"᾿Εγώ εἰμί τὸ Α καὶ τὸ Ω, ἡ ἀρχὴ καὶ τὸ τέλος, ὁ πρῶτος καὶ ὁ ἔσχατος" (᾿Αποκ. κβ΄, 13)

Κείμενα γιά τήν ἑλληνική γλῶσσα στή διαχρονική της μορφή, ἄρθρα ὀρθοδόξου προβληματισμοῦ καί διδαχῆς, ἄρθρα γιά τήν ῾Ελλάδα μας πού μᾶς πληγώνει...


Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

῾Ο μεγάλος ἀδελφός στό διαδίκτυο (ἠλεκτρονική παρακολούθηση)

Μοντέρνοι δοσίλογοι


Δεν ξέρω πόσοι από εσάς έχετε ασχοληθεί ή απλά έχετε κάποιες γνώσεις για το πώς οι διάφορες κυβερνήσεις και τα αυταρχικά καθεστώτα συνεργάζονται με τις μεγάλες εταιρίες του διαδικτύου προκειμένου να διαμορφώσουν την κοινή γνώμη και να εξυπηρετήσουν τα σχέδια τους.
Πρόσφατα στο ραδιόφωνο του Σκάι, και στη εκπομπή του...
.

...Α.Χατζηστεφάνου, άκουσα κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με αυτό θέμα τις οποίες και θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας.
Όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε το πώς η Κίνα χαλιναγωγεί το διαδίκτυο προκειμένου οι πολίτες της χώρας να το χρησιμοποιούν με το «σωστό» τρόπο. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα η Κινεζική κυβέρνηση συνεργάζεται άμεσα με μεγάλες εταιρίες του διαδικτύου έτσι ώστε να μπορέσει να φτάσει στην σύλληψη των αντιφρονούντων του καθεστώτος.
Μπορεί να σας φαίνεται κάπως τραβηγμένο αλλά για να πειστείτε μπορείτε να κάνετε το εξής πειραματάκι! Απλά πηγαίνατε σε οποιοδήποτε σελίδα της google (google.gr, google.com, google.it κλπ) και απλά ψάξτε για την λέξη «Tiananmen»…. Την πλατειά Tiananmen στο Πεκίνο. Θα δείτε λοιπόν ότι στα αποτελέσματα αυτών των σελίδων υπάρχουν εικόνες και πληροφορίες για τα γεγονότα το 1989 στην εν λόγω πλατεία. Μέχρι εδώ πολύ ωραία. Τώρα απλά πηγαίνατε στην Κινέζικη σελίδα της google (google.cn) και κάντε την ίδια αναζήτηση. Μετά απλά συγκρίνεται τα αποτελέσματα.
ο σίγουρο είναι πως η κυβέρνηση της Κίνας έχει δουλέψει πολύ πάνω στην δημιουργία ενός «μεγάλου αδερφού» ο οποίος θα παρακολουθεί τους πολίτες της χώρας για το πώς χρησιμοποιούν το διαδίκτυο. Το θέμα είναι ότι για να το καταφέρει αυτό συνεργάζεται στενά με μεγάλες ηλεκτρονικές εταιρίες.
Η πρώτη μεγάλη από αυτές τις εταιρίες που συνεργάστηκε άμεσα με την Κινεζική κυβέρνηση ήταν η Yahoo. Η Yahoo λοιπόν ήταν η πρώτη που μπήκε στην Κινεζική αγορά και δέχτηκε να συνεργαστεί χωρίς κανένα ενδοιασμό με την κυβέρνηση της χώρας. Από εκεί και πέρα η Google δεν μπορούσε να μείνει με σταυρωμένα χέρια και να χάσει το παιχνίδι σε μια τόσο μεγάλη αγορά. Συνεργάστηκε λοιπόν και αυτή με την Κίνα.
Γιατί όμως η Google κατηγόρησε την Κίνα πως δέχτηκε επίθεση από Κινέζους χάκερ. Η Google λοιπόν προχώρησε σε μια συμφωνία συνεργασίας με την NSA (National Security Agency) από την Αμερική. Η NSA, για όσους δεν γνωρίζουν, είναι η μεγαλύτερη υπηρεσία ηλεκτρονικής παρακολούθησης. Σκοπός αυτή της συνεργασίας είναι η διαλεύκανση της υπόθεσης αυτής της επίθεσης.
Η Google καθημερινά «διαβάζει» τα e-mail των χρηστών την προκείμενου να τους παρουσιάσει τις κατάλληλες διαφημίσεις. Οι λεπτομέρειες της συνεργασίας Google- NSA δεν έχουν γίνει πλήρως γνωστές. Επομένως μπορούμε εύκολα να υποθέσουμε πως η NSA θα μπορέσει να έχει πρόσβαση σε εκατομμύρια λογαριασμούς της Google.
Πολύ ενδιαφέρον παρουσιάζει και η υπόθεση που συνέβη πριν μερικά χρόνια στο Ιράν και πιο συγκεκριμένα στη Τεχεράνη. Τότε λοιπόν αμφισβητήθηκαν τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών. Αυτή η αμφισβήτηση εξελίχτηκε σε εξέγερση. Εκείνη την εποχή λοιπόν τα ΜΜΕ μιλούσαν για την άνθηση του Facebook και του Twitter, αφού οι διαδηλωτές οργώνονταν και έστελναν πληροφορίες στο εξωτερικό μέσω αυτών. Τα πράγμα φυσικά δεν είναι τόσο απλά.
Λίγα χρόνια πριν η Ιρανή κυβέρνηση είχε συνεργαστεί με τους Ευρωπαίους (Siemens και Nokia) προκειμένου να χρησιμοποιήσει ένα σύστημα παρακολούθησης του διαδικτύου. Εξάλλου είναι γνωστό ότι η χρησιμοποίηση υπηρεσιών αυτές του Facebook και του Twitter, είναι κάτι πολύ πολύπλοκο στο Ιράν. Πόσο μάλλον να οργανώσεις μια ολόκληρη εξέγερση.
Κατά την διάρκεια των κινητοποιήσεων το State Department επικοινώνησε με το Twitter και ματαίωσε μια διαδικασία αναβάθμισης της υπηρεσίας έτσι ώστε τα νέα από την Τεχεράνη να ταξιδεύουν πιο εύκολα. Επιπλέον εκείνη την περίοδο μάλιστα το youtube μαλάκωσε τους περιορισμούς του, σχετικά με το περιεχόμενο των βίντεο.
Δεν μπορούμε να πιστέψουμε τους καλούς Αμερικάνους… οι Αμερικάνοι απλά έκαναν αυτές τις ενέργειες για να διαμορφώσουν την κοινή γνώμη και να έχουν την υποστήριξή της σε ενδεχόμενη κίνηση εναντίον του Ιράν. Γιατί άραγε δεν κάνουν κάτι ανάλογο και με τα γεγονότα στην Γάζα;
Η χαλιναγώγηση των κλασσικών ΜΜΕ (τηλεόραση, τύπος κλπ) και η λογοκρισία τους είναι γνωστή σε όλους μας. Βαδίσουμε όμως σε μια νέα εποχή όπου και το διαδίκτυο δεν είναι τόσο ελεύθερο όσο πολλοί θέλουν να το παρουσιάζουν. Είμαστε στην εποχή που οι πραγματικοί μαχητές της ελευθερίας πνίγονται και οι εχθροί της παρουσιάζονται ως Μεσσίες.
Σίγουρα αυτό δεν θα πρέπει να μας φοβίσει και να μας αποτρέψει από την χρήση του διαδικτύου και των υπηρεσιών του. Σίγουρα πάντως θα πρέπει να μας κάνει πιο υποψιασμένους για το τι διαβάζουμε και για το πού πραγματικά βρίσκεται η αλήθεια.

http://www.slap.gr
.

0 σχόλια:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου