"᾿Εγώ εἰμί τὸ Α καὶ τὸ Ω, ἡ ἀρχὴ καὶ τὸ τέλος, ὁ πρῶτος καὶ ὁ ἔσχατος" (᾿Αποκ. κβ΄, 13)

Κείμενα γιά τήν ἑλληνική γλῶσσα στή διαχρονική της μορφή, ἄρθρα ὀρθοδόξου προβληματισμοῦ καί διδαχῆς, ἄρθρα γιά τήν ῾Ελλάδα μας πού μᾶς πληγώνει...


Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου 2010

Θεσσαλονίκης: "᾿Εάν χωρίσουμε Παιδεία καί Θρησκεία θά διαλύσουμε τὀ Κράτος" / τοῦ Νίκου Παπαχρήστου

Να διατηρήσουμε το δεσμό της Ελληνικής Παιδείας και της Ορθόδοξης θρησκείας στην Ελλάδα κάλεσε Πολιτικούς και πολίτες ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος. «Εμείς θέλουμε Παιδεία, θέλουμε Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη, θέλουμε την παρουσία του Ιερέως στα σχολεία, θέλουμε την συνεργασία με το Κράτος, θέλουμε να διαβάζουμε τον Αγιασμό όταν γίνεται η καινούργια Κυβέρνηση και να ευχόμεθα και να προσευχόμεθα όταν συνέρχεται η Βουλή των Ελλήνων» είπε μεταξύ άλλων, στο κυριακάτικό κήρυγμά του, ο δυναμικός Ιεράρχης και υπενθύμισε την προσφορά, τον πατριωτισμό και την αυτοθυσία του δολοφονημένου πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννη Καποδίστρια.


«O Ιωάννης Καποδίστριας έλεγε, “Θρησκεία και Παιδεία ταυτόσημα για την καλλιέργεια και την συντήρηση  και την ενότητα του Ορθοδόξου Ελληνικού λαού μετά την περιπέτεια 4 αιώνων δουλείας”» είπε ο κ.Άνθιμος και σε μια αιχμή του είπε ότι ο Καποδίστριας ήταν «μια φυσιογνωμία που οι έλληνες και πιο πολύ οι πολιτικοί έχουν ξεχάσει».


«Είπε ο Κυβερνήτης ότι Παιδεία και Θρησκεία θα πάνε μαζί για να φτιάξουμε το Κράτος μας. Εμείς σήμερα λέμε Παιδεία και Θρησκεία θα πάμε χώρια για να διαλύσουμε το Κράτος. Εάν χωρίσουμε θα διαλύσουμε το Κράτος. Αυτή είναι η άποψή μου» ξεκαθάρισε ο κ.Άνθιμος.


«Η τελευταία διατύπωση από τον κύριο Πρωθυπουργό είναι ότι μένουμε και συνεργαζόμεθα αλλά με διακριτούς ρόλους. Ποιοι είναι οι διακριτοί ρόλοι όμως; Άλλοι είναι όταν είναι Έλληνες και άλλοι είναι όταν είναι Ορθόδοξοι Χριστιανοί; Άλλα θα τους κάνετε εσείς οι Πολιτικοί και άλλα θα τους κάνουμε εμείς οι Ποιμένες οι πνευματικοί; Δεν είναι ίδιος ο λαός μας;» διερωτήθηκε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης.


Σημειώνοντας ότι οι Έλληνες διαφύλαξαν επί τετρακόσια χρόνια δουλείας την γλώσσα, την θρησκεία και την ταυτότητα τους ο κ.Άνθιμος εξέφρασε την άποψη ότι σήμερα «κινδυνεύουμε να διαλυθούμε από την φιλαυτία, από την φιλοχρηματία, από την φιλονικία, από τους εγωισμούς, από τα πάθη και από την επιθυμία της προβολής και από τις οποιεσδήποτε άλλες ιδεολογίες που μας έρχονται στην εποχή μας και που προσπαθούν να μας διαλύσουν».


«Η άποψη μου είναι, η συμβουλή μου είναι, η προσευχή μου είναι», συνέχισε ο Θεσσαλονίκης Άνθιμος, «να κρατήσουμε όλοι οπωσδήποτε και να επηρεάσουμε όλους τους πολιτικούς οπωσδήποτε να μείνουμε πάντα δεμένοι και αγκιστρωμένοι στη μεγάλη μας παράδοση που είναι η Ορθόδοξη θρησκεία και η Ελληνική Παιδεία και ο Ελληνικός Πολιτισμός. Δεν πρόκειται να σταθούμε ως Έθνος με το να ψάχνουμε στο διαδίκτυο όλα τα καλά και όλα τα αίσχη που υπάρχουν. Και τα παιδιά μας να έχουν χάσει την ψυχική τους ισορροπία από την συνεχή ενασχόληση τους με την έρευνα (σ.σ. εννοεί στο διαδίκτυο)» τόνισε ο Μητροπολίτης Άνθιμος και πρόσθεσε:


«Εμείς θέλουμε Παιδεία, θέλουμε Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη, θέλουμε την παρουσία του Ιερέως στα σχολεία, θέλουμε την συνεργασία με το Κράτος, θέλουμε να διαβάζουμε τον Αγιασμό όταν γίνεται η καινούργια Κυβέρνηση και να ευχόμεθα και να προσευχόμεθα όταν συνέρχεται η Βουλή των Ελλήνων, θέλουμε να διαβάζουμε τον Αγιασμό ενώπιον όλου του λαού που εορτάζει για τα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθέσεως  Θεσσαλονίκης και όχι κρυφά σε ένα δωμάτιο, θέλουμε να ομολογούμε Χριστό και Ελλάδα σε όλη μας τη ζωή για να μείνουμε πάντοτε δυνατοί και ακμαίοι και ενωμένοι σε αυτή την εποχή. Μπορούν να γίνουν όλα αυτά; Μπορεί να γίνουν γιατί ήδη και οι πολιτικοί μας παρουσιάζουν μια στροφή κάτω από την συναίσθηση όλων όσων συνέβησαν τα προηγούμενα χρόνια και μας οδήγησαν σε αυτήν εδώ την ταπείνωση και σε αυτόν τον κίνδυνο στο τέλος να πάθουμε και πλήρη οικονομική καταστροφή και να χάσουμε και τη δύναμη της αντιστάσεως έναντι των εξωτερικών κινδύνων».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου