάρτα του Πολίτη». Με τον ίδιο λακωνικό τρόπο η Σύνοδος θα μας οδηγήσει στον πληροφορημένο καθησυχασμό; Πότε επιτέλους η Σύνοδος και οι Ιεράρχες θα αφουγκραστούν με προσοχή όσα τονίζει ο π. Σαράντης Σαράντος; Μήπως ο Αρχιεπίσκοπος και άλλοι Ιεράρχες, μεταξύ των οποίων και ο Δημητριάδος Ιγνάτιος προσπαθούν να κλείσουν άμεσα το θέμα της «Κάρτας του Πολίτη» γιατί αν επιδείξουν πνευματική αντίσταση στην προώθηση της Κάρτας αυτής θα έρθουν σε σύγκρουση με τους κυβερνώντες, κάτι που όπως φαίνεται μεθοδικά αποφεύγουν; Αντί πινακίου φακής (π.χ. κάτι αποσπασούλες θεολόγων στη Μητρόπολη Δημητριάδος, την Αρχιεπισκοπή και αλλού) ο Αρχιεπίσκοπος και τινές Ιεράρχες ξεπουλούν κάθε πνευματική αντίσταση στις κυβερνητικές αποφάσεις προώθησης της Νέας Εποχής;
Τέλος αληθεύει ο ισχυρισμός Ανώνυμου σχολιαστή του ιστολογίου μας που όμως επιμένει να μας γράφει ότι είναι «συνοδικός υπάλληλος» ότι προετοιμάζεται όχι μόνο το ζήτημα της Κάρτας του Πολίτη να κλείσει με μια καθησυχαστική του λαού δήλωση (όπως έγινε στον ΑΜΚΑ) αλλά και να γίνει κάποιου είδους επίπληξη στον π. Σαράντη επειδή ανακινεί το θέμα;
Έως πότε η Ιεραρχία θα καλλιεργεί τις «καλές σχέσεις» με την πασοκική διακυβέρνηση που φανερά και απροκάλυπτα υπηρετεί την παγκοσμιοποίηση και την υποταγή της πατρίδας μας στα νεοεποχίτικα κελεύσματα;
___________________
Το άρθρο του ΕΘΝΟΥΣ:
Αποστάσεις για τη νέα ταυτότητα
Αποστάσεις κρατά η Εκκλησία από τους κύκλους που... αφορίζουν την «Ηλεκτρονική Κάρτα του Πολίτη», η οποία θα αντικαταστήσει τις αστυνομικές ταυτότητες.
Παρότι σε εκκλησιαστικά blogs και ιστοσελίδες ήδη από το καλοκαίρι έχει αρχίσει... πόλεμος αναρτήσεων και επιστολών για το ζήτημα, καθώς εκκλησιαστικά πρόσωπα κάνουν λόγο για κάρτα «η οποία λειτουργεί με βασικό κωδικό τον αριθμό 666, τον δυσώνυμο αριθμό του Αντίχριστου», η διοικούσα Εκκλησία τηρεί προσεκτική στάση.
Τις τελευταίες ημέρες στην ιστοσελίδα http://thriskeftika.blogspot.com/ αναρτήθηκε επιστολή του π. Σαράντη Σαράντου, εφημέριου στην Κοίμηση της Θεοτόκου Αμαρουσίου, προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, στην οποία μεταξύ άλλων θεωρεί «αυτονόητη τη σύσταση να μη σφραγιστούμε από τον Αντίχριστο», ενώ ρωτά τον Προκαθήμενο «εάν θα πρέπει η Ιερά Σύνοδος, η μητέρα μας Εκκλησία, να πει μια κουβέντα, έναν λόγο ερμηνευτικό, ποιμαντικό...».
ΙστοσελίδεςΣχετικές αναρτήσεις γίνονται και σε ιστοσελίδες που σχετίζονται με το Αγιον Ορος (http://www.agiooros.net/ ), ενώ η Πρωτοβουλία Αντιρρησιών Ορθόδοξης Συνείδησης έχει ξεκινήσει στο ιστολόγιο http://orthodox-watch.blogspot.com/ τη συλλογή υπογραφών από όσους αρνούνται να παραλάβουν την «Ηλεκτρονική Κάρτα του Πολίτη».
Προς το παρόν, πάντως, η ιεραρχία τηρεί στάση αναμονής και, αν απαιτηθεί, το ζήτημα θα εξεταστεί σε συνεδρίαση της Συνόδου. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να συσταθεί ειδική συνοδική επιτροπή η οποία θα ασχοληθεί με τις παραμέτρους του ζητήματος.
Το ίδιο είχε γίνει και για τον ΑΜΚΑ, για τον οποίο διάφοροι «σκληροπυρηνικοί» κύκλοι της Εκκλησίας είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους, ωστόσο ύστερα από εισήγηση της Συνοδικής Επιτροπής Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων, η ΔΙΣ απεφάνθη, πριν από έναν περίπου χρόνο, ότι είναι «ένας επιπλέον χρηστικός αριθμός και από όλα τα μέχρι τούδε στοιχεία ουδείς κίνδυνος προκύπτει διά την σωτηρίαν των ψυχών».
ΙγνάτιοςΕξέταση από την ιεραρχία
Σε παραπληροφόρηση αποδίδει τις θέσεις που εκφράζονται από διάφορους εκκλησιαστικούς κύκλους σχετικά με τον νέο τύπο ταυτότητας ο μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος. Σε δήλωσή του στο «Εθνος», ο κ. Ιγνάτιος σημείωσε: «Θεωρώ ότι οι αντιδράσεις προέρχονται από παραπληροφόρηση για την «Ηλεκτρονική Κάρτα του Πολίτη». Πιστεύω, πάντως, και εγώ ότι καλό θα ήταν να εξεταστεί το θέμα από την Ιερά Σύνοδο, όπως είχε γίνει και με τον ΑΜΚΑ».
Π. Βονάτσου

Πηγή: http://thriskeftika.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου