«Τά ἑκατομμύρια πολιτῶν, πού ἔνιωθαν νά διαφωνοῶν μέ τήν πολιτική τῶν σοβιετικῶν ἀρχῶν, ἀποτελοῦσαν ἐν δυνάμει πέμπτη φάλαγγα»
AFP
ΜΟΣΧΑ. Αντιδράσεις προκαλεί η κυκλοφορία ρωσικού συγγράμματος Ιστορίας, που δικαιολογεί τις μαζικές συλλήψεις και εκτελέσεις του σταλινικού καθεστώτος τη δεκαετία του 1930 και προωθεί εθνικιστική και αντισημιτική θεώρηση της ρωσικής ιστορίας.
Το σύγγραμμα, για χρήση από πρωτοετείς φοιτητές, έχει τίτλο «Μια ιστορία της Ρωσίας, 1917-2009» και γράφτηκε από δύο καθηγητές του Πανεπιστημίου της Μόσχας. Στην περιγραφή των μαζικών συλλήψεων και εκτελέσεων της δεκαετίας του 1930, οι συγγραφείς γράφουν: «Τα εκατομμύρια πολιτών, που ένιωθαν να διαφωνούν με την πολιτική των σοβιετικών αρχών, αποτελούσαν εν δυνάμει πέμπτη φάλαγγα». Σε άλλο σημείο το βιβλίο αποπειράται να δικαιολογήσει τους εκτοπισμούς ολόκληρων εθνικών ομάδων, όπως τους Τάταρους της Κριμαίας, τους Τσετσένους, τους Ινγκούσιους, τους Καλμούκους και τους Πόντιους σε Σιβηρία και Κεντρική Ασία. «Ο λόγος που πολλοί από αυτούς εκτοπίσθηκαν ήταν η ετοιμότητά τους να συνεργασθούν με τους κατακτητές», αναφέρει το σύγγραμμα, υποστηρίζοντας θεωρία, η οποία έχει διαψευσθεί από την ιστορική έρευνα στη Δύση, αλλά και στη Ρωσία. Ιδιαίτερη έμφαση δίνει το βιβλίο στο μεγάλο ποσοστό προβεβλημένων Εβραίων στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, ενώ υποστηρίζει ότι για τη δυσμένεια στην οποία περιήλθαν μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ευθύνεται η ροπή τους προς τα δυτικά πρότυπα και η πιθανότητα να στρατολογούνταν ως κατάσκοποι από τις ΗΠΑ.
Τις ενστάσεις του σχετικά με το βιβλίο εξέφρασε σε έκθεσή του το κρατικό ινστιτούτο «Δημόσιος Χώρος», που αναφέρει ότι «το σύγγραμμα ερμηνεύει την ιστορία της χώρας στο πνεύμα του ριζοσπαστικού εθνικισμού, διαστρεβλώνοντας την ιστορική πραγματικότητα». Σε χθεσινή του ανακοίνωση, το Πανεπιστήμιο της Μόσχας αποκάλυψε ότι θα διακόψει τη χρήση του συγγράμματος.
|
|
|
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου