"᾿Εγώ εἰμί τὸ Α καὶ τὸ Ω, ἡ ἀρχὴ καὶ τὸ τέλος, ὁ πρῶτος καὶ ὁ ἔσχατος" (᾿Αποκ. κβ΄, 13)

Κείμενα γιά τήν ἑλληνική γλῶσσα στή διαχρονική της μορφή, ἄρθρα ὀρθοδόξου προβληματισμοῦ καί διδαχῆς, ἄρθρα γιά τήν ῾Ελλάδα μας πού μᾶς πληγώνει...


Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

Νέες γενιές μεταναστών από την Αλβανία

Σχόλιο klision:Τή στιγμή πού ἡ πατρίδα μας περνᾶ οἰκονομική κρίση καί ἡ ἀνεργία καλπάζει, οἱ νέοι μας εἶναι μόνιμοι θαμῶνες τῶν κεφετεριῶν, το χαρτζιλίκι τοῦ μπαμπᾶ πέφτει καί τά βλαστάρια μας δέν κουνᾶνε λίγο τά χεράκια τους νά βγάλουν κανένα μεροκάματο. ῎Επειτα φταῖνε οἱ ᾿Αλβανοί, πού ἐκμεταλλεύονται τήν δική μας τεμπελιά καί πηγαίνουν συνάλλαγμα στή γειτονική ᾿Αλβανία. ῎Ετσι θά πᾶμε μπροστά;
 

Κατά κύματα έρχονται στην Ελλάδα για να απασχοληθούν σε αγροτικές εργασίες (φωτογραφία )

Του Κώστα Καντούρη (ρεπορτάζ)

“Κύμα” αλβανών μεταναστών που αναζητούν εποχιακές αγροτικές εργασίες σε νομούς της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας αντιμετωπίζουν οι αστυνομικοί στα σύνορα της Δυτικής Μακεδονίας. Οι μετανάστες αναγκάζονται να δίνουν μέχρι και 1.500 ευρώ σε ομοεθνείς τους που τους οδηγούν στα “περάσματα”. Μόνο τον Μάιο εντοπίστηκαν και απελάθηκαν από την ΕΛΑΣ 2.416 αλβανοί μετανάστες.
Οι αλλοδαποί, παρά την οικονομική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα, γνωρίζουν καλά πως είναι οι μόνοι για τους οποίους υπάρχει ζήτηση σε αγροτικές εργασίες. “Μόλις τελειώνουν τα σχολεία στη γειτονική χώρα ο αριθμός αυξάνεται”, παρατήρησε μιλώντας στη “Μ” ο διευθυντής της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας της αστυνομίας, ταξίαρχος Γρηγόρης Πατσιαρίκας. Από τα στοιχεία που διαθέτουν οι διωκτικές αρχές, οι περισσότεροι μετανάστες από την Αλβανία είναι “πρώτης γενιάς” που δεν έχουν επισκεφθεί άλλη φορά την Ελλάδα, ενώ οι περισσότεροι δεν έχουν ούτε συγγενείς.
“Συνήθως προσανατολίζονται σε αγροτικούς νομούς, όπως είναι η Ημαθία και η Λάρισα, που αυτή την περίοδο έχουν αγροτικές εργασίες”, συμπλήρωσε ο κ. Πατσιαρίκας. Είναι ενδεικτικό πως οι περισσότεροι εξ αυτών που εντοπίστηκαν από τους αστυνομικούς των συνόρων στους τέσσερις νομούς της Δυτικής Μακεδονίας και επαναπροωθήθηκαν στη χώρα τους είναι μεταξύ 17 και 22 χρόνων.
Το δράμα των μεταναστών όμως ξεκινά όταν κυκλώματα ομοεθνών τους, πολλές φορές και με τη συνεργασία Ελλήνων, αναλαμβάνουν την καθοδήγησή τους από τα “περάσματα” των συνόρων αντί μεγάλων χρηματικών ποσών. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τις δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί σε βάρος διακινητών, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία μέσα στον Μάιο στην ίδια περιοχή συνελήφθησαν για το συγκεκριμένο αδίκημα 23 άτομα, εισπράττουν από κάθε μετανάστη από 500 έως 1.000 ευρώ αν επιθυμούν να φτάσουν στη Θεσσαλονίκη και από εκεί στην Ημαθία και μέχρι 1.500 ευρώ στην περίπτωση που έχουν προορισμό την Αθήνα και από εκεί τις αγροτικές περιοχές της Θεσσαλίας. Οι νεαροί Αλβανοί χρειάζεται επί μέρες και νύχτες να περπατούν στα κακοτράχαλα υψώματα των ελληνοαλβανικών συνόρων, αφού προηγουμένως φτάνουν σε συνοριακά χωριά της Αλβανίας, αναμένοντας την ώρα που θα ξεκινήσει το δικό τους “καραβάνι”. Μάλιστα αναγκάζονται πολλές φορές να προκαταβάλουν ένα μεγάλο μέρος του ποσού, καθώς οι διακινητές γνωρίζουν ότι οι πιθανότητες να εντοπιστούν είναι μεγάλες.

Πηγή:᾿Εφημ. Μακεδονία, (Κυριακή, 6-6-2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου