"᾿Εγώ εἰμί τὸ Α καὶ τὸ Ω, ἡ ἀρχὴ καὶ τὸ τέλος, ὁ πρῶτος καὶ ὁ ἔσχατος" (᾿Αποκ. κβ΄, 13)

Κείμενα γιά τήν ἑλληνική γλῶσσα στή διαχρονική της μορφή, ἄρθρα ὀρθοδόξου προβληματισμοῦ καί διδαχῆς, ἄρθρα γιά τήν ῾Ελλάδα μας πού μᾶς πληγώνει...


Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Σελίμ Α', 'Αγιοι 40 Μάρτυρες και Ι.Μ. Ξηροποτάμου



Ο Σουλτάνος Σελίμ ο Α' επί Πατριαρχίας Θεολήπτου του Α' (1514-19) απεφάσισε τη μετατροπή σε τεμένη όλων των Ναών, τον δια παντός τρόπου εξισλαμισμόν όλων των Χριστιανών και την εξ ολοκλήρου κατάργηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ευτυχώς η απόφαση αυτή απεκρούσθη από τον Μουφτή (Ιερομονολόγο) 22.jpgΤζεμαλή, ο οποίος ισχυρίσθη ότι το Κοράνιο εντέλλεται τον εκμουσουλμανισμό όχι δια της βίας αλλά δια της πειθούς.
Αυτός ο Σουλτάνος, ο επονομαζόμενος και Γιαβούζ (=σκληρός), έμελλε τον 16ο αιώνα να είναι ανέλπιστα μεγάλος ευεργέτης της Ιεράς Μονής Ξηροποτάμου του Αγίου Όρους και οι διευκολύνσεις του να δώσουν «αέρα» στο μοναστήρι για ένα και μισό περίπου αιώνα.
Στο αρχείο της Μονής υπάρχει ένα Χάττι Σερίφ (Ιερός Ορισμός) του 1517, με το οποίο ο Σελίμ κάνει μεγάλες δωρεές προς τη Μονή και πολλές διευκολύνσεις.
Η ιδιαίτερη εύνοιά του προς το μοναστήρι του Ξηροποτάμου δεν μπορεί παρά να εξηγηθεί ως θαύμα:
03.jpg
«Κατά την εις Αίγυπτον διαμονήν του ο Σουλτάνος Σελίμ είδε 40 παλληκάρια μεγαλόσωμα με άρματα ολόχρυσα, ωσάν Αγγέλους εις αέρα τρέχοντας και έλεγον ότι, ημείς είμεθα, ω βασιλευ, βοηθοί των Οθωμανών και συνεργοί της νίκης κατά των εχθρών σου και δια να μας ανταμείψης εις το καλόν όπου σας εκάμαμεν, κατά την αύριον θέλουν έλθει κάποιοι ερημίται Ρουχμπάνιδες (πνευματικοί) να ζητήσουν θέλημα από την βασιλείαν σου, εις το να ανακαινίσουν το σπίτι μας, όπου ευρίσκονται μέσα εις αυτό τα λείψανά μας. Και λοιπόν αν αγαπάς να μας έχης φίλους και εις άλλους καιρούς, πρέπει όχι μονάχα να τοις δώσης θέλημα να κτίσουν το σπίτι μας, αλλά και να τους φιλοδωρήσης με βασιλικάς φιλοδωρίας». 
000.bmp
Στα 10 άρθρα του Χάττι Σερίφ ορίζονταν:
1ον  ν' ανακαινισθή η Μονή Ξηροποτάμου (μετά από πρόσφατη πυρκαγιά)
2ον  να έχουν άδεια οι Πατέρες ν' ανακαινίζουν την Μονή όταν χρειάζεται
3ον  να ανάβουν συνεχώς 40 κανδύλες στα λείψανα των Αγίων
4ον  όσον τόπο βλέπει το Μοναστήρι προς τα 4 μέρη του ορίζοντα να τον κατέχει
5ον  να είναι οι Πατέρες ασύδοτοι (μαφ μουσελίδες)
6ον  να μεταβούν δέκα υπάλληλοι, οι εξαιρετώτεροι, για να γράψουν τα σύνορα της Μονής και των Μετοχίων, με τον επιστάτη της οικοδομής του Μοναστηριού Ιμπραήμ αγά
7ον  βεβαιώνει το Χάττι Σερίφ του Σουλτάνου Γιαούς Μουράτ
8ον  εάν κάποιος από τους Μοναχούς φύγει από το Μοναστήρι και μεταβεί σε άλλο, να τιμωρείται με πρόστιμο 100 γροσίων το δεχόμενο αυτόν Μοναστήρι από τον Αγά του Τόπου και να ειδοποιείται η Μονή Ξηροποτάμου
9ον να μη κληρονομεί κανείς όλους τους Αγιορείτες, αλλά μόνο το Μοναστήρι στο οποίο ανήκουν
10ον το παρόν Χάττι Σερίφ να φυλάττεται στην Μονή, μόνο δε το Σουρέτιον (αντίγραφο) να εξάγεται από τους Πατέρες για χρήση σε δικαστήρια κλπ. Αναφέρει δε εδώ και αφορισμούς κατά των παραβατών του εγγράφου αυτού.  
0000.bmp
|

Πηγή:http://agioritikesmnimes.pblogs.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου