"᾿Εγώ εἰμί τὸ Α καὶ τὸ Ω, ἡ ἀρχὴ καὶ τὸ τέλος, ὁ πρῶτος καὶ ὁ ἔσχατος" (᾿Αποκ. κβ΄, 13)

Κείμενα γιά τήν ἑλληνική γλῶσσα στή διαχρονική της μορφή, ἄρθρα ὀρθοδόξου προβληματισμοῦ καί διδαχῆς, ἄρθρα γιά τήν ῾Ελλάδα μας πού μᾶς πληγώνει...


Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2010

Σέ βεντέτα ἐξελίσσεται ἡ κόντρα ᾿Ανθίμου- Μπουτάρη

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ -του Σταυρου Tζιμα
Μόλις είχε ολοκληρωθεί η δοξολογία για τη γιορτή του πολιούχου χθες στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη και ο μητροπολίτης κ. Ανθιμος πλησίασε τον κ. Παπανδρέου για να του επιδώσει, όπως συνηθίζεται, ως αναμνηστικό δώρο μια βυζαντινή εικόνα, στη συγκεκριμένη περίπτωση αντίγραφο της «Παναγίας Τριχερούσας».
Νωρίτερα ο «Αγιος» Θεσσαλονίκης είχε απευθύνει, μεγαλοπρεπώς, από Ωραίας Πύλης διάγγελμά για τα εθνικά θέματα ενώπιον του πρωθυπουργού, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπουργών, βουλευτών, της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων κ.ά.
«...Είστε ευγενικός πολιτικός και σας τιμώ. Αγωνίζεστε για τον λαό και το έθνος, αλλά σας παρακαλώ να συμμαζέψετε τον Μπουτάρη ο οποίος με υβρίζει και υβρίζει την εκκλησία…», ανέφεραν αυτήκοες μάρτυρες ότι είπε στον κ. Παπανδρέου. Ο πρωθυπουργός αντέδρασε χαμογελώντας, αλλά η υπόθεση είχε και συνέχεια.
«Δεν θα γίνεις δήμαρχος»
Κατά την προσέλευση των επισήμων για το καθιερωμένο προσκύνημα της κάρας με τα λείψανα Αγίου Δημητρίου, ο κ. Γιάννης Μπουτάρης έτεινε, όπως έκαναν όλοι, το χέρι για ευχές στον κ. Ανθιμο, εκείνος όμως όχι μόνο δεν ανταπέδωσε, αλλά σε οργίλο ύφος ακούστηκε να του λέει: «Διάβασα σήμερα στη “Μακεδονία”, αυτά που είπες για μένα. Ποιος είσαι εσύ που με υβρίζεις; Να ξέρεις ότι η εκκλησία είναι εναντίον σου και δεν πρόκειται να δεις δημαρχία…».
Η σκηνή προκάλεσε αίσθηση και σχόλια, καθώς δεν συνηθίζεται μητροπολίτες να μετατρέπουν τον οίκο του πατρός σε πεδίο αντιπαράθεσης με πολιτικούς αντιπάλους τους, πολύ δε περισσότερο να αποφαίνονται, προτού ψηφίσουν οι πολίτες για το ποιος θα είναι ο δήμαρχός τους. Ομως ο κ.Ανθιμος δεν έκανε τίποτε άλλο από το να σηκώσει το γάντι που του είχε πετάξει την προηγούμενη ο κ. Μπουτάρης.
«Θυμίζει μουτζαχεντίν»
Μιλώντας σε εκδήλωση για την Τοπική Aυτοδιοίκηση ο υποψήφιος δήμαρχος είχε επιτεθεί εναντίον του, αποκαλώντας τον μουτζαχεντίν. «Μαζί με τους Παπαγεωργόπουλο και Ψωμιάδη αποτελούν το τρίγωνο του κατεστημένου στην πόλη μας. Δεν είμαι ενάντιος στην εκκλησία, αλλά ο Ανθιμος μού θυμίζει μουτζαχεντίν, δεν έχει διαφορά από τους μουτζαχεντίν. Αντί να κάνει συσσίτια για τους απόρους κάθε εβδομάδα αλλάζει άμφια», είχε υποστηρίξει.
Η ένταση στις σχέσεις Μπουτάρη και Ανθιμου σοβούσε από καιρό, αλλά τώρα, εν όψει εκλογών, φαίνεται να εξελίσσεται σε βεντέτα.
Οι πιστολιές που έπεφταν στις γωνίες με «σιγαστήρα», έγιναν κανονιές που μπορεί να ακουστούν στην κάλπη.
Η πλευρά του κ. Μπουτάρη μεταδίδει ότι ο κ. Ανθιμος επιδίδεται υπογείως και συστηματικά σε εναντίον του δυσφημιστική εκστρατεία, εργαζόμενος μέσω των (παρ)εκκλησιαστικών μηχανισμών υπέρ του αντιπάλου του κ. Κώστα Γκιουλέκα.
Η αλήθεια είναι ότι ο «άγιος» Θεσσαλονίκης ποτέ δεν συμπάθησε τον κ. Μπουτάρη και χωρίς να τον κατονομάζει κατά καιρούς «κατακεραύνωνε» τις «αιρετικές» του θέσεις, όπως η καύση των νεκρών, η μετονομασία της οδού Αγίου Δημητρίου σε Κεμάλ Ατατούρκ, όπως λεγόταν με απόφαση της δημοτικής αρχής από τα μέσα της δεκαετίας του ’30 μέχρι και τα Σεπτεμβριανά της Κωνσταντινούπολης, το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, η ελληνοτουρκική προσέγγιση κ.ά.
Οι σχέσεις τους κινούνταν στο επίπεδο της κοινωνικής ευπρέπειας και παραμονές των προηγούμενων δημοτικών εκλογών ο κ. Μπουτάρης τον είχε επισκεφθεί, όπως και άλλοι ανθυποψήφιοί του, για «ευλογία» στη μητρόπολη όπου, όπως έλεγαν τότε συνεργάτες του, συζήτησαν «περί ανέμων και υδάτων».
Διχασμένη η πόλη
Τώρα όμως και «δι’ ευχών» του πολιούχου Αγίου Δημητρίου ο πόλεμος ξέσπασε ανοιχτά και όλα δείχνουν ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα κλιμακωθεί και δεν αποκλείεται να επηρεάσει και το εκλογικό αποτέλεσμα.
Οι εκτιμήσεις στο επιτελείο του κ. Μπουτάρη, αλλά και όσων ασχολούνται με τα πολιτικά της Θεσσαλονίκης, μετά τα χθεσινά διίστανται.
Μερικοί λένε ότι θα λειτουργήσει υπέρ της υποψηφιότητάς του, συσπειρώνοντας την κοινωνία των πολιτών, τη μερίδα του πνευματικού κόσμου και της κοσμοπολίτικης Θεσσαλονίκης που «δεν ανέχεται να τη διαφεντεύει ο Ανθιμος» και άλλοι υποστηρίζουν πως το άνοιγμα ιδεολογικού μετώπου με τον μητροπολίτη, παραμονές των εκλογών μπορεί να αποβεί καταστροφικό, δεδομένης της επιρροής και της ροπής του τελευταίου να εμπλέκεται στα ζητήματα εξουσίας της πόλης.
Κοντός ψαλμός αλληλούια και μένει να δούμε εάν δήμαρχο Θεσσαλονίκης θα εκλέξουν σε λίγες μέρες ο... Νίκολα Γκρούεφσκι και ο Κεμάλ Ατατούρκ, τα ονόματα των οποίων ακούγονται ήδη στις προεκλογικές συγκεντρώσεις και στις τηλεμαχίες ή στην πορεία προς την κάλπη ο διάλογος θα αναδείξει τα αληθινά και ζέοντα προβλήματα της πόλης.
  amen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου