"᾿Εγώ εἰμί τὸ Α καὶ τὸ Ω, ἡ ἀρχὴ καὶ τὸ τέλος, ὁ πρῶτος καὶ ὁ ἔσχατος" (᾿Αποκ. κβ΄, 13)

Κείμενα γιά τήν ἑλληνική γλῶσσα στή διαχρονική της μορφή, ἄρθρα ὀρθοδόξου προβληματισμοῦ καί διδαχῆς, ἄρθρα γιά τήν ῾Ελλάδα μας πού μᾶς πληγώνει...


Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Καζάνι πού βράζει ἡ Λευκάδα - ᾿Επιστολές Διαμαρτυρίας πιστῶν /τοῦ Νίκου Παπαχρήστου



Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν  νωρίτερα έξω από το Μητροπολιτικό Μέγαρο κάτοικοι της Λευκάδας κατά της απόφασης του Μητροπολίτη Λευκάδος Θεοφίλου να επιβάλει το επιτίμιο της αργίας στον ηγούμενο της Ιεράς Μονής της Παναγίας Φανερωμένης Νικηφόρο. Αιτία της απόφασης του Μητροπολίτη αποτέλεσε, σύμφωνα με πληροφορίες,  η μετάβαση του π.Νικηφόρου στο Άγιο Όρος και συγκεκριμένα στη Μονή Ξενοφώντος για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου χωρίς προηγουμένως να έχει ζητήσει και λάβει άδεια από τον κ.Θεόφιλο. Βέβαια όπως σχολιάζουν στο Amen.gr πρόσωπα που απηχούν τις απόψεις και των δύο πλευρών η χθεσινή απόφαση του Μητροπολίτη είναι η κορύφωση μιας αντιπαλότητας που υπάρχει στις σχέσεις Μητροπολίτη και ηγούμενου από την πρώτη ημέρα της εγκατάστασης του κ.Θεοφίλου στη νήσο.


Επιτροπή των διαμαρτυρομένων,  έγινε δεκτή από τον Μητροπολίτη Θεόφιλο στον οποίο επέδωσαν επιστολές  με τις απόψεις τους.


«Σας θέτουμε σε τριαντακονταημερη αργία από πάσης ιεροπραξίας μετ’ εκπτώσεως του εκκλησιαστικού οφφικίου και αίρομεν την δοθείσα υπό της εκκλησίας άδεια πνευματικής πατρότητας» αναφέρει σύμφωνα με πληροφορίες, τις οποίες δημοσιεύουμε με κάθε επιφύλαξη, το έγγραφο του Μητροπολίτη προς τον Ηγούμενο στο οποίο εξηγούνται και οι λόγοι της σχετικής και ιδιαίτερα αυστηρής απόφασης. «…δια του κανονικού αδικήματος της άνευ αδείας υπό ημών εγκατάλειψης της εκκλησιαστικής θέσεως για την εις μετάβασιν σας στο Άγιον Όρος και στην Μονή Ξενοφώντος».


Ο ηγούμενος της Μονής ενημέρωσε, σύμφωνα με δηλώσεις του στα τοπικά ΜΜΕ, όλες τις τοπικές Αρχές για την απόφαση του Μητροπολίτη. «Είναι το απαύγασμα των καταστάσεων» δήλωσε ο π.Νικηφόρος στους συγκεντρωμένους δημοσιογράφους και πιστούς.




Παραθέτουμε τις επιστολές  διαμαρτυρίας που η ομάδα πιστών έδωσε νωρίτερα στο Μητροπολίτη Λευκάδος Θεόφιλο.



Δ Ι Α Μ Α Ρ Τ Υ Ρ Ι Α
ΠΡΟΣ τον Σεβ. Μητροπολίτη Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλο
Σεβασμιώτατε,
Αναγκαστήκαμε να μαζευτούμε εδώ σήμερα για να διαμαρτυρηθούμε για την απόφασή σας να στερήσετε από τους Λευκαδίτες τον εξομολόγο και πνευματικό τους πατέρα, που επί είκοσι και πλέον χρόνια είναι δίπλα στο λαό του νησιού μας.
Η απόφασή σας να θέσετε τον πρώην συνυποψήφιό σας Αρχιμ. Νικηφόρο Ασπρογέρακα σε αργία, αποτέλεσμα συστηματικών απολογιών και διώξεων και να του αφαιρέσετε τον τίτλο του Αρχιμανδρίτη μαζί με το διακόνημα της εξομολογήσεως, που του δόθηκαν από τον αείμνηστο Μητροπολίτη Νικηφόρο, βρίσκει όλους μας σθεναρά αντίθετους και οδηγεί όλη τη Λευκάδα σε απρόβλεπτες εξελίξεις.
Εάν η μετάβαση ενός κληρικού στο Άγιο Όρος, όπως του π. Νικηφόρου σε μία νύχτα για να μετάσχει σε Θεία Λειτουργία χωρίς την άδεια σας, επιφέρει τις ανωτέρω ποινές δεν μπορούμε να σκεφτούμε τι ποινές επιβάλλονται σε σοβαρότερα παραπτώματα.
Οφείλετε λόγω της θέσης σας να είστε άνθρωπος αγάπης και κατανόησης και επιτέλους να αγκαλιάσετε τους Λευκαδίτες ουσιαστικά, τους οποίους ήρθατε εδώ για να διακονήσετε χωρίς ακρότητες και επιβολή της δεσποτικής εξουσίας σας με τρόπους και πρακτικές άλλων εποχών.
Σεβασμιώτατε ο λαός της Λευκάδας ήταν πάντα φιλειρηνικός και ανεκτικός, όμως μην ξεχνάτε ότι όλα έχουν το όριό τους και από εδώ και στο εξής θα πρέπει να αναθεωρήσετε την τακτική σας ΑΝΑΚΑΛΩΝΤΑΣ ΑΜΕΣΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΑΣ.
ΖΗΤΟΥΜΕ :
1) ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΣ ΣΑΣ,
2)ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΗΓΟΥΜΕΝΟ ΚΑΙ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ,
3) ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ.

Από το Σύλλογο Λευκαδίων Φίλων του Αγίου ΄Ορους πήραμε και σας διαβάζουμε την παρακάτω επιστολή
Συμμετέχουμε στη πάνδημη συγκέντρωση του λαού της Λευκάδας για να διατρανώσουμε όλοι μαζί την υποστήριξη , την συμπαράσταση και την αγάπη μας στον ηγούμενο της Μονής Φανερωμένης, γέροντα Νικηφόρο, υψώνοντας φωνή διαμαρτυρίας και αγανάκτησης για όσα συνέβησαν χθες - 27 Σεπτεμβρίου 2010 -ευχόμενοι η ημερομηνία αυτή να μην καταγραφεί ως αποφράδα ημέρα για την τοπική μας εκκλησία.
Ο κατ΄ ευφημισμόν φιλομόναχος επίσκοπός μας με απόφασή του έθεσε σε αργία τον πατέρα Νικηφόρο και του αφαίρεσε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη που το είχε λάβει από τον μακαριστό Μητροπολίτη μας Νικηφόρο και το έφερε πανάξια πάνω από 20 χρόνια. Απλές διοικητικές πράξεις ενός Δεσπότη με την κυριολεκτική σημασία του όρου που δεν μπορούν να αγγίξουν μέσα στην καρδιά μας το γέροντα Νικηφόρο, πολύ περισσότερο να μειώσουν το πνευματικό και ηθικό ανάστημα του ηγουμένου της Μονής Φανερωμένης ,που όλοι μας τόσα πολλά χρόνια και από τόσο πολύ κοντά γνωρίζουμε και ζούμε. Όμως ο επίσκοπός μας δεν σταμάτησε εκεί, προχώρησε και άλλο και αυτό μας πόνεσε ,πολλούς από μας , μας πόνεσε πολύ. Στέρησε από όλους του Λευκαδίτες και όχι μόνο τον πνευματικό, τον εξομολόγο τους , (ασυνήθιστο αλήθεια τάλαντο για έναν επίσκοπο να προκαλεί ακαριαία τόσο πόνο ).
Εμείς οι φίλοι του Αγίου ΄Ορους έχουμε ίσως ένα λόγο παραπάνω να θλιβόμαστε. Όπως γνωρίζετε το μεγάλο αμάρτημα του πατέρα Νικηφόρου ήταν - κατά τον επίσκοπό μας ότι βρέθηκε στη μεγάλη γιορτή - το Δεκαπενταύγουστο με το Αγιορείτικο ημερολόγιο στο περιβόλι της Παναγίας, στο ΄Αγιο ΄Ορος, (μεγάλη γιορτή για τους Αγιορείτες ο Δεκαπενταύγουστος το Πάσχα της Παναγίας-). Βρέθηκε λοιπόν εκεί ο πατέρας Νικηφόρος και συλλειτούργησε στη γιορτή με τον Ηγούμενο της Μονής Ξενοφώντος. Κι εδώ ακριβώς στάθηκε ο επίσκοπός μας και ως καλός ποιμένας σκέφτηκε αμέσως τις γραφειοκρατικές διαδικασίες……αιτήσεις ,πρωτόκολλα κ.λ.π.
Λευκαδίτες , ο γέροντας Νικηφόρος και η αδελφότητα της Μονής πρέπει να έχουν την ολόθερμη στήριξη και αγάπη μας ,όμως πολύ καλά γνωρίζουμε ότι πολύ περισσότερο το Μοναστήρι και όλοι εμείς έχουμε την ανάγκη του , την παρουσία του ,τον ίσκιο του .
Γι αυτό πρέπει να προσευχόμαστε
Γι αυτό αξίζει να αγωνιζόμαστε

Λευκάδα 28-09-2010 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου