"᾿Εγώ εἰμί τὸ Α καὶ τὸ Ω, ἡ ἀρχὴ καὶ τὸ τέλος, ὁ πρῶτος καὶ ὁ ἔσχατος" (᾿Αποκ. κβ΄, 13)

Κείμενα γιά τήν ἑλληνική γλῶσσα στή διαχρονική της μορφή, ἄρθρα ὀρθοδόξου προβληματισμοῦ καί διδαχῆς, ἄρθρα γιά τήν ῾Ελλάδα μας πού μᾶς πληγώνει...


Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

ΤΕΛΙΚΑ, ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ! Μάκης Παπαγεωργίου

στο σημερινό τεύχος της εφημερίδας "Σφήνα".
 
 

 
Μάκης Παπαγεωργίου
 
 
ΤΕΛΙΚΑ, ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!
 
Τελικά, ο Γιώργος Παπανδρέου έλεγε την αλήθεια. Απλά, όταν μας είπε πριν 6 μήνες ότι «λεφτά υπάρχουν», εννοούσε τα δικά μας! Στις 3 Μαρτίου δεν λεηλατήθηκε μόνο το μεροκάματό μας. Απαξιώθηκε ασύλληπτα στη συνείδησή μας ο μεταπολιτευτικός πολιτικός λόγος. Ο λόγος, που υποσχέθηκε «αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό» (10/9/2009), αλλά τελικά πάγωσε τους μισθούς και ψαλίδισε άγρια τα δώρα και τα επιδόματα. Ο λόγος, που δεσμεύθηκε ότι «δεν θα αυξήσουμε το ΦΠΑ» (13/9/2009), αλλά τελικά τον αύξησε κατά 10,5% (από το 19% στο 21%). Ο λόγος, που διαβεβαίωσε ότι «αν αυξήσουμε τους φόρους, θα μειώσουμε την αγοραστική δύναμη, θα βαθύνουμε την ύφεση και θα επέλθει ο φαύλος κύκλος της κατάρρευσης» (12/9/2009), αλλά τελικά αύξησε τους φόρους κατανάλωσης σε καύσιμα, τσιγάρα, ποτά και ηλεκτρικό ρεύμα. Ο λόγος, που υποσχόταν «το 5% του ΑΕΠ για την Παιδεία» (2/10/2009), αλλά τελικά αφαίρεσε το 5% των επενδύσεων για την Παιδεία. Αναμφισβήτητα, η πιο αξιόπιστη αποδόμηση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ του 2010 μπορεί να γίνει από την αξιωματική αντιπολίτευση του ...ΠΑΣΟΚ του 2009!
 
Ο πρωθυπουργός στήριξε την αφαίμαξη του εισοδήματός μας στο φιλότιμό μας. Όμως το φιλότιμο του φτωχού έχει ανάγκη και το παράδειγμα του πλουσίου. Ποιο φιλότιμο να δείξει ο δημόσιος υπάλληλος που έμεινε με 13 μισθούς, όταν ο υπάλληλος της Βουλής απολαμβάνει ακόμη 16 μισθούς; Ποιο φιλότιμο να επιδείξει ο ομογενής και να καταθέσει στο «Ταμείο Στήριξης της Ελλάδας» τον πικρό ιδρώτα της ξενιτιάς, όταν η κυβέρνηση τού απαγορεύει να ψηφίζει και δίνει άκριτα την ιθαγένεια σε αλλοδαπούς, στους οποίους μάλιστα χαρίζει αυτή τη δύσκολη περίοδο 200 εκατομμύρια ευρώ, μειώνοντας μέχρι 70% τα παράβολα πολιτογράφησης; Ποιο φιλότιμο να αποκαλύψει ο πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας, που καθημερινά διακινδυνεύει τη ζωή του και έχει πλέον μισθό μικρότερο και από σύνταξη, όταν οι υπουργοί και οι βουλευτές δεν μπήκαν στις θυσίες που τους αναλογούν και δεν μιμήθηκαν, έστω και λίγο, τη Νανά Μούσχουρη, που παραιτήθηκε από τη βουλευτική σύνταξή της;
 
Επιπλέον, οι θυσίες που επέβαλε στον ελληνικό λαό ο Γιώργος Παπανδρέου, όφειλαν να έχουν την αμέριστη στήριξη κυβέρνησης και κυβερνώντος κόμματος, για να αφομοιωθούν κοινωνικά. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος και ο Απόστολος Κακλαμάνης επεσήμαναν ότι «τα μέτρα άργησαν 5 μήνες», δηλαδή συμφώνησαν απόλυτα με τον Αντώνη Σαμαρά. Η Βάσω Παπανδρέου, με τη φράση «την ώρα που καιγόταν το σπίτι, αντί να σβήσετε τη φωτιά, εσείς κοιτάγατε να αλλάξετε τη ...διαρρύθμιση», κατακεραύνωσε την κυβέρνηση για το χαμένο χρόνο της δημόσιας διαβούλευσης. Μιας διαβούλευσης που ξαφνικά λησμονήθηκε από τον πρωθυπουργό, πριν επιβάλει το φορολογικό τσουνάμι. Ο Χρήστος Παπουτσής απαξίωσε τον υφυπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη (μάλλον τον υπουργό του στόχευε) και τον έστειλε ένα ...sms πριν την παραίτηση, ρωτώντας τον αν ξέρει σε ποια κυβέρνηση είναι μέλος. Ο Πέτρος Ευθυμίου ξεκαθάρισε ότι «τα μέτρα είναι ξένα προς την ιδεολογία μας».
 
Προφανώς, ο Γιώργος Παπανδρέου αποδείχθηκε απροετοίμαστος για την άσκηση της εξουσίας, που τόσο επιθυμούσε και την οποία εκβίαζε πέρσι με πρόωρες εκλογές, απαξιώνοντας τον Κάρολο Παπούλια. Απλά έκανε και έταξε τα πάντα, για να την αποκτήσει. Η καθυστερημένη, ασυντόνιστη και λανθασμένη διαχείριση των δημοσιών οικονομικών από την κυβέρνηση πιθανόν να την οδηγήσει και σε άλλα σκληρότερα μέτρα, αν αποτύχει. Αν ο Γιώργος Παπανδρέου δεν θέλει να ακούσει τον Αντώνη Σαμαρά, ας ακολουθήσει τουλάχιστον τον Βαγγέλη Βενιζέλο, που συμφωνεί με τον πρόεδρο της ΝΔ: «Λείπει από τα μέτρα η κοινωνική και αναπτυξιακή διάσταση, που θα ισορροπήσει την οικονομική πολιτική».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου