"᾿Εγώ εἰμί τὸ Α καὶ τὸ Ω, ἡ ἀρχὴ καὶ τὸ τέλος, ὁ πρῶτος καὶ ὁ ἔσχατος" (᾿Αποκ. κβ΄, 13)

Κείμενα γιά τήν ἑλληνική γλῶσσα στή διαχρονική της μορφή, ἄρθρα ὀρθοδόξου προβληματισμοῦ καί διδαχῆς, ἄρθρα γιά τήν ῾Ελλάδα μας πού μᾶς πληγώνει...


Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Ψήφισμα κληρικῶν τῆς ῾Ιεράς Μητροπόλεως Λευκάδος:στέκονται στό πλευρό τοῦ Μητροπολίτου τους καί ζητοῦν εἰρήνευση τῆς τοπικῆς ᾿Εκκλησίας


Σήμερα Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2010 οι κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Λευκάδος και Ιθάκης, Πρεσβύτεροι και Διάκονοι, συγκεντρωθήκαμε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας Λευκάδος για την προγραμματισμένη από καιρού, 10η κατά σειράν, Σύναξή μας.
Εξ αφορμής θλιβερών γεγονότων, τα οποία εσημειώθησαν κατά τις ημέρες αυτές στον χώρο της τοπικής μας Εκκλησίας, με αίσθημα ευθύνης απευθυνόμαστε προς τον ευσεβή λαό του Θεού, για να εκφράσουμε τα κάτωθι:
1)  Στην Εκκλησία υφίσταται κανονική τάξη, την οποία όλα ανεξαιρέτως τα μέλη Της, κληρικοί και λαϊκοί, οφείλουμε να σεβόμαστε.
2)  Ήλιος φωτεινός που φωτίζει το στερέωμα της Εκκλησίας είναι ο ίδιος ο Αρχηγός και τελειωτής Της, ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός. Αστέρες φωτεινοί είναι οι Άγιοί μας, που όμως από τον Θεό αντλούν τό φως τους.
Εκείνον οφείλουμε όλοι να ακολουθούμε, χωρίς να προσκολλώμεθα σέ ανθρώπους ατελείς, όπως όλοι μας. Κάθε Χριστιανός, κληρικός καί λαϊκός, στην πορεία της ζωής του είναι δυνατόν να σφάλει. Μόνος ασφαλής οδηγός είναι η Κεφαλή της Αγίας μας Εκκλησίας, ο Χριστός.
3)  Ορατό σημείο ενότητος της κάθε τοπικής Εκκλησίας είναι ο Επίσκοπός Της, πνευματικός πατέρας όλων των μελών Της. Σε αυτόν χρωστούμε όλοι ανεξαιρέτως σεβασμό και υπακοή. Αυτονομούμενος από τον οικείο Ποιμενάρχη του, ο Χριστιανός αποκόπτεται και από το Σώμα της Εκκλησίας, αφού «όπου ο Επίσκοπος, εκεί και η Εκκλησία».
Όλοι οι Ιερείς τελούμε τα ιερά μυστήρια εξ ονόματός του και με τη δική του άδεια· γι’ αυτό και μνημονεύουμε το όνομά του σε κάθε Θεία Λειτουργία. Στον Επίσκοπο και μόνον εμπιστεύεται κάθε φορά η Αγία και Ιερά Σύνοδος, κινουμένη από το Άγιο Πνεύμα, το πηδάλιο του πλοίου κάθε τοπικής Εκκλησίας, αποβλέποντας στα χαρίσματα και την ποιμαντική του σύνεση.
4)  Σε κάθε περίπτωση, δεν αρμόζουν σε Χριστιανούς ο φανατισμός και οι αγοραίες εκδηλώσεις κατά του πνευματικού τους πατέρα και μάλιστα χωρίς να έχουν πληροφορηθεί την αλήθεια από όλες τις πλευρές της.
5)  Καλούμε μετά από αυτά όλους και όλες να ειρηνεύουν και να προσεύχονται για τους ποιμένες τους, για όλους μας: για τη σωτηρία της ψυχής μας και την ευστάθεια στον γεμάτο πειρασμούς δρόμο της ιερατικής μας διακονίας.
Ιδιαίτερη αδελφική έκκληση κάνουμε προς τον ηγούμενο της Ιεράς Μονής Φανερωμένης και συλλειτουργό μας π. Νικηφόρο Ασπρογέρακα, να προβληματισθεί, να αναλογισθεί την ευθύνη του ως κληρικού, έναντι του Θεού και της Αγίας Του Εκκλησίας, αλλά καί έναντι των ψυχών πού σκανδαλίζονται και να συνετισθεί, ώστε το πλοίο της Τοπικής μας Εκκλησίας να προσπεράσει τα κύματα.
 
Λευκάδα, 30 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΞ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΛΕΥΚΑΔΟΣ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗΣ
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ
Ιερεύς π. Ευάγγελος Αρώνης
Πρωτοπρεσβύτερος

ἀναρτήθηε:Δευτέρα, 04 Οκτώβριος 2010 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου