"᾿Εγώ εἰμί τὸ Α καὶ τὸ Ω, ἡ ἀρχὴ καὶ τὸ τέλος, ὁ πρῶτος καὶ ὁ ἔσχατος" (᾿Αποκ. κβ΄, 13)

Κείμενα γιά τήν ἑλληνική γλῶσσα στή διαχρονική της μορφή, ἄρθρα ὀρθοδόξου προβληματισμοῦ καί διδαχῆς, ἄρθρα γιά τήν ῾Ελλάδα μας πού μᾶς πληγώνει...


Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2011

ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟΣ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ; ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΕΔΩΣΕ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ...

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος :«Όταν τελειώσει η διακονία μου…»

Ετέθη ο θεμέλιος λίθος για το Μουσείο στα Οινόφυτα
Η ζεστή και ηλιόλουστη μέρα σύμμαχος στην εκδήλωση θεμελίωσης του Μουσείου Συλλογής Θρησκευτικών Κειμηλίων του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου, το Σάββατο 15-1-2011 στα Οινόφυτα. Συλλειτουργούντων των πνευματικών του τέκνων, Μητροπολιτών Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου και Ιλίου κ. Αθηναγόρα και παρουσία του βουλευτού κ. Μιχάλη Γιαννάκη και του Δημάρχου Τανάγρας κ. Ευάγγελου Γεωργίου, έθεσε και ευλόγησε τον θεμέλιο λίθο του Μουσείου που θα ανεγερθεί στα Οινόφυτα, ακριβώς δίπλα στο – από τον ίδιο ανεγερθέν – Κέντρο Εκκλησιαστικής Διακονίας.
Μετά την ενημέρωση από τους αρχιτέκτονες και μηχανικό που έχουν αναλάβει το έργο, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος καλωσόρισε από βήματος τον κ. Ιερώνυμο εξαίροντας τον δυναμισμό του Αρχιεπισκόπου και τονίζοντας τον διαχρονικό ρόλο των βιβλίων παρά την επικρατούσα στο χώρο τεχνολογία, ευχόμενος το έργο αυτό να λειτουργήσει θετικά προσθέτοντας σοφία στους πολίτες και εφόδια για τις σπουδές στα παιδιά.
Όμορφη μέρα – στην κυριολεξία -, αλλά και σταθμό στη ζωή του τόπου αποκάλεσε την σημερινή ο κ. Ιερώνυμος, αφού “...αυτό που βρισκόμαστε – Κέντρο Εκκλησιαστικής Διακονίας – άλλα και αυτό που θα κτιστεί δεν είναι κανενός, είναι όλων μας...” σημείωσε στον χαιρετισμό του, τονίζοντας για άλλη μια φορά την αγάπη του για τον τόπο του. “...Όσο μεγαλώνουμε αγαπάμε ακόμη περισσότερο τον τόπο που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε”, ενώ τόνισε και το μάταιο της ζωής, “...διάφοροι σπουδαίοι άνθρωποι κατά καιρούς με έχουνε τιμήσει με δώρα. Αυτά θα εκτεθούν εδώ στο μουσείο. Θα μας θυμίζουν ότι αυτά μένουν, εμείς φεύγουμε...”.
Σ' άλλο μέρος της ομιλίας του είπε ότι “...όποιος επενδύει μόνο στη γνώση των βιβλίων και δεν ακολουθεί και τη σοφία του Θεού, γίνεται επικίνδυνος άνθρωπος, γίνεται εγωιστής, σκέφτεται μόνο τον εαυτό του”. Τέλος, εξέφρασε την επιθυμία όταν τελειώσει η διακονία του, να ζήσει στον τόπο του, “...να κάνω την βόλτα μου στο τόπο που μεγάλωσα, να έχω τα βιβλία μου...” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ιερώνυμος.
Για το Δήλεσι
Μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα τελειώσει και ο Βρεφονηπιακός Σταθμός, όπως επίσης, θα ολοκληρωθούν τα σχέδια του Κέντρου Αποκατάστασης στο Δήλεσι.
Κάλεσε όσους μπορούν να προσφέρουν με οποιοδήποτε τρόπο να έλθουν και να δώσουν τις γνώσεις τους και να γίνουν έργα, σε συνεργασία με το ΚΕΔ. “...Υπάρχουν αξιόλογοι άνθρωποι με ταλέντα στο τόπο μας, στο θέατρο, στο τραγούδι, στη λογοτεχνία, ή όπου άλλου, να γίνει αυτός ο τόπος μία όαση”, αναφερόμενος και στον παρόντα ζωγράφο Αλέκο Λιάπη, “... τον είχα μαθητή στο Γυμνάσιο Αυλώνα”. Εξήρε το έργο και το ζήλο των υπευθύνων του ΚΕΔ Σοφίας Ράπτη και Αδαμαντίας Λιάπη, τονίζοντας όμως ότι χρειάζονται συνεργασία, καθορίζοντας το ρόλο του Εκκλησιαστικού Κέντρου Διακονίας, σημειώνοντας και τη στήριξη της Μητρόπολης Θηβών και Λεβαδείας.
Απευθυνόμενος στον Δήμαρχο Τανάγρας τόνισε την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ εκκλησίας και Τ. Α., ευχαριστώντας τον προηγούμενο Δήμαρχο Γεώργιο Θεοδωρόπουλο και το Δημοτικό Συμβούλιο Οινοφύτων.
Ακολούθησε δεξίωση όπου μεταξύ άλλων παρευρέθησαν και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Τανάγρας κ. Γιάννης Γκίνης, ο Αντιδήμαρχος Βασίλης Βλάχος, ο εκπρόσωπος της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Λάζαρος Μαυράκης, εκπρόσωποι συλλόγων και κάτοικοι της περιοχής.

anparatiritis.gr/

Σενάρια διαδοχολογίας δια στόματος κ. Ιερώνυμου

Αίσθηση αλλά ακόμα και σενάρια διαδοχολογίας προκάλεσαν ακόμα και εντός της Ιεραρχίας, οι δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου σε ιστοσελίδα της Βοιωτίας, σύμφωνα με την οποία ο κ. Ιερώνυμος σε ομιλία του, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, εξέφρασε την επιθυμία μετά τη λήξη της διακονίας του, την επιθυμία του να επιστρέψει στα Οινόφυτα και εκεί να περάσει τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του. Ο ιστοχώρος http://www.anparatiritis.gr/content/view/3402/2/lang,el/, όπως και άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες της Βοιωτίας, φιλοξένησε ρεπορτάζ για την επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στο εργοτάξιο του Κέντρου Εκκλησιαστικής Διακονίας που οραματίζεται να ανεγείρει στα Οινόφυτα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κατά την τελετή θεμελίωσης του Μουσείου, ο κ. Ιερώνυμος - μεταξύ άλλων - υποστήριξε «“...Όσο μεγαλώνουμε αγαπάμε ακόμη περισσότερο τον τόπο που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε”, ενώ τόνισε και το μάταιο της ζωής, “...διάφοροι σπουδαίοι άνθρωποι κατά καιρούς με έχουνε τιμήσει με δώρα. Αυτά θα εκτεθούν εδώ στο μουσείο. Θα μας θυμίζουν ότι αυτά μένουν, εμείς φεύγουμε...”». Στη συνέχεια, με βάση πάντα το ίδιο δημοσίευμα, ο Αρχιεπίσκοπος «εξέφρασε την επιθυμία όταν τελειώσει η διακονία του, να ζήσει στον τόπο του, “...να κάνω την βόλτα μου στο τόπο που μεγάλωσα, να έχω τα βιβλία μου...” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ιερώνυμος».

Τα όσα φέρεται να είπε ο Αρχιεπίσκοπος κατά την επίσκεψή στη γενέτειρά του τροφοδότησαν όπως ήταν παρασκηνιακές συζητήσεις μητροπολιτών, με αρκετούς από αυτούς να υποστηρίζουν ότι μπορεί να δημιουργήσει αποσταθεροποίηση στο εσωτερικό της ιεραρχίας και μάλιστα από το πουθενά. Ιεράρχες σχολιάζοντας, στον «Α.Τ» τις συγκεκριμένες δηλώσεις τις χαρακτήρισαν τουλάχιστον άστοχες, καθώς όπως επισήμαναν: «Στην παρούσα φάση όπου εκκλησία δέχεται επιθέσεις από παντού, το να δίνεται η εντύπωση ότι διοικείται από ένα μεταβατικό Αρχιεπίσκοπο, μόνο καλή εικόνα δεν είναι…»

«Αδέσμευτος»18 /01/2011/ ΑΚΤΙΝΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου