"᾿Εγώ εἰμί τὸ Α καὶ τὸ Ω, ἡ ἀρχὴ καὶ τὸ τέλος, ὁ πρῶτος καὶ ὁ ἔσχατος" (᾿Αποκ. κβ΄, 13)

Κείμενα γιά τήν ἑλληνική γλῶσσα στή διαχρονική της μορφή, ἄρθρα ὀρθοδόξου προβληματισμοῦ καί διδαχῆς, ἄρθρα γιά τήν ῾Ελλάδα μας πού μᾶς πληγώνει...


Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

῎Ανθιμος: "῎Αν διαβάσετε τό βιβλίο τοῦ ῾Υπουργοῦ ᾿Εξωτερικῶν τῆς Τουρκίας Νταβούντογλου, θά ἀνατριχιάσετε"





Στην ονομασία των Σκοπίων αναφέρθηκε για ακόμη μια φορά ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, από τον Ιερό Ναό  των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου.
Ο Μητροπολίτης Άνθιμος, μεταξύ άλλων τόνισε ότι  «Παρακολουθήσαμε τις ημέρες αυτές το περιβόητο Σκοπιανό ζήτημα, το οποίο κατατρώγει τις σκέψεις μας, και μας δημιουργεί ένα αίσθημα ανησυχίας».
«Διετυπώθη λοιπόν η άποψη ότι το καλύτερο όνομα που θα μπορούσε να δοθεί στη χώρα αυτή, θα ήτο Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη! Αυτό κυκλοφόρησε σε όλα τα δημοσιογραφικά, πολιτικά, διπλωματικά γραφεία και στους Διεθνείς οργανισμούς. Αυτό το όνομα είναι μια κωμωδία, δεν μπορεί το όνομα ενός κράτους να έχει τρεις λέξεις», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Επίσης, ο κ. Άνθιμος αναφέρθηκε και σε προχθεσινές δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών κ. Δρούτσα, ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα των Σκοπίων.
Συγκεκριμένα τόνισε: «Ακούσαμε από τον κ. Δρούτσα, ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα συζητήσεως πάνω στη πρόταση αυτή. Διότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στα Σκόπια, έκανε μια ομιλία που απέρριψε και αυτή την ονομασία. Στο κάτω – κάτω είναι φανερό αυτό που λέμε τόσα χρόνια, σε καμιά περίπτωση δεν ανήκει το όνομα αυτό σ΄ αυτή τη χώρα, δηλαδή η λέξη Μακεδονία. Μπορεί να της ανήκει ο Βαρδάρης η οτιδήποτε άλλο, όμως η Μακεδονία είναι μια και είναι Ελληνική».
«Όλα αυτά είναι στα σχέδια τα οποία καταλαβαίνουμε όλοι οι Έλληνες, είναι ότι υπάρχουν εχθροί οι οποίοι μας υποβλέπουν. Εμείς δεν αμφισβητούμε κανενός την εδαφική ακεραιότητα, δεν έχουμε διάθεση να πολεμήσουμε εναντίον κανενός, θέλουμε μέσα στα όρια της πατρίδος μας να ζήσουμε όπως είμεθα. Γιατί μας αμφισβητείτε;» συνέχισε ο κ. Άνθιμος.
Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε και στον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Νταβούντογλου, τονίζοντας ότι «αυτός ο Υπουργός της Τουρκίας Νταβούντογλου, έχει γράψει ένα βιβλίο που αν το διαβάσετε θα ανατριχιάσετε! Εγώ πάντως θα σας πω τρία πράγματα για να δείτε τι λέει: Πρώτον - Είναι αδιανόητο να βρίσκεται στην κυριαρχία της Ελλάδος το Αιγαίο και να μην το έχει η Τουρκία, για μας αυτό είναι τελειωμένο! Δεύτερον – Είναι αδιανόητο για τους Τούρκους, να υπάρχουν στην Κύπρο Έλληνες. Οι Έλληνες Κύπριοι πρέπει να φύγουν όλοι από την Κύπρο. Τρίτον – Η Θράκη είναι γεωγραφικός χώρος που ανήκει στη Τουρκία. Και έρχεται και συμπληρώνει άλλος δικός τους αρμόδιος, γράφοντας ότι η Τουρκία τώρα είναι η ώρα να μπορέσει να αναλάβει μέσα στο χώρο της Βαλκανικής την ηγεμονία που είχε κατά τον 18ο και 19ο αιώνα. Αυτές είναι βλέψεις τους».
«Και μας αγαπητοί μου ποιος μας υποστηρίζει; Η Αμερική διαβάζω ήλπιζε ότι το 1988 με την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού στη Ρωσία, η Ρωσία θα κατέρρεε, αλλά η Ρωσία δεν υπήρχε περίπτωση να καταρρεύσει. Και μια ηγεσία που έχει σήμερα, έφτασε πάρα πολύ ψηλά! Και αν χάθηκε ο αγωγός της Βουλγαρίας, της Ρωσίας και της Ελλάδος με αιτία τάχα ότι δεν ήθελε η Βουλγαρία! Καταλαβαίνετε όμως ποιος δεν ήθελε, για να μην υπάρξει Ρωσικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα και το Αιγαίο! Αυτά πρέπει να μας κάνουν να προσευχόμεθα σαν τον εκατόνταρχο της σημερινής ευαγγελικής περικοπής…», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Άνθιμος.
Τέλος, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης τόνισε: «Πως θα υπερασπίστουμε την πατρίδα μας, όταν ο καθένας κλείνεται μέσα στο καβούκι του για να υπερασπίστει τον εαυτό του. Να κοιτάξει να μαζέψει χρήματα, να κοιτάξει να σωθεί από την κατάρρευση… Να ξέρετε, ότι δεν σώζεται κανείς από την κατάρρευση!»

Πηγή:http://www.romfea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου