"᾿Εγώ εἰμί τὸ Α καὶ τὸ Ω, ἡ ἀρχὴ καὶ τὸ τέλος, ὁ πρῶτος καὶ ὁ ἔσχατος" (᾿Αποκ. κβ΄, 13)

Κείμενα γιά τήν ἑλληνική γλῶσσα στή διαχρονική της μορφή, ἄρθρα ὀρθοδόξου προβληματισμοῦ καί διδαχῆς, ἄρθρα γιά τήν ῾Ελλάδα μας πού μᾶς πληγώνει...


Παρασκευή, 8 Οκτωβρίου 2010

Νά σέ κάψω Γιάννη, νά σ᾿ ἀλείψω μέλι...!

Ο Άρειος Πάγος με την υπ' αριθμ. 1015/2010 απόφασή του επικύρωσε εφετειακή απόφαση που είχε υποχρεώσει γαλακτοβιομηχανία να καταβάλλει το ποσό των 20.000 ευρώ σε φύλακα για την ηθική βλάβη που του προκάλεσε, από τη διατάραξη της υγείας του που υπέστη λόγω της διαρροής 150 λίτρων θειικού οξέος από τις εγκαταστάσεις της στην Αθήνα.


Ειδικότερα...
ο φύλακας αντιπροσωπείας αυτοκινήτων που ήταν υπεύθυνος για τη φύλαξη των εισαγομένων αυτοκινήτων γνωστής ιαπωνικής εταιρείας, τον Μάιο του 2002 αισθάνθηκε ζαλάδες, έντονη φαγούρα στα ακάλυπτα μέρη του σώματος του, ενώ τις επόμενες μέρες εμφανίστηκαν στο σώμα του εξανθήματα. 


Να σημειωθεί ότι το χώρο φύλαξης των αυτοκινήτων τον χωρίζει από το εργοστάσιο της γαλακτοβιομηχανίας μία μάντρα.


Ο φύλακας μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων αυτών επισκέφθηκε τον γιατρό του ο οποίος διαπίστωσε εγκαύματα πρώτου βαθμού, αλλεργικές αντιδράσεις στο αναπνευστικό σύστημα και τα μάτια και επιπεφυκίτιδα, ενώ είχε έντονη καταρροή και βήχα. 


Ακολούθησε φαρμακευτική αγωγή χωρίς όμως βελτίωση και έτσι επισκέφθηκε κρατικό νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε αρτηριακή πίεση, ταχυκαρδία, έντονος βροχοσπασμός, ελάττωση του αναπνευστικού ψιθυρίσματος και του δόθηκε πάλι φαρμακευτική αγωγή. Τα προβλήματα υγείας συνεχίστηκαν, καθώς άρχισαν έντονοι ίλιγγοι, διαταραχές της μνήμης και δύσπνοια. 


Αυτή τη φορά ο φύλακας επισκέφθηκε την νευρολογική κλινική του ΝΙΜΙΤΣ και διαπιστώθηκαν «ισχαιμικές αλλοιώσεις στα βασικά γάλλια», ενώ υπεβλήθη σε μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου. 


Παρ' όλα αυτά ο φύλακας εξακολουθούσε να έχει προβλήματα υγείας και πήγε στον «Ευαγγελισμό», που διαπιστώθηκε ότι πάσχει από «αποφρακτική πνευμονοπάθεια του τύπου του βρογχικού άσθματος μεικτής αιτιολογίας». Οι γιατροί στον Ευαγγελισμό εκτίμησαν ότι η πάθηση του φύλακα οφείλεται «σε εξωγενείς παράγοντες και στο εργασιακό περιβάλλον».


Από την άλλη πλευρά, η εισαγωγική εταιρεία αυτοκινήτων διαπίστωσε βλάβες και φθορές στα εξωτερικά μέρη των αυτοκινήτων της δηλαδή υπήρχαν αλλοιώσεις στη βαφή των αυτοκινήτων, παραμορφώσεις στα πλαστικά μέρη τους και στις γυάλινες επιφάνειες τους. Βλάβες οι οποίες ήταν μεγαλύτερες σε αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα κοντά στη γαλακτοβιομηχανία.


Όπως αναφέρεται στη δικαστική απόφαση, η εισαγωγική εταιρεία αναζήτησε τα αίτια των ζημιών που προκλήθηκαν στα αυτοκίνητά της. Έτσι, ξεκίνησε το ψάξιμο για τα αίτια και αποδείχθηκε ότι οφείλονται στη διαρροή πυκνού θειικού οξέος από την εγκατάσταση επεξεργασίας των λυμάτων της γαλακτοβιομηχανίας. 


Η διαρροή προκλήθηκε από θραύση του πλαστικού αγωγού που βρισκόταν στο πάνω μέρος των εγκαταστάσεων της γαλακτοβιομηχανίας που είχε ως συνέπεια να ψεκαστεί ο χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων με 150 λίτρα θειικού οξέως και να επικαθήσουν σταγονίδια σε όλα τα αυτοκίνητα.


Ο Άρειος Πάγος αναφέρει στην απόφασή του ότι οι αρμόδιοι υπάλληλοι της γαλακτοβιομηχανίας αποσιώπησαν το γεγονός της διαρροής και δεν ενδιαφέρθηκαν να ενημερώσουν τους εργαζομένους της αντιπροσωπείας των αυτοκινήτων προκειμένου να λάβουν τα αναγκαία προστατευτικά μέτρα για την υγεία τους.


Κατόπιν αυτών ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι οι υπεύθυνοι της γαλακτοβιομηχανίας επέδειξαν αμέλεια, δεν προέβλεψαν το ενδεχόμενο ότι μπορεί να σπάσει ο πλαστικός αγωγός που λειτουργούσε πλέον της πενταετίας και δεν προέβησαν στον έλεγχο της εγκατάστασης του αγωγού (σωλήνα) ενόψει της παλαιότητας του υλικού και της επικινδυνότητας του κυκλοφορούντος σε αυτό θειικού οξέως.


Έτσι, για την αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που προκλήθηκε στον φύλακα, δικαιούται αυτός να ζητήσει την καταβολή χρηματικής ικανοποίησης από την γαλακτοβιομηχανία.

Πηγή:http://24gr.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου