"᾿Εγώ εἰμί τὸ Α καὶ τὸ Ω, ἡ ἀρχὴ καὶ τὸ τέλος, ὁ πρῶτος καὶ ὁ ἔσχατος" (᾿Αποκ. κβ΄, 13)

Κείμενα γιά τήν ἑλληνική γλῶσσα στή διαχρονική της μορφή, ἄρθρα ὀρθοδόξου προβληματισμοῦ καί διδαχῆς, ἄρθρα γιά τήν ῾Ελλάδα μας πού μᾶς πληγώνει...


Παρασκευή, 4 Μαρτίου 2011

᾿Αρνοῦνται νά παραλάβουν τήν "Κάρτα τοῦ Πολίτη" οἱ ῾Iερεῖς τῆς Λαμίας


πηγή: Αναγραφές - αναδημοσίευση απο την Εφημερίδα "Λαμιακός Τύπος"/
Αρνείται να παραλάβει την Κάρτα του Πολίτη η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδας, όπως επισημαίνεται σε ψήφισμα που εκδόθηκε κατά τη διεξαγωγή του 32ου Ιερατικού Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου στον Ιερό Ναό Αγ. Παρασκευής Νέας Άμηλιανης.
Σχετικά με το φλέγον αυτό θέμα από την Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδας καθίσταται σαφές ότι η «μεθοδευόμενη παραλαβή της Κάρτας του Πολίτη, μας ευρίσκει πολύ επιφυλακτικούς. Οι συνέχεις αναβολές, οι αλληλοαναιρούμενες θέσεις κυβερνητικών παραγόντων, οι πειστικές απόψεις ειδικών επιστημόνων, οι υπεκφυγές των αρμοδίων στις πιεστικές παρακλήσεις της Ιεράς Συνόδου για την αποστολή του σχεδίου νόμου και την απόρριψη της Κάρτας του Πολίτη από Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μας πείθει ότι κάτι δεν πάει καλά, ότι κάτι μεθοδεύεται «εν κρυπτώ και παραβύστω» και ότι πιθανόν να ευρεθούμε προ τετελεσμένων γεγονότων, μη δυνάμενοι να αντιδράσουμε Λόγω ελλείψεως του απαιτουμένου χρόνου. Αναμένοντας την απόφαση της Ιεράς Συνόδου περί του πρακτέου, εκφράζουμε τους φόβους μας και τις επιφυλάξεις μας και διαβεβαιώνουμε τον πιστό Λαό, ότι Κάρτα που έχει τον αριθμό του Αντίχριστου, που δεσμεύει την ελευθερία του ανθρώπου και καταργεί τα προσωπικά δεδομένα, δεν πρόκειται να παραλάβουμε....Εναρμονισμένοι με την ελευθερία, την οποία μας χάρισε ο Χριστός, θέλουμε να είμαστε ελεύθεροι χωρίς παρακολούθηση, χωρίς ομαδοποίηση και χωρίς προγραμματισμένη πορεία . Στο πλαίσιο του Συνεδρίου έγινε επίσης αναφορά και στην κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Το Συνέδριο των Ιερέων και Διακόνων της Ιεράς Μητροπόλεως ξεκίνησε με Αρχιερατική θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδας κ. Νικολάου, με πλειάδα πρεσβυτέρων ενώ έψαλε η Χορωδία των Εφημερίων υπό τη διεύθυνση του Διευθυντού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεως και Λαμπαδαρίου του Μητροπολιτικού Ναού Ανδρέα Ιωακείμ. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας και πριν από τη διανομή του Αντιδώρου ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε στο ιερατικό Εκκλησίασμα λόγους παρμένους από το Ευαγγελικό Ανάγνωσμα της ημέρας και τόνισε την σπουδαιότητα του Συνεδρίου. Μάλιστα είπε ότι τα θέματα σήμερα πρέπει να τα δούμε με την υπευθυνότητα και την αποφασιστικότητα της ημέρας της χειροτονίας μας. Μετά το πέρας της κατανυκτικής Θείας Λειτουργίας μεσολάβησε ένα διάλειμμα και άρχισαν οι εργασίες του Συνεδρίου στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού. Έγιναν δύο δεκάλεπτες εισηγήσεις, μία από τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Νεόφυτο Ραφαηλίδη. Διδάκτορα της Θεολογίας, με θέμα: Αυτοσυνειδησία, Διακονία και Αποστολή των Ιερέων στις δύσκολες περιστάσεις της σημερινής εποχής και η δεύτερη, από τον Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως, Αρχιμανδρίτη π. Σεραφείμ Ζαφείρη, με θέμα: Η Κάρτα του Πολίτη, ευλογία ή κατάρα .
Μόλις τελείωσαν οι εισηγήσεις, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδας πήρε τον λόγο, σχολίασε τις εισηγήσεις, ενημέρωσε το σώμα των Ιερέων για τα τεκταινόμενα και παρουσίασε τη θέση της Εκκλησίας μπροστά στα σύγχρονα προβλήματα. Στη συνέχεια έγιναν παρεμβάσεις και διατυπώθηκαν ερωτήσεις από τους Ιερείς, οι οποίοι συνέταξαν και το ακόλουθο ψήφισμα:
Α) Αναγνωρίζαμε ότι n Πατρίδα μας την περίοδο αυτή διέρχεται μια πολύ σκληρή και πολυμέτωπη κρίση, η οποία έχει καταβάλει αφόρητα το λαό και έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα με την ανεξέλεγκτη εγκληματικότητα, την αυξανόμενη ανεργία, την μείωση μισθών και συντάξεων, την αύξηση των φόρων, και με όλα τα επώδυνα μέτρα, που καταιγιστικά λαμβάνονται. Δεν γνωρίζουμε αν φταίει η έλλειψη προνοητικότητος από τους εκάστοτε κυβερνώντες, που με τις παροχές αύξησαν το χρέος , σε σημείο απελπιστικό, ή, την καλλιεργηθείσα νοοτροπία του νεοπλουτισμού στον απλό λαό, που συνήθισε να δαπανά και να απολαμβάνει απερίσκεπτα, ή, αν εκτελείται σχέδιο της παγκοσμιοποιήσεως ώστε να φθάσουμε στο σημερινό αδιέξοδο, το οποίο ακόμη δεν έχει δείξει το αληθινό του πρόσωπο. Αυτό που γνωρίζουμε και διακηρύττουμε είναι, ότι θα συγκακοπαθήσουμε με τον λαό μας και όπως πάντοτε έπραξε ο Ιερός Έλληνας Κληρικός, δεν θα τον αφήσουμε μόνο στην κρίση αυτή. Όλοι εμείς οι παπάδες της υπαίθρου, των μικρών και μεγάλων ενοριών, θα μοιρασθούμε το καθημερινό μας με τον πεινασμένο, θα οργανώσουμε ομάδες συμπαραστάσεως των εμπεριστάτων αδελφών μας και θα εντείνουμε τις δράσεις μας υπέρ του ποιμνίου μας.
Β) θεωρούμε πλήγμα και χαριστική βολή στην πληγωμένη συνείδηση του λαού μας την επιχειρούμενη από μερικούς αποκαθήλωση των Εκκλησιαστικών και Εθνικών Συμβόλων. Άλλο έρευνα και άλλο προπαγάνδα. Άλλο σεβασμός της διαφορετικότητος και άλλο εμπαιγμός της μοναδικότητος. Επειδή όλοι εμείς οι ιερείς της Φθιώτιδος προερχόμεθα από ήρωες και αγωνιστές της Εθνεγερσίας του 1821 και της Αντιστάσεως του 1940, λυπούμεθα και είμαστε προβληματισμένοι που η Εθνική Τράπεζα, με την οποία η Εκκλησία είχε καλή συνεργασία και οι ενορίες, τα μοναστήρια μας και πολλοί εκ των προσώπων της Μητροπόλεως μας έχουν τις καταθέσεις τους εκεί, χρηματοδότησε το υβριστικό έργο για το 1821.
Γ) Εκφράζουμε την έκπληξή μας και καταθέτουμε την διαμαρτυρία μας για την απαγόρευση διορισμού νεοχειροτονουμένων Ιερέων. Η μείωση των Εφημερίων θα έχει κακό αντίκτυπο στον ίδιο τον λαό της υπαίθρου, ο οποίος θα στερηθεί των ευεργετικών υπηρεσιών του κλήρου, όχι μόνο θρησκευτικών, αλλά και κοινωνικών, τη στιγμή μάλιστα που αποτελούσε σε πολλά χωριά τον μοναδικό και τελευταίο θεσμό που είχε απομείνει. Το μέτρο αυτό, άνισο και άδικο, πλήττει στην καρδιά το Σώμα της Εκκλησίας και αποκαλύπτει ότι οι σχέσεις Συναλληλίας και Φιλαλληλίας περνάνε στο επίπεδο της περιθωριοποιήσεως και απαξιώσεως του έργου της Εκκλησίας, όπως αυτό ενεργείται από τον ταπεινό και αφοσιωμένο παπά του χωριού. Ζητούμε από την Κυβέρνηση να αναθεωρήσει την απόφαση αυτή και να πράξει βάσει των συμφωνηθέντων και υπογραφέντων από πολλών ετών μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας.
Δ)Ως πιστοί Λειτουργοί του Ιησού, ο οποίος παραγγέλλει δια του Αποστόλου Παύλου: «πάσα ψυχή εξουσίας υπερέχουσαις υποτασσέσθω» (Ρωμ. ιγ',1)Είμεθα νομοταγείς και σεβόμεθα τον πολιτικό κόσμο του κράτους μας, ο οποίος έχει την ευθύνη της διαχειρίσεως όλων των θεμάτων της Πατρίδος μας. Παράλληλα όμως ο ίδιος ο Κύριος μας επιτάσσει, διά στόματος Πέτρου, στις Πράξειs των Αποστόλων: «δει πειθαρχείν Θεώ μάλλον ή ανθρώποις» (Πράξ. ε 29). Δια τούτο πάνω από κάθε νόμο βάζουμε τον ηθικό νόμο του Ευαγγελίου, ο οποίος τα πάντα ορίζει προς το συμφέρον του ανθρώπου.
Ε) Δηλώνουμε, ότι στην κρίσιμη αυτή καμπή της Πατρίδας μας και της Εκκλησίας μας, θα είμαστε στο πλευρό των τίμιων πολιτικών και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, για την αντιμετώπιση όλων των δυσάρεστων καταστάσεων, που προκύπτουν λόγω της συγχύσεως και των ποικίλων δυσκολιών, υπερασπιζόμενοι το Ελληνορθόδοξο ήθος και τα προνόμια του Ελληνικού Λαού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου