"᾿Εγώ εἰμί τὸ Α καὶ τὸ Ω, ἡ ἀρχὴ καὶ τὸ τέλος, ὁ πρῶτος καὶ ὁ ἔσχατος" (᾿Αποκ. κβ΄, 13)

Κείμενα γιά τήν ἑλληνική γλῶσσα στή διαχρονική της μορφή, ἄρθρα ὀρθοδόξου προβληματισμοῦ καί διδαχῆς, ἄρθρα γιά τήν ῾Ελλάδα μας πού μᾶς πληγώνει...


Παρασκευή, 30 Απριλίου 2010

᾿Ενόχλησαν καί, ὅπως φαίνεται, ἐνοχλοῦν οἱ δύο ἐπιτυχημένες ἡμερίδες...

Τα πορίσματα της Ημερίδας Πειραιώς, και η παρουσία του Αρχιεπισκόπου πανικοβάλλουν τους φιλοουνιτικούς κύκλους.

Σχόλιο klision: ῞Οπως φαίνεται ὁ δημοσιογράφος κ. Νῖκος Παπαχρήστου τά ἔχει λίγο χαμένα, γι'αὐτό καί προβαίνει σέ χαρακτηρισμούς ὄχι καί τόσο κομψούς, ὅπως:«...σου έδιναν την εντύπωση ότι είναι περισσότερο κοντά σε σχισματικές παλαιοημερολογίτικες κοινότητες παρά στην Εκκλησία της Ελλάδος.» Καλό θά εἶναι νά μήν μιλάει ὁ κ. Παπαχρήστου, γιατί ἐκτίθεται καί δείχνει τή χαμηλή ἐκτίμηση πού ἔχει γιά τόν ἀγωνιῶντα πιστό ὀρθόδοξο λαό!!!


Στον απόηχο της Ημερίδας «πρωτείον -συνοδικότης» και συγκεκριμένα χτές 29 Απριλίου γράψαμε εδώ για το ατόπημα του συντάκτη του ειδησιογραφικού πρακτορείου Amen.gr  Νίκου Παπαχρήστου, με το να αποκαλέσει τους ανθρώπους που προσείλθαν στην Ημερίδα ώς :  « ..σου έδιναν την εντύπωση ότι μάλλον δεν είναι «συνεπιβάτες» στο σκάφος της Εκκλησίας της Ελλάδος…»

 Σήμερα 30 Απριλίου βλέπουμε στην Καθημερινή  ένα άρθρο του ίδιου συντάκτη, με τον τίτλο : « Απεταξάμην τον Πάπα, χωρίς... αντίθετη άποψη»
Στο συγκεκριμένο άρθρο βλέπουμε την συνέχεια αυτού που θεωρήσαμε σαν ένα απλό ατόπημα που όλοι δικαιούνται να κάνουν. Συγκεκριμένα επιμένει : «...σου έδιναν την εντύπωση ότι είναι περισσότερο κοντά σε σχισματικές παλαιοημερολογίτικες κοινότητες παρά στην Εκκλησία της Ελλάδος.»

Με επιμονή ασύνετα και άκριτα σκληροί χαρακτηρισμοί για όσους παρακολούθησαν την Ημερίδα.


Συνεχίζει : « Στην εκδήλωση της Τετάρτης, άλλοτε περισσότερο εμφανώς, άλλοτε εμμέσως και διακριτικά -και πάντοτε στην «αντιοικουμενιστική» γλώσσα- τα βέλη των ομιλητών είχαν στόχο τον επίσημο θεολογικό διάλογο και τη Ρωμαιοκαθολική Ιεραρχία.» 
 
 Ακολουθεί η αντίδραση για την παρουσία του Αρχιεπισκόπου!
 «Ποιος ο λόγος να παραστεί ο Αρχιεπίσκοπος σε μια εκδήλωση που οι ομιλητές της με κάθε ευκαιρία στρέφονται εναντίον του θεολογικού διαλόγου, κατηγορούν ως προδότες της πίστεως τους εκπροσώπους των ορθοδόξων Εκκλησιών που συμμετέχουν σε αυτόν και απαιτούν τη διακοπή του;» διερωτάται ένας εκ των μητροπολιτών. » 
Βεβαίως δεν μας αναφέρει το όνομα του Μητροπολίτου.
 
Τελειώνει με το εναγώνιο ερώτημα: « Το ερώτημα, ωστόσο, που θέτουν πολλοί ιεράρχες είναι αν στον «διάλογο» των λεγόμενων αντιοικουμενιστών χωράει η αντίθετη άποψη. «Αν κρίνουμε από την ημερίδα του Πειραιά, μάλλον όχι», υποστηρίζει ο ίδιος μητροπολίτης.»
Βεβαίως ούτε εδώ λέει ποιοί είναι όλοι αυτοί οι ιεράρχες που ενοχλήθηκαν τόσο πολύ.

Αυτό που αβίαστα βγαίνει σαν συμπέρασμα είναι η αναστάτωση που προκάλεσαν σε συγκεκριμένους κύκλους, (τους οποίους φαίνεται φανερά να εκπροσωπεί ο κ. Παπαχρήστος), και η Ημερίδα Πειραιώς και η Ημερίδα περί λειτουργικής γλώσσας, και μεταφράσεων, στις οποίες μετείχε και στις δύο ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και τις ευλόγησε και τίμησε με την παρουσία του και τον χαιρετισμό του, καθώς επίσης και η (με μορφή καταπέλτη) τοποθέτηση του Μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιεροθέου στην λειτουργική γλώσσα -λειτουργική ανανέωση.

Να δοξάσουμε τον Θεό που εν μέσω τόσων αρνητικών εξελίξεων στην πατρίδα μας, ζήσαμε ευλογημένες στιγμές ομολογιακής καταθέσεως, με τις δύο προαναφερόμενες ημερίδες, και την ευλογία και παρουσία του Αρχιεπισκόπου σ΄αυτές.

http://anavaseis.blogspot.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου