"᾿Εγώ εἰμί τὸ Α καὶ τὸ Ω, ἡ ἀρχὴ καὶ τὸ τέλος, ὁ πρῶτος καὶ ὁ ἔσχατος" (᾿Αποκ. κβ΄, 13)

Κείμενα γιά τήν ἑλληνική γλῶσσα στή διαχρονική της μορφή, ἄρθρα ὀρθοδόξου προβληματισμοῦ καί διδαχῆς, ἄρθρα γιά τήν ῾Ελλάδα μας πού μᾶς πληγώνει...


Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΗ ΓΛΩΣΣΑ!...


Γράφει ο Ναπολέων Γιωτίτσας
(αναγνώστης του fimotro
από την Φρανκφούρτη)

Μα είναι δυνατόν να προσλαμβάνονται και να εμφανίζονται ως εκφωνητές στα κρατικά μέσα μαζικής ενημέρωσης και να αποτελούν έτσι γλωσσικά πρότυπα της νεολαίας μας και όχι μόνο, άνθρωποι που δεν κατέχουν την ελληνική γλώσσα στο επίπεδο που πρέπει; Είναι δυνατόν και λογικό...
να εκφωνεί κανείς ειδήσεις, οποιασδήποτε διάρκειας, στην τηλεόραση και να μην έχει την απαιτούμενη και αναγκαία ορθοφωνία;
Είναι δυνατόν να μην χρησιμοποιείται λεξικό, έστω και για επιβεβαίωση του ορθού, όταν γράφονται και προβάλλονται κείμενα στην οθόνη; Η κακοποίηση της θαυμάσιας όσο και δύσκολης αυτής γλώσσας, που επέζησε για χιλιάδες χρόνια, συνιστά εγκληματική πράξη, έστω και όταν γίνεται αυτό χωρίς πρόθεση και, πρέπει να γίνει οπωσδήποτε κάτι για την προστασία και διαφύλαξή της. Αν η γλώσσα μας είχε τη δύναμη, να εκφραστεί από μόνη της, θα είχε μηνύσει σίγουρα τους γλωσσικά υπεύθυνους της ελληνικής δημόσιας τηλεόρασης, ζητώντας μάλιστα διαζύγιο και κατ΄ επέκταση τον αποκλεισμό τους από την κακοποίηση και κακοδιαχείρησή της.
Δεν είναι απαραίτητο να εκφωνεί κάποιος τις ειδήσεις, όταν μπορεί μεν να τις συντάσσει άριστα, αδικείται όμως από τη φύση ως προς την ορθοφωνική εκφορά του λόγου του. Δεν μπορούμε όλοι να εκφέρουμε σωστά το σ, το ρ κι άλλα σύμφωνα όπως κι άλλες ιδιαιτερότητες της προφοράς διφθόγγων και δίψηφων φωνηέντων, παρά τις φιλότιμες σωκρατικές προσπάθειες. Δε χάθηκε ο κόσμος να παραχωρήσουν τη θέση τους στους ειδικά γι΄αυτή τη δουλειά εκπαιδευμένους εκφωνητές ή στις ανεξαρτήτου ομορφιάς εκπαιδευμένες εκφωνήτριες. Αφού δεν υπάρχουν υποάλληλοι αυτής της κατηγορίας, πρέπει να εξειδικευτούν αυτές οι εκφωνήτριες κι αυτοί οι εκφωνητές, ανεξαρτήτου ηλικίας, που έχουν το χάρισμα της καθαρής φωνής, άσχετα αν δεν μπορούν οι ίδιοι να συντάξουν με την ίδια ευκολία αυτά τα κείμενα που εκφωνούν.
Θέλω να πω ότι δεν μπορεί και, δεν είναι πάντα απαραίτητο στο κάτω κάτω, να συντάσσει και να εκφωνεί κάποιος δημοσιογράφος όλα τα κείμενα που ακούγονται στη δημόσια τηλεόραση. Ο καθένας με την εξειδίκευσή του.
Δεν μπορώ, ως φορολογούμενος, να απαιτήσω το ίδιο και από την ιδιωτική τηλεόραση, αφού εκεί τα κριτήρια επιλογής και προβολής είναι άλλα. Αυτός που πληρώνει μπορεί και να διορίζει όποιον θέλει. Ως θιγόμενο μέλος, όμως, αυτής της γλωσσικής οικογένειας, έχω το δικαίωμα να ζητήσω από το κράτος (;) την προστασία του γλωσσικού μου εργαλείου, της ελληνικής γλώσσας. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να κακοποιεί έτσι βάναυσα τη γλώσσα μας, άσχετα αν αυτό γίνεται επίτηδες, από άγνοια ή από αμέλεια. Ως θιγόμενοι Έλληνες μπορούμε να ζητήσουμε την προστασία της από κάθε είδους συντακτικές και λεκτικές ακρότητες και ασυναρτησίες.
Δυστυχώς δεν υπάρχει, στην Ελλάδα, κάποιος ενιαίος φορέας της γλώσσας μας κι επαφίεται έτσι απροστάτευτη στη διάθεση τού κάθε άσχετου και ανίδεου, να τη χρησιμοποιεί και να την πλάθει με βίαιο τρόπο, όπως του καπνίσει δηλαδή, ας μου επιτραπεί αυτή η συνηθισμένη λαϊκή έκφραση.
Εμείς που ζούμε στο εξωτερικό, καταβάλλουμε τιτάνιες προσπάθειες να κρατήσουμε ζωντανή την ελληνική γλώσσα στη στενή κι ευρύτερη οικογένειά μας, μέσα σε ένα γλωσσικά αφιλόξενο κι απρόσφορο περιβάλλον. Η ελληνική κρατική τηλεόραση, που θα μπορούσε ίσως να συνδράμει αυτή την προσπάθεια, δεν είναι πάντα το γλωσσικό πρότυπο που περιμένουμε!

Πηγή:Fimottro.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου