"᾿Εγώ εἰμί τὸ Α καὶ τὸ Ω, ἡ ἀρχὴ καὶ τὸ τέλος, ὁ πρῶτος καὶ ὁ ἔσχατος" (᾿Αποκ. κβ΄, 13)

Κείμενα γιά τήν ἑλληνική γλῶσσα στή διαχρονική της μορφή, ἄρθρα ὀρθοδόξου προβληματισμοῦ καί διδαχῆς, ἄρθρα γιά τήν ῾Ελλάδα μας πού μᾶς πληγώνει...


Τετάρτη, 6 Οκτωβρίου 2010

Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΠΑΪΣΙΟΣ Ι ΤΑ...ΟΝΕΙΡΑ καί... ἡ ἐπιστολή τοῦ μοναχοῦ Προδρόμου


Σκηνή σε ναό της πόλης:
-Θα γίνει πόλεμος; Να μαζέψουμε τρόφιμα;
-Ποιός σας το είπε βρε παιδιά;
-Ο γέροντας Παΐσιος!
-Μα έχει κοιμηθεί εδώ και χρόνια!
-Εμφανίστηκε στο όνειρο Αγιορειτών μοναχών!
-Τι λέτε βρε παιδιά; Σε πόσους μαζί δηλαδή;
-Δεν ξέρω, τό είπε το Alter. Γράφτηκε και στο διαδίκτυο...


Και η ανοησία συνεχίζεται. Η συνωμοσιολογία συνεχίζεται, με όνειρα αυτή την φορά. Και πέρυσι «αγιορείτες γέροντες» είχαν πει πως θα γίνει πόλεμος. Στό ξύπνιο τότε, όχι όπως φέτος στον ύπνο τους. Και είχαμε πληροφορηθεί πως σε κάποιο γυναικείο μοναστήρι - και όχι μόνο-  η ταλαίπωρη ηγουμένη είχε δώσε εντολή να γεμίσουν οι αποθήκες. Αφού το είπαν οι «Αγιορείτες», έτσι θα είναι. 

Αρκεί να είσαι «Αγιορείτης γέροντας» και αμέσως έχεις το αλάθητο. Σαν και κείνο τον "αγιορείτη" του Λιακόπουλου. Ή τον άλλο τηλεαστέρα μοναχό που δήλωνε αγιορείτης, ενώ είχε ολιγόμηνη παραμονή στο Όρος.

Λες και όλοι οι μοναχοί έχουν τις ίδιες απόψεις. Λες και δεν υπάρχουν διαφορετικές τάσεις στο Άγιον Όρος. Λες και δεν υπάρχουν ένα σωρό αθεολόγητοι κι απλοϊκοί μοναχοί, κι άλλοι που είναι πλανεμένοι. Κι ακούμε πολλές φορές θεολογικές ανοησίες και δεισιδαιμονίες, από τα στόματα μοναχών. Άμα μένεις δε και σε καλύβα, την θεοπτία την έχεις στο τσεπάκι σου! 

Τρέχουν οι ευσεβείς κυρίες να πάρουν χρησμούς και ντιρεκτίβες, παίρνουν θάρρος οι «γέροντες» και εφορμούν και πάλι να μας σώσουν, να μας νουθετήσουν, να μας πουν τα μελούμενα! Έλεος πια. Αχ, και να ζούσε ο γερο-Παΐσιος, πως θα τους παραμάζωνε όλους αυτούς και όλους τους άλλους που στο όνομά του παραπλανούν τον κόσμο...

Δόξα τω Θεώ, υπάρχουν πολλοί άγιοι και άξιοι μοναχοί στό Όρος, που προσέχουν τα λόγια τους, δεν φοβίζουν, δεν παριστάνουν τους προορατικούς, αλλά οικοδομούν, συμβουλεύουν, βοηθούν τον κόσμο.  

 

Στη συνέχεια αναδημοσιεύουμε επιστολή του μοναχού Προδρόμου  (Ορθόδοξος Τύπος, 1 Οκτ.) 


 Μας παίρνουν τηλέφωνο και ρωτούν για την εμφάνιση του π. Παϊσίου στο Άγιο Όρος. Συγκεκριμένα στην Ι. Μ. Παντελεήμονος σε κάποιους Ρώσους μοναχούς, όπου λέγεται ότι τους είπε να ειδοποιήσουν τον κόσμο, για να προμηθευθεί λάδι και αλεύρι γιατί έρχεται πείνα. Προσοχή ρωτήθηκε το Μοναστήρι και όλα είναι παραμύθια. Τα αποτελέσματα, εσκεμμένα η μη, του ψευδούς αυτού δημοσιεύματος είναι:
1) Να διακωμωδηθεί η εκκλησία, και να παρουσιασθεί στην συνείδηση του λαού σαν μια ομάδα καφετζούδων, που προβλέπει τα μελλοντα.
2) Και να εξευτελισθεί στην συνείδηση του λαού και πάλι το Αγ. Όρος (μετά το Βατοπαίδι), χαρακτηρίζοντας τους αγιορείτες ως φιλοτομαριστές. Καθόσον ο Θεός δια του Γ. Παϊσίου, ειδοποιεί τα μοναστήρια και μόνον νάχουν το νου τους μη τυχόν και πεινάσουν, αγνοώντας τον γύρω κόσμο.

Μ. Πρόδρομος Αγιορείτης, Καρυές Αγ. Όρους

2 σχόλια:

Ελευθερία είπε...
Έτσι μπράβο ! Πείτε τα να ενημερωθεί ο κόσμος ! Μα καλά, όλοι εχουν ορίσει ως απώτερο σκοπό της ζωής τους να διακωμωδούν την Εκκλησία ; Ενημερωτίκα... Ο Πα'ί'σιος είχε αναφερθεί στην παραβολή με τις δέκα παρθένες, εκ των οποίων οι μισες είχαν προνοήσει να φυλαξουν το λάδι τους για τον ερχομό του Νυμφίου...
Αναστασία είπε...
Αν η αγάπη έξω βάλλει το φόβο εμείς γιατί παρασυρόμαστε από πλάνες συνομωσιολογίες και ψεύτικους φόβους; Αν αυτό που μας ζητάει είναι κάθε μέρα να κοιτάμε τα σφάλματά μας και να αλλάζουμε τον εαυτό μας, γιατί αποπροσανατολιζόμαστε σε ψευτοπροβλήματα; Μου φαίνεται πως γεμίζουμε την απεγνωσμένη για πληρότητα ύπαρξή μας μόνο με κενό. Στενή και τεθλιμμένη η οδός... Μα δεν είναι τεθλιμμένη και η άδεια από νόημα ζωή που ζούμε; Ο Χριστός να μας ελεεί και να μας φωτίζει. Πηγή:http://wwwtaxiarhes.blogspot.com

1 σχόλιο:

  1. ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΝΟΧΛΟΥΝΤΑΙ ΟΤΑΝ ΔΙΑΔΙΔΕΤΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΦΗΜΗ ΠΕΡΙ ΕΜΦΑΝΙΣΕΩΣ ΕΥΛΑΒΟΥΣ ΚΕΚΟΙΜΗΜΕΝΟΥ. (ΑΝ ΟΝΤΩΣ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ Ο Γ. ΠΑΙΣΙΟΣ)
    ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΑΝ ΖΟΥΣΕ Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΚΥΝΗΓΑΓΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΕΤΑΔΙΔΟΥΝ ΦΗΜΕΣ (ΠΙΘΑΝΟΝ ΚΑΙ ΑΛΗΘΙΝΕΣ)ΟΠΩΣ ΛΕΝΕ ΚΑΠΟΙΟΙ, ΑΛΛΑ ΘΑ ΚΥΝΗΓΑΓΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΥΠΕΡΦΥΣΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΑΓΙΟΥ,ΘΑ ΚΗΝΥΓΑΓΕ ΑΚΟΜΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΡΩΝΕΥΟΝΤΑΙ ΤΗΣ ΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ Γ' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ (ΠΡΑΓΜΑ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΠΕΜΕΝΕ ΜΕ ΠΕΙΣΜΑ Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΖΗΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΓΕΝΕΑ ΜΑΣ!)
    ΣΥΝΕΠΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΣΤΕ ΤΟΣΟ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΤΙ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ (ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ!) ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΑΛΛΕΡΓΙΚΑ ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΥΠΕΡΦΥΣΙΚΗ ΕΜΦΑΝΗΣΗ...ΚΑΘΩΣ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΚΑΤΑ ΚΑΝΟΝΑ (ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ) ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΚΚΟΣΜΙΚΕΥΜΕΝΟ ΦΡΟΝΗΜΑ!
    ΑΝΤΕ ΜΠΡΑΒΟ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή