"᾿Εγώ εἰμί τὸ Α καὶ τὸ Ω, ἡ ἀρχὴ καὶ τὸ τέλος, ὁ πρῶτος καὶ ὁ ἔσχατος" (᾿Αποκ. κβ΄, 13)

Κείμενα γιά τήν ἑλληνική γλῶσσα στή διαχρονική της μορφή, ἄρθρα ὀρθοδόξου προβληματισμοῦ καί διδαχῆς, ἄρθρα γιά τήν ῾Ελλάδα μας πού μᾶς πληγώνει...


Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

᾿Αθεόφοβοι καί ἀδίστακτοι ρημάζουν ῾Ιερούς Ναούς: κλέβουν παγκάρια, εἰκόνες , ἱερά λείψανα




Μητροπόλεις και ενορίες οχυρώνουν τους ιερούς ναούς
 
Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ - του Νίκου Παπαχρήστου
Συναγερμούς, προβολείς και περιπολίες πιστών «επιστρατεύουν» μητροπόλεις και ενορίες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το «κύμα» διαρρήξεων Ιερών Ναών σε όλη την χώρα. «Περιφρουρήσατε τους ναούς» καλεί μέσω της «Κ» ο μητροπολίτης Φθιώτιδος Νικόλαος που σχεδόν καθημερινά βλέπει κάποιο ναό της εκκλησιαστικής δικαιοδοσίας του να «ανοίγεται» από διαρρήκτες. «Δεν αφαιρούν μόνο τα χρήματα από τα παγκάρια. Κλέβουν εικόνες, λειψανοθήκες και λείψανα αγίων, μανουάλια και άλλα τιμαλφή ακόμα και καμπάνες», σημειώνει ο μητροπολίτης Νικόλαος και προσθέτει: «Εχουν τρόπους να εξουδετερώνουν συναγερμούς, είναι απόλυτα οργανωμένοι και έχουν σηκώσει μέχρι και χρηματοκιβώτια».
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση 36χρονου ιερόσυλου που συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα ύστερα από έφοδο της Αστυνομίας στο σπίτι του στα Χανιά. Στην κατοχή του βρέθηκαν περισσότερες από 200 εικόνες, 20 Ευαγγέλια του 19ου και 20ού αι., λειψανοθήκες με λείψανα Αγίων κ.ά. «Τα πουλάνε. Πουλάνε τα λείψανα των Αγίων. Δεν έχουν κανένα δισταγμό, δεν φοβούνται τίποτα», τονίζει ο μητροπολίτης Φθιώτιδος στην επαρχία του οποίου λειτουργούν 245 ναοί, 800 παρεκκλήσια, 1.000 εξωκλήσια και 20 μονές. «Στα χωριά οι εναπομείναντες ηλικιωμένοι πηγαίνουν νωρίς για ύπνο. Χωρίς επαρκή αστυνόμευση οι κλέφτες μπορούν να σηκώσουν ολόκληρη Εκκλησία», προσθέτει και υπενθυμίζει ότι μόλις πριν από λίγους μήνες άγνωστοι διέρρηξαν τρεις ναούς με τη μέθοδο του ριφιφί.
Ηπειρος και Μακεδονία
Συχνές είναι οι διαρρήξεις ναών σε χωριά της Ηπείρου και της Μακεδονίας. Την παραμονή των Χριστουγέννων του 2009 ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Κουκούλι Ζαγορίου λεηλατήθηκε. Η λεία των ληστών ήταν 50 εικόνες και ιερά σκεύη ανεκτίμητης -ιστορικής και θρησκευτικής- αξίας. Από τη Μονή Κηπίνης Ιωαννίνων ληστές αφαίρεσαν ολόκληρο το τέμπλο, ενώ από τη Μονή της Παναγίας στο Μαρτίνο Αν. Ζαγορίου έκλεψαν ανεκτίμητες παλαιές εικόνες. Σε μια προσπάθειά της να αναχαιτίσει τους αρχαιοκάπηλους η Μητρόπολη Ιωαννίνων έχει ξεκινήσει την καταγραφή και δημοσίευσή των κειμηλίων που βρίσκονται στους ναούς της. «Είναι μια διαδικασία συστηματικής καταγραφής και φωτογράφισης των κειμηλίων που γίνεται σε συνεργασία με την 8η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Δεν έχουμε άλλη λύση παρά να φυλάμε σκοπιά έξω από τους δεκάδες ναούς μας», δηλώνει στην «Κ» ο αρχιμανδρίτης Φιλόθεος Δέδες, πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Ιωαννίνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου