"᾿Εγώ εἰμί τὸ Α καὶ τὸ Ω, ἡ ἀρχὴ καὶ τὸ τέλος, ὁ πρῶτος καὶ ὁ ἔσχατος" (᾿Αποκ. κβ΄, 13)

Κείμενα γιά τήν ἑλληνική γλῶσσα στή διαχρονική της μορφή, ἄρθρα ὀρθοδόξου προβληματισμοῦ καί διδαχῆς, ἄρθρα γιά τήν ῾Ελλάδα μας πού μᾶς πληγώνει...


Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

Perfetto la musica, finito la festa!


Σχόλιο klision:῾Ο Πᾶπας, ὅπως ἦταν ἀναμενόμενο, δέν πῆρε καταδικαστική θέση γιά τήν ἀπό δεκαετίες εἰσβολή τῶν Τούρκων στήν Κύπρο. Εὐχές γιά εἰρήνη, εἰρηνική συνύπαρξη καί ὁρισμένες ἔξω ἔξω νύξεις, χωρίς νά δυσαρεστήσει κανένα ἀπό τά δύο μέρη. Πολύ προσεκτικά διατυπωμένη ὁμιλία, μέ ἀποστάσεις καί κάποια ἔνδειξη συμπόνοιας. Μέχρι ἐκεῖ. Κατά τά ἄλλα ἄκρως διπλωματική! Τέλος καλό, ὅλα καλά. Perfetto la musica, finito la festa!

Ομιλία του Πάπα Βενέδικτου κατά την αναχώρησή του στο αεροδρόμιο της Λάρνακας(06/06/2010)
Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και Κύριοι
Έφτασε η ώρα να σας αφήσω, μετά το σύντομο αλλά εποικοδομητικό Αποστολικό Ταξίδι μου στην Κύπρο.
Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια και εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου για όλα όσα έχετε κάνει εσείς, η Κυβέρνηση σας και οι πολιτικές και στρατιωτικές Αρχές, ώστε να καταστεί η επίσκεψη μου τόσο αξιομνημόνευτη και επιτυχημένη.
Καθώς αναχωρώ από τις ακτές σας, όπως πολλοί προσκυνητές πριν από μένα θυμάμαι και πάλι πώς η Μεσόγειος αποτελείται από ένα πλούσιο ψηφιδωτό ανθρώπων με τον ξεχωριστό τους πολιτισμό και την ομορφιά τους, τη ζεστασιά και την ανθρωπιά τους. Ταυτόχρονα όμως, παρά την πραγματικότητα αυτή, οι συγκρούσεις και οι αιματοχυσίες δεν είναι άγνωστες στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως τραγικά διαπιστώσαμε πρόσφατα. Ας διπλασιάσουμε όλοι τις προσπάθειες μας, ώστε να οικοδομήσουμε μια πραγματική και διαρκή ειρήνη για όλους τους λαούς της περιοχής.
Πρόσθετα με αυτό τοv γενικό στόχο, η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει ιδιαίτερο ρόλο στην προώθηση του διαλόγου και της συνεργασίας. Λόγω του αγώνα σας για την ειρήνη στις δικές σας εστίες και για την ευημερία των γειτόνων σας είστε σε καλύτερη θέση να ακούσετε και να κατανοήσετε όλες τις πλευρές των πολλών πολύπλοκων θεμάτων και να βοηθήσετε τους λαούς να κατανοήσουν καλύτερα ο ένας τον άλλο. Η διεθνής κοινότητα, κύριε Πρόεδρε, παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον και ελπίδα την πορεία που ακολουθείτε, και σημειώνω με ικανοποίηση όλες τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί για να επέλθει ειρήνη για το λαό σας και για ολόκληρο το νησί.
Καθώς ευχαριστώ τον Θεό για τις ημέρες αυτές κατά τις οποίες έγινε η πρώτη συνάντηση της καθολικής κοινότητας στην Κύπρο με τον διάδοχο του Πέτρου στον ίδιο τους τον τόπο, θυμάμαι επίσης με ευγνωμοσύνη τις συναντήσεις μου με άλλους ηγέτες των Χριστιανών, ιδιαίτερα με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β’ και άλλους εκπροσώπους της Εκκλησίας της Κύπρου, τους οποίους ευχαριστώ για την αδελφική τους υποδοχή. Ελπίζω ότι η επίσκεψη μου εδώ θα θεωρηθεί ως ένα ακόμη βήμα στο δρόμο που άνοιξε ο εναγκαλισμός στην Ιερουσαλήμ του αείμνηστου Πατριάρχη Αθηναγόρα και του σεβάσμιου προκατόχου μου Πάπα Ιωάννη Παύλου του Έκτου. Τα πρώτα τους προφητικά βήματα από κοινού μάς δείχνουν το δρόμο που πρέπει κι εμείς να βαδίσουμε. Έχουμε θεϊκό κάλεσμα να είμαστε αδέλφια, περπατώντας πλάι-πλάι στην πίστη, ταπεινά, ενώπιον του παντοδύναμου Θεού, και με άρρηκτους δεσμούς στοργής ο ένας για τον άλλον. Καλώντας τους αδελφούς Χριστιανούς να συνεχίσουν αυτό το ταξίδι, τους διαβεβαιώνω ότι η Καθολική Εκκλησία, με τη χάρη του Θεού, θα επιδιώξει το στόχο της τέλειας ενότητας εν φιλανθρωπία μέσω μιας ολοένα βαθύτερης εκτίμησης για όσα είναι προσφιλή για τους Καθολικούς και τους Χριστιανούς.
Εκφράζω για άλλη μια φορά την ειλικρινή ευχή και προσευχή ότι μαζί, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι, θα αποτελέσουμε το προζύμι για την ειρήνη και τη συμφιλίωση ανάμεσα στους Κυπρίους και θα λειτουργήσουμε ως παράδειγμα για άλλες χώρες.
Επιτρέψτέ μου τέλος, κύριε Πρόεδρε, να ενθαρρύνω εσάς και την Κυβέρνηση σας στα υψηλά σας καθήκοντα. Όπως γνωρίζετε, ανάμεσα στις πιο σημαντικές σας αποστολές είναι η διασφάλιση της ειρήνης και της ασφάλειας για όλους τους Κυπρίους. Με την παραμονή μου τις τελευταίες μέρες στην Αποστολική Νουντσιατούρα, η οποία τυγχάνει να βρίσκεται στη νεκρή ζώνη των Ηνωμένων Εθνών έχω αποκομίσει ο ίδιος μια μικρή εικόνα της θλιβερής διαίρεσης του νησιού και έμαθα επίσης για την απώλεια μεγάλου μέρους μιας πολιτιστικής κληρονομιάς που ανήκει σε ολόκληρη την ανθρωπότητα. Άκουσα ακόμη Κυπρίους από τον βορρά οι οποίοι επιθυμούν να επιστρέψουν υπό συνθήκες ειρήνης στα σπίτια τους και στους χώρους λατρείας τους, και έχω συγκινηθεί βαθύτατα από τις εκκλήσεις τους. Σίγουρα η αλήθεια και η συμφιλίωση μαζί με τον σεβασμό είναι το ισχυρότερο θεμέλιο για το ενωμένο και ειρηνικό μέλλον αυτού του νησιού, και για τη σταθερότητα και ευημερία ολόκληρου του λαού του. Πολλά έχουν επιτευχθεί προς αυτό τον σκοπό μέσω ουσιαστικού διαλόγου τα τελευταία χρόνια, παρότι πολλά απομένουν ακόμη να γίνουν για υπέρβαση της διαίρεσης. Προτρέπω εσάς και τους συμπολίτες σας να εργαστείτε υπομονετικά και αταλάντευτα με τους γείτονες σας για οικοδόμηση ενός καλύτερου και πιο σίγουρου μέλλοντος για τα παιδιά σας. Στην πορεία σας αυτή, να είστε βέβαιοι για τις προσευχές μου για ειρήνη σε ολόκληρη την Κύπρο.
Κύριε Πρόεδρε και αγαπητοί φίλοι,
Με αυτά τα λίγα λόγια σας αποχαιρετώ. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ και εύχομαι ο Τριαδικός Θεός και η Παναγία να σας ευλογούν πάντα. Χαίρετε! Ειρήνη μαζί σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου