"᾿Εγώ εἰμί τὸ Α καὶ τὸ Ω, ἡ ἀρχὴ καὶ τὸ τέλος, ὁ πρῶτος καὶ ὁ ἔσχατος" (᾿Αποκ. κβ΄, 13)

Κείμενα γιά τήν ἑλληνική γλῶσσα στή διαχρονική της μορφή, ἄρθρα ὀρθοδόξου προβληματισμοῦ καί διδαχῆς, ἄρθρα γιά τήν ῾Ελλάδα μας πού μᾶς πληγώνει...


Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010

᾿Απίστευτα κι ὅμως... συμβαίνουν στούς Δήμους μας!

Κυριακή, Φεβρουάριος 21, 2010

ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΩΣ... ΕΥΑΓΗ ΙΔΡΥΜΑΤΑ


ΤΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΑΣΙΜΑΤΗ

Πρόκειται για έναν καποδιστριακό δήμο της «παλαιάς Ελλάδος» με 7.500 κατοίκους και 50 δημοτικούς υπαλλήλους. Μία ωραία πρωία, λίγο μετά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, προστέθηκαν και άλλοι 22 υπάλληλοι! Εχουν υπογράψει σύμβαση 18 μηνών, απασχολούνται τέσσερις ώρες ημερησίως και αμείβονται με 400 ευρώ. Από αυτό το ποσό, το 80% καλύπτει το κράτος (πιθανόν μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων...) και το 20% ο δήμος.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι οι νέοι υπάλληλοι δεν χρησιμεύουν σε τίποτε. Δεν ξέρουν τη δουλειά, μα ούτε και έχουν τη διάθεση να τη μάθουν, αφού η μαθητεία τους δεν οδηγεί πουθενά, μετά την κατάργηση της μοριοδότησης. Επίσης, σε θέσεις όπου δεν απαιτείται ειδίκευση (λ.χ., στην καθαριότητα) δεν γίνεται να απασχοληθούν. «Εδώ η κοινωνία είναι μικρή» εξηγεί ένας από τους καταγγέλλοντες. «Οταν σου έρχεται το κοριτσάκι με το μίνι, τις μπότες και το βαμμένο νύχι, δεν υπάρχει τρόπος να του πεις να πάρει το καρότσι και τη σκούπα και να βγει στους δρόμους...».

Φυσικό αποτέλεσμα είναι οι διορισμένοι να κάθονται στα γραφεία του δήμου χωρίς να κάνουν τίποτε, όπου, αναπόφευκτα, επικρατεί ατμόσφαιρα καφενείου. Προκειμένου μάλιστα να μην ταλαιπωρούνται άδικα ούτε οι ίδιοι ούτε οι χρήσιμοι υπάλληλοι του δήμου, έχουν κανονίσει να πηγαίνουν στη «δουλειά» μέρα παρά μέρα, για οκτώ ώρες κάθε φορά. Ολα αυτά, δε, για ένα χαρτζιλίκι. Αναρωτιέται κανείς γιατί δεν τους το έδιναν ευθέως, χωρίς το περιττό πρόσχημα της εργασίας. Λιγότερη θα ήταν η ταλαιπωρία για όλους τους εμπλεκομένους.

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στους άλλους δήμους του νομού - εδώ είναι 22, εκεί 27, παρακάτω 18 κ.ο.κ. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, η πλειονότης των διορισμένων οφείλει τη θέση σε στέλεχος της προηγούμενης κυβέρνησης, το οποίο πολιτεύεται στον νομό. Το εξοργιστικό είναι ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο προέβαλλε στο ευρύ κοινό την εικόνα του εκλεπτυσμένου κοσμοπολιτισμού. Το παρήγορο, οπωσδήποτε, είναι ότι δεν εξελέγη...

ΠΗΓΉ: "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 21/2/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου