Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010
Δέν ἔχουν τόν Θεό τους οἱ Τοῦρκοι στά κατεχόμενα...
Εκκλησίες μετατρέπονται σε νυχτερινά κλαμπ και πιτσαρίες, εκκλησιαστικές ιδιοκτησίες καταπατώνται με τη χρηματοδότηση της Ε.Ε. και ελληνικοί τάφοι απομακρύνονται από κοιμητήρια.
ΣΤΟ ΝΑΟ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ
Τοποθέτησαν φωτορυθμικά και πολύχρωμα φώτα που αναβοσβήνουν στις μεσαιωνικές τοιχογραφίες
Τρομακτικές διαστάσεις προσλαμβάνει η βεβήλωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στα κατεχόμενα, καθώς συνεχίζονται με αυξανόμενους, μάλιστα, ρυθμούς οι καταστροφές και οι λεηλασίες των χριστιανικών ναών της Αμμοχώστου. Σε χθεσινή διάσκεψη Τύπου, που δόθηκε στο Παλαιό Συνοδικό Μετοχίου Κύκκου, παρουσιάστηκαν νέα στοιχεία, που καταδεικνύουν το μέγεθος της καταστροφής, και που για κάποιες περιπτώσεις, σύμφωνα με τον δρα Χαράλαμπο Χοτζάκογλου, Διευθυντή του Προγράμματος Καταγραφής των θρησκευτικών μνημείων στα κατεχόμενα, ευθυνόμαστε και εμείς. Είτε, όπως είπε, λόγω της δικής μας ολιγωρίας, είτε επειδή δεν καταφέραμε να είμαστε όσο διεκδικητικοί θα μπορούσαμε. «Ελπίζω και εύχομαι να είναι η τελευταία φορά που σας καλούμε σε μια τέτοια διάσκεψη και σύντομα να βρεθεί μια λύση, μέσα από την οποία θα βρουν και τα μνημεία έναν καλύτερο δρόμο για το μέλλον», δήλωσε από την πλευρά του ο Διευθυντής του Μουσείου Ιεράς Μονής Κύκκου Στέλιος Περδίκης.
Μπιραρίες και πιτσαρίες
Συγκεκριμένα, μετά την περίπτωση του ρωμαιοκαθολικού-γοτθικού ναού του Αγίου Φραγκίσκου, ο οποίος εδώ και χρόνια έχει μετατραπεί σε μπιραρία-πιτσαρία, μετατράπηκε τώρα και ο δίδυμος ναός των Ιωαννιτών ιπποτών σε νυκτερινό μπαρ, με φωτορυθμικά και πολύχρωμα φώτα να αναβοσβήνουν στις μεσαιωνικές τοιχογραφίες του και στο Ιερό Βήμα του, ενώ κάθε νύχτα ροκ συγκρότημα να παίζει μουσική.
Την ίδια ώρα, αυξάνονται και οι περιπτώσεις λαθρανασκαφών εντός των ιερών ναών στο τουρκοκρατούμενο τμήμα της Κύπρου, σύμφωνα με τον δρα Χαράλαμπο Χοτζάκογλου. Πρόσφατο παράδειγμα είναι ο ναός της Παναγίας Τραπέζης στην Αχερίτου. «Στο δάπεδο, που προφανώς υπήρχαν μεσαιωνικές ταφές, βρέθηκε κατά τόπους ανεσκαμμένο και στα διανοιχθέντα ορύγματα εντοπίσθηκαν θραύσματα από μεσαιωνικά αγγεία», ανέφερε ο δρ Χοτζάκογλου, προσθέτοντας πως αρχαιοκάπηλοι κατεδάφισαν, επίσης, μερικώς το βόρειο τοίχο του πολύπαθου ναού του Οσίου Ευφημιανού στη Λύση και ανέσκαψαν το δάπεδο. Ως εκ τούτου, κατεστράφησαν τα τελευταία τοιχογραφικά σπαράγματα που είχαν απομείνει στο ναό, μετά την απογύμνωσή του από τις τοιχογραφίες του τρούλου και του τεταρτοσφαιρίου της αψίδας, που διενήργησε ο Τούρκος αρχαιοκάπηλος Αϊντίν Ντικμέν.
«Λόγω της ανοχής μας…»
Σύμφωνα με στοιχεία του Μουσείου της Ιεράς Μονής Κύκκου, ο ναός της Παναγίας του Τράχωνα στην κατεχόμενη Λευκωσία, πλέον, δεν χρησιμοποιείται ούτε σαν χοροδιδασκαλείο του κατεχόμενου Δήμου.
«Πριν από μικρό χρονικό διάστημα, με πρόφαση έργα οδοποιίας στην περιοχή, καταπατήθηκε ολόκληρος ο περιβάλλον χώρος και το προαύλιο του ναού της Παναγίας του Τράχωνα», δήλωσε ο δρ Χοτζάκογλου, παρουσιάζοντας ακόμα και φωτογραφίες που αποδεικνύουν τις καταστροφές του. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εκσκαφές μπροστά ακριβώς από τη δυτική είσοδο του ναού προκάλεσαν τριγμούς στη στατική κατάσταση του μνημείου, με αποτέλεσμα ο Τούρκος εργολάβος να προχωρήσει σε άμεσα έργα υποστήριξης του μνημείου με τοιχίο, για να μην καταρρεύσει. Τα έργα αυτά χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με το άρθρο 7 του Κανονισμού του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα όποια προγράμματα οδοποιίας στα κατεχόμενα, τα οποία χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, υποβάλλονται εκ των προτέρων και στην Κυπριακή Δημοκρατία για να εκφράσει τυχόν ενστάσεις, ενώ επιβάλλεται ρητώς η προστασία των δικαιωμάτων κατοχής και ιδιοκτησίας φυσικών και νομικών προσώπων.
«Η περιουσία των θρησκευτικών ιδρυμάτων, σύμφωνα με το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι αναπαλλοτρίωτη», υπενθύμισε ο δόκτωρ, προσθέτοντας πως το κατοχικό καθεστώς, με την ανοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας και καλυπτόμενο πίσω από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προχώρησε στην καταπάτηση της εκκλησιαστικής ιδιοκτησίας και στην πρόκληση ζημιών στο μνημείο, οι οποίες ενδεχομένως στο μέλλον να το καταστήσουν κατεδαφιστέο.
«Πετάχτηκαν ελληνικοί τάφοι»
ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ και οι προσβολές συνεχίζονται, αφού μεγάλος αριθμός ταφών Κερυνειωτών στο κοιμητήριο της Κερύνειας ανασκάφηκε με μηχανικά μέσα και οι σπασμένοι τάφοι και σταυροί πετάχτηκαν στην περιφέρεια του κοιμητηρίου. «Στο χώρο που κενώθηκε θάπτονται, πλέον, Βρετανοί κάτοικοι της Κερύνειας, οι οποίοι προφανώς ανήκουν στην αγγλικανική κοινότητα της περιοχής, που εδρεύει στην εκκλησία του Αποστόλου Ανδρέα στην Κερύνεια και δεν χωράνε πλέον στο παρακείμενο βρετανικό κοιμητήριο», ανέφερε ο δρ Χοτζάκογλου. Για να τονίσει ότι το γεγονός αυτό δεν αποτελεί μόνο μίαν απαράδεκτη προσβολή της μνήμης των κεκοιμημένων, αλλά και μίαν ανεπίτρεπτη ενέργεια της Αγγλικανικής Εκκλησίας στην Κύπρο, η οποία στις ελεύθερες περιοχές απολαμβάνει πλήρους ελευθερίας και παροχών από την Εκκλησία της Κύπρου και την Κυπριακή Δημοκρατία.
«Απαγορεύεται η ελεύθερη θρησκευτική έκφραση»
Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ έκφραση θρησκευτικών πεποιθήσεων και «πιστεύω» απαγορεύεται από το κατοχικό καθεστώς, δημιουργώντας πρόβλημα σε χιλιάδες αλεβίτες μουσουλμάνους, που θέλουν ένα δικό τους μέρος έκφρασης. Σύμφωνα με στοιχεία της Ιεράς Μονής Κύκκου, οι μουσουλμάνοι αλεβίτες της Κύπρου ανέρχονται, πλέον, σε αρκετές χιλιάδες. «Ως γνωστόν, οι αλεβίτες δεν γίνονται αποδεκτοί ως θρησκευτική μειονότητα από την Τουρκία και δεν τους επιτρέπεται η ανέγερση ευκτήριων οίκων, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να συγκεντρώνονται μυστικά για την τέλεση των θρησκευτικών τους καθηκόντων. Μέχρι το 1974, η Κυπριακή Δημοκρατία παρείχε στους αλεβίτες της Κύπρου ευκτήριο οίκο στην περιοχή της Τύμβου, σεβόμενη πλήρως την ελευθερία έκφρασής τους. Από τον ευκτήριο αυτό οίκο τους εκδιώχθηκαν και διετάχθη το κλείσιμό του μετά την τουρκική εισβολή», υπογράμμισε ο δρ Χοτζάκογλου.
Πηγή:http://www.romfea.gr
Ετικέτες
῾Ἕλληνες,
Κύπρος (κατεχόμενα),
ναοί κατεχομένων Κύπρου,
Τοῦρκοι
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου