"᾿Εγώ εἰμί τὸ Α καὶ τὸ Ω, ἡ ἀρχὴ καὶ τὸ τέλος, ὁ πρῶτος καὶ ὁ ἔσχατος" (᾿Αποκ. κβ΄, 13)

Κείμενα γιά τήν ἑλληνική γλῶσσα στή διαχρονική της μορφή, ἄρθρα ὀρθοδόξου προβληματισμοῦ καί διδαχῆς, ἄρθρα γιά τήν ῾Ελλάδα μας πού μᾶς πληγώνει...


Δευτέρα, 22 Μαρτίου 2010

Οἱ δέκα "Super" τροφές πού μᾶς προστατεύουν ὁλόκληρο τόν χρόνο

Δέκα "Super" τροφές προστάτες



Εχει αποδειχθεί ότι κάποια από τα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στις τροφές είναι απαραίτητα για την ενίσχυση της φυσικής άμυνας του οργανισμού, προσφέροντας προστασία από ασθένειες και λοιμώξεις.
Οι δέκα "σούπερ" τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα:

  • Πορτοκάλι :  Χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, Κάλιο και σελήνιο τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθώντας τον οργανισμό να αμύνεται ενάντια στο κρυολόγημα και τις ιώσεις. 



  • Σκόρδο : Είναι πλούσιο σε αλυσίνη, η οποία έχει έντονη αντιμικροβιακή δράση και διεγείρει την παραγωγή λευκοκυττάρων. 


  • Μαϊντανός : Διαθέτει εξαιρετικές αντισηπτικές ιδιότητες, δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και ενισχύει τη νεφρική λειτουργία. Ο νωπός χυμός του μαϊντανού φαίνεται ότι κάνει καλό στον πυρετό, τον βήχα, τη γρίπη καθώς και στις παθήσεις του αναπνευστικού.



  • Πιπεριά : Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες C και β-καροτένιο και βοηθάει στην καλή κυκλοφορία του αίματος, απομακρύνοντας έτσι άχρηστες ουσίες που θα μπορούσαν να βλάψουν το ανοσοποιητικό σύστημα.



  • Ελαιόλαδο : Χαρακτηρίζεται για το υψηλό περιεχόμενό του σε λιπαρά, σε φαινολικές ενώσεις και σε αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε, η έλλειψη των οποίων μειώνουν την άμυνα έναντι των ιών και αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.



  • Κρεμύδι : Με αξιοσημείωτη περιεκτικότητα σε αλυσίνη και σε βιταμίνη C, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντιβιοτικό και αναλγητικό. Συμβάλλει στην επούλωση των πληγών, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημακαι πορλαμβάνει τα κρυολογήματα.


  •  Μπρόκολο : Πλούσιο σε αντιοξειδωτική λουτεϊνη και σουλφοραφάνη ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και ππροστατεύει από τον καρκίνο. Επιπλέον δρά κατά του έλκους και αποτρέπει την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.


  • Μέλι : Πλούσιο σε ένζυμα, αναστέλει την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων.



  • Λεμόνι : Ο χυμός του λεμονιού συστήνεται σε όλες τις προληπτικ΄΄ες και θεραπευτικές αγωγές των λοιμώξεων χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Επιπλέον , συμβάλλει στην αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων.


  • Γιαούρτι : Είναι πλούσιο σε προβιοτικά και με τον τρόπο αυτό ευνοεί την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών, ενισχύοντας ιδιαίτερα το ανοσοποιητικό σύστημα.







Εύα Καφετζή
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, BSc


Πηγή:http://nistisimo.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου